2,5 maand buik slapen?

Discussie in 'Veilig slapen' gestart door Meis28, 1 apr 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Meis28

    Meis28 Fanatiek lid

    30 aug 2013
    4.026
    184
    63
    Spanje
    Sinds een paar dagen vindt mijn zoontje het ineens fijn om op zijn buik in slaap te vallen, hij is dan rustig, zuigt wat op z'n duimpje en valt zelf in slaap! Heerlijk natuurlijk en stond er van te kijken omdat hij eerder altijd heel onrustig werd van op zijn buik liggen. Maar nu maak ik me zorgen omdat buikslapen bij baby's altijd afgeraden wordt. Ik leg m snachts wel op z'n rug maar de middag slaapjes op z'n buik in ledikantje in z'n kamer. Kan dit kwaad?
     
  2. Eki

    Eki Fanatiek lid

    20 jan 2012
    2.127
    1
    36
    Zou me er niet te druk om maken. Dochter slaapt al vanaf dat ze een week of 2 is op dr buik, op haar rug leggen vindt ze prima om lekker rond te kijken, maar slapen weigert ze, hoe moe ze ook is. Leg haar op dr buikje en ze is in een paar minuten vertrokken. Ze draait wel vanaf het moment dat we haar op haar buik gingen leggen zelf haar hoofdje van links naar rechts, dat was voor mij wel een 'voorwaarde'.
     
  3. Meis28

    Meis28 Fanatiek lid

    30 aug 2013
    4.026
    184
    63
    Spanje
    Dat scheelt want mijn zoontje blijft steeds op 1 kant liggen en heeft dus een voorkeurshouding, erg lastig! Als ik m omdraai wordt ie vaak onrustig en gaat hij huilen omdat ie zo niet lekker ligt dus draait ie weer terug
     
  4. VeiligheidNL

    VeiligheidNL Veiligheidsexpert

    5 mrt 2014
    542
    4
    18
    Signaleren, onderzoek naar veiligheid en het stimu
    Amsterdam
    Hoi Meis28,

    Het beste is om baby's vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen te leggen.Vanaf een maand of drie zijn kinderen in staat van de rug naar de buik te draaien en nog niet terug. Het risico bestaat dan dat ze met hun neus en mond tegen het matras komen te liggen en niet zelf hun hoofd op kunnen tillen of om kunnen draaien. Dan wordt de uitgeademde lucht min of meer vastgehouden en deels weer ingeademd (rebreathing). Zo krijgt een kindje te weinig zuurstof binnen.

    Als je zoontje overdag wakker is, kun je hem op zijn buik leggen om de motoriek te oefenen. Hier moet je wel bij blijven. Pas als hij zichzelf vlot op zijn buik en rug kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Tot die tijd raden wij buikslapen zonder toezicht af.

    Groet, Angela
    VeiligheidNL
     
  5. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.130
    2.517
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Mijn zoontje ligt ook vanaf 8 weken al op zn buik.
    voorkeurshouding is verholpen door osteopaat. Zn nekje zat een beetje vast waardoor hij draaien niet fijn vond.
    Draait nu zijn hoofd allebei de kanten op.
    aerosleep en babyfoon met camera hebben we, dan durf ik hem s nachts ook op zn buik te laten slapen.
     
  6. Robynn

    Robynn Fanatiek lid

    18 mrt 2014
    1.139
    0
    36
    Hier ook een buikslaper..
    Hij wappert met zijn armen zichzelf steeds weer wakker, als hij op zijn rug ligt..
    waardoor hij oververmoeid raakt..ook zijn speentje blijft beter zitten.
    Op zijn buikje heeft hij hier geen last van en is idd meteen vertrokken..
    Ik moet er wel bij zeggen, dat hij meteen al zijn hoofdje vanaf de geboorte kon optillen..
    Nu draait hij makkelijk van links naar rechts..
    Maar als het even kan, liever op zijn rug in slaap vallen.. maar dat gebeurd sporadisch..
     
  7. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Wat mij nou zo interessant lijkt: ik weet dat het aantal gevallen van wiegendood (dus niet stikken o.i.d.) enorm is afgenomen nadat het advies van rugligging is ingevoerd. Maar nu durft bijna niemand meer te zeggen dat ze hun kindje toch op de buik leggen. Is er de afgelopen jaren nog eens een goed onderzoek uitgevoerd naar hoeveel kindjes tegen het advies in toch op hun buik liggen? Het aantal gevallen van wiegendood is volgens mij al een tijdje redelijk stabiel, als er in de loop der jaren toch weer meer kindjes op hun buik te slapen worden gelegd, heeft het dus toch minder invloed dan aangenomen.
     
  8. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    Het maaien van de armen (en hierdoor steeds wakker blijven of wakker schrikken) kan makkelijk worden afgewend door de baby's in te bakeren. Mijn zoontje was meteen van alle 'problemen' af en sliep prima op zijn rug daarna. buikligging heb ik nooit gedurfd, mede door wat de 'veiligheidsdame' hierboven schrijft. Pas over decennia zal natuurlijk blijken of het zoals vaker een 'idee van deze tijd was (geen buikligging)' of dat het echt zo blijft.
     
  9. Blemma

    Blemma Fanatiek lid

    11 mrt 2013
    2.472
    16
    38
    Vrouw
    Verpleegkundige in de wijk
    Het word ten zeerste af geraden, maar onze zoon slaapt ook al sinds hij 6 weken oud is alleen maar op zijn buik. Op zn rug kwam hij gewoon echt niet in slaap en was het huilen.
     
  10. Niandra

    Niandra Actief lid

    19 sep 2013
    311
    1
    16
    Mijn zoontje slaapt vanaf dat hij 3 maanden is altijd op zijn buik. Daarvoor durfde ik het niet aan en sliep hij ingebakerd op zijn rug, met als gevolg alleen maar slapeloze dagen en nachten... Daarom op z'n buikje gelegd.
    In het begin liet ik 'm alleen overdag, beneden in de kinderwagen op z'n buik slapen. Zodat ik er altijd bij was. Dit een paar weken gedaan en ik zag dat hij z'n hoofdje goed draaide en niet met z'n neusje in het matras kwam. Toen ook 's nachts zo gedaan.

    Kortom, het wordt afgeraden, maar ik ben toch blij dat ik het heb gedaan want soms is het gewoon de enige oplossing.
     
  11. VeiligheidNL

    VeiligheidNL Veiligheidsexpert

    5 mrt 2014
    542
    4
    18
    Signaleren, onderzoek naar veiligheid en het stimu
    Amsterdam
    Hoi Gitta,

    Dat is zeker een interessante vraag! Ja, er is onderzoek gedaan naar hoeveel kindjes tegen het advies in toch op hun buik liggen. In 2013 is een artikel gepubliceerd over een onderzoek dat in 2011 is uitgevoerd onder ruim 2000 ouders. In dit onderzoek zijn de ouders bevraagd over de verzorging/het laten slapen van hun baby.

    Uit dit onderzoek blijkt dat de slaapadviezen, waaronder het rugliggingsadvies, nog steeds goed opgevolgd worden. Dit onderzoek is ook in 2005 uitgevoerd en in 2011 was het aantal kinderen dat op de buik te slapen gelegd, niet toegenomen.

    Hier kun je er meer over lezen als je wilt.

    Groet, Angela
    VeiligheidNL
     
  12. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Dank je wel, interessant!
     
  13. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.147
    23.230
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik heb wekenlang getobd met het slapen van ons meisje. Cb adviseerde inbakeren idd wegens dat wapperen met armen, en telkens in de wieg op dr kamertje leggen. En ze zeiden zelfs dat ze gerust 20 minuten mocht huilen, omdat sommige baby's dat nodig hebben. Ik als onzekere moeder van haar eerste kind deed dat dus, ook al ging dat lange huilen zo tegen mijn gevoel in. Na 5 dagen ben ik ermee gestopt, had telkens een kind wat overstuur in bed lag. Dan maar altijd slapen bij mij op de borst, want de box op dr rug vond ze ook niks.
    Op een gegeven moment leer je je baby wat beter kennen en kom je erachter dat ook zij, net als papa en mama, graag op dr buik ligt. Dit doen we sinds ze 3 weken en 5 dagen oud is. Ze slaapt als een roosje zo. Ik doe het alleen in de box, want durf het niet aan in dr wieg op dr eigen kamertje. Nu ben ik er tenminste bij. Daarbij denk ik dat ze ook nog niet alleen op dr kamertje wil slapen. Ze kan wel haar hoofd al zelf draaien en omhoog houden, dat vind ik wel zo fijn. 's Nachts ligt ze in de wieg naast ons bed, wel op dr rug. Uiteindelijk valt ze dan wel in slaap, met mijn pink in dr mond of mijn hand om haar handje, maar ze slaapt dan altijd veel korter dan op dr buik in de box. Dus dan neem ik haar vaak toch nog even op mn borst, wat ook niet geheel veilig is, want dan kan ze evt wegzakken onder het dekbed, hoewel dat nooit gebeurd is.
    Ik snap waarom ze adviseren baby op de rug te leggen, want buiten het verstikkingsgevaar zijn er nog meerdere gevaren bij slapen op de buik. Maar ik vind het ook belangrijk dat zij goed slaapt.
    Vertrouw gewoon op jezelf! Ik heb er achteraf spijt van dat ik naar het cb heb geluisterd.
     
  14. Robynn

    Robynn Fanatiek lid

    18 mrt 2014
    1.139
    0
    36
    Ja erg herkenbaar.. hier hoorde ik van de week nog..
    "gewoon een aai over de bol en weer weg gaan.."
    was volgens mij een oude taart.. wie doet dat tegenwoordig nog zo..
    Heel mn kind van nog geen maand overstuur.. nou mooi niet, ik luister idd naar mijn instinct..
    Je kindje heeft 9 maanden in je geleefd, lekker warmen veilig bij mama..
    Natuurlijk wil hij/zij lekker dicht bij je zijn, je horen, voelen etc..

    aai over de bol... pff zal haar een aai over de bol geven..
     
  15. rums

    rums Niet meer actief

    onze oudste lag ook met 2 maand op de buik omdat hij weigerde te slapen op de buik. Als het voor jou baby helpt dan zou ik het doen
     
  16. Vogelhuisje

    Vogelhuisje Bekend lid

    2 apr 2014
    879
    1
    18
    Poeh volgens mij sliepen ze hier beiden rond de 3 weken op hun buik, anders wilden ze niet slapen of deden hazenslaapjes... Ik dacht dat stress en weinig slapen ook een tricker voor wiegendood is?
     
  17. VeiligheidNL

    VeiligheidNL Veiligheidsexpert

    5 mrt 2014
    542
    4
    18
    Signaleren, onderzoek naar veiligheid en het stimu
    Amsterdam
    Hoi Vogelhuisje,

    Stress en weinig slaap bij de moeder/vader zijn geen directe risicofactoren voor wiegendood. Maar het kan wel tot gevolg hebben dat ouders hun baby bij hen in het ouderlijk bed leggen bijvoorbeeld en dat is wel een risicofactor!

    Ook kan het zijn dat de stress van de moeder voelbaar is voor de baby en dat dit onrust veroorzaakt bij de baby. Een baby is gebaat bij rust en regelmaat. Verstoring van de dagelijkse routine en stress zijn factoren die een risico kunnen vormen voor wiegendood. Niet vergelijkbaar met factoren als slaaphouding en veilig bedmateriaal, maar het is wel van invloed.

    Er staat een handige checklist op onze site om te kijken of je kindje veilig slaapt, zie www.veiligheid.nl/checklist/checklist-veilig-slapen. Daarbij komen alle bekende risico's voor wiegendood aan bod.

    Groet, Angela
    VeiligheidNL
     
  18. Vogelhuisje

    Vogelhuisje Bekend lid

    2 apr 2014
    879
    1
    18
    Ik bedoelde stress bij de baby natuurlijk... Omdat die niet op haar rug in slaap valt...
     
  19. misa

    misa Niet meer actief

    Ik zou me er zeker niet druk om maken. Hier beide kids na 1 week al standaard op de buik.
     
  20. misa

    misa Niet meer actief

    Helemaal mee eens. Misschien nog niet een directe (bewezen) kans op wiegendood. Maar wel kans op een over vermoeid gezin.. ;)
     

Deel Deze Pagina