In het geval van stress bij de baby geldt eigenlijk hetzelfde als wat we in het eerdere bericht zeiden. Een baby is gebaat bij rust en regelmaat, dit voorkomt stress bij de baby. Maar het risico van buikslapen is vele malen groter dan de factor stress, dus dat weegt niet tegen elkaar op. Groet, Angela VeiligheidNL
Onze dochter slaapt vanaf de derde week op haar buik. Met aerosleep dekje en hoeslaken. Ze ligt naast me in de cosleeper. Zoals bekend (?) stemmen moeder en kind hun ademhaling op elkaar af en is directe nabijheid een zeer rustgevend gegeven voor beiden. Wiegendood en buikslapers.... Het gros vd kindjes dat overlijdt aan wiegendood lag alleen op een kamertje én kreeg flesvoeding. Door borstvoeding op verzoek (en dat kan ook in de nacht vaaaaak zijn) raakt een kindje niet in een té diepe slaap en ook hiermee verklein je de kans op wiegendood. Dus het afraden van buikslapen omdat dat gevaarlijk zou zijn.... Nee. Er spelen veel meer factoren mee, maar niemand brandt zijn vingers er aan en men (oa CB) blijft het afraden. Over een paar jaar is dat wellicht weer anders.
Het is wel duidelijk dat jij ontzettend weinig weet over de cijfers van wiegendood... Misschien is het handig om je daar eerst in te verdiepen voor je dergelijke uitspraken doet.
Zo. Dat is nogal een oordeel. Tegen zoveel intelligentie kan ik niet op Het is wel duidelijk dat jij erg weinig weet over ... Ach nee laat ook maar... Tot ziens, ik wens je veel wijsheid (en communicatieve vaardigheden)
Mijn zoontje slaapt al sinds hij een paar dagen oud is op zijn buik. Zijn nek was sterk genoeg om zijn hoofd te kunnen draaien en dus vond ik dat niet eng.
Oeps, misschien was ik een beetje te fel. Ik kan gewoon erg slecht tegen dit soort beweringen. De cijfers van tegenwoordig zeggen echt heel andere dingen. Buikslapen is gewoon echt een heel slecht idee met het oog op wiegendood, wat de verdere omstandigheden ook zijn. Overigens adviseert het CB precies dat wat vanuit de wetenschap gegeven wordt. Overigens is dat verhaal over te diep slapen ook een fabeltje. Mijn zoontje overleed tijdens zijn middagdutje, kort nadat hij in bed was gelegd.
Dit heb ik idd ook een tijd terug gelezen, zit zeker een kern van waarheid in. In het artikel stond ook dat bv kindjes zich zelfs in hun slaap zo focussen op de borst van mama dat ze ook niet gaan dwalen door het bedje.
Ook al is er nog veel onduidelijkheid over wiegendood, toch zijn er een heleboel onderzoeken gedaan die we niet zomaar naast ons neer kunnen leggen. Inderdaad, twee van de veilig slapen-adviezen luiden: - Leg je baby de eerste maanden bij de ouders op de slaapkamer in een eigen wieg of kinderledikant. - Geef bij voorkeur borstvoeding. Maar uit uitvoerig onderzoek blijkt dat buikligging een risicofactor van betekenis blijft: in de periode 1996-2001 ging in Nederland het op de buik te slapen leggen van een baby onder de 9 maanden, na correctie voor andere bekende risicofactoren, nog steeds gepaard met een bijna driemaal hogere kans op overlijden onder het beeld van wiegendood. Groet, Angela VeiligheidNL
Wat ik nooit zo goed begrijp mbt wiegendood; van wiegendood wordt gezegd, dit is het plotseling overlijden van een baby, zonder duidelijke doodsoorzaak. Als een kindje overlijdt doordat het stikt in het matras, een knuffel of wat dan ook, dan is de doodsoorzaak toch verstikking? Dan is het toch geen wiegendood? Waarom wordt dan gezegd dat bijv een aerosleep de kans op wiegendood verkleint? Het verkleint toch de kans op verstikking?
Hoi Ikkie97, Uit fundamenteel onderzoek naar de doodsoorzaak van wiegendoodbabys komen steeds meer aanwijzingen dat een belangrijke oorzaak voor het overlijden moet worden gezocht in een hapering van het vermogen om op het juiste moment wakker te worden. Er lijkt een verband te zijn tussende aanwezigheid van een bepaald stofje (serotine) in de hersenen en wiegendood. De zogeheten neurotransmitter serotonine is van invloed op ademhaling en lichaamstemperatuur. Heel kort door de bocht, zou je kunnen zeggen dat een baby die met z'n gezichtje tegen een kussen of grote knuffel ligt, in principe van nature zou moeten reageren door zijn hoofdje weg te draaien. Maar bij een bepaalde groep baby's, die een verstoring hebben in de serotinehuishouding, gebeurt dit niet. Door het wegnemen van de risicofactoren, zoals kussens en grote knuffels, maar ook de baby in rugligging te leggen, voorkom je dat een baby in een dergelijke, mogelijk gevaarlijke situatie komt. Er blijft nog heel veel onduidelijk rondom wiegendood, maar door onderzoek wordt er hopelijk steeds meer ontdekt. Groet, Angela VeiligheidNL
Bedankt voor de uitleg. Is het in de toekomst dan ook mogelijk om onderzoek te doen naar de serotinehuishouding bij een kindje om zo wellicht vast te stellen dat zo'n kindje meer risico loopt?
In de toekomst misschien wel, maar serotonine is bijvoorbeeld ook betrokken, althans, daar gaat men op dit moment vanuit, bij depressies. Daarvan weet men eigenlijk ook maar bar weinig. Er worden at random antidepressiva geprobeerd omdat niemand weet welke bij jou zal aanslaan. 'Grappig' trouwens, dat het erop lijkt dat serotonine ook bij wiegendood een rol lijkt te spelen. Wat zou het fijn zijn als de hersenen een open boek waren.