Het is natuurlijk ook de gewoonte die je je kind meegeeft. Je leert een kind dat het normaal is om een keer per week van de snackbar te eten en dat is ongezond. Het is frappant dat er veel zijn die vinden dat het moet kunnen en naar mijn mening best vaak ongezond eten terwijl de cijfers van kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas echt schrikbarend hoog zijn. Echt heel hoog en die lopen op. Dat is natuurlijk niet alleen te wijten aan het eetpatroon maar je leert je kind wel de basis en die geef je mee. Eens per week fastfood is ongezond en geeft een verkeerd signaal af denk ik.
Maar ik vraag me dan of waarom het zo ongezond is 1x in de week, als je er verder gewoon een gezond eetpatroon op na houdt? Volgens mij kan het geen kwaad en kun je zoiets niet gaan vergelijken met een ongezond eetpatroon en obesitas. Niemand komt aan van 1 keer in de week een ongezonde maaltijd, dan moet er meer meespelen.
Ik denk dat de denkwijze meespeelt in het ontwikkelen van overgewicht. Als je als kind opgroeit met een keer per week van de snackbar eten, je dat later ook normaal vindt en vaker doet. Ik denk ook dat er weinig gezinnen zijn die super gezond eten, niet snoepen, weinig fris en sap drinken en dan wel een keer peer week snackbar eten. Vaak zie je dan toch doordeweeks ook meer ongezonde dingen en dan is de optelsom wel anders. Het feit dat er minder wordt bewogen, slechter wordt gegeten leidt tot veel overgewicht, die basis leg je denk ik al juist in de jeugd. Ik vind snackbar eten meer iets als uitzondering in plaats van 1:7 keer.
Wij eten heel gezond en bewust maar gaan wel 1 keer in de week voor makkelijk, meestal een frietje of chinees. Ik denk niet dat je makkelijk zwart wit kunt stellen dat 1 keer in de week friet eten ongezond is en er voor zorgt dat je bij voorbaat al aankomt en obesitas ontwikkelt, daar zit namelijk veel meer achter dan wekelijks een frietje. Ik vind het juist heel consequent om 1 dag in de week uit te trekken voor een ongezonde maaltijd, dan weet je waar je aan toe bent.
wij eten ook 1 keer in de week frietjes, meestal uit eigen frietpan. En ja mijn dochter van bijna 16 maanden eet dan ook gewoon mee. Het lukt mij niet meer om haar een andere maaltijd voor te schotelen dan de rest van het gezin. Ze krijgen 1 keer per week een klein bakje chips en de oudste iedere dag een snoepje en een beker ranja uit school, ojee nu ben ik wel een heel slechte moeder
Niet vervelend bedoeld hoor, maar dat je afvalt met eens per week een ongezonde maaltijd nuttigen, betekent natuurlijk niet dat je daarmee geen ongezond eetpatroon hebt Ik denk dat afvallen heel goed samen kan gaan met eens per week fastfood. Ik zou zelf alleen voorkeur hebben voor iets meer calorie-inname dan met gezonde producten, en niet vast eens per week ongezond eten. Want de naam zegt het al: ongezond eten is ongezond. En kan dus op geen enkele manier een gezonde bijdrage aan jouw gezondheid leveren. Dat betekent niet per definitie dat je daarmee ongezond wordt, maar wel dat je minder gezond blijft. Merk je niet (meteen), maar je voegt iets ongezonds toe aan je eetpatroon en haalt iets gezonds weg, (want dat eet je niet alsnog die dag/maaltijd). Heb zo geen link van een onderzoek, ik lees veel en sla erg veel daarvan op in m'n hoofd, dus voor een link zou ik echt moeten gaan zoeken. Google eens op scholar.google zou ik zeggen
Voor sommigen zal dit best zo zijn. Maar wij komen nooit bij een snackbar en maken het gewoon zelf klaar. Alleen al omdat er dan geen kilo zout overheen zit. Ik bedoel maar te zeggen, er zijn zoveel manieren waarop je een patatje kunt eten en de manier waarop maakt denk ik een groter verschil dan de patat zelf. En dus denk ik niet dat het 'ongezonde' puur en alleen in de patat zit, wat hier in deze discussie wel een beetje de conclusie lijkt te zijn.
Maar op deze manier sla je wel heel erg door in het gezond eten. Het gaat over 1 keer per week en niet 1 keer per dag. En als ik 1 keer in de week een frietje eet, gewoon omdat ik dat lekker vind of omdat het makkelijk is, dan wil dat niet zeggen dat ik een ongezondeetpatroon heb. Er zijn wel duizenden ongezonde dingen op deze wereld, als je alles moet gaan koppelen aan ongezond leven dan is dat niet echt realistisch. Het gaat om het geheel en dus ook om het gehele eetpatroon. Wij eten hier thuis de hele week ontzettend "clean" en 1 keer in de week nuttigen wij een ongezonde maaltijd, dan is die maaltijd ongezond maar ons eet en leefpatroon niet. Zoiets kun je gewoon inbouwen en daar is niets mis mee en daar krijgen mijn kinderen heus geen obesitas of een ongezond eetpatroon op latere leeftijd van hoor.
ooh ik ben hier heeel erg makkelijk in. Als jij niet wilt dat je kind iets ongezonds eet dan moet jij het ook niet eten. Ik kan het niet hoor Tegen mijn kind zeggen dat hij iets niet mag eten omdat het ongezond is om het vervolgens voor de ogen van het kind wel in mijn mond te stoppen en op te eten. Dan zijn er dus drie mogelijkheden - je kindje er wat van mee laten eten - niemand eet het - je eet het wanneer je kindje er niet is (in bed ligt- uit logeren is etc) Daarbij denk ik dat het probleem van fastfood niet in het eten van het patatje zit. Dat patatje is "maar" een aardappel die in vet gaar is geworden. Ik denk dat de problemen meer huizen in de sausjes die erbij genomen worden en de snacks die er vaak bij horen.
Als jij het afvallen beter volhoudt op deze manier, prima toch. Ik zou zelf mijn kinderen liever niet eens per week van de snackbar laten eten. Wat ovenfriet en een bak met komkommer en tomaatjes zou ik een beter alternatief vinden. Je hele leven een keer per week van de snackbar eten lijkt mij gewoon echt niet goed maar ieder zijn ding.
Zoals ik al zei: we verschillen nogal in hoe we 'met mate' opvatten. Eens per week vind ik dus echt niet met mate. Ook niet voor een volwassene. Jij moet uiteraard doen wat jij wilt, maar ik beschouw dit wel als een ongezond eetpatroon. En nee, het hoeft idd niet te zijn dat je kinderen hieruit obesitas ontwikkelen. De kans is echter wel groter met een eetpatroon waarin fastfood structureel opgenomen is. Nou ben ik geen gezondheidsfreak en ik eet zelf ook heus ongezonde dingen, maar juist daarom houd ik m'n gewone maaltijden wel liefst zo gezond mogelijk structureel, met af en toe een uitzondering Maar nogmaals: als jij hiervoor kiest, moet je dat doen. Ik verbied je niets, ik zeg alleen dat wat jij niet ongezond vindt, ik niet gezond vind
Misschien neemt iemand die 1x per week patat eet verder geen onverantwoorde tussendoortjes...en als iemand zegt 1x per week patat te eten betekent dat niet gelijk dat diegene de hele snackbar leeg eet...als ik zeg dat we patat eten dan bedoel ik 9 van de 10 keer oven patat thuis in combinatie met sla/groente...en zo kunnen we nog wel even doorgaan... Conclusie: er worden te snel conclusies getrokken Het is niet zo dat wanneer iemand 1x per week patat eet diegene gelijk een ongezond eetpatroon heeft en obesitas heeft/creëert en het is ook niet zo dat iemand die niet wekelijks patat eet automatisch een gezond eetpatroon heeft of een gezondheidsfreak is
Ovenfriet is minder vet geloof ik, maar zit er niet ook glucosestroop, gemodificeerd aardappelzetmeel, rijstebloem, dextrine, rijsmiddelen en verdikkingsmiddel etc in? Ik vind zelf echte aardappels het lekkerste om friet van te maken (of gewoon in blokjes frituren of bakken). Dat doen we ook elke week, maar dat zou ik niet ongezond noemen dus ik ging er eigenlijk vanuit dat TS gewoon friet afhaalt ergens. Pizza zelf maken is volgens mij helemaal niks mis mee, zelfs vrij gezond als je verse ingredienten gebruikt. Goed idee eigenlijk, volgende week maar eens op het menu zetten hier.
Als je frietjes wilt eten, kan je het beste zelf frituren in biologisch ossewit. Ossewit valt onder de gezonde vetten en kan op zeer hoge temperaturen verhit worden zonder te beschadigen. Olie ed beschadigt op hoge temperaturen wat slecht is voor de gezondheid. Ovenfriet is niet gezonder. Ovenfriet is al voorgebakken in vet en om het houdbaar te maken wordt er veel suiker toegevoegd. Zelf en in 1 keer doorbakken in biologisch ossewit is de meest gezonde manier van friet eten. Ik denk dat het probleem van obesitas ed meer zit in het gebrek aan beweging en in alle troep die je ongemerkt naar binnen werkt. Al die 'gezonde' tarwe(volkoren)boterhammen zitten vol suiker bijv, omdat tarwe zo ontzettend doorgefokt (wat is het juiste woord?) is. Wij eten thuis bijna alles biologisch, we eten spelt ipv tarweproducten, gebruiken zo min mogelijk koemelk en eten 1 keer per week een heerlijk frietje met z'n allen.
Je moet uiteraard doen waar je je het beste bij voelt, maar mijn dochtertje dan 15 maanden eet alles met ons mee. Dwz dat wij niet zoveel snacken omdat we willen dat ze gezond eet. Maar ze eet dagelijks rustig 3st fruit en een bordje groente, krijgt nagenoeg geen snoep, ook geen chips, dus als wij dan een frietje halen, dat Nog niet eens eens per maand zal zijn, dan eet ze mee. Ik vind het ook sneu om voor de ogen van je kind wat lekkers te gaan eten. Ik ben een hele bewuste mama, pro gezond eten, maar iets lekkers op zijn tijd is ook niet erg.
Niet te serieus opnemen Natuurlijk moeten ze leren dat ze niet alles mogen wat volwassenen mogen maar dat kan je niet op elke leeftijd uitgelegt krijgen waardoor je wel "strijd" krijgt. Wil je dat niet, dan moet je het gewoon niet pakken.
Maar hoe kun je iemands eetpatroon nu ongezond beschouwen op basis van 1 frietje in de week? Dan wil ik ook bewijs zien, laat maar zien dat je eetpatroon hierdoor ongezond is, dit kun je alleen zo benoemen als er natuurlijk nadelige effecten aan vasthangen zoals aankomen van 1 frietje of obesitas creëren, anders kun je iets niet benoemen als een ongezond eetpatroon. Het verschil tussen ons is niet de mate maar dat jij oordeelt en iets als een ongezond eetpatroon beschouwd terwijl daar helemaal geen sprake van hoeft te zijn. Wie zegt dat jij en jouw kinderen niet veel ongezonder leven als diegene die er voor kiezen 1 frietje wekelijks te pakken? Eerlijk gezegd krijg ik er gewoon de kriebels van als mensen te pas en onpas met beschuldigingen en termen als obesitas om je oren gaan gooien, lijkt wel een trend tegenwoordig, zelfs een frietje kan niet meer. En nogmaals wij eten hier ontzettend clean, geen frisdrank, geen pakjes, koeken of snoep maar wel wekelijks een frietje, niets mis mee hoor en geen nadelige effecten.
Even voor de goede orde: ik beschuldig niemand en overgewicht is erbij gekomen omdat jij graag argumenten wilde horen.... En: jij mag gezond vinden wat jij vindt, maar dan mag ik ook gezond en ongezond vinden wat ik vind. Dus ja: het gaat wel om een verschil in opvatting over wat 'met mate' is. Daarnaast ben ik het gewoon niet eens met jouw opvatting van wanneer iets ongezond is. Jij vindt iets ongezond als je er obesitas van krijgt. Ik vind iets ongezond als het niet gezond is.
Je hebt mij niet horen zeggen dat ik iets ongezond vind als je er obesitas van krijgt en je hebt mij ook niet horen zeggen dat friet gezond is, ik benoem zelf iedere keer dat friet een ongezonde maaltijd is, maar er zijn zoveel ongezonde dingen en het wil nog niet zeggen dat als je deze ongezonde dingen met mate neemt dat je dan gelijk ongezond leeft, daarom ben ik benieuwd of het bewezen is dat als je wekelijks friet neemt, dit nadelige gevolgen heeft. Daarbij beschuldig je wel mensen met een ongezondeetpatroon, dan is het mij toch goed recht om te vragen waar jij dit op baseert en of je dit kunt weerleggen.
Nee, er wordt gevraagd wat iedereen gezond vindt of niet. Nou, ik vind wekelijks friet niet gezond. Dat nik dat vind, zegt totaal niets over gezinnen waar dit wel gebeurt. Jij maakt daar direct een beschuldiging van. Daar word ik eerlijk gezegd een beetje moe van. Ik beschuldig niemand, ik veroordeel niemand, ik zeg alleen dat ik het niet gezond vind. That's it. Jij vraagt idd naar bewijs voor dat het ongezond is. Nou, dat bewijs is er. Als je dat echt heel graag wilt weten, heb ik je al verwezen naar scholar.google voor wetenschappelijk verantwoorde artikelen.