Ik had in toevoeging wat anderen al zeiden erin staan dat de kraamhulp of assistent de camera mocht gebruiken om zoveel mogelijk vast te leggen. Stelde dit erg op prijs omdat mijn man en ik natuurlijk hele andere dingen aan ons hoofd hadden op dat moment.
Algemeen: * geen stagiaires * overleg over elke handeling, tenzij in levensgevaar verkerende moeder of baby Tijdens de ontsluiting * rust, niet te veel mensen in en uit lopen * zelf bepalen van houding * toucheren / vliezen breken in overleg * wanneer ik pijnbestrijding wil, vraag ik daar zelf om Tijdens de persfase * niet in de beugels * ik bepaal zelf welke houding ik fijn vind. * wil niet meekijken of voelen Na de bevalling * baby eerst bij mij, droogmaken maar niet aankleden, controle pas na een uur. * navelstreng zo lang mogelijk intact laten * geen getrek aan placenta * geen rectaal temp maar tong of oksel In geval van een ok, baby alleen bij man Placenta bewaren, ik wil hem zien.
Tijdens de bevalling was ik in mijn eigen wereld. De rest kon mij gestolen worden. Kreeg ook alle ruimte in het ziekenhuis. Dus bevalplan was voor mij verspilde moeite geweest
Bij mijn eerste bevalling was dat ook zo ja. Achteraf wilde ik dat er dingen anders zouden gegaan. Ik was en ben soms niet zo assertief en zeker op zo'n moment denk ik dat het mij net een steuntje kan geven om wel mijn mond open te trekken.
Ik had dat ik alleen mijn man bij de bevalling wilde, dus niet mijn moeder ofzo toelaten. Bezoek mochten ze van mij de deur wijzen. Ik had zo'n voorgevoel dat rust en stilte bij mij het beste zouden werken en dat klopte. Verder zou ik er in zetten dat, mocht het persen niet vlotten, je een andere houding probeert. Dat kan zoveel schelen. In het ziekenhuis pers je meestal op bed, dat lukte bij mij niet goed, baarkruk was een uitkomst.
Overleg met de gynaecoloog of vraag na tijdens een maandelijkse informatieavond in het ziekenhuis hoe ze er tegenwoordig mee omgaan. Ik ben in 2009, 2011 en 2013 via sectio's bevallen. De laatste keer hadden ze het protocol zo aangepast dat ik de kleine direct na de sectio bij me kreeg en bij me mocht houden op de verkoever. Er kwam iemand van de kraamafdeling om te kijken hoe het met ons ging, mijn man mocht er bij zijn op de verkoever en de kleine kon lekker aan de borst. Geweldig! Het was niet een volledige gentle sectio maar kwam wel dicht in de buurt.
Denk dat je er met je eerste kindje open minded moet ingaan. Tuurlijk kun je je inlezen en op ervaring van anderen raadplegen maar toch is eigen ervaring heel anders. Iedereen om mij heen zweerde bij de pethadine prik nouu die heb ik 3x gekregen als slaapmedicatie en ik was ook zo inslaap dat ik de andere dag rond 12 uur pas weer bij de mensen was. En de avond voor de bevalling heb ik hem om 22.00 gekregen en om half 2 volop de weeen erdoorheen dus toen deed die niet eat die moest doen. Nu heb ik dingen erin gezet die ik anders of niet wil. Hopelijk komt het allemaal maar uit
Eerste keer is het me echt overkomen, geen bevalplan zou hebben geholpen, soms gaat het anders Daarom nu alvast de ideeen - na eerste controle van vk aan huis, met 2 cm direct zh of afspreken in zh ( vorige keer in 3 uur van 2 cm naar 10 cm) - zoveel mogelijk de vk de bevalling laten doen, als gyn erbij moet zijn prima, maar de vk coacht en geeft aanwijzingen - vl knipt de navelstreng door - direct op de buik, bloed laten controleren op bloedgroep en bilirubine - bv en alleen bv, geen fv - 24 uur observatie van geelzucht voor baby evt. Na 12 uur Bloedprikken op bilirubine Dat is wat ik tot nu toe al heb bedacht
Nog niets, heb eerlijk gezegd ook geen idee of ze daar hier gehoor aan geven, hoop het wel. Volgende keer maar even vragen. Heb wel een paar dingen in m'n hoofd zitten, maar nog niet op papier staan.
Hier geen plan en die maak ik ook niet, alsof het te plannen is, als de uk er maar goed uitkomt en gezond is. 14 jaar geleden werd alles gewoon netjes gevraagd, deden ze niks uit zichzelf, tenzij er nood was uiteraard. Heb nog een gesprek in het ziekenhuis volgende week, over hoe of wat maar dan nog ik of anders mijn partner kan prima zeggen wat we willen.
Hier wordt nu gelukkig ook aan een gentle sectio gedaan en dat kan gelukkig ook al een hoop schelen voor de beeb. De reden dat ik mijn zoontje niet gelijk op mijn buik kreeg was wel een gegronde reden hoor, kon niet anders, want hij ademde niet Hierin hebben ze dan ook echt niks fout gedaan en ik ben zodra het kon met bed en al de couveuse afdeling opgereden zodat hij terwijl hij aan alle slangetjes lag toch op mijn borst kon liggen en kon proberen te drinken. Ik snap dan ook echt niet waarom ze hem later, toen ik terug moest naar mijn eigen kamer een fles kv hebben gegeven. Beval nu gelukkig in een ander zh en ga het daar woensdag ook nog eens uitvoerig met de gyn bespreken.
Hier geen bevalplan. Zolang ze er maar goed en gezond uitkomen. En direct de drain word dicht geklemd interesseert de rest mij niet. Ook niet of het natuurlijk, keizersnede (gentle of compleet platgespoten) is.
Ik moet nog wat googlen geloof ik... Ooit wel van gehoord, maar gentle sectio? Dat is beter voor de baby toch? Wel eens wat van meegekregen voordat we over kinderen dachten. Maar dat is dus niet in elk ziekenhuis misschien wel handig om me iets meer over in te lezen aangezien ik vóór mijn zwangerschap al 45% kans had op ks.
die plannen zijn vooral ook om verwachtingen en wensen op voorhand te bespreken, niet iedere wens/verwachting kan worden waargemaakt... je kunt geen medicatie willen voor de nageboorte, maar als je ruim gaat bloeden zullen ze toch liever wel dat prikje geven dan dat je te veel bloed verliest... uiteindelijk gaat het er om dat je veilig bevalt en er een goed gevoel aan over houdt toch!? ik denk vooral communicatie heel belangrijk is tijdens een bevalling!
@1981mama: een gentle sectio is idd beter voor zowel moeder als kind. Toen ik beviel in 2012 was daar nog maar weinig sprake van, maar kort daarop werd het steeds bekender! Het wordt nu gelukkig in al heel veel ziekenhuizen gedaan. Ze laten de baby vaak wat rustiger geboren worden en mag, mits het goed gaat met het kindje, gelijk bij de moeder op de borst gelegd worden waardoor alles voor zowel de baby als de moeder rustiger verloopt, de hechtingsband gelijk beter verloopt en de bv beter op gang komt. Dit is wel heel kort samengevat, dus Google er idd maar eens op. @ groot: klopt idd, daar is het plan ook voor bedoeld en er zijn altijd complicaties die op kunnen treden waardoor er van het plan afgeweken moet worden. Het zijn wensen die je kenbaar maakt waar in de meeste gevallen rekening gehouden kan worden. Natuurlijk is communicatie ook tijdens de bevalling heel belangrijk, maar het kan zijn dat je dan zelf even niet zo goed in staat meer bent om je wensen kenbaar te maken doordat je in je eigen bubbel zit.
Hier geen bevalplan. Ben van het type we zien wel hoe het loopt en ik heb mijn mond bij me en anders mijn man wel mocht er iets niet naar ons zin gaan. Wat moet gebeuren moet toch gebeuren is mijn mening, kan me er ook helemaal niet druk om maken. Het enige wat ik tegen mijn man heb gezegd dat mocht het een spoedkeizersnee worden en het kindje kan om wat voor reden niet bij me blijven dat hij er direct achteraan moet om haar niet uit het oog te verliezen
Mocht pappa dan niet de hele tijd bij de kleine blijven? Ik ga het nog even navragen in het ziekenhuis. Ik doe daar ook de info avond voor de borstvoeding dus vraag ik het gelijk na bedankt voor de tip
Mijn man is toen de kleine werd afgevoerd wel gelijk met hem mee gegaan en is daar de hele tijd gebleven tot en met dat ik erheen ben gereden met mijn bed. Op een gegeven moment moest ik naar mijn eigen kamer met mijn bed en de verpleging had gevraagd of mijn man wilde helpen met het bed naar beneden rijden. Mijn man is toen nog een kwartiertje bij mij gebleven en in die korte tijd hebben ze hem dus een fles gegeven. Voor nu willen we het dus echt op papier hebben staan, zodat daar geen miscommunicatie over kan bestaan.
Klinkt heel erg bekend, helaas. Mijn eerste moest direct naar de neon vanwege prematuriteit en schisis dus ik had helemaal niets te willen. Kon toen ook nog geen bv geven i.v.m. bewusteloos en HELLP trouwens. En de tweede had een wet lung dus moest ook direct naar de neon. Maar mijn ervaring is helaas dat in een ziekenhuis de verlos (dus de gynaecologie) en de neon twee volledig verschillende afdelingen zijn onder twee maatschappen, en dat de kinderartsen echt dikke poep hebben aan je bevallingsplan. Die luisteren helemaal nergens naar en kijken alleen naar je kind. Op zich heel goed, maar als ze denken dat je kind een glucosedip heeft krijgt hij voeding, of jij nu bv of niet wilt geven Ik heb bij de tweede wel voor elkaar gekregen dat ze gingen vingerfeeden, dat hielp dan wel weer met aanhappen later.
Zo ontzettend jammer he! Ik ben uiteindelijk ook met mijn zoontje in het jkz terecht gekomen voor heftige reflux en darmproblemen. De arts die ik daar kreeg is wel heel erg voor de bv en is ook bekend met dat kv geven voor de 6 maanden juist voor meer darmproblemen kan zorgen. Het stelt mij nu dan ook wel gerust dat ik nu in dat zh ga bevallen ipv waar ik eerder ben bevallen.