Idd leuk stukje. Op de school van onze meiden kijken ze daar al naar. Zeker in de kleuterklassen. Mijn dochter is van feb, die moet nu ongeveer een bepaald niveau hebben, maar kinderen van eind augustus, hoeven dat niveau nog niet te hebben. Volgens mij noemen ze dit de kijklijn.
We hebben het hier niet over een laat herfstkind, we hebben het gewoon over een kind van september, wat gewoon 3 jaar kleutert en wat dus gewoon is blijven zitten. 3 volle jaren kleuteren zonder gegronde reden.
Blijven zitten lijkt me niet erg als er echt een doel is, maar als dat er niet is, dan lijkt het me weinig toegevoegde waarde hebben. En dan is een jaar extra kleuteren heel lang.
Klopt hoor, maar er wordt soms gedaan alsof het kind er de rest van het leven last van blijft houden en ik denk dat dit best wel meevalt.
Dat denk ik niet. Zeker niet in een maatschappij waar de banen niet voor het oprapen liggen. Een kind van 4 moet zeker nog 12 jaar naar school. Misschien blijft het nog een keer zitten, of gaat het van 5 Havo nog naar 5 VWO, dat kost weer een jaar. Misschien wil het na de middelbare school nog een jaar naar het buitenland. Het kan hier zeker last van krijgen als het gaat om toelatingsprocedures en sollicitaties.
Helaas kun je niet in de toekomst kijken. Het kan ook andersom: een kind dat niet klaar is om te leren (om wat voor reden dan ook), moet op zijn tenen lopen, haalt niet het niveau wat het anders zou kunnen halen, krijgt stempels als 'ADHD' omdat het stil zitten nog lastig vindt, enz. Er is in het algemeen dus geen zinnig woord over te zeggen, denk ik. Je moet per kind kijken wat op dat moment het beste is. Wat over 12 jaar of meer het beste is, dat weet je tegen die tijd pas.
Tja alles kan, maar zelf geloof ik hier niet in. Knappe werkgever die een sollicitant afwijst omdat het een jaar is blijven zitten in de kleuterklas. Mijn man heeft alles op zijn gemakje gedaan, eerst mavo, mbo, hbo en nu is hij, via zijn werk, bezig met zijn master. Het enige wat hij krijgt hiervoor zijn complimenten, mensen bewonderen eerder de lange weg die hij heeft afgelegd dan dat ze hem erop afkeuren. En dat heb ik al vaker gehoord van personeelsmanagers hier. Ik denk echt dat je hiermee aan het doemdenken bent. Mijn dochtertje die straks met 11 jaar al naar de middelbare school gaat is volgens mij veel kwetsbaarder dan mijn zoontje die met ruim 12 heengaat.
Niks 'knap' aan, het is hoe de wereld werkt. Er wordt al gevochten om plekjes op middelbare scholen. Selecties zijn overal. En in een wereld van schaarste hebben scholen en bedrijven het voor het uitkiezen. En over welk kind heb jij het, want ik zie dat even niet zo snel.
Ik wel. School laat haar wel naar groep 3 gaan en eigenlijk al met hakken over de sloot. Logisch dat je dan twijfelt wel of niet naar groep 3. Wat is wijsheid. Grote kans dat ze straks groep 3 nog een keertje over moet doen. Ik weet nu niet wat vervelender is. Groep 3 over of nog lekker jaartje kleuteren en straks helemaal rijp voor groep 3. Ik zou dan toch gaan voor het sociaal/emotionele, dan voor cognitief.
Zal wel liggen aan waar ik woon in het gedeelte van Nederland dan, want hier wordt niet gevochten om plekjes en daarbij geloof ik er nog niets van. Het spijt me, maar ik zie en herken het helemaal niet uit mijn omgeving. Het is misschien hoe jouw wereld werkt, maar dat dat ene jaar blijven zitten zo nadelig zou zijn kan ik echt niet terugvinden. Ja, het is momenteel lastig om als schoolverlater een baan te krijgen, maar ik blijf erbij dat dat ene jaar extra kleuteren daar niet perse een negatieve invloed op heeft. Sterker nog, misschien wel helemaal niet. Wat is er nu erger aan 1 jaartje ouder zijn en daardoor misschien wel veel sterker in je schoenen staan? Ik denk eerder dat het nadelig werkt voor een kind wanneer het met de hakken over de sloot steeds overgaat en daardoor een lager middelbare onderwijs advies krijgt dan het misschien had gekregen wanneer het een extra jaar zou hebben gedaan. Wat is dan voordeliger volgens jou, een jaar blijven zitten en vwo-advies of alles in 1 keer doorlopen en vmbo-advies? Want dan kan.
Het gaat niet eens om een jaar ouder. Een september kind is maar 2mnd ouder dan een november kind, en maar 4mnd ouder dan een januarikind. Het laatste zit vrijwel altijd 1,5jaar in een kleuterklas, en herhaalt per definitie half jaar groep 1. Alsof die paar maanden ertoe doen op je 22ste.
in zoons klas 2 jongens hebben 1 jaar langer gekleuterd. ze hebben het helemaal prima gedaan en gaan in september naar gr3! sommige kinderen zijn gewoon daar niet aan toe en hebben echt baat bij een extra kleuterjaar. ik ken ook moeders die graag een extra jaar kleuteren gewild hebben.ze kijken nu de hele jaar naar hun gr3 kindje en zien hoe moeilijk het is in gr3 voor hun kindjes. dat zijn de kindjes die met een jaartje extra prima zouden doen. maar zo slecht gaat het ook niet hoor. ze halen het uiteindelijk wel allemaal. met een goede juf en extra aandacht.
Het gaat inderdaad niet om een jaar ouder, het gaat om een vol schooljaar extra kleuteren. Mijn hemel, 3 volle jaren. Hier is zeker geen sprake van 'per definitie' 2,5 jaar kleuteren als 1,5 jaar ook kan. Slimmer worden ze er niet van en sterker in hun schoenen gaan ze er ook niet van staan, want dat is echt de aard van het beestje. Wel zie je vaker kinderen die 2,5 jaar kleuteren ipv 1,5 jaar. Maar met 3 volle jaren kleuterklas zou ik eerder bang zijn voor verveling en het leeftijdsverschil van bijna 3 jaar. Beter later nog een keertje doubleren.
Even een snelle reactie van een kleuterjuf (die alleen de laatste pagina heeft gelezen) 😃 Kinderen die vroeg doorgaan gaan 9 vd 10 keer nog ergens doubleren! Ik sta nu 10 jaar voor kleuters en alle kinderen waarbij ik twijfelde hebben daarna alsnog gedoubleerd... Een stevige basis en spelen zijn zoooo belangrijk! Altijd de jongste zijn is niet fijn!
Waarom dan later wel? Mijn zoontje heeft groep 2 dus keer gedaan, hij was vreselijk onzeker en scoorde ook slecht op de cito (al vond niemand dat echt van belang). Hij staat sinds dat jaar echt veel sterker in zijn schoenen dan eerst. Dan kun jij wel beweren dat dat niet zo is, maar dat was wel het geval. Het voordeel van een jaar in groep 2 doubleren vond ik dat het een combinatieklas is en hij dus bij zijn vriendjes bleef. Wanneer ze later blijven zitten komen ze vaak in een heel nieuwe klas. Bang voor verveling waren we wel, maar daarom heeft hij extra werkjes gekregen. Ik heb een totaal ander kind dat nu de hoogste scores haalt. Ik zou bijna willen dat mijn dochtertje ook een jaar zou blijven zitten. Ik vraag mij af waar jij al jouw "wijsheid" vandaan haalt? Eigen ervaring? Werkervaring?