Ik heb mijn zoontje tot nu toe (6 mnd) volledig bv gegeven, maar wil nu af en toe mijn vrijheid bekopen met een flesje kunstvoeding Aangezien hij 6 maanden is, ben ik geneigd een pak opvolgmelk te kopen. Maar...nu las ik laatst een post van iemand met een link waarin stond dat opvolgmelk niet meer is dan een marketingtruc: Opvolgmelk voor zuigelingen : onnodig en ongeschikt - Anurati Alleen, verder dan dit artikel ben ik niet gekomen. Ik kan er verder helemaal niets over vinden op internet Mijn vraag dus of er iemand is die hier meer van af weet of links heeft naar verdere informatie hierover? Thanks!
Heb de onderzoeken niet gelezen maar vraag me af waarom opvolgmelk onzin zou zijn. De behoefte van een baby verandert in de loop van de tijd en bv past zich hier zelf op aan. Waarom zou je dan met flesvoeding wel bij dezelfde voeding blijven als in de 1e week. Na het 1e jaar zou ik het wel onzin vinden omdat dan melkproducten gewoon gegeven kunnen worden.
Ja, maar kv past zich niet aan. De eerste 6 maanden is poedermelk constant hetzelfde. Met bv niet. Na die zes maanden ga je de voeding aanvullen met bijvoeding.
Ik heb hier (ook) geen antwoord op en moet eerlijk zeggen dat ik me dit ook afvraag. Je zou denken dat opvolgmelk meer is afgestemd op de behoeften van een baby van 6+ maanden... Ik vraag me dan ook af of deze babys dan niets te kort komen met zuigelingenvoeding. Vandaar dat ik er meer over wil lezen
Nee, ze komen dan niks te kort. Er zitten geen antistoffen in, maar goed dat zit in geen enkele kv. In opvolgmelk zit wel meer ijzer. Maar om diezelfde reden mag je daarvan minder geven dan van de nr 1. Dus dat is wel een beetje tegenstrijdig.
Dus als ik het goed begrijp is het enige verschil tussen nummer 1 en 2 dat er in 2 meer ijzer zit? Verder hetzelfde?
Ga toch eens pakken vergelijken... kan me haast niet voorstellen dat het alleen het ijzergehalte is...
Volgens mij ook iets met de algemene voedingswaarde? Ik heb geen idee, maar ik dacht dat nr 2 'zwaarder' zou vallen. Ik ben ook wel erg benieuwd hoe het zit.. De pakken zijn even duur en nr 2 is wel zo nu en dan in de aanbieding. Dus voor jezelf dan toch ook alleen maar voordelen om het wel te geven
In het artikel staat: Opvolgmelk bevat een te veel aan proteïne en een te kort aan essentiële vetzuren, ijzer, zink en B vitaminen dan wat de WHO aanbeveelt voor een optimale groei en ontwikkeling van zuigelingen en jonge kinderen. Dit zou dus de reden zijn waarom opvolgmelk word afgeraden. Helaas kan ik er verder ook niks over vinden. Ik zou ook wel heel graag willen weten hoe het nou precies zit. Op het moment kolf ik nog fulltime voor mijn dochter. Lichamelijk trek ik dit alleen bijna niet meer. Elke 2 a 3 uur moeten kolven, dag en nacht, is gewoon echt slopend. Nou mijn dochter bijna een halfjaar is, zou ik graag willen minderen met kolven. Ik zou alleen wel graag willen weten wat ik haar dan ter vervanging moet geven, opvolgmelk of niet. Ik vind het aardig verwarrend gezien je verder overal leest en hoort dat je vanaf 6 maanden moet overstappen op opvolgmelk omdat dit beter zou zijn voor baby's van die leeftijd.
Veertje1986: precies! Ik wil dus ook graag weten wat het beste is. Al ga ik er vanuit dat er geen slechte keus is. Denk dat beiden ok is, maar misschien dus dat zuigelingenvoeding beter is. Ik ga vd week de pakken eens vergelijken in de winkel. Woensdag moet ik naar het cb, zal daar eens navraag doen -al verwacht ik hier niet veel van. Vervelend dat er zo weinig over te vinden is he!
De wetgeving zegt dat de kunstvoedingsfabrikanten tot zes maanden geen reclame mogen maken voor zuigelingenmelk (=nr 1). Dus ik denk dat opvolgmelk ook (deels?) uit marketingoverwegingen bedacht is. Kijk maar eens naar de advertenties op tv en in tijdschriften. Nooit voor nr 1, altijd voor nr 2 (of 3 of 4 of nog meer van die onzin).
Heb nog geen tijd gehad om in de winkel uitgebreid te vergelijken maar via de ah site al wel gekeken dat de ingrediënten van nr 1 en 2 verschillend zijn. Helaas staat er op de site geen uitgebreide voedingswaarde (hij klopt zelfs niet) dus daarin (nog) geen vergelijk gemaakt. Wel komt er een nieuwe wetgeving aan mbt samenstelling baby en zuigelingenvoeding. Alle producten in nl (en europa) zijn via de Europese Unie geregeld dmv verordeningen (of richtlijnen) en hier moeten de producten dus ook daadwerkelijk aan voldoen. En nee deze wetgevingen zijn niet bedacht door de industrie, uiteraard gebeurd lobby altijd maar dat is ook vanuit consumenten organisaties en of die altijd zo goed bezig zijn vraag ik me af.