Serieus? Heb je de pak weleens gelezen? Kunstvoeding kun je helemaal niet vergelijken met 'gewoon' eten (welke je overigens bijv ook maar 1X mag opwarmen)
Als het bij iemand financieel zo krap is, dat diegene restjes flesvoeding moet sprokkelen, dan vraag ik me echt ernstig af of het wel zo verstandig was om aan een kind te beginnen... Het wordt nog wel duurder namelijk
Ja het wordt misschien nog duurder, maar om op deze manier zo'n harde opmerking te maken zonder achtergrond te kennen.. dat vind ik niet zo netjes. Wie weet had iemand een jaar terug nog meer dan voldoende middelen en zijn de omstandigheden zo verandert dat de situatie nu heel anders is. Die men nooit had kunnen bedenken.
Er kunnen genoeg redenen zijn om voeding vooraf te willen klaarmaken. Ik heb het zelf een tijdje gedaan omdat ik vanwege de vermoeidheid het gehuil van mijn zoon heel slecht trok. Hij is erg ongeduldig, dus hij kan van de ene op de andere seconde besluiten dat hij dan wil drinken. Iedere voorbereiding die je dan hebt getroffen is mooi meegenomen. Laten we voorop stellen dat we onze baby's niet ziek willen maken, dus dat we doen wat nodig is om dat te voorkomen. In de wetenschap is niet komen vast te staan wat de juiste bereiding is van kunstvoeding (Agostoni, 2004), dus iedereen die de juiste bereiding wel weet heeft dit uit een andere bron ie wellicht niet geheel betrouwbaar is. De overheid adviseert op basis van de praktijk eenmaal bereide voeding niet langer dan 8 uur op maximaal 4 graden te bewaren. Tenzij je in een oud huis woont met loden leidingen, mag je voor de bereiding gewoon warm leidingwater gebruiken.
Nee, je mag geen warm leidingwater pakken. Warm leidingwater is niet geschikt voor volwassenen, dus al helemaal niet voor babys. Zie voorschriften van de waterbedrijven zelf. Bron Waterbedrijf Vitens Waterbedrijf Vitens Je mag uit een huis met lodenleidingen zefs helemaal geen kraanwater gebruiken voor een baby.
Wij hebben ook geleerd van de kraamzorg dat je gewoon warm kraanwater kan gebruiken voor de flesjes, en eerlijk gezegd, iedereen die ik ken maakt het zo omdat het zo geleerd wordt door de kraamzorg. Wij hebben een nieuwbouwhuis met nieuwe leidingen en vrijwel kalkvrij water uit Duitsland, sowieso laat je de kraan eerst eventjes lopen voordat het water warm wordt en spoel je dus restjes uit de leidingen. Heb ook geleerd dat je klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 1 uur mag bewaren.
Ik word altijd triest van dit soort verhalen. Nog los van het feit dat het echt niet goed is, betekent dit elke keer ook zo'n immense waterverspilling
En toch is het beter van niet. Warm water komt uit een boiler, geiser of cv met boiler. Dus een mooie stilstaande warm waterplek. Lekker voor bacterien en metalen, gezien de boilers uit metaal bestaan. Kalk is het probleem niet! En wat shakes zegt. Reken eens uit hoeveel water, ipc schoon water voor douchen of schoonmaken, weggooit elke fles die je maakt. Pure geld verspilling en uiteraard ook erg zonde!
Ik neem aan dat de mensen die hier flesvoeding van warm kraanwater maken ook zelf gewoon warm kraanwater gebruiken om thee of koffie te maken en dus geen waterkoker danwel koffiezetapparaat daarvoor gebruiken? Want waarom doe je het dan wel voor je baby, terwijl je zelf geen warm kraanwater drinkt? En die waarschuwing op de verpakking om m klaargemaakte flesvoeding niet langer dan een uur te bewaren, heeft totaal niks met de gezondheid van je baby te maken toch? Snap werkelijk waar niet hoe sommige mensen menen dat de fabrikant dat uit zijn duim heeft gezogen en daarom zelf moedwillig met de gezondheid van hun kind gaan spelen en die waarschuwing in de wind slaan!
De regels voor het bewaren van melk voor flesvoeding zijn vergelijkbaar voor die van afgekolfde borstvoeding. Eens die opniew opgewarmd is mag je die ook niet langer dan een uurtje bewaren en niet meer opnieuw opwarmen. Het heeft mij ook een paar keer pijnlijke momenten opgeleverd als ik mijn zwaar bevochten melk moest weggieten. Meestal gaf ik eerst een halve fles en dan telkens wat bij tot hij genoeg had. Op die manier had de kleine even de tijd om een boertje te laten en zat er even pauze in het drinken. Overigens kan ik mij niet meer herinneren wanneer ik de laatste keer melk moest weggooien, ik denk dat dat geen 10x is voorgekomen. Als je het flesje vantevoren met water vult en de juiste hoeveelheid poeder klaarzet, dan hoeft je flesje maar 20sec in de magnetron, poeder erbij en klaar. Iedereen moet doen wat hij/zij zelf wil maar mijn kind kreeg geen kraanwater te drinken, enkel bronwater. Warm kraanwater heb ik ook altijd geleerd om niet te drinken, ook niet als volwassene. De temperatuur in de ketels is ideaal voor bacterieën om in te gedijen.
Zoals ik in mijn reactie al aangaf is niet wetenschappelijk aangetoond dat warm water niet gebruikt mag worden. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (www.ncj.nl) stelt richtlijnen op over alles wat met Jeugdgezondheid toemaken heeft, waaronder het bereiden van flesvoeding. In de richtlijn staat het volgende: Voor de bereiding van kunstvoeding kan in Nederland gewoon leidingwater worden gebruikt, zonder het water vooraf te koken. Het water hoeft alleen op de gewenste temperatuur te worden gebracht. Het Nederlandse leidingwater is voldoende veilig om gebruikt te worden voor de bereiding van kunstvoeding. Dit water mag desgewenst op temperatuur worden gebracht met behulp van een geiser of boiler. Als de kraan niet regelmatig wordt gebruikt, is het raadzaam het water eerst even door te laten stromen. Warm water uit boiler of geiser bevat niet meer zware metalen dan koud leidingwater. Als er in huis nog sprake is van loden leidingen, wordt geadviseerd de kunstvoeding aan te maken met water uit een fles of pak. Dat Vitens ongefundeerd iets anders adviseert, zegt mijne inziens meer iets over het vermijden van aansprakelijkheid. Vitens is als commercieel bedrijf geen autoriteit op het gebied van gezondheid.
Maar waarom zou je het willen riskeren? Het kost echt niet meer tijd om het water even in de magnetron op te warmen.
Ik krijg niet het idee dat ik iets riskeer. Er is namelijk geen enkel voldoende betrouwbaar onderzoek waaruit blijkt dat ik een risico neem. Net als dat jij met hetzelfde veilige gevoel je flesje in de magnetron zet. Daar is naar mijn weten in het geheel geen onderzoek naar gedaan. Terug naar TS: zij kan dus gewoon water uit de kraan gebruiken voor het klaarmaken van voeding, zolang zij de voeding voldoende koud voor beperkte duur bewaart.
Kind&Gezin, de officiële instantie in België, raadt warm kraantjeswater af voor fv: Maken De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening dito: https://www.dewatergroep.be/drinkwaterkwaliteit Maar nu ga je waarschijnlijk zeggen dat dat in België is, en dat het Nederlands water uiteraard volledig anders is...
Ik heb me nooit in Belgisch water verdiept, maar een snelle blik op de door jou aangehaalde website van Kind en Gezin leert dat in sommige delen van België een voor baby's te hoog gehalte aan nitraat in het water aanwezig is. In Nederland is dat niet het geval. Misschien dat daarom in België ook flessenwater de voorkeur geniet boven kraanwater.
Het afraden van warm kraantjeswater ligt toch enkel en alleen aan de hierboven al aangehaalde zaken: «Water dat opgewarmd wordt in boilers, geisers enzovoort heeft niet meer de kwaliteit van drinkwater. De opwarming zet een aantal chemische processen in beweging: de samenstelling van het water verandert, het water bevat minder zuurstof, het smaakt niet meer lekker en er kan zich schadelijk nitriet hebben gevormd. Warm water versnelt ook corrosie of roestvorming. Het warme water uit de waterleiding lost bepaalde stoffen makkelijker op, en daarom kan warm water veel meer koper, ijzer, nikkel, zink en lood bevatten dan koud water. Gebruik daarom voor de bereiding van voedsel en warme dranken steeds koud water. Als uw keuken is uitgerust met een mengkraan, draai deze dan in de stand "koud water" en laat het water enkele seconden lopen, zodat u zeker bent dat alle warme water uit de leiding is gelopen.»
Ik weet niet wat je citeert, maar volgens de onderzoeken die gebruikt zijn voor de richtlijn die in Nederland geldt is dit niet wetenschappelijk komen vast te staan, dus hoef je niet uit te gaan van een gevaarlijke situatie. Als je de wetenschap niet betrouwbaar genoeg vindt, staat het je vrij het water te koken. Dat is dan alleen gebaseerd op je eigen gevoel en niet op feiten. Ik steek zo niet in elkaar.
En gelukkig zegt het ncj ook nergens dat je warm kraanwater mag pakken. Het ncj verwijst naar een folder van voedingscentrum en voedingscentrum zegt; En verder naar onder; Het cb en kraamzorg leest alleen "je mag kraamwater gebruiken" en denkt te lezen "je mag warm kraanwater gebruiken". En heeft zo het advies de wereld in geschopt. Dit is alleen omdat vroeger kraanwater niet veilig was. Bron; https://www.ncj.nl/landelijke-coordinatie/richtlijnen/jgzrichtlijnen-nl/details-richtlijn/?richtlijn=4&rlpag=535 Flesvoeding, te downloaden via http://webshop.voedingscentrum.nl/pdf/D752-1.pdf.
Ik citeer van de link van de Vlaamse Watermaatschappij die in mijn eerder bericht stond. Als zij het nog niet weten. Ook K&G zegt overigens in de link in mijn post dat warm kraantjeswater niet mag o.w.v metalen.
Niet klaarmaken met warm water en niet per 24 uur. Idd max 8u op max 4 graden en bereid met koud water. Meeste koelkasten staan ook hoger. Ik werk als kraamverzorgende btw en vind het verontrustend dat ik het steeds meer hoor dat er voeding bereid wordt met warm water.