Hallo goedendag, Ik ben 34 weken zwanger van ons eerste kindje en hoor dus overal dat ons baby voor 24 weken erkend moest worden bij de gemeente, helaas heeft mijn verloskundige dit niet aangegeven aan ons, dus vroeg ik mijn af kan ik het alsnog met mijn vriend ons baby aangeven, want na de bevalling moet je dan binnen 3 dagen je baby erkennen, dat gaat denk ik een hel worden, dat kan toch niet zo 3 dagen na de bevalling je komt dan uitgeput en ziek met hechtingen en al naar de gemeente maargoed. Maar mijn vraag is zouden wij het nog op tijd kunnen regelen?
Erkennen kan altijd. Alleen is het wel handig om het voor de 24 weken te doen, want als je kindje te vroeg geboren is het levensvatbaar vanaf een week of 24.
En ik zou me sowieso zelf ook inlezen en niet afhankelijk zijn van de info die de vk geeft. Gezag zou je na de geboorte nog moeten regelen bijvoorbeeld.
Dit kan nog gewoon! Gewoon nog even langs het gemeentehuis gaan! Ze raden het aan om dit voor de 24 weken te doen, omdat vanaf dan je kindje levensvatbaar.
Mag ik vragen wat het eigenlijk koste * erkennen van ongeboren vrucht * ? Ik kan me herinneren dat je voor het document moest betalen?
De website van de Rijksoverheid over het erkennen van een kind: Wanneer en waar kan ik mijn kind erkennen? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl Naar wat ik lees, kan in elke gemeente het kind gratis erkent worden zelfs zonder fysieke aanwezigheid van de moeder. Voorwaarden staan op de websites. Degene die het kind erkent, krijgt niet automatisch het ouderlijk gezag. Daar moet dan weer een extra procedure voor uitgevoerd worden.
Erkennen kan ook tegelijk met aangifte geboorte van jullie kindje, en de moeder hoeft daar niet bij te zijn. Wel moet je vriend legitimatiebewijs meenemen van jou. Erkenning is gratis. Binnen twee minuten geregeld. Je krijgt dan ook een papier mee om gezag aan te vragen . Ook dit is gratis .
Wat je naast erkennen nog extra schijnt te kunnen doen is het gezag regelen . (moet zelf ook nog uitzoeken) geen leuke dingen maar gezag schijnt niet zelfde te zijn als erkennen stel jou overkomt wat heeft pappa ondanks erkenning geen gezag over kindje. Dat probleem kwam familie die bij de politie werkt nog wel eens tegen met gezinnen.
Denk je in de war bent met het aangeven van het kindje bij de gemeente Dit doet de vader/partner over het algemeen. Ook kan het volgens mij via het ziekenhuis als het kind in het zkh geboren wordt maar dat weet ik niet zeker.
Het verschil tussen erkenning en gezag is dat als je alleen je kind erkent betekent dat de vader op de geboorteakte staat. Anders staat er vader onbekend. Het gezag is dat je samen het gezag over jullie kindje hebt . Anders heeft alleen de moeder dat .Dit is ook zo geregeld . Is niks meer als een formulier opsturen .
Je vriend kan het kind altijd erkennen, zelfs na de geboorte, zolang het kind nog niet door iemand anders erkend is. Zover ik weet zaten er geen kosten aan gebonden. Het was ook echt twee minuten werk. Je zegt dat je komt om het ongeboren vrucht te erkennen, ze vraagt om legitimaties en vraagt wiens achternaam het krijgt, print vervolgens een papiertje uit wat je beide ondertekenen en je kan weer gaan. Ik lees hier van anderen dat de vrouw niet meehoeft maar ik weet bijna zeker van wel? Als moeder zijnde moet je namelijk ondertekenen dat jij het eens bent met de erkenning van de man. Verder kregen we ook alvast het formulier mee dat je moet inleveren bij de aangifte van geboorte en natuurlijk een kopie van de erkenning. Die moet vriendlief dan meenemen bij de aangifte. Verder moet je inderdaad pas na de bevalling het ouderlijk gezag voor de vader aanvragen. Dit komt omdat je dan het sofinummer van de baby nodig hebt en die krijg je pas bij de aangifte. Dat kan verder dan online geregeld worden, leggen ze bij de erkenning ook uit.
Voor de aangifte moet de man toch sowieso het legitimatiebewijs van de moeder meenemen, of hij hem nou erkent heeft of niet? Ik bedoel stel dat je niet in je eigen woonplaats bevalt dan weten ze bijv niet eens dat ik getrouwd ben. Aangifte doen is sowieso geen probleem, want ik heb bijv het kindje van een vriendin aangegeven (ik was er wel, maar niemand die ook vroeg of ik daadwerkelijk bij de bevalling was)
Ik moest erbij zijn anders kon mijn vriend de kleine niet erkennen. Je moet namelijk ook je handtekening zetten. Ik heb overigens geen papieren gekregen om gezag aan te vragen.
Ik moest er ook bij zijn idd en mijn handtekening zetten. Zo gedaan maar moet wel even geregeld worden! Hier moet je eerst bellen voor een afspraak op het gemeentehuis. Op de website staat vaak precies hoe en wat.
Bij erkenning moet je beiden aanwezig zijn en beiden handtekening zetten. Het is kosteloos. Je krijgt dan als bewijs een formulier mee dat je weer mee moet nemen bij de geboorte-aangifte. Dat mag je partner ook alleen doen (is bij ons ook gebeurd, ik lag na spoedkeizersnee in het ziekenhuis en was nog niet in staat om mee te komen). Vervolgens kun je dan samen voor je partner het wettelijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Dat kan tegenwoordig ook online. Dan moet je samen inloggen met beide DigiD's en krijg je een paar weken later de formulieren thuisgestuurd en is alles geregeld. Alles zonder kosten.
Kan gewoon hoor! Mijn vk adviseerde me voor de 32 weken te gaan. Dus wij zijn vorige week even langsgegaan
Bij grote gemeentes kan het wel aan te raden zijn even een afspraak te maken (sta je niet in de rij). Ik woon in een grote stad en daar kan je gewoon online een afspraak maken voor de erkenning. Stonden binnen 5 minuten weer buiten met het papier. Papier meenemen naar aangifte en na geboorte online gezag aanvragen. Kind kan de was doen