hoi dames. in de tussen tijd een mail van de directeur terug gehad. Hij waardeerde het enorm dat ik mijn bezorgdheid uit sprak. maar zoals ik aan de cijfers kon zien scoorde de school qua cito toets groep 8 boven het gemiddelde ( mijn zoon komt in groep 4 dus niets met 8 te maken ) uiteraard betreurde hij het ook dat de groepen zo groot zijn en had hij ook liever gezien dat de groep kleiner was. maar het is een wel over wogen beslissing geweest... al met al niet veel wijzer geworden.. Ik kijk heel goed naar mijn zoon aankomend school jaar zodra ik in de gaten heb dat hij zich niet fijn of iets dergelijks voelt trek ik aan de bel.. ga er echt boven op zitten!
hmm fijn dat hij reageert maar je hebt er idd weinig aan. Het feit dat hij groep 8 erbij haalt doet hij om "te bewijzen" dat de groepsgrootte dus volgens hem niet van invloed is op de scores van de leerlingen. De cito in groep 8 is de uitstroomclassificatie. Als daar veel HAVO/VWO bijzit is dat voor veel mensen het feit dat het een goede school is...ik denk daar anders over maar goed.
Eens, ik schrik ervan! Zou dat echt niet willen voor mijn kinderen, no way. Hier gelukkig 15 kinderen maximaal met twee volledig bevoegde docenten (2/3-talig).
Ik zie echt wel hoe verwend wij zijn met onze school. Er waren dit jaar 165 kinderen in K1. Dat werden dus 11 klassen met elk een bevoegd leraar en een onderwijsassistent en per klas maximaal 15 kinderen. Zoals gezegd krijgt oudste straks 1 klas met maximaal 18 kinderen en ik er zijn dan 9 klassen met 6/7-jarigen. En er komen 10 klassen met 4/5-jarigen. Is dat bij jullie ook zo Nikkie? Overigens heeft mijn oudste vorig jaar twee jaar geleden drie maanden in een groep1/2 gezeten in Nederland er er zaten toen per klas 26 ll e er waren vier kleuterklassen. Dat was heel goed te doen.
Wat een waardeloos argument...door cito's te trainen (wat uiteraard niet mag maar op veel scholen stiekem toch gebeurt) kun je de scores geweldig opkrikken. Maar dat zegt niets over wat ze geleerd hebben of hoe ze hun schooltijd ervaren hebben...
OR doet daar niet zo veel aan, die zijn meer voor de activiteiten ik zou eerder in gesprek gaan met de MedezeggenschapsRaad (MR) die hebben meer invloed.
Ik vind 36 echt wel veel ja! Maar..... met een goed klassenmanagement is dit wel te doen als het een enkele groep 4 is. Ik zou er niet blij mee zijn, maar het wel een kans geven. Ik heb de afgelopen 17 jaren als juf vele klassen gedraaid. Grote, kleine, combinaties, achterstandswijken enzzzz. Ik zou liever een enkele groep met 36 kinderen hebben, dan een combinatiegroep met bijv. 28 kinderen. Als je je onderwijs goed organiseert, is er echt wel tijd en aandacht in te ruimen voor persoonlijke aandacht. En vertrouwen hebben in je kids. Als je kids een fijne sfeer hebben en een rijke leeromgeving, dan ontwikkelen ze zich, 100 % zeker! Ze hebben heerlijk veel keuze uit verschillende soorten kinderen, dat is echt fijn. Ik heb nu een groep 8 met 16 kinderen en merk dat de keuze in vriendjes/ vriendinnetjes dan best wel beperkt is. Overigens komen de Nederlandse kids al jaren naar voren uit onderzoeken van Unicef als hele gelukkige kids Ondanks ons krakkemikkige onderwijssysteem (zoals velen vinden). Persoonlijk heb ik daar een beter gevoel bij, dan bij de cijfers uit bepaalde Aziatische landen. Daar is het onderwijs superstrak georganiseerd, maar zorgt de maatschappelijke druk voor allerlei andere problemen.
Klein schooltje, dus meestal kleine klasjes van 15-20 kinderen. En groep 3 willen ze altijd een aparte klas houden, dus dat is vaak een kleiner groepje. Volgend jaar zal het wel wat voller zijn met 4/5 bij elkaar. Maar de groep 3 van komend jaar (wat nu groep 2 is) zijn maar 12 kinderen, en dat wordt toch ook een aparte groep 3! ll = LL = leerlingen Anakin, mee eens, ik denk dat onze kinderen (met een klas van 15 of 30) het over het algemeen heel goed hebben op school!
Je hebt een soort standaard antwoord gekregen. Echt z.n mail van we hebben het gedaan in naam van een wel overwogen beslissing. En hopelijk dat hij denkt dat voor hem de kous af is. Zoon zijn eerste kleuterklas daar zaten 40 kinderen in heb het een maand aan gekeken en toen besloten hem heel snel van school te halen. Deze beslissing werd door meerdere ouders genomen en het ging de wij k door binnen drie jaar bestond de school niet meer. Zoon kon in feb 2005 te recht in de school er naast die Montessori ik heb geen moment toen getwijfeld om hem bijna te gelijk er van af te halen.40 kinderen (kleuters) Nou nee. Kijk mij heeft het niet geholpen zoon leer problemen ect ect maar toch als ik het over mocht doen had ik het weer gedaan. Het gaat er niet om of de juf het aan kan maar of de kinderen het aan kunnen. Z.n groep kan overweldigend zijn zeker voor hele kleintjes wat mijn zoon was begin 2004 ( november) Maar ja ik heb gemerkt als school zijn beleid heeft uit gestippeld dat je als ouder vrij weinig meer kunt dan of het te accepteren of je kind naar een andere school te sturen. Woon gelukkig in een grote stad dus veel basisscholen in de directe omgeving maar ja zit je in een dorpje kleine stad waar scholen een zeldzaamheid zijn dan zit je .
Het is niet zozeer altijd het beleid van de school. Het is ook vaak de gemeente. Bij ons was het simpelweg de gemeente die aangaf dat er geen extra tijdelijk bijgebouw mocht komen (er zijn geen lokalen meer vrij binnen onze school). De school moest maar gebruik maken van een grote basisschool verderop die klaslokalen leeg heeft. Dus 1 klas zou dan moeten verhuizen naar die andere school. Dat wilde de ouders al helemaal niet.
36 kinderen in een klas zou voor mij een reden zijn om mijn dochter van deze school af te halen. (Ze is nu drie) mijn dochter gaat (volgend jaar) naar een school waar max 24 kinderen in een klas komen/zitten. Ze hebben wel parallelklassen naast elkaar zitten met een schuifwand ertussen. Ze kunnen wel activiteiten doen met 2 groepen 4 (bijvoorbeeld) tegelijk. Zoals nieuwsbegrip (begrijpend lezen), dit kan op verschillende niveaus, dus dan gaan de kinderen per niveau werken en zijn de leraren verdeeld over de kinderen. Ik werk zelf in het onderwijs (VSO/cluster 4) en heb zelf 'gelukkig' maar max 15 kinderen per les. Er is geen mogelijkheid dat je alle kinderen goed aandacht kan geven als je er 36 in de klas hebt!
Hier ook klassen van 32 leerlingen, in de kleuterklas van mijn dochtertje zaten 34, maar die is gelukkig opgesplitst. Ik vind het enorm benauwd in die lokalen en kan mij goed voorstellen dat kinderen er last van hebben.
Uitstroom zegt idd helemaal geen moer.... Als er veel kinderen op zitten van hoger opgeleide ouders, krijg je vrijwel zeker hoge uitstroom naar havo-vwo. Kan een school daar mooi mee lopen pronken, maar daar hebben ze dan zelf echt niet zoveel aan gedaan Bovendien: kinderen kunnen mooi starten op havo-vwo, maar ze moeten het er ook nog redden vervolgens. Stiefdochter startte hier op vwo, na advies basisschool. Waren wij heeeeeel verbaasd over, dat advies, maar moeder in de gloria en ze ging dus naar vwo. Binnen de kortste keren kwamen haar struikelblokken die ze op de basisschool al had, naar voren: werktempo, concentratie en faalangst, en kon ze nu niet meer compenseren. Ze zit nu op vmbo... maar de basisschool kan nog steeds aantonen dat zij uitgestroomd is naar vwo, want dat wordt niet meer veranderd...
Uitstroom zegt niks.. De school van mijn zoon heeft een hoge uitstroom, maar de ouders van de instroom is gemiddeld gezien ook hoger opgeleid. Dus dat is makkelijk scoren voor een school.. Mijn zoon zat op zijn vorige school (verhuizing rond kerst) in een klas van 31 kinderen. Dat was een 3-4-5 combi, zoon in groep 4. Alleen er waren teveel groep 3-ers, met wat problemen. Die trokken heel veel aandacht, hun ouders ook. Dus 4 en 5 zijn wel wat aandacht mis gelopen als ik het zo hoor. Mijn zoon is met de kerst overgegaan naar een andere school en daar kwam hij in een groep van 28. Dat ging prima. Veel rustige kinderen, en de probleemgevallen die er best wel waren kon juf heel goed begeleiden. Komend jaar worden het 25 kinderen in zijn 3-4-5 groep, dan zitten ze met 12 kinderen in groep 5 en maar 6 leerlingen in groep 3. En de druksten van de klas vertrekken naar de bovenbouw. Dus het wordt alleen maar beter hier
Nou hier zijn er moeders helemaal niet mee eens dat hun kind in de combi moeten. Vanavond is daar een extra ouderavond voor (alleen voor de kinderen die in de combi komen) In de begeleidende brief staat duidelijk aangegeven dat die kindjes geselecteerd zijn voor de combi omdat die al goed in staat zijn stukken zelfstandig te werken (en dat is toch wel handig want op een gegeven moment moet 1 groep aan het werk terwijl de andere groep uitleg krijgt) Maar de moeders willen dit niet want hun kind zit nu in eens niet meer bij zijn/haar vriendinnetje in de klas, een andere moeder had er problemen mee omdat haar kind nu bij een kind in de klas kwam waarmee hij van haar absoluut niet mocht spelen. Hmmm denk toch dat je met een beter argument moet komen in dit geval. Vind het zelf trouwens wel goed opgelost want alle klassen hebben nu minder dan 30 kinderen.