Hallo iedereen, Mijn verloskundige vertelde me dat ik bij 12 weken zwangerschap een Syndroom van Down onderzoek kan doen. Heeft iemand hier verstand van? Wat gebeurd er allemaal en wat wordt er verteld na zo een onderzoek? En denken jullie dat het nodig is aangezien ik gezond ben en de vader van het kind ook? Vandaag had ik mijn afspraak voor deze test, alleen was het niet doorgegaan omdat ik een halfuur te laat was. Maar de kosten bedragen ook 150 euro, dus ik vraag me toch af nu of ik het wel moet doen of niet. De vader van mijn kind wilde deze laten doen. Mij maakte het niet uit.. wat vinden jullie ervan? Iemand ervaring? Groetjes, Shi
Je bedoelt de combinatietest, dit is een nekplooimeting(van de baby) via een echo een bloedonderzoek. De uitslag van de nekplooimeting wordt gelijk gegeven bij de echo en de uitslag van het totale onderzoek, dus ook de bloedwaardes en de leeftijd van de moeder tellen mee, zijn een paar dagen later bekend. Je kunt daarvoor bellen. Met de combinatietest wordt gemeten hoe groot de kans is dat het kindje downsyndroom, edwardssyndroom of pataussyndroom heeft. Is de kans groter dan 1 op 200 dan wordt vervolgonderzoek aangeboden. Prenatale Screening: Meer lezen over de combinatietest Wij hebben het bij beide zwangerschappen wel laten doen. Vervolgonderzoek gaat op basis van deze uitslag en als er iets aan de hand is met mijn kindje dan wil ik dat liever sneller dan later onderzocht hebben. Hiernaast wilden wij wel kindjes die een menswaardig bestaan zouden kunnen leiden dus mocht er uiteindelijk uit vervolgonderzoeken blijken dat het helemaal mis was dan zou ik liever de zwangerschap sneller afbreken dan later. Als bij jullie een kindje altijd welkom is, met of zonder afwijking dan zou je ervoor kunnen kiezen om het niet te doen natuurlijk. Iedereen moet het zelf weten maar je eigen gezondheid en dat van je partner is geen graadmeter voor een goede uitslag van de combinatietes.
[QUOTE=Fiora;18441678]Je bedoelt de combinatietest, dit is een nekplooimeting(van de baby) via een echo een bloedonderzoek. De uitslag van de nekplooimeting wordt gelijk gegeven bij de echo en de uitslag van het totale onderzoek, dus ook de bloedwaardes en de leeftijd van de moeder tellen mee, zijn een paar dagen later bekend. Je kunt daarvoor bellen. Met de combinatietest wordt gemeten hoe groot de kans is dat het kindje downsyndroom, edwardssyndroom of pataussyndroom heeft. Is de kans groter dan 1 op 200 dan wordt vervolgonderzoek aangeboden. Prenatale Screening: Meer lezen over de combinatietest[/QUOTE] Ja ik bedoelde inderdaad de combinatietest ! Toevallig was ik net even gaan Googlen en ik zag dat hoe ouder je bent hoe meer kans je erop hebt.. Zelf ben ik 20 dus dat wil zeggen dat ik eigenlijk niet zoveel kans heb erop.. Ik kan de combinatietest eigenlijk gewoon negeren dus?
Ik heb bovenstaande reactie nog even aangepast. Je moet je vooral afvragen of je iets zou willen ondernemen als er uit de combinatietest of een vervolgonderzoek zou blijken dat er iets niet goed is met het kindje.Zou je dat niet doen dan zou ik de test ook niet doen.
Je kans is kleiner, maar niet 0. Je hoeft de combinatietest niet uit te laten voeren, je kunt hem altijd negeren als jij dat wilt. Of je dat wilt hangt af van jouw behoefte aan een risico-inschatting. Ik proef aan je berichtjes dat je op zoek bent naar argumenten om het niet te laten doen, maar je partner wil het wel. Misschien moet je dat ook wat gewicht in de schaal laten leggen?
Precies hoe Fiora erover denkt, zo denk ik er ook over. Als er wat mis is of als er grote kans is dat er wat mis kan zijn zou ik het vroegtijdig af willen breken. Bij 20 weken kan ik echt geen abortus doen, vind dat zo zielig want het kindje is al zo groot dan. Nu zou ik dat nog kunnen doen, maar ik vroeg me dus af of er veel kans naar is.. want anders zou ik het inderdaad weghalen..
Vanaf nu (12 weken) zou je sowieso moeten bevallen bij een slechte uitslag, er is geen sprake van een kindje weg halen via abortus. Maar ik hoop natuurlijk dat dat niet nodig is en je kindje gewoon gezond is!
Dit komt een beetje kinderlijk makkelijk over maar k heb al vaker radicaal gereageerd op iets soortgelijks en dat zal k niet weer doen wat je nu krijgt bij de test is een kansberekening, eigenlijk heb je daar niet zo heel veel aan (bv kans van 1 op 500). Bij de 20 weken krijg je echt te horen wt jouw kindje wel of niet mankeert, dan is r wel meer zekerheid. Je zegt dat je de zwschap nu nog wel zou kunnen afbreken maar dat kan je eigenlijk niet doen. Stel je krijgt een zeer slechte uitslag (kans 1 op 50) dan heb je nog veel meer kans dat je je gezonde kindje laat weghalen.. Bij de 20 weken beslis je echt veel meer bewust. Maar de kans op een gezond kind is sowieso veel groter gelukkig, zeker op jonge leeftijd. Mijn leeftijd (19) is in ieder geval reden geweest af te zien van de combinatietest
ALs de uitslag slecht is kunnen er al eerder vervolgonderzoeken gedaan worden dan met 20 weken zoals de NIPT of een vruchtwaterpunctie, die kunnen eventueel uitsluitsel geven. Maar ik zou niet uitgaan van het negatieve natuurlijk. Zoals is gezegd is de kans op een gezond kindje natuurlijk sowieso groter.
Je reageert alsof een slechte uitslag op de combitest meteen leidt tot 'weghalen' en dat is natuurlijk niet zo. Een slechte uitslag biedt de mogelijkheid om vervolgonderzoek te doen (nipt, vruchtwaterpunctie of vlokkentest). Vervolgens kun je naar aanleiding van dit vervolgonderzoek eventuele beslissingen nemen. Veel mensen weten het liefste zo vroeg mogelijk of er mogelijk een reden is om verder onderzoek te doen, aangezien ze de beslissing om in te grijpen moeilijker vinden worden naar mate de zwangerschap vordert. Daarnaast ziet men ook niet alles op de 20w echo. De combinatietest is een combinatie van een bloedonderzoek en een echo (nekplooimeting) waarmee je een persoonlijke risico-inschatting krijgt. Nee, je krijgt geen uitsluitsel en als je dat wel wilt, dan moet je NIPT doen. Maar het wel degelijk een goed instrument, als je het gebruikt zoals het bedoelt is.
Wauw. Ik ben gewoon ondersteboven van het gemak waarmee je over 'weghalen' spreekt. Je beseft je goed dat 'het' met 12 weken ook al heel erg een echt kindje is?? Pff sorry hoor maar dit valt me echt even verkeerd... Miss gewoon dankbaar zijn voor wat je hebt gekregen (No offense tegenover anderen, het gaat je vooral om het gemak waarop hier gesproken word over het eventueel afbreken van een zwangerschap..)
Zo bedoelde ik t juist helemaal niet hoor. TO heeft t zelf over weghalen, vandaar. Zelf sta ik daar helemaal niet zo in!
Dit is grote onzin. Abortus, of een kindje weghalen zoals het hierboven genoemd wordt, kan in Nederland in gespecialiseerde klinieken tot 22 weken.
Dat kan in een abortuskliniek ja. In ziekenhuizen doen ze dit in principe niet. En als je een slechte uitslag krijgt, ben je waar? Oh ja, in het zkh! Waar ze je zullen begeleiden in dat hele zware, hartverscheurende traject. Ik ken niemand die haar kindje op die termijn via curretage (ze spreken niet over abortus in het zkh, das nogal pijnlijk namelijk) heeft laten weghalen. Stuk voor stuk zijn ze gewoon bevallen. Dus misschien de volgende keer even wat genuanceerder reageren aub? Je werkt me op deze manier echt op m'n zenuwen zo respectloos. En dat over zwangerschapsafbreking!!
Eens. Ik vind het ook heel nonchalant. Men moest eens weten hoeveel pijn het doet om afscheid te nemen van je kind of dit nu met 12 weken, 20 weken of met 40 weken is.