Ik kan inderdaad soms geen werk vinden omdat ik in belgie woon daar alles ver uit elkaar ligt. en ik dus zoals ik al zei geen auto heb of rijbewijs... en omdat ik word afgewezen op het feit dat ik al 3,5 jaar niet meer gewerkt heb .. omdat ik voor mijn kinderen heb gezorgd. ik heb zelf schoonmaakbanen geprobeerd!
Ik ben nooit langer dan 2 weken werkloos geweest. Maar ja, mijn eerste (echte, fulltime) baantje (ook in crisistijd, maar niet zo heftig als die van nu) was dan ook in een callcenter. Als je daar 5 jaar ervaring hebt opgedaan kun je in ieder callcenter terecht. Het betaalt alleen erg slecht en je bent echt een nummertje in een fabriek. Andere baantjes die ik heb gehad (naast school, vakantie, maar ook fulltime om rond te komen etc): krantenwijk, caissière/vakkenvuller, productiewerk (inpakken, order picken, kleding stomen, vlees stickeren in een koelcel terwijl het buiten 35 graden was), receptioniste/telefoniste, receptioniste/admin.logistiek medewerker en tegenwoordig werk ik op een helpdesk (binnen een bedrijf zelf en absoluut iets anders als callcenter). Tja, ik heb dus zeker 'onder mijn niveau gewerkt'. Mijn vader heeft, toen de afdeling werd gesloten en hij 50+ was met een HBO+ opleiding in een callcenter gewerkt. Ik heb dus het goede voorbeeld gekregen. Feit blijft natuurlijk dat hoe lager je geschoold bent, hoe minder keuze erover blijft. Bovendien pikken de 'hoger geschoolden' in crisistijd de baantjes van de 'lager geschoolden' in. Dit gebeurt simpelweg doordat ze voor hetzelfde salaris willen werken. Iemand met weinig scholing kan daardoor maar moeilijk aan een baan komen, zeker als je ook nog eens afhankelijk bent van alleen OV om op een plek te komen
Iedereen moet zelf bepalen hoeveel moeite ze willen doen, zolang ze geen uitkering ontvangen waar alle mensen die wel veel moeite doen voor moeten betalen. Dat vind ik niet eerlijk.
ik weet wel dat dit een hele lange discussie gaat worden .. je moet de juiste diplomas hebben een auto of rijbewijs sommige mensen zijn het daar wel of niet mee eens iedereen heeft een ander inzicht hierop
"You need money to make money" wordt er weleens gezegd en ik denk persoonlijk dat het hier echt op van toepassing is. Daarnaast is het gewoon echt sneu dat er veel mensen na jaren trouwe dienst op straat zijn gezet en dat ontzettend veel pas afgestudeerden geen werk kunnen vinden (te duur vs. geen ervaring). Iemand die zeg vijf jaar geleden aan een studie begon kon toen ook niet weten dat die banen nu zo dun gezaaid zijn noch heeft die persoon waarschijnlijk het geld zich direct om te laten scholen. Natuurlijk moet je inspelen op de arbeidsmarkt maar niet alle omstandigheden zijn te voorzien en het geld dat je hebt kan je maar een keer uitgeven en kies dan maar waar je het in wil investeren; omscholen zonder garantie? een rijbewijs dat het mogelijk maakt op net iets meer functies te solliciteren? verhuizen voor een baan met een tijdelijk contract in de hoop dat het in een vaste wordt omgezet? Er zitten zoveel kanten, haken en ogen aan deze kwestie dat de oplossing (en het probleem) niet altijd bij de werkzoekende ligt.
Wat is de werkelijkheid?! De werkelijkheid op dit moment is dat de werkgevers het voor het uitkiezen hebben. En dat je als werkzoekende je best moet doen om op te vallen, zichtbaar te zijn, uit te blinken, om ervoor te zorgen dat 'jij' degene bent die de baan krijgt.
Ik heb een baan waar van mij verwacht wordt dat ik bereid ben 1,5 uur enkele reis te reizen (zonder file of OV vertraging). Verwacht jij dat ook van jezelf?
dat dus het word je soms ook gewoon onmogelijk gemaakt hoor. nu ontvang ik geen uitkering.. dus ja . is de keus aan mezelf.. maar dan nog. niet iedereen heeft zoveel geld om even snel een rijbewijs te halen .. of een cursus te volgen
geen probleem hoor.. maar dan nog. je moet ook financieel kijken is het haalbaar kwa ov krijg je het vergoed.. bij sommige bazen niet.. dan is het toch niet handig? ook opvang voor 3! kinderen . is ook niet onmogelijk maar wel iets wat geregeld moet worden
Precies. Soms denken mensen wel heel makkelijk '' Volg dan een extra cursus '' of '' Haal even je rijbewijs '' Ja hallo, maar van een kale kip kan je niet plukken hoor. Ik zou die zaadjes wel willen hebben van die geldbomen die sommige blijkbaar in hun tuin hebben staan Nee ik blijf bij mijn standpunt dat het helaas niet meer zo makkelijk is als een x aantal jaar geleden en dat sommige echt puur geluk hebben gehad met het zo snel een andere baan vinden.
Maar waarom heb je niet eerder je rijbewijs gehaald? Voordat er kinderen kwamen? Toen je nog wel werkte?
Ja, ik denk van wel. Ik kwam ook een lange tijd niet aan een baan, maar werk kon ik altijd wel regelen. Ik zette advertenties op marktplaats voor oppas en schoonmaker, gaf cursussen in buurtcentra, verkocht muffins, soms kreeg ik een opdracht voor een website of voor een huisstijl, deed klusjes voor mensen in de buurt, mestte stallen uit bij een boer, van alles. Het was ploeteren en het was ook echt deprimerend af en toe, maar ik kon altijd de huur en verzekeringen betalen zonder schuld te hoeven maken. Ik moest in die tijd wel klein en goedkoop wonen en kon alleen af en toe bij outlets of tweedehandswinkels kleding halen, moest stoppen met roken, verkocht mijn auto en nam een prepaid telefoon, but I made it work!! PS ik kreeg in die tijd geen uitkering omdat ik zelf ontslag had genomen PS 2 ja, ik had toen ook Al een HBO-diploma
Ja zeker wel. In de scheepvaart is er werk zat en zeker niet slecht betaald en zo zijn er andere sectoren ook waar dit voor geld. Echter moet je wel willen en bereid zijn om om te scholen. En vooral zoeken buiten de geijkte vacaturesites. Ik ben ook zeker de eerste die zou roepen dat er werk voldoende is. Het uwv gaat binnenkort ook een samenwerking aan met deze sector en scholen die erbij horen zodat er hopelijk wat meer mensen deze kant op komen.
Ik heb geen geldboom in mijn tuin staan hoor. Ik ben bewust vanaf 15 jarige leeftijd bijbanen gaan nemen en hard gespaard voor studies en rijbewijs. Al jong mijn rijbewijs gehaald. Tuurlijk is het niet meer zo makkelijk als voorheen. Dat is gewoon zo. Maar van geluk als je een andere baan vind kan ik niet spreken.
Al ga je een krantenwijk lopen, als je echt in financiele problemen zit dan is er gewoon altijd wel iets qua werk te doen. De werkgelegenheid is zeker belabberd maar motivatie speelt ook een rol. Als je zo'n programma als Dubbeltje op zn Kant ziet... Maar ik had t eigenlijk over een ander soort mensen. In mijn directe omgeving ken ik al 3 mensen die op hun uitkering terende in de kroeg zitten dus mij kan je niet vertellen dat alle werklozen zo graag weer aan een baan komen.
Ik werk ook al sinds mijn 15e om geld te sparen en werkervaring op te doen. Zo kom je uiteindelijk steeds een stapje verder. Daarna ook gestudeerd en ondanks dat je werkervaring niet zo relevant is wordt het wel gewaardeerd.
Dank je! Ja, ik ben ook echt wel trots dat ik het toen heb weten te redden. Mijn maandinkomen lag tussen de 450 en 550 euro, maar het was net genoeg
Ja ik denk het wel. Sowieso in bepaalde regio's. Ik denk dat veel mensen niet gaan werken omdat het niet loont. Zo ben ik nu zelf aan het werk voor 60% van mijn laatstverdiende loon, eigenlijk om te janken maar ik wilde graag weer wat te doen hebben. Terwijl ik meer zou overhouden met mijn ww, vooral als je de kinderopvangkosten en extra stress meerekent. Maar voor mij is het het absoluut waard En nog word ik sowieso 2-3 keer per week gebeld door uitzendbureaus dat ze een functie hebben waarin ik per direct kan beginnen, wel allemaal voor hetzelfde waardeloze loon. Al verschilt dat natuurlijk enorm per regio, maar als ik hier in de buurt hoor dat iemand echt geen werk kan vinden dan denk ik ook meteen, nee je wilt het niet.
Het is denk ik afhankelijk van waar je woont. Op het platte land is echt wel seizoenswerk te vinden, voor mensen die met weekcontracten aan de slag willen in de kassen of op de velden, en even hard gaan werken als Polen. In grote magazijnen is vaak ook tijdelijk werk te vinden. Ts, dat is echter niet te vergelijken met het zoeken naar een vaste baan, en dan ook nog enigszins op eigen niveau, binnen (breed gezien) eigen vakgebied, en die wat vastigheid willen. En dat wil (logisch ook) de meerderheid van de werkzoekenden. Mensen met weinig werkervaring (en als je op je 25ste een baan zoekt heb je over het algemeen goede 10jaar gehad om werkervaring op te doen), met parttime eisen, met gaten in hun cv enz hebben het moeilijk. Ik heb regelmatig sollicitanten op gesprek en en een goed cv EN gedrevenheid doen wonderen. En dat hoeft niet eens ervaring binnen vakgebied te zijn. Ook al gaat het om een hooggeschoolde functie vind ik het heel waardevol dat een nieuwkomer van zijn 16de tot zijn 20ste aan een stuk bijbanen heeft gehad, het liefst bij dezelfde werkgever, en het maakt niet uit wat voor werk. Daarmee laat je zien dat je een harde en trouwe werknemer bent. Nevenactiviteiten zoals bestuurschap bij een vereniging, coach van een sportteam enz tellen ook zwaar mee.