Dag dames, Ik ben vandaag met mijn zoontje bij een peuterspeelzaal wezen kijken waar ik een super fijn gevoel bij had. Mijn zoontje is hoogsensitief en de leidster voelde hem direct ontzettend goed aan en heeft jaren op een medisch kinderdagverblijf gewerkt en veel ervaring met sensitieve kinderen. Nu is de peuterspeelzaal een VVE locatie en niet in onze wijk. Ze hebben een wachtllijst van 50 kinderen De leidster wilde zo graag dat mijn zoontje in haar groep kwam omdat ze echt het gevoel had dat ze hem goed kon begeleiden en dat gevoel had ik ook. Nu gaf zij aan dat hij met een VVE indicatie voorrang zal krijgen en dat ik deze indicatie misschien op basis van zijn sociaal-emotionele ontwikkelilng zou kunnen krijgen. Ik heb hier zelf nog niet eerder van gehoord en dacht dat er alleen VVE-indicaties op baiss van een taalachterstand werden gegeven. Heeft iemand hier ervaring mee?
Onze dochter kreeg een VVE-indicatie omdat ze op school niet praatte. Ze was erg verlegen in de groep en dus stil, om meer los te komen kreeg ze de indicatie en kon ze 4 dagdelen gaan. Ook toen duurde het nog wel even voordat ze wat loskwam, maar er was absoluut geen sprake van een taalachterstand (thuis kletste ze namelijk de oren van ons hoofd ).
Zat ze toe al op de kleuterschool? Ging ze toen nog naar de peuterspeelzaal? Een dochter van een vriendin van mij gaat sinds oktober naar school en heeft nog geen enkel woord gezegd tegen de juf. Zou zij hier ook wat mee kunnen? Ik ben een beetje nerveus om de indicatie aan te gaan vragen. Ben bang dat ze me niet zullen begrijpen ofzo... Ben er nu gewoon helemaal emotioneel onder. Ik heb gewoon staan huilen bij die leidster omdat ik zo blij was dat iemand hem echt ziet zoals hij is en mijn zorgen begrijpt. Mijn zoontje zit nu bij mij in de groep op het dagverblijf waar ik werk, maar ik wil zo graag dat hij ergens zonder mij heen kan.
Oh, wat fijn om te horen! Ben je hiervoor bij het consultatiebureau geweest? Wat heb je daar precies verteld?
Nee, was nog op de peuterspeelzaal. Ze ging vanaf 2,5 en met haar 3e verjaardag de indicatie gekregen. Ze raadden het toen op de peuterspeelzaal aan en bij een controle bij het consultatiebureau toen aangegeven dat het de leidsters verstandig leek haar meerdere dagen te laten komen omdat ze zo enorm verlegen en stil was. Verpleegkundige stond niet te springen, want het zou vanzelf ook wel over gaan, maar aangegeven dat het gewoon belangrijk was dat ze zich zo veilig en vrij ging voelen dat ze wel ging praten aangezien ze een jaar later naar groep 1 zou gaan. Vanaf 3,5 is ze daar echt meer gaan praten en binnen de kortste keren was het 'over'. Ze is nog steeds afwachtend en verlegen, zal niet snel zomaar haar mond opendoen, maar in groep 1 is ze eigenlijk binnen een paar weken geheel gewend en vrij. Ze kletst wat af
Ik heb nu een afspraak bij het consultatiebureau gemaakt. Zij kunnen de indicatie geven. Weet iemand of je met zo'n indicatie verplicht bent om een bepaald aantal uren af te nemen en hoeveel dit er dan zijn?
Hier op de psz zijn bijna alle kinderen VVE-geindiceerd - een aantal inderdaad om hun taalachterstand, maar ook kinderen die nog helemaal niets zeggen, kinderen met een sociale achterstand (bv een jongetje dat nu waarschijnlijk een vorm van autisme heeft) etc.
hier hebben ze een speciale groep die 5 dagdelen per week naar de psz gaat idd de zogenaamde vve groep met een taalachterstand bijv.
Hier hadden de kinderen net VVE indicatie 2 dagdelen extra, maar helemaal op kosten van de gemeente.. Daar waren ook kinderen bij die minder vaak dan die 4 keer kwamen. Maar de leidsters waren daar niet zo blij mee, zeker niet bij de kinderen die het echt wel konden gebruiken qua taal/sociale ontwikkeling.
Toen mijn dochtertje 2 werd zeiden ze zonder dat ik er om vroeg op het cb dat ze een VVE indicatie konden regelen vanwege mijn lage inkomen. Mijn dochtertje praatte toen al goed voor haar leeftijd maar ik wilde haar niet naar de psz doen, daar vond ik haar nog veel te klein voor. Een paar maanden voor ze 4 werd was ze er aan toe en ging ze eerst 1 en later 2 dagdelen naar de psz.
Mijn dochter is te vroeg geboren, en was heel angstig voor vreemden/dokters etc. Hiervoor ook bij een orthopedagoog geweest. Ik was bij de psz om haar aan te melden omdat ik toch wilde dat ze hierin zou groeien en toen zeiden ze zelf dat ze misschien wel vve-indicatie kon krijgen hiervoor. Toen bij het cb gevraagd en dat kon inderdaad.. Maar ze kenden haar daar al en wisten van haar verleden. Dus ik kreeg het vrij makkelijk terwijl ik met mijn jongste dochter daar was voor de prikjes. Geen gesprek voor nodig gehad.
Ik ben benieuwd of je je zoon dan meteen 4 dagdelen wilt laten gaan? Mijn dochter is sinds kort gestart op een psz en is heel gevoelig. Ze heeft grote vreemdenangst en vertrouwt anderen niet snel. Ik twijfel veel of ze er überhaupt aan toe is, of dat het zo rustig aan goed zal zijn, of dat 4x effectiever zal zijn (ook dan een VVE indicatie om 4x te kunnen).
Volgens mij heb je geen keus in hoeveel je kind dan gaat. Je kind heeft een VVE indicatie en moet dan 4x gaan.
Met een VVE indicatie is het de bedoeling dat een kind 10 uur per week afnemen, dat is vaak 4 dagdelen. Is allemaal goed en aardig dat je kind dan 4 ochtenden MOET gaan maar bij ons was dat alleen maandag tot donderdag en dat trok mijn zoontje op die leeftijd niet qua inspanningen/prikkels. Dus hij ging vaak 3 ochtenden. Dan denk ik: hadden ze het maar maandag tot vrijdag moeten aanbieden met een pauzedag op woensdag.
Ja, dat waren ook precies mijn twijfels. Maar mijn zoontje wordt na de zomer al drie jaar en als we doorgaan op de manier hoe het nu gaat (één dag mee naar het dagverblijf waar ik werk) verwacht ik grote problemen als hij straks naar de basisschool moet en in een klas van dertig kinderen moet functioneren zonder mij. Vier dagdelen schrikt mij ook wel wat af, van de andere kant denk ik dat hij daardoor wel eerder went en een duidelijk ritme in de week zal krijgen. Ik zie het op mijn werk ook, kinderen die maar één dag komen hebben vaak veel meer moeite om te wennen. Uiteraard gaan we het opbouwen en verwacht ik van de leidsters dat ze ons hier goed in gaan adviseren en begeleiden. Ik hoop gewoon heel erg dat hij hierdoor sterker gaat worden, om leert gaan met druktes en prikkels en ervaart dat het ook super leuk kan zijn om met de kindjes te gaan spelen. Maar het blijft natuurlijk super spannend allemaal!!
4 dagdelen valt erg mee hoor . Mijn oudste is ook altijd 4 dagdelen gegaan en toen mijn jongste begon, begon ze met 2 dagdelen en dat vond ik toen zo weinig, dat is bijna niks . Nu gaat zij ook 4 dagdelen maar het liefst zou ze elke dag gaan. Het went heel snel.
Dat verschilt gewoon echt per kind. Mijn dochter van 3 heeft al moeite met twee keer gaan door drukte en indrukken. Ze gaat zelf nog liever niet maar we blijven rustig aan wennen. TS: ik herken je twijfels. Enerzijds denk ik ook aan de basisschool en denk ik soms dat ze beter nu alvast kan wennen. Aan de andere kant is ze nu pas 3 en heeft ze nog driekwart jaar om zich te ontwikkelen. Mijn dilemma is erg of ik haar nu te vroeg stuur of misschien tekort doe door haar thuis te houden? Ze doet het redelijk op school, ze gaat nog niet met plezier maar ik zie wel vooruitgang. Ze heeft het er thuis ook wel op een positieve manier over. Probleem bij mijn dochter is dat ze erg terughoudend is in de omgang met andere kinderen. De leidsters mogen redelijk dichtbij komen maar ze weigert naast anderen te zitten en deel te nemen in de groep. Ik denk de drukte, prikkels en de angst dat ze iets afpakken of haar aanraken. Ik hou dat zelf wel in de gaten omdat dit probleem ook speelt wanneer ik er wel bij ben. Het duurt echt lang voordat ze een ander dichtbij laat. Ik zou inderdaad rustig wennen. De bedoeling mag dan wel 4x zijn, maar het welzijn van je zoon staat voorop. Misschien gewoon starten met twee keer en heel langzaam opbouwen?