Hiermee ben ik het eens.. Alles met mate...Maar een aardappel of een stuk brood ( volkoren) moet je echt niet helemaal schrappen. Maar elke dag een aardappel is teveel. Ik eet redelijk volgens de voedselzandloper maar omdat ik ook best veel sport moet ik echt mijn koolhydraten wel innemen. En magnesium is ook heel erg belangrijk. Als ik een dag wel koolhydraten eet doe ik het als volgt op mijn bord: 60% groente, 20% kip/vis 20% koolhydraat ( ongeveer)
Ja, ik kopieer van voedingscentrum, maar dit is exact dezelfde tekst, niets veranderd. Lees het zelf maar Varkensvlees | Voedingscentrum Check dan meteen de voedingswaarden van kipfillet en varkensfillet bereid. vrijwel geen verschil in eiwitten, vetten en kcal. Daarnaast zijn de poten van een kip bijvoorbeeld ook vetter. Elk dier heeft magere en vettere stukken vlees. Dierlijke vetten zijn trouwens ook lang niet zo slecht als de meeste mensen denken. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek bewezen dat je meer acne krijgt van zuivel en snelle koolhydraten dan van bijvoorbeeld varkensvlees.
Vrijwel geen verschil? Kipfilet bevat ongeveer 25% méér eiwitten, 32% minder vet, 35% minder verzadigd vet en het geeft ca. 8% méér energie er van. Zie plaatje hieronder. Niet echt... Wel meer cholesterol. Daar ben ik het dan wél mee eens.
gister een recept dat ik op internet had gevonden. kipfilet plat slaan, besmeren met pesto. dan een paar plakken mozzarella erop. vervolgens de kip oprollen en met een prikkertje vast zetten. dan 45 min. in de oven. ik heb er bij het serveren nog wat pijnboompitjes over gestrooid. verder had ik er gekookte broccolli bij, was erg lekker!
Deels on-topic een vraagje; wij letten ook op inname van koolhydraten, eten nu gevarieerder maar merken dat de vervangende middelen of aanpassingen wel duurder zijn. Ervaren jullie dit ook zo of hebben jullie goedkopere oplossingen?
Meer groente per maaltijd, noten, amandelmeel (is geen must, weet ik). Ik denk dat vooral de groente de boel duurder maakt omdat je normaal één maaltijd per dag hiermee aanvult en nu twéé. Ik wil wel gevarieerd eten en zeer ook niet te weinig.
Groente aten wij altijd al veel. En noten altijd standaard in huis, dus dat voel ik niet zo. Amandelmeel. Wil je helemaal glutenvrij gaan eten dan? Glutenvrij is wél duurder! Maar als je een boterham vervangt door een ei, is dat niet veel duurder. Een grote zak bulgur kan je ook goedkoop inslaan. En als je seizoensgroente koopt, ben je ook niet duur uit. Pakjes en zakjes zijn pas duur (en onnodig).
Pakjes en zakjes zijn naar verhouding juist goedkoop. Maar absoluut onnodig. Thuis eten we het niet maar je kan al een pasta saus hebben door alleen water toe te voegen aan een zakje van één euro. Daar heb je geen berg verse groente voor. En wij aten ook wel veel groente maar niet zoveel. Meel was toevallig voor een recept. Gaan niet voor glutenvrij indd. Miss lijkt t nu aan het begin duur. Ik ga indd de seizoensgroente ook in de gaten houden!
Dat noem ik geen pastasaus... Als je nooit meer pakjes en zakjes koopt, kan je daar mooi verse groente voor kopen. Voor 2 euro heb je deze week bij de appie bijv. een bloemkool (50ct), een komkommer (50 ct) en een pond geschrapte worteltjes (1 euro). Dat is voor ons 1x avondeten. Rundergehakt heb ik 350 gram voor 2,50 daar eten wij met zijn 4-en van (ja, echt waar) en dan nog wat aardappelen uit een zak van 5 kilo voor 3 personen (ik eet geen aardappelen) komt op 50 cent max. Dus voor 5 euro een gezonde maaltijd op tafel.
Kijk eens op de ingrediëntenlijst van die 'pastasaus'. Als je dat alles los zou kopen, ben je goedkoper uit (nou ja, eerst duurder, omdat je van alles een heel potje oid nodig hebt en er maar een snufje van gebruikt). Maar inderdaad... Een beetje poeder met water is toch geen pastasaus? Niet eens lekker en daarnaast nog eens super ongezond.
Ik vind het avondeten niet duurder. Dat beetje groente extra maakt nauwelijks verschil. Maar de lunch en ontbijt vind ik wel moeilijker. Met 1 ei ben ik er niet. Daarnaast is kipfilet duurder dan worst bijvoorbeeld. Begrijp me niet verkeerd, door goed op te letten (en bijvoorbeeld geen snoep meer te kopen) is het binnen de perken te houden, maar ik vind het ook wel wat duurder in eerste instantie. Ik houd me wel voor dat gezonder leven op de lange duur geld oplevert. Diabetes krijgen maakt het leven pas echt duur.(als voorbeeld)
Precies. Ik spaar heel veel uit: koek, snoep, chips, zoutjes, ranja, frisdrank heb ik allemaal niet in huis. Wel een lekker stukje bittere chocolade en een grote pot ongebrande ongezouten noten. Maar dat is ook geen door-eet-voedsel. Als er hier sporadisch een zak chips open gaat dan gaat ie ook schoon op!
Oké, dus gezouten is geen probleem. Maar als ik je goed begrijp moeten ze ongebrand zijn? Waarom niet gebrande noten dan?