Ook te dikke baby's die alleen borstvoeding krijgen, lopen een groter risico op overgewicht als ze vijf of zes jaar oud zijn. Eerst werd gedacht dat dit alleen zo was bij baby's die flesvoeding kregen. Onderzoekers van de ABCD-studie in Amsterdam zijn hierachter gekomen. In de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development) worden ongeveer achtduizend kinderen gevolgd. Voor het onderzoek naar overgewicht bij baby's zijn de gegevens van ruim 3300 kinderen gebruikt. De studie is in 2003 begonnen. Eerder werd gedacht dat borstvoeding zo natuurlijk is, dat een teveel aan gewicht bij baby's van een half jaar oud vanzelf wel zou wegtrekken. Maar deze kinderen hebben, net als baby´s die de fles krijgen, ongeveer vier keer zoveel kans op een te hoog gewicht als ze vijf of zes jaar oud zijn. "Nu blijkt dat we al eerder met preventie van overgewicht moeten beginnen", zegt kinderarts en onderzoeker Joana Kist-van Holthe van het VU medisch centrum. "Al bij de geboorte, of zelfs daarvoor al, bij de moeder." Een van de adviezen die Kist-Van Holthe geeft, is baby's meer te laten bewegen. "Niet de hele dag in een stoeltje zitten, maar rollen en kruipen op een kleed of in de box." Ook te dikke borstgevoede baby's later te dik | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ja en net zag ik een artikel voorbij komen dat baby's met een laag geboortegewicht meer kans hebben later op overgewicht. Volgens mij maakt iedereen er op deze manier kans op ofzo. Onzin.
Mn oudste had echt een plofhoofd en dikke spekbeentjes van de bv en nu al jaren tegen ondergewicht aan.
Hoezo is het onzin? Een dikke baby door voeding of geboren worden met een laag geboortegwicht is toch totaal iets anders?
Nouja die verhouding staat nogal tegenover elkaar vind je niet? Daarom juist vind ik het onzin. Een baby met een laag geboortegewicht heeft meer kans, en een baby die wat dikker is (door voeding) heeft ook meer kans. Zo blijft er nog maar weinig over. En oja, dan heb je ook nog bijkomstige factoren zoals aanleg en erfelijkheid.
Verbaast me niet. Ik vond het altijd al merkwaardig dat er geclaimd werd dat een baby van bv zo dik mocht worden als hij/zij wilde, terwijl een kv baby bij constatering van het minste of geringste derde kinnetje gelijk "op rantsoen" moet. Ik vraag me trouwens sterk af waar dat bewegingsadvies op gebaseerd is. Ik vermoed meer op generalisatie en gut feeling dan op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Het is namelijk best pittig om met rollen calorieeen te verbranden. Misschien moet je een loopband aanschaffen en je baby daarop laten rollen ofzo . Zo snel verbrand je namelijk geen calorieeen. Ook bij volwassenen wordt de rol van beweging vaak schromelijk overschat. Dat neemt natuurlijk niet weg dat bewegen voor aan baby gezond is en best getsimuleerd mag worden.
Het heeft vooral met de manier van voeden te maken (ik heb het nieuwe onderzoek nog niet gelezen). Borstgevoede baby's stoppen met drinken wanneer ze voldoende hebben. Bij flesgevoede kinderen moet de fles vaak leeg, wat geen natuurlijke regulatie is. Deze kinderen leren niet te luisteren naar het seintje dat de maag vol is en zo overeten ze zich met op latere leeftijd een grotere kans op overgewicht tot gevolg. Edit: link gelezen en er staat helemaal niet bij wat ze nou precies onderzocht hebben en hoe ze tot die conclusie zijn gekomen.
Ja, dit inderdaad. Iedereen heeft tegenwoordig meer kans op overgewicht mij inziens, niet door hoog/laag geboortegewicht, flesvoeding/borstvoeding, kunnen ze niet beter kijken naar het eet-en bewegingspatroon (van de ouders)? Hier 3 dikke baby's, 2 borstvoeding en 1 flesvoeding, nu 3 slanke kindertjes, mijn oudste had echt wel fors overgewicht als peuter, maar wel altijd gezond gegeten en veel beweging en als je hem nu ziet, gewoon al gespierd en je kunt zijn ribben tellen, geen grammetje vet meer
Huh? Het artikel gaat over borstgevoede kinderen die later met overgewicht kampen.. Dus blijkbaar heeft dat seintje vanuit de maag totaal geen invloed.
Te kort door de bocht, het kan best zijn dat dat seintje wel zin heeft (geloof ik wel trouwens), maar er spelen toch nog veel meer factoren mee dan alleen het soort voeding? Als een borstgevoed kind te dik is met 1 jaar, spendeert vervolgens de rest an zijn/haar peuterjaren achter de tv met bord patat dan zal hij/zij echt op zijn 6e wel dik zijn waarschijnlijk, maar had die bv daar dan echt wat mee te maken of meer het gedrag van de ouders. Zijn die factoren ook meegenomen?
Ik reageerde op dappertje dik😁. Dat laatste was sarcastisch🙈 Zelf vind ik heel het artikel pure onzin hahaha
Het is een prima studie. Helaas wordt in het artikel niet duidelijk wat de opzet van de studie is. Je kunt wel de abcd studie website bezoeken. Daar staat in hoe de studie bedoeld is.
Doe even normaal zeg. Onderbouw dat het nergens op slaat en kom met tegenargumenten ipv als een kip zonder kop te reageren. De feiten liggen er en dat jij dat humoristisch vindt, zegt dat enkel en alleen iets over jouw bizarre gevoel voor humor.
En dan deze nog even voor de mensen die zich echt afvragen hoe het nu zit: https://www.borstvoeding.com/aanverwant/overgewicht/borstvoeding-en-obesitas-hoe-zit-het-nu.html
Als jij even jouw argument terug leest zie je idd zelf dat het humoristisch is Jouw argument slaat namelijk nergens op. Aangezien het over BORSTgevoede kinderen gaat en niet om FLESgevoede zoals je in je stukje omschrijft
Zal het niet vooral gewoon aanleg en leefgewoonten op latere leeftijd zijn waardoor er overgewicht is? Hier vijf borstgevoede kindjes die op de +2 groeilijn zaten, echte spekkies dus, die nu ze groot/groter zijn (oudste is 16) allemaal slank zijn. En de dikste baby van allemaal is nu degene met ondergewicht. Maar ze krijgen hier heel weinig snoep, chips, cola, patat enz en bewegen erg veel. Ze zitten zelden achter tv/laptop/PlayStation want ze zijn altijd buiten bezig. Ik denk dat dat meer van invloed is dan hoe dik ze als baby waren
Precies dit. Borstgevoed of niet lijkt mij geen doorslaggevende factor als je logisch nadenkt. Erfelijke - en omgevingsfactoren natuurlijk wel. 😉