Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Discussie in 'De lounge' gestart door palmie37, 1 mei 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Casara

    Casara Fanatiek lid

    20 aug 2014
    2.264
    416
    83
    Wij hebben 4 jaar geleden alleen een klein bedrag voor het trouwboekje betaald en verder niks. Voltrekking was gewoon in de trouwzaal, kort verhaaltje erbij. Hier dus wel netjes gedaan. Hoe het nu is, weet ik uiteraard niet.
     
  2. wolchu

    wolchu Bekend lid

    6 dec 2011
    918
    2
    18
    precies de reden dat wij dit ook deden! heb ook gelijk zijn achternaam genomen ivm eventuele kids
     
  3. Beeb87

    Beeb87 Niet meer actief

    Wij hebben laatst een geregistreerd partnerschap gedaan.

    Volledig gratis. Trouwboekje is optioneel (niet gratis)
    Kan omgezet worden naar een huwelijk.
     
  4. Catootje80

    Catootje80 Bekend lid

    30 aug 2014
    711
    0
    0
    NULL
    NULL
    Het kan allemaal gratis zijn (afgezien van een trouwboekje ofzo), totdat je partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden wilt/moet hebben. Dan komt er gewoon geld bij, omdat je naar de notaris moet.

    Wat wij ook zouden doen, geld kost het toch :p

    Maar zelfs zonder eigen bedrijf en woning zou ik huwelijkse voorwaarden doen geloof ik... bepaalde dingen zijn gewoon van jezelf/mezelf. Zou pensioen bijvoorbeeld al uitsluiten.
     
  5. aora

    aora Actief lid

    6 sep 2012
    444
    13
    18
    NULL
    NULL
    Je moet kiezen tussen de twee. Kijk vooral goed naar de financiële gevolgen van je keuze want daar zit een groot verschil.

    Bij een geregistreerd partnerschap meteen een gemeenschap van goederen ontstaat (alles is van samen, schulden en bezittingen, je moet dus ook betalen voor de schulden van je partner en als jullie uit elkaar zouden gaan dan moet je nog steeds zijn schulden betalen). Als je dat niet wil moet je kiezen voor het samenlevingscontract. Verder is gp hetzelfde als een huwelijk, behalve voor wat betreft afstamming (man is niet automatisch vader van het kind en heeft ook niet automatisch officieel gezag over het kind, zelfde als bij samenwoners hou daar rekening mee).

    Bij samenwonen heeft ieder zijn eigen schulden en bezittingen. Je hoeft dus ook niet met je eigen geld de schulden van de ander te betalen.
     
  6. aora

    aora Actief lid

    6 sep 2012
    444
    13
    18
    NULL
    NULL
    klopt!

    Ooit is het gp ontstaan voor mensen van gelijk geslacht die ook wilde trouwen. Dat wilde de politiek niet regelen en dus hebben ze het gp uitgevonden. Toen begonnen stellen van verschillend geslacht te klagen en hebben ze het gp ook voor hen opengesteld. En omdat stellen van gelijk geslacht nog steeds wilde trouwen hebben ze vervolgens ook het huwelijk maar opengesteld voor deze stellen. Gevolg: twee juridisch praktisch gelijkwaardige manieren om je "aan elkaar te verbinden". Alleen bij het krijgen van kinderen moeten gp stellen nog een en ander regelen, gehuwden hoeven dat niet. Lekker verwarrend voor de burger allemaal.

    Je moet dus kiezen tussen gp en huwelijk en als je wil switchen moet je je eerdere keuze officieel wijzigen want je mag er maar 1 op je naam hebben staan.

    Een samenlevingscontract is iets tussen de partners onderling, de gemeente heeft daar helemaal geen weet van want die krijgen geen melding.
     
  7. Hestia12

    Hestia12 Actief lid

    14 jan 2014
    292
    49
    28
    NULL
    NULL
    Maar dat is dan toch alleen een administratieve omzetting? Ik bedoel dat als je wilt trouwen met een heel ceremonieel en een ambtenaar die zegt 'wil jij aannemen tot je wettige echtgenoot...' ect, dat je dat niet meer krijgt als je al een geregistreerd partnerschap hebt? Ik weet er inderdaad het fijne niet van af hoor, heb alleen ergens een klok horen luiden ;) en lijkt me wel iets om even na te vragen als je in de toekomst nog een trouwceremonie wilt :)
     
  8. MiMully

    MiMully Fanatiek lid

    18 jan 2013
    2.405
    5
    38
    Vrouw
    Kwaliteitsmanager
    Noorden van het land
    Tegenwoordig is het bij een gps ook meteen geregeld met de erkenning voor vader.
    Dat is sinds 1 april 2014 zo.
    Je hoeft nu dus helemaal niks meer van te voren of na een geboorte te regelen.
     
  9. BlijEi

    BlijEi Bekend lid

    27 sep 2014
    657
    0
    16
    Where the heart is
    Waarom? Je kunt toch ook kiezen voor een gp met partnerschapsvoorwaarden? Dan ben je niet in gemeenschap van goederen "gepartnerd"....
    Bij een omzetting van een gp naar een huwelijk kun je in principe op maandagochtend naar het gemeentehuis gaan, handtekening zetten en klaar is kees ;) het is inderdaad een administratieve omzetting. Je hebt immers al getuigen meegehad naar het gp én een jawoord gegeven (ja, dames, bij een gp hoort ook een jawoord), dus dat hoeft officieel niet meer.

    Wij hebben bij onze omzetting (huwelijksvoltrekking) wel een jawoord laten doen, maar geen getuigen meer laten tekenen. Zij zouden dan moeten tekenen op een dummy papiertje en dat was ons net iets teveel theater ;) normaals een jawoord uitspreken was voor ons wel belangrijk :)
     
  10. misa

    misa Niet meer actief

    Dit. En dan nog zou ik voor trouwen gaan.
     
  11. San1984

    San1984 Fanatiek lid

    26 apr 2012
    1.066
    0
    0
    Wij hebben afgelopen donderdag een administratief huwelijk gedaan. Kostte in totaal 122 Euro.
     
  12. aora

    aora Actief lid

    6 sep 2012
    444
    13
    18
    NULL
    NULL
    Ah die had ik even gemist. Het is dus gewoon hetzelfde in NL :).

    Partnerschapsvoorwaarden kan natuurlijk altijd maar dat is als je kosten wil besparen weer niet zo handig (notaris)
     
  13. Hestia12

    Hestia12 Actief lid

    14 jan 2014
    292
    49
    28
    NULL
    NULL
    Oh, leuk dat je toch wel nog een jawoord mag uitspreken!
     

Deel Deze Pagina