Als je kind niet standaard is....

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door sidmick, 8 apr 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.804
    4.191
    113
    ik vraag me af wie zich in mijn verhaal herkent en ervaring heeft. We hebben een dochter van 6.5 jaar. Een schatje maar een pittige tante.
    De afgelopen jaren zijn heftig geweest thuis (de jongste was ernstig ziek) en we hebben met de oudste ook het nodige te stellen gehad. Ze is met behulp van een psycholoog en kindercoach weer aardig in balans gekomen maar er blijven dingen "anders" Onze dochter is heel erg slim, denkt ver vooruit, legt veel verbanden etc. Ze is duidelijk flink voor op haar leeftijdsgenoten. Daarentegen is ze heel erg moeilijk (zeg gerust niet) te motiveren als ze iets niet leuk vind. Ze doet dan simpelweg gewoon haar best niet. ( bv zwemles, vind ze vreselijk en is dus al 2.5 jaar bezig. Ze kan het wel maar doet het niet) Daarnaast is ze sociaal erg onhandig. Dit is in de loop der jaren fors verbeterd maar nog steeds vind ze omgang met andere kinderen, met name leeftijdsgenoten, lastig. Ze stelt zich dominant op, wil alles bepalen en luistert slecht naar anderen.Ze wil heel graag met andere kinderen omgaan maar is daar gewoon niet erg goed in. Nou vraag ik me de laatste tijd steeds vaker af, hoe lang blijf je proberen bij te sturen. Waar ligt de grens dat je denkt "zo is mijn kind gewoon" en helaas is dit niet zoals de meeste kinderen maar we hebben het er maar mee te doen. Maakt dat het makkelijker, acceptatie? Kun je er beter mee omgaan? Ik merk nl dat het continue investeren in eventuele bijsturing, het continue opletten en verbeteren, boos worden omdat ze geen motivatie heeft me erg op gaat breken en ik haar ook niet steeds op de nek wil zitten. Bovendien lopen de rekeningen van sova trainingen, kindercoach etc ook de spuigaten uit. We hebben recent van school gewisseld en daar voelt ze zich duidelijk stukken beter. maar goed, ze is daar net nieuwe en dus nog voor iedereen interresant maar ik vraag me af of dat zo blijft. Iedereen wil een kind dat makkelijk is in omgang, populair is en enorm sociaal maar helaas is dat niet voor ieder kind weg gelegd. Ze is vreselijk lief en ik hou intens veel van haar maar makkelijk is ze zeker niet.......
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm ik had dit gister al gelezen... En wist toen niet zo goed wat te zeggen.. Nog steeds niet trouwens.
    Maar het verbaasd me dat er echt niemand reageert.

    Hier ook een kindje dat duidelijk anders is dan de rest.
    Slim, bijdehand, legt sneller verbanden dan meesten En heeft een feilloze intuïtie qua mensen die langzaam maar zeker verandert in een afwachtendere houding..
    Ze test mensen uit bij de eerste ontmoeting... Doe je het dan verkeerd... Sta je niet zo maar weer in groen gebied.
    (Lees; als zij in gesprek gaat met een junk.. Kun je prima dagen of hij even op je portemonnee wil letten terwijl jij je omdraait.. Dan krijg je daarna echt je portemonnee en inhoud terug. Weigert ze met iemand te praten... Dan ontdek je vroeg of laat vaak wel dat degene toch een soort van dubbele bodem heeft)

    Maar wellicht scheelt het hier dat ze enig(st) kind is e ik dus geen aandacht besteed aan een letterlijk doodziek kind.
    Juist zo'n slimme meid heeft natuurlijk best door wat er aan de hand is en hoe dat zijn weerslag op jullie als ouders heeft.
    Kan me dus voorstellen dat ze in haar gedrag daar (onbewust) rekening mee houdt. En dus soms "gekke" dingen doet.

    Het bijsturen qua gedrag ten op zichte van leeftijdsgenootjes hou ik me steeds minder mee bezig merk ik.. Tenzij het echt de spuigaten uitloopt. zaken zoals schoolwerk vreten daarentegen wel weer bergen tijd.
    Ze heeft nu 2-3 vriendinnen waar ze ook veel mee afspreekt.
    En die zijn allemaal beetje hetzelfde niveau qua gedrag... Alledrie snel van begrip, vlotte verbanden en slim. Dat klikt veel beter da andere leeftijdsgenootjes.
    Dus ik laat het er maar bij... ze hoeft geen vrienden te zijn met iedereen en ze valt gewoon goed in de groep op zich.
    Het wordt pas lastiger als het "intiemer" wordt.

    Qua motivatie.... Zou je misschien eens kunnen googlen op carol dweck. Die heeft daar wel interessante ideeen over :)
     
  3. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik denk dat het tegenwoordig enorm wordt gestuurd op het vervormen van een mens om deze binnen de keurschijf te laten passen.
    Er is erg weinig ruimte meer om 'anders' te zijn.

    En ik begrijp je twijfel, waar is de grens van haar aanpassing?
    En tot welk punt moet ze zich wel gaan aanpassen?
    Wanneer kunnen we accepteren dat iemand niet binnen de gestelde normen past?

    Dat het niet altijd van levensbelang is om op je 6de een zwemdiploma te hebben, dat het met 10jaar ook wel kan.
    Dat een kind best wel een beetje anders kan zijn in omgang en daardoor andere vrienden zoekt dan hoe het zou horen volgens de leeftijd.
    Enz Enz

    Ik denk dat het voor jullie fijn zou zijn om met iemand te praten over acceptatie.
    Ze is wie ze is, het is goed om haar te begeleiden om later een fijn leven te hebben, maar je moet er ook geen ander mens van willen maken.

    Sterkte!
     
  4. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.804
    4.191
    113
    Probleem is dat ze een tijd lang door de situatie echt behoorlijk uit balans was. En dat is inderdaad langzaam aan flink bijgetrokken maar je komt op een punt dat je denkt "misschien is dit wel gewoon wie ze is" Ik blijf alleen zelf erg worstelen als ik haar zie omgaan met andere kinderen en denk dan "meisje dat kan zoveel leuker zijn als je je anders opstelt"
    Ik hoop inderdaad, zoals saskia78 zegt, dat ze op de nieuwe school gewoon goed in de groep ligt en dan hoeft ze van mij geen 100 vriendinnen te hebben maar een paar kindjes waar ze zich fijn bij voelt en aansluiting vind zou toch wel heel prettig zijn.
    Wellicht maak ik me drukker dan nodig is. Gister had ze ene speeldate die ik niet al te leuk vond verlopen, ik vond haar op het einde weer erg bazig en dominant en lelijk doen en hoorde het andere meisje ook zeggen " jij hoeft niet de hele tijd te bepalen en zo lelijk naar mij te kijken" maar toch, toen het meisje naar huis ging vroeg ze wel wanneer ze weer samen mochten afspreken.
     
  5. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Probleem is hier dat ze juist doordat ze anders denkt... Beter bij oudere kinderen past.
    Jaar of 2-3 ouder is echt meer haar match.
    Maarja, die heb je in de klas niet.

    Merk het bij ballet en zwemmen ook... Of ze speelt de baas over de kleintjes of kletst honderduit met de oudere kinderen.

    Dan kun je dr onmogelijk (denk ik...) zo ver aanpassen dat dat met kinderen van haar leeftijd echt goed gaat.
    ik heb het dus een beetje opgegeven.
    Anderzijds beginnen ze nu op de leeftijd te komen dat sociale structuren en controle veel belangrijker worden.. Dus wordt er ook wel wat gezegd als ze iets doet wat volgens de groep niet kan.
    Dat is effectjever dan wanneer wij als ouders er wat van zeggen vrees ik :)
     
  6. tuc

    tuc Niet meer actief

    Wat is je grootste zorg hierin?? Dat ze zo geen vriendinnen maakt...dat ze alleen komt?
    Kijk je kunt een hoop bijsturen..onze meiden zijn evenoud maar ik merk dat het bijsturen op een gegeven moment ophoudt. Ze kunnen dan beter gecorrigeerd worden door kindjes uit de klas/vriendinnen. Dat geeft nl veel meer indruk. Wat jij daarbij wel kunt doen is als J. thuiskomt met een verhaal over dat een kindje boos is oid of net als na een playdate gister..benoemen wat jij ziet en vragen wat zij daarvan vindt of als het op school is vragen hoe ze gereageerd heeft of het andere kindje en hoe zij het vindt wanneer iemand zo tegen haar doet.
    Haar bewust maken van gevoelens en hoe je op elkaar reageert. Het letterlijke ertussen springen doe ik zelf zo min mogelijk meer...mits het de spuigaten niet uitloopt;)
     
  7. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.804
    4.191
    113
    #7 sidmick, 9 apr 2015
    Laatst bewerkt: 9 apr 2015
    Dit is eigenlijk helemaal de spijker op de kop en precies zoals mijn dochter ook doet.
    Daarom gaat het met jongere en oudere kinderen wel goed. Buiten school speelt ze altijd als het even kan met of jongere kids of oudere. Als we ergens zijn zal ze nooit leeftijdsgenootjes opduikelen en dat is opzich natuurlijk niet erg. Maar maakt het voor op school wel wat lastiger
     
  8. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Hogelijk is dat ook iets wat ze op den duur zelf zal reguleren.
    Heel goed dat dat meisje het zo uitsprak! Dan krijgt ze feedback van kinderen zelf, en waarschijnlijk leert ze daarvan.

    Ik zou wel met haar blijven praten en uitleggen welk invloed bepaald gedrag heeft op anderen, en hopelijk zijn Andere kindjes mondig genoeg om haar bij te sturen in het spel. Thuis kunnen jullie dan ingrijpen indien nodig
     
  9. JJ1980

    JJ1980 Niet meer actief

    Ik herken dit ook wel hoor. Mijn dochter nog geen 7 en speelt het liefst met kinderen van 9. 2 van haar beste vriendinnen zijn ook 9. Ze doet er niet voor onder. Speelt de baas over ukkies, best wel eens zielig ;)
    Ik probeer haar uit te leggen wat ze doet en hoe een ander zich daarbij kan voelen. Dat kan ze wel begrijpen, dus past ze zich rustig aan aan.

    Lezen vind ze stom, dus dat doet ze liever niet en ligt dus achter op school. Ze krijgt nu extra les. Nu ik haar uitleg dat als ze haar best niet doet, ze dus extra les krijgt en daardoor nog meer moet lezen, doet ze beter haar best.

    Ik praat met haar op een heel ander niveau dan dat ik doe met mijn zoontje, al jaren. Ik ben maar gewoon eerlijk, ze heeft het toch door als ik jok of er om heen draai :p
     
  10. Nataly1972

    Nataly1972 Fanatiek lid

    8 jun 2009
    4.285
    1.459
    113
    Vrouw
    consulent Wonen
    Hengelo
    Mijn zoon is bijna 6,5 en is net zo. Het is net of ik zijn verhaal lees in jouw verhaal. Wij hebben geen ziek broertje of zusje gehad. Mijn zoon plast nog steeds regelmatig in zijn broek en het maakt hem helemaal niks uit. Ik kan doen wat ik wil maar hij vind het helemaal niet erg. Ook met spelen doet bij heel bazig, dominant en wordt hij boos als het niet gaat zoals hij wil. Hij staat nu op de wachtlijst voor speltherapie en een kinderpsycholoog voor zijn plasproblemen.

    Ik heb geen tips of advies maar wel veel herkenning.
     
  11. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    Ik denk dat ik vooral zou kijken naar mijn kind zelf. Heeft ze er last van? Is ze eenzaam? Wordt ze gepest? Kan ze geen vriendjes/vriendinnetjes 'houden'? Staat het haar op andere manieren in de weg (bijvoorbeeld sport, verjaardagsfeestjes e.d.)?

    Zo ja, dan is dat een 'probleem', een reden om er iets mee te doen.
    Zo nee... tja. Dan zou ik meer geneigd zijn om te zeggen 'zo is ze nu eenmaal'.

    Mijn middelste (6 jr) is een gevoelig, emotioneel meisje, dat soms enorm nukkig kan doen, ook tegen andere kinderen. Kan echt flinke bokkenpruik op hebben en dat is er niets mee te beginnen (pittige tante idd). Ik vind haar niet makkelijk, haar stemming kan vrij abrupt omslaan zonder dat ik enig idee heb waarom. Ik heb het idee dat ze regelmatig met zichzelf in de knoop ligt. Ik denk ook wel vaker, doe nou gewoon iets vriendelijker, gezelliger, daar bereik je veel meer mee ;), maar ja... Ze heeft geen 'problemen' (leren gaat goed op school, heeft speelafspraakjes, wordt uitgenodigd voor kinderfeestjes e.d.), dus blijkbaar kunnen die andere kinderen daar prima mee omgaan (ondanks dat gedrag van mijn dochter tijdens speelafspraakjes soms ook erg tenenkrommend vindt. Bazig, of mokkend, of simpelweg haar eigen ding doen en ander kindje negerend... Het wisselt zich overigens ook af met heel gezellig/leuk spelen, dus ze kan het wel ;)).

    Ik heb bij haar dus ook sterk het gevoel "zo is zij nu eenmaal". We kunnen niet allemaal super vrolijk, relaxed, gezellig en spontaan zijn...
     
  12. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Ik herken je verhaal. Hier twee dochters die behoorlijk voorlopen en ieder hun eigen-aardigheden (gehad) hebben. Wat betreft je vraag in hoeverre je moet bijsturen: als ik denk dat ze er last van hebben/gaan krijgen of als ik het gewoon onaangepast gedrag vind, dan probeer ik het bij te sturen. Je eigen vrijheid eindigt waar je het geluk van een ander of jezelf schaadt, zoiets. Als niemand er last van heeft, mogen ze van mij zo zichzelf zijn als ze willen.
    Wat ik heel erg herken van mijn oudste, is het gebrek aan motivatie voor dingen die ze echt niet wil. De kinderpsycholoog van het jeugdriagg zei dat we bij gebrek aan intrinsieke motivatie maar moesten zorgen voor extrinsieke motivatie, bijv. in de vorm van een beloning. Zo vertikte ze het om te leren fietsen en hebben we er een etentje bij McDonalds tegenover gezet als ze het kon. Kwamen we anders nooit dus dát wilde ze wel. Op 's nachts zindelijk worden hebben we ook een beloning geplakt, al weet ik niet meer wat. Het staat me erg tegen, maar ja, anders komt het al gauw neer op dwang en ze laten zich niet dwingen. En eigenlijk vind ik dat op zich geen slechte eigenschap ;)
     
  13. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.480
    113
    Wat mij ontzettend heeft geholpen is mij te realiseren dat onze zoon verschillende leeftijden heeft. Zo is zijn speelleeftijd een stuk (ongeveer 1,5 jaar) jonger dan zijn kalender leeftijd. Hij vind dus meer aansluiting bij jongere kinderen en hij leert ook veel meer van het spelen met jongere kinderen. Ook speelt hij makkelijker met oudere kinderen omdat die hem beter aansturen en uitleggen wat ze van hem verwachten.

    Ook probeer ik mij zo min mogelijk te bemoeien met zijn/hun spel omdat hij eerst bij elk probleempje naar mij rende en van mij verlangde dat ik dat dan voor hem op ging lossen. Vorig jaar zomer ben ik daarmee gestopt, hij verteld mij nu vaak zijn probleem en ik bespreek 2 oplossingen met hem. Vervolgens kan hij 1 van die oplossingen toepassen. Ik merk wel dat kinderen die elkaar corrigeren veel beter werkt dan wanneer ik hem corrigeer.
     
  14. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Ik zou zeggen, ga eens naar een goede orthopedagoog mét kennis over kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Een test hoeft nog niet eens, maar iemand die eens fijn met haar gaat zitten en jullie wat inzicht geeft in haar denkwereld en manier van leren/omgaan met andere kinderen.

    We kunnen je hier van alles vertellen of meedenken, maar zeker als je al een heftige tijd achter de rug hebt en je het soms even niet meer weet, dan is iemand die letterlijk met je meekijkt en meedenkt echt veel fijner dan wat reacties op internet.
     
  15. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Hier zaten we ook met de handen in het haar. Thuis gaat het eindelijk ietsje beter, en nu is hij een probleemgeval op school.. Wij hebben hulp van een geweldige kinderpsychologe ingeschakeld.

    En belonen voor iets waarvan je weet dat ze het makkelijk kunnen ( bijv zwemles) lijkt zo..onzinnig maar blijkt in de praktijk echt te helpen.

    Belangrijkste is om het doel duidelijk te maken.

    En succes, ik weet heel goed wat je doormaakt.
     
  16. Tjilpje

    Tjilpje Fanatiek lid

    3 mrt 2010
    1.950
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik herken wel diverse punten. Het is ook een moeilijke leeftijd ze leren nu zoveel. Gevoelens, hoe ga je in vredesnaam normaal met elkaar om? Wat is normaal? Als ze wat ouder zijn ervaren ze de concequenties beter. Ze begrijpen dan ineens waarom het vriendinnetje niet meer met haar wil spelen, omdat ze bazig is, niet aardig. Als ouder kan je haar dan goed uitleggen waarom dit zo is en wat ze de volgende keer misschien beter anders kan doen.

    Ik zou het vooral even loslaten, concentreer je op haar pluspunten! Wat vind ze leuk? Waar is ze goed in? Zwemles bijvoorbeeld, stel er een beloning tegenover? Als jij goed je best doet vandaag bij zwemles dan gaan we daarna...of krijg je daarna....zo leert ze dat er bij positief gedrag ook positieve dingen gaan gebeuren. Dat is veel leuker dan een mopperende moeder;)

    Beloningen hoeven echt niet groot te zijn, iets kleins... bij mijn oudste dochter werkte dit heel goed.
     
  17. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Moeilijk.
    Ik heb ook een kind wat niet erg standaard is en ik denk dat ik de rest van zijn leven nog wel bezig zal zijn in het zoeken naar een balans. Accepteren dat hij anders is, heeft me bijna 4 jaar gekost, dat gaf me wat meer rust. Sommige dingen probeerde ik onbewust toch te veranderen aan hem, terwijl hij gewoon zo is.
    Fijn dat ze het op haar nieuwe school meer naar haar zin heeft, hopelijk vindt ze hier een paar fijne vriendinnen en voelt ze zich daar op haar plek.
     
  18. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

  19. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.804
    4.191
    113
    Als je terug leest kun je zien dat we ale vele psychologen, pedagogen en kindercoaches verder zijn
     
  20. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.804
    4.191
    113
    Onhandelbaar is ze zeker niet (meer) , sterker nog met name thuis is ze meestal heel lief ( wel met een duidelijke mening maar dat mag) En een echt probleemkind is ze ook niet. Alleen sociaal ehm... onhandig? Anders? En helaas maar voor belonen loopt onze dochter echt niet warm, hoe vet de worst ook is die we voor haar neus hangen
     

Deel Deze Pagina