Ons kindje heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Hier maakte ze haar flesvoeding klaar voor 24 uur. Dit deden ze met gewoon kraanwater. Onze kraamhulp maakte de voeding per flesje met warm kraanwater. Nadeel hiervan is dat je veel voeding weg moet gooien omdat je vaak teveel maakt omdat het niet uitkomt met het maatschepje. Ook duurt het erg lang voordat er warm water uit de kraan komt en wordt er veel water verspilt. Volgens haar mocht het ook niet meer voor 24 uur gemaakt worden. Wel raar dat ze dit in het ziekenhuis wel deden. Neem aan dat ze het daar ook wel weten. Nu gaat onze voorkeur uit naar voeding maken voor 24 uur. Weet iemand of het nodig is dit water te koken van te voren als je voor 24 uur maakt? Bij het maken per flesje is dit niet nodig.
Voor zover ik weet, mag je fv niet bewaren. Dat staat ook eXpliciet zo op het pak. Warm kraanwater mag absoluut niet owv metalen en bacteriën die mogelijk in je leidingen achterblijven. Jammer dat de kraam het je zo geleerd heeft. Het handigste is gewoon koud water nemen en opwarmen in de microgolf, vond ik. En je neemt gewoon de juiste hoeveelheid, het juiste veelvoud van 30ml. Dan verspil je toch niet echt iets?
Je hoeft in principe niks weg te gooien hoor de verhoudingen cc's kraanwater en schepjes zijn: 60 + 2 90 + 3 120+ 4 enz...steeds 1 schepje per 30cc. Dat mag dan op hoor. En voeding voor 24 uur waarom zou je het willen en idd mag niet eigenlijk...
Wij deden dit ook, omdat de omneo zo dikker werd. Hadden we in het ziekenhuis zo geleerd. Maar je moet het water inderdaad eerst koken.
Ik gebruik flessen water moet ook hier (belgie ) voor 24 uur mag niet , ik die flessen klaarzetten met fleswater en potjes met juiste hoeveelheid poeder zo per 3 flessen,
Op het pak staat dat het niet mag.. maar dat is logisch want dat schrijft de leverancier en zo gooi je veel weg wat voor extra omzet zorgt. Kan prima hoor! Gewoon in de koelkast bewaren.
:x Dat er bacterievorming komt wordt niet door de fabrikant verzonnen hoor...dat kun je zelf toch ook wel beredeneren. Daarbij ben ik benieuwd waarom je dan weg moet gooien...je maakt toch evenveel dan wanneer je het van te voren doet Die issue over weg moeten gooien vat ik echt niet. Als je geen magnetron wil of kan gebruiken is het makkelijkste wat je kunt doen de helft van het water dat je nodig hebt uit de waterkoker pakken en de andere helft uit de kraan (of als je wil voorkoken uit de koelkast) dan is je flesje precies op temperatuur en dan de schepjes erbij. Hoeveel moeite kan het zijn??
Ik denk dat ze bedoelt dat ze eventuele restjes die de baby niet opdrinkt in de koelkast bewaard ofzo....ik hoop echter van niet
Ziekenhuizen die poedermelk voor 24 uur aanmaken...dat zijn er niet zoveel meer hoor. En dat gaat echt tegen de richtlijnen van WHO en fabrikant in. De meeste ziekenhuizen gebruiken kantenklare zuigelingenvoeding. In poeder kunnen namelijk bacterien zitten die als een fles langer dan 3 uur bewaard wordt dodelijk kunnen zijn voor een baby. Dat is aantal jaar geleden in Belgie gebeurd. O.a. de Enterobacter Sakazakii. Sinds begin deze eeuw is het advies om flessen per voeding klaar te maken. Bij voorkeur los je het poeder op in water dat net van de kook is, want daarmee maak je die bacterien onschadelijk. Als je de helft van het water wat je nodig hebt heet neemt, en na oplossen de andere helft er koud bij doet, heeft de fles de goede temperatuur. Unicef Engeland heeft deze instructies gemaakt (wel in het Engels): http://www.unicef.org.uk/Documents/Baby_Friendly/Leaflets/botenglish.pdf En een andere duidelijke uitleg: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/212827/2900017-Bottle-feeding-leaflet-v1_0-no-crops.pdf Water dat warm uit de kraan komt is niet bedoeld om te drinken. Niet voor grote mensen, laat staan voor baby's. Dus daar ga je ook geen poeder in oplossen. Te gek voor woorden dat je kraamhulp dat deed! Qua hoeveelheden: het beste is om je baby op verzoek te voeden. Dat betekent dat je kind bepaald wanneer het drinkt en hoeveel het drinkt. Beste is om in het begin flessen te maken van 90cc water met 3 scheppen, dat geeft 100cc voeding. Zorg dat er een newbornspeen op de fles zit en dat je kind minstens 15-20 minuten over een fles doet. Wissel halverwege de fles van arm, net zoals je aan de borst zou doen, en laat je kind dan ook boeren. Wat je kind laat staan moet je weggooien (of zelf opdrinken, maar ik ken eigenlijk niemand die dat doet).
Ieuwwww maar dan nog snap ik het niet. Want of je nu per keer een flesje van 150+5 aanmaakt ej de restjes bewaard of je giet 165 cc uit een grote kan en bewaard de restjes...dat blijft toch hetzelfde?
Ja dit dus. Zo deden wij het ook. En ik bood gewoon 120 + 4 is 135 aan. Maar goed mijn zoontje dronk na de bv superslecht en dronk het nooit leeg. Dus wij deden aanbieden en kijken wat hij dronk....en wat over was gooide ik weg ja.
Het eerste lijkt me nog erger, want dan is de fv al in contact gekomen met de bacteriën uit het speeksel. Maar beiden zijn zeker niet aan te raden...
Ik snap het probleem niet van het gewoon aanmaken zoals het voorgeschreven is. Bij voorkeur aanmaken met gekookt water per fles, en anders met koud - opgewarmd water uit de kraan per fles. Voeding aanmaken per 24uur bij pakken die je als consument koopt mag echt niet. In de meeste ziekenhuizen hebben ze kant en klare voeding, deze wordt dan door de voedingsmedewerker per 24uur afgemeten in flesjes en op de afdeling in de koelkast gezet zodat de vpk het zo kan pakken per kind. Misschien heb je dit gezien? En babyvoeding aanmaken met warm water uit de kraan kan ik al helemaal niet vatten. Ooit dat water zelf gedronken? Daarnaast wordt het met klem afgeraden door alle waterleveranciers. Maar ten slotte begrijp ik het probleem van per fles aanmaken niet. - kost het teveel tijd? moeite? komt de kleine te snel? Voeding uit de koelkast zou je ook per keer moeten opwarmen. Dus 30sec in de magnetron. Het enige verschil in tijd is dat je nog schepjes voeding in moet gooien en met de vork roeren - 10sec extra? En datgene wat je opwarmt en baby niet opdrinkt moet je alsnog weggooien, dus dat maakt volgens mij verder niks uit..
Bacteriegroei als je het in de koelkast zet en binnen een paar uur gebruikt? Gooien jullie ook al je eten weg dan? Ik bedoel niet dat je het oneindig maar bewaart. Wat over is (en dan heb ik het niet over kleine beetjes) zet ik in de koelkast en gebruik dat bij de volgende voeding. Dus dan heb je het over een relatief korte periode waarin echt niets gebeurd hoor. En natuurlijk bewaar ik het niet tot de volgende dag.. jeetje..
Voor flesvoeding geld het advies om het maximaal 1 uur te bewaren. Bepaalde bacterien vind je niet op al je eten en sommige zijn schadelijker dan anderen. Daarnaast kan een volwassen persoon ook veel beter tegen bepaalde bacterien dan een baby. Verwarmde voeding is een bron voor bacterien en dit zijn niet de goede bacterien voor je lichaam. Noem het overdreven, noem het geld weggooien. Noem het wat jij wilt. Ik noem het onnodig risico met mogelijk grote gevolgen nemen om voeding te bewaren. Ik maak(te) liever iets minder klaar en weer bijmaken indien nodig en wat over bleef gooi ik liever weg. Dirksmama gaf al aan wat een bacterie kan betekenen voor een baby, namelijk dodelijk. Tja... En die heeft het niet over 24 uur.