Wij hebben ook voor deze keuze gestaan met onze zoon. Groep 1 was een hel voor hem (toen wisten we nog niet dat hij asperger had), knutselen wilde hij niet (wilde hij op de peuterspeelzaal ook al niet), het enige wat hem interesseerde waren cijfers en letters. Hij snapte ook totaal niet dat de andere kinderen het alfabet nog moesten leren en ook niet tot 100 (en verder) konden tellen. Na de kerstvakantie kwam hij lezend terug van de vakantie (had hij zichzelf even geleerd met een heel klein beetje richting geven van ons). Daarop hebben ze hem groep 2 werk aangeboden wat hij maar saai vond en toetsten ze hem door (waar hij op E3 niveau eindigde) Na overleg besloten we hem te laten onderzoeken, maar er was pas plaats voor hem na de vakantie dus we moesten een beslissing nemen. Wij hebben toen besloten om hem over te laten gaan naar groep 3, dat was ook wat hij zelf graag wilde (iedereen zit aan een tafeltje en dan mag je leren). Voor dat moment was dat de juiste beslissing, nog een jaar groep 2 had hem geen goed gedaan (kregen we later, dus na onze beslissing, ook van de orthopedagoge/psychologe te horen). Vanaf dan nemen we beslissingen per jaar (of het moment dat het nodig is) dus halverwege groep 5 is hij overgegaan naar speciaal onderwijs omdat dit voor hem op dit moment beter was. En voor de grote vakantie besloten hem groep 5 nog een jaar over te laten doen (ook al kon hij cognitief groep 6 wel aan) omdat hij anders met 10 jaar al naar het voortgezet onderwijs toe moet.
Lastig he, zulke dingen. Hier ook een 5 jarige die een ontwikkelingsvoorsprong heeft van ruim een jaar. Cognitief zou ze nu versnelt naar groep 2 kunnen en volgend schooljaar naar groep 3. Emotioneel is het nog een heerlijke kleuter van 5. Voorlopig blijft ze nu in groep 1. Ze heeft vriendinnetjes en komt nog steeds blij uit school. De ib-er zou deze week een plan voorstellen hoe en wat. Ze heeft wel uitdaging nodig en ze moet ook leren leren, want alles komt haar nu wel aangewaaid. Ze zit ook al in een plusklasje, maar dat is maar een half uurtje in de week. De ib-er gaat dit klasje ook nog extra uitdaging geven. Einde van het schooljaar hebben we weer gesprek hoe dan verder, want als ze zo doorgaat met lezen hebben we in groep 3 een probleem. Als ik lees hoe jouw dochter is, zou ik toch voor versnellen gaan en gewoon goed in de gaten houden en ieder jaar kijken wat het beste is. Het blijft altijd een gok, want je weet gewoon niet wat je kind in de toekomst gaat doen. Zou een beslissing nemen, wat op dit moment goed is voor je dochter. Volgend jaar zie je wel weer verder.
Ik maak regelmatig mee dat kinderen die sociaal emotioneel of qua concentratie minder ver ontwikkeld zijn maar cognitief juist sterk, er later tegenaan lopen. Wat soms zorgt voor gedragsproblemen of onderpresteren. Maar het blijft lastig. Er mort dan straks in groep 2 wel voldoende uitdaging zijn.
Lastige keuze... Mijn dochter is in verhouding iets ouder dan jouw dochter. Wij stonden eind vorig schooljaar voor de keuze. Ik vond het heel lastig. Ik ben/was erg van 'een jong kind moet lekker kunnen spelen'. Na veel overleg samen, met school en na veel lezen op internet hebben wij er uiteindelijk voor gekozen om het wel te doen. School wilde wel veel moeite doen om haar in groep 2 uit te dagen, maar gaf ook aan dat ze geen idee hadden hoe ze dat voldoende zouden moeten doen. Ze zou dan eigenlijk een groot deel van het programma van groep 3 in de kleuterklas gaan krijgen, als het al haalbaar was... En dan? Dan blijf je het probleem opschuiven, in mijn ogen. Na de kerst doorstromen was ook een optie, maar dat vonden wij zelf minder fijn, omdat de groep dan al gevormd zou zijn, enz. Onze dochter speelde vooral met kinderen uit groep 1. Als je haar vroeg waarom, dan gaf ze aan dat die kinderen volgend jaar ook nog bij haar in de klas zouden zitten, terwijl de kinderen uit groep 2 naar groep 3 zouden gaan. Dit had ze in het eerste half jaar school gemerkt met een vriendinnetje dat toen in groep 2 zat en dus na de zomervakantie naar groep 3 ging. Ze had er dus goed over nagedacht. Maar als je dochter al veel met groep 2 kinderen speelt, dan is dat een extra voordeel. Ik heb natuurlijk geen idee hoe het over een paar jaar of op de middelbare school zal gaan. Maar dat had ik evengoed niet geweten als we er voor hadden gekozen om haar naar groep 2 te laten gaan. Op dit moment lijkt de versnelling goed geweest. Ze krijgt langzaam minder faalangst en wil af en toe weer nieuwe dingen proberen. Qua lesstof blijft het lastig, omdat ze op bepaalde gebieden boven groep 3 niveau functioneert, dus ook in groep 3 blijft het zoeken naar extra uitdaging. Ze is nu echter niet de enige, wat natuurlijk wel prettig is. Mochten jullie kiezen voor een versnelling, dan zou ik er voor kiezen om haar zsm echt over te laten gaan naar groep 2, in ieder geval voor haar. Het kan voor een ander kind natuurlijk anders zijn, maar mijn dochter had er best wat moeite mee dat ze niet in groep 2 zou zitten, dat paste niet in haar plaatje. We hebben daarom toen de beslissing genomen was (uiteindelijk pas twee weken voor de zomervakantie), gezegd dat ze vanaf dat moment in groep 2 zat, toen was het goed voor haar.
Het eerste deel van je verhaal is bijna identiek aan mijn verhaal. School geeft ook aan inderdaad dat ze veel moeite willen stoppen in een individueel programma in groep 2. Maar ze weten niet hoe precies en het zou voornamelijk neerkomen op leren lezen, schrijven en rekenen alvast. Maar mij is niet duidelijk wat ze dan het jaar daarop nog in groep 3 moet doen en daar hebben ze ook geen antwoord op. Ik vind het fijn om te lezen dat het goed uitgepakt heeft. Ik heb de juffen ondertussen nog niet weer uitgebreid gesproken. Ze moeten nog contact hebben met de IB-er over het hele verhaal. Overigens bedankt voor je tip om haar alvast naar groep 2 te laten gaan. Mocht ze idd naar groep 3 gaan volgend jaar dan zal ik het zeker meenemen.
Ik heb nog niet alle pagina's gelezen, maar heel herkenbaar! Onze zoon loopt ook erg voor. Hij wordt over 2weken 5. De juf geeft aan dat ze voldoende uitdaging zou hebben,maar dat het wel lastig gaat worden. Ze wil hem ook niet remmen in zijn ontwikkeling. Het is een ijverig jongetje, wil graag werkjes doen, is veel met cijfers en letters bezig. We hebben in overleg met de juf hem vanaf een maand geleden "in groep 2" gedaan, meervoor zijn koppie, zodat stel dat we de keus voor groep 3 maken het een logische stap is. Hij mag nu dus ook meer werkjes doen en moeilijkere werkjes, dat vind hij fantastisch! Hij kan ook gerust heel geconcentreerd werken aan een werkje in de klas. De juf zegt dus ook dat zijn werkhouding goed zou zijn voor groep 3.. Maar dan nu..... Wij denken dat hij nu naar groep 3 zou kunnen, ook sociaal-emotioneel (al zijn vriendjes zitten ook in groep 2 bijvoorbeeld) Maar, hoe gaat hij het "later" doen? In groep 7/8, klas 1 etc. Dan is ie echt jong, zijn ze vriendjes dan in ontwikkeling dan niet veel verder dan hem? Mijn vriend denkt dat dat wel mee zal vallen, omdat ie in ontwikkeling dan mee gaat met z'n vriendjes (hebben over sex bijvoorbeeld) Echt lastig he! Het houd me maar bezig... Over een paar weekjes hebben we weer een gesprekken de juf... (Dan heeft de ib'er hem geobserveerd, en is hij door de zorgcommissie gegaan...)
soepstengel, je weet nooit wat de toekomst brengt. Wat als hij volgend jaar naar groep 2 zou gaan? En de aansluiting misschien gaat missen met zijn klasgenootjes en weinig uitdaging krijgt, gedemotiveerd raakt, gaat onderpresteren, uit verveling de boel op stelten gaat zetten, enz.? (Hoeft natuurlijk ook allemaal niet, dat is evengoed koffiedik kijken. ) Niet dat het geen dingen zijn waar ik me zorgen om maak, hoor. Maar ik kan het ook wel relativeren: niet alle kinderen zijn op dezelfde leeftijd aan dezelfde dingen toe. Ook niet kinderen die wat betreft hun leeftijd in groep 7/8 horen te zitten. En ik weet ook niet of er geen problemen zouden komen als ze afgelopen jaar in groep 2 gezeten had. Maar het is zeker lastig. Ik vind het nog steeds lastig. Zou zo lekker zijn als ze 'gewoon gemiddeld' waren en je niet over dit soort dingen na zou hoeven denken (maar dan waren er wel weer andere dingen ).
Zelf ging ik ook met 11 naar middelbare school, nooit last van gehad. Verveling is erger voor je ontwikkeling denk ik... En tegenwoordig kunnen kinderen ook vervroegd naar middelbaar en hoger onderwijs, dus ik zou zelf geen enkele reden zien om ze terug te houden (mits de school het ook adviseert en je zelf gelooft dat ze het sociaal-emotioneel aankunnen). Als haar vriendinnetjes ook naar 3 gaan zou het sneu zijn als zij achter moet blijven.
Uuz: ik was echt net 11... In de zomwrvakantie geworden. Hele vroege leerling. Ik heb nooit het idee gehad dat dat een probleem was.
wat raar dat ze haar, als ze naar gr2 gaat, leren lezen en rekenen zullen aanbieden. echt zo vreemd. want zo hoort het niet bij de kinderen met ontwikkelingsvoorsprong. ze moeten andere dingen geven waarmee ze haar verstand in kan zeggen, leren zelfstandig werken, en uitdagen. mijn zoon kon al goed lezen in gr1 en rekenen. maar we lieten hem wel nog een jaar kleuteren(lezen rekenen kan hij al) hij kreeg intelligentie spelletjes, nadenk dingen, zijn eigen dingen -klas boeken voorlezen bijvoorbeeld in de kring- etc. hij gaat na mei vakantie wennen in gr3(sommige vakken volgen) en volgend jaar september begint hij op gr4. bij ons school geven ze geen schoolse stof van de hogere groepen. kinderen die voor lopen krijgen alternatief materiaal. uit talentenlijn, levelwerk. zoontje gaat ook op gr4 door met levelwerk. de school moet de verrijking geven die bedoeld zijn voor de kinderen met ontwikkelingsvoorsprong. wat krijgt zij in de plus klas dan? heel vreemd.
Je slaat precies de spijker op de kop Fijn da er andere mensen zijn die ook zo denken, mijn gevoel zegt dit namelijk ook, maar m'n verstand (die ook met andere mensen praat, juffen e.d. die echt wel "tegen" zijn) zegt wel eens: hij is echt veeel te jong! En zo blijf ik schipperen. Mijn vriend niet overigens, die vind groep 3 de beste oplossing op dit moment... (Is ook leraar btw, wel van het speciaal onderwijs dus niet helemaal vergelijkbaar...) Hoe oud was jou dochter toen ze naar groep 3 ging? Onze zoon is 5jaar en 4 maanden...
@soepstengel: misschien niet helemaal vergelijkbaar maar je vriend kan vast beter buiten de standaard hokjes denken dan op een gewone school Alleen naar handig in jullie geval
Hier was het precies zo. Mijn dochter was net geen 5 jaar en 4 maanden toen ze naar groep 3 ging. Ze is trouwens niet eens de jongste in haar klas. Ze heeft een klasgenootje dat anderhalve maand jonger is (dat hij ook eerder naar groep 3 zou gaan, hoorden we pas ergens halverwege de zomervakantie, bij de kleuters zat hij niet bij haar in de klas).
Onze zoon was 5 jaar en 1 week toen hij in groep 3 begon. Maar als jouw man (met zijn achtergrond) al zegt dat groep 3 het beste voor hem is dan denk ik dat je niet langer moet twijfelen.
In de plusklas krijgen ze werkjes uit groep 3. Letters leren voornamelijk. Er zitten een paar kindjes uit groep 2 in en zij dus. Ach ik was al lang blij dat ze er iets mee deden. De vorige school waar mijn oudste op gezeten heeft, werd er helemaal niks mee gedaan.
Mijn dochter zou dan nog net 4 jaar zijn als ze in groep 3 begint. Dat vind ik dan toch wel erg jong hoor. Ik zat laatst te denken om haar misschien groep 2 versnelt te laten doen. En dan na de kerstvakantie naar groep 3. En dan aan het einde van het jaar kijken of ze door kan naar groep 4 weer. Maar dan komt ze we, als enige nieuwe bij de groep na de kerstvakantie. Die dan waarschijnlijk al helemaal gevormd is. Dus ja, dat is ook weer niet echt ideaal.
Zeker in groep 3 zou ik niet midden in 't jaar haar gaan verzetten van klas. De klas is dan voor het grootste deel toch echt wel "gevormd", vriendengroepjes zijn gemaakt, ... Zeker als ze dan een jaar jonger is gaat ze echt wel opvallen. Lijkt mij makkelijker voor haar om dan gelijk mee te stromen in 't begin van 't schooljaar en dat niemand zich echt vragen stelt bij haar leeftijd. Uiteindelijk wordt ze in september ook 5, dus op dat "met 4 in groep 3" zou ik mij niet blind staren (da's maximaal 3 weken ofzo). Kan ze overigens ook ineens wat kinderen van haar "nieuwe" klas uitnodigen op een eventueel verjaardagsfeestje .
Nou die kindjes kent ze gelukkig allemaal al. Want ze zit nu in de combiklas 1/2. En straks gaan de kinderen van groep 2 allemaal naar 3/4. Ze speelt ook het meeste met die kinderen, maar veel van hen zijn al 6. Laatst was een van die meisjes hier. En die begon over een tv programma te vertellen. Mijn dochter had echt geen flauw idee waar ze het over had. Zij kijkt nog naar Diego. Dus op zulke momenten zie je toch wel het leeftijdsverschil. Al leek het hun totaal niet uit te maken. Maar ik denk idd dat als zij achter blijft in 1/2, en dan halverwege gaat instromen dan is dat geen goede oplossing nee.
Wij hadden ook de keuze om haar tussentijds te laten instromen. Wij hebben er niet voor gekozen. Omdat ik haar niet in een al 'gesettelde' klas wilde laten instromen met alle eventuele extra aandacht van dien, maar ook omdat ze erg gevoelig is voor 'wat de rest doet' en ze al aan het onderpresteren was. Vanaf het begin van groep 3 is hier extra aandacht voor geweest, naast dat ze natuurlijk in de klas zat met kinderen die op de meeste gebieden verder zijn dan de kinderen uit groep 2, wat voor haar al als voordeel werkte. Inmiddels maakt het haar wat minder uit en vindt ze het soms zelfs wel leuk als zij dingen beter kan dan anderen, ze durft het nu in ieder geval te laten zien als er specifiek naar gevraagd wordt (bv. als de juf iets vraagt). Qua leeftijden: Bepaalde verschillen houd je altijd, dat is niet alleen leeftijdsafhankelijk, maar komt ook door opvoeding en door verschillen in belangstelling. Ik ken ook kinderen van 4 die al bepaalde tv-programma's kijken of muziek luisteren waarvan mijn dochter niet eens weet dat het bestaat. Zolang zij er niet wakker van ligt, doe ik dat ook niet. Bij mijn dochter in de klas lopen de leeftijden trouwens uiteen van 5 t/m 8 jaar. Behalve dat de twee van vijf in het begin van het schooljaar soms beweerden dat ze ook zes waren, hebben de kinderen er geen last van.
Lijkt mij helemaal verwarrend voor haar dan. Ze blijft dan achter met de huidige groep 1'ers, ziet een heel deel vriendinnen van groep 2 overgaan ... settelt zich in de "nieuwe" groep 1/2-klas ... om dan midden in 't jaar weggeplukt te worden en alsnog terug bij haar oude vriendinnen te belanden. Daarnaast is ze blijkbaar duidelijk aan groep 3-stof toe, maar al wat ze in augustus / september (begin van 't jaar) standaard doen in de klas is begin groep 2- stof. En dan moet je maar hopen dat ze per direct uitbreiding krijgt ... van groep 3 waarschijnlijk. En bovendien valt ze dan gelijk al uit de "standaard" groep 2'ers (om over 1 maar te zwijgen ). Lijkt mij dus bovendien niet alleen voor haar verwarrend, maar ook voor haar klasgenootjes - die op de duur ook wel gaan zien dat ze vaak ander en zwaarder werk krijgt.