Hier geen zakgeld voor de vakantie. We blijven in Nederland dus cadeautjes voor onderweg zijn ook niet nodig Ik haal wel wat speelgoed voor op vakantie (badmintonset, jeu de boules set, opblaas dingen voor in het zwembad) en we zijn wat makkelijker als ze iets wilt.
Mijn oudste nog niks, die wil liever goede keepershandschoenen hebben, de middelste een barbie en een kleurboek, de rest bewaart ze en de jongste heeft een auto uitgezocht van 10 euro en de rest gaat in zijn spaarpot.
Onze oudste krijgt 1 euro zakgeld per week. Hij heeft 'al' 14 euro nu. Hij spaart voor een legoset maar... Dat is erg moeilijk voor een 4-jarige. Hij wil namelijk gewoon alles. Wij willen hem ook nog wel wat extra's geven voor de vakantie, maar ik weet ook nog nuet zo goed hoe en wat. Misschien het weekbedrag verdubbelen? Of juist in 1 keer wat extra's? Hij kreeg van mijn schoonouders geld voor zijn rapport, dat was erg komisch, aangezien hij voor de vakantie in groep 1 zat en helemaal geen rapport kreeg, haha. Hij snapte er niks van, maar heeft het geld dankbaar aangenomen, haha.
Mijn kinderen zijn 5 en bijna 8. Dit was het eerste jaar. Wij hebben het hele jaar geld gestopt in een pot. Daar hebben ze een deel uit gepakt. Maar goed, er is hooguit een tientje op gemaakt haha. De rest zit weer in de pot. Op naar volgend jaar haha.
Wij kregen vroegah elke dag 1 gulden. Daar kon je toen een gewoon ijsje van kopen. Dus dan mochten we zelf weten of we iedre dag een ijsje kochten of het spaarde om iets anders mee te kopen. Ik vind dat altijd een fijn systeem.
hier hebben ze allebei 5,- gekregen en hebben in een speelgoed winkel met hun spaargeld erbij een barbie en transformer gekocht.
Ik vind vakantie'geld' eigenlijk meer iets voor pubers, of wat mij betreft vanaf een jaar of 10. Onze kinderen zijn natuurlijk nog wel erg klein voor zakgeld oid, dan vind ik sowieso een minimum van 6/7 jaar, eerder hebben ze echt nog geen flauw benul van de waarde en is het in mijn ogen zinloos. Een cadeautje krijgen ze wel eens extra op vakantie en dan inderdaad iets wat ze op vakantie kan doen en wat handig meeneemt, kleurboek, stickerboek, leesboekje, puzzeltje dat soort dingen. Ik weet nog dat wij vroeger in de auto op vakantie een grote tas met cadeautjes hadden en dan mochten we om de zoveel km eentje uitpakken, dat was altijd wel leuk (autorit van 10 uren ofzo)
Zakgeld is naar mij idee ook juist om de waarde van geld in te gaan zien/te ervaren. Natuurlijk nog niet met twee, drie jaar, maar vanaf 4, 5 kan het geen kwwad, denk ik. Mijn oudste wil heel regelmatig iets kopen, ik zeg dan 'doe maar van je zakgeld'. 9/10 hoeft ze het dan opeens niet meer.
Hier hetzelfde. Ik ben het ook met jou eens. Ze leren dat ze 1 euro maar 1 keer kunnen uitgeven. Daarnaast leren ze voor iets te sparen. Bovendien kunnen ze ook iets kopen wat ik nooit voor haar zou kopen, omdat ik het onzin vind of te duur.
toch even een vraagje; want ik weet hoe het hier zal gaan . je kind zeurt om een ijsje - jij zegt nee (omdat het bijna etenstijd is, omdat het al veel gesnoept heeft -whatever) . Dan zal hier de reactie zijn: Dan koop ik het wel van mijn zakgeld! Wat dan?? Wat voor regels hanteren jullie bij dit soort situaties? Of: Kindlief wil een ijsje - lag niet in jou planning - maar eigenlijk lust je er zelf ook wel één: Laat je je kind dan het eigen ijsje wél zelf betalen, of betaal je die dan toch ook maar? Terwijl je anders waarschijnlijk niet dat ijsje gekocht had?
Mijn zoontje krijgt altijd geld van mijn ouders en schoonouders en mag hij van kopen wat hij wil. En hij mag van ons dalijk in Spanje ook nog wat kopen, hebben geen bepaald bedrag in gedachten, zien we dan wel. Maar snoep en ijsjes krijgt hij gewoon van ons dat hoeft hij zelf niet te betalen.
Athina, nee is nee, wat mij betreft. Maar op zich heb ik nooit bezwaar tegen een ijsje als toetje oid, dus dan doen ze het maar na het eten.
@Athina: Geen ijsje want we gaan zo eten = geen ijsje want we gaan zo eten. Dat heeft niks met geld te maken, maar met het tijdstip. Dus het maakt niet uit wie het betaald. Als ons kind om een ijsje vraagt en ik lust er ook wel één, dan koop ik voor ons beiden een ijsje. Tenminste: als hij er niet om gezeurd heeft en zich gewoon gezellig gedragen heeft in de periode ervoor. Anders is het antwoord gewoon nee. Maar ik zou denk ik sowieso niet snel ijs e.d. van zakgeld laten kopen. Eten krijgt hij wel van ons. Nu is onze zoon pas 'bijna 5' dus wil ik ook nog wel wat controle houden op wat / wanneer hij eet. Als hij speelgoed wil kopen, bespreken we dit samen. Ik wijs hem op hetgeen waarvoor hij aan het sparen is en hoe vaak hij denkt met dat andere 'prul' (want dat is het dan meestal) te gaan spelen. Vaak bedenkt hij zich en spaart door. Maar soms koopt hij het toch. Prima, zo leer hij de waarde van geld kennen en dat je een euro maar één keer kunt uitgeven. Als hij steeds kleine doosjes lego koopt of ander klein speelgoed, blijft die grotere doos heel ver weg en zal hij er lang op moeten wachten. Dan wordt het pas met een verjaardag of Sinterklaas.
@Suus: Wat goed dat de oudste al door kan sparen voor iets dat hij graag wil. Hier gaat dat ook redelijk goed, maar niet altijd. @Tupp: Ik twijfelde ook tussen haar zakgeld verdubbelen, ineens wat extra's geven of een leuk cadeautje. Volgens mij kreeg ik vroeger 5 gulden per week extra bovenop mijn zakgeld, maar ik weet niet meer of dat ook buiten de vakantie om was. Dus 6 weken extra, of die 4 weken extra (dat we weggingen, zeg maar). Ik ga dat eens aan mijn moeder vragen. @Assz: Opsparen in een potje is ook goed idee. Deed je iedere week hetzelfde bedrag erin of steeds als je wat losgeld had? @Iedereen: Bedankt weer voor alle reacties.
Hier hadden we kleingeld gespaard in een spaarpot en besloten om de meiden dat mee te geven in een eigen portomenneetje. Was 20 euro per persoon. Ze hadden van opa en oma ook nog wat geld gekregen voor een ijsje. Ze hebben er leuke dingetjes van gekocht en Julia heeft zelfs nog wat over Vond het ook wel grappig dat Julia zo 'klein'. Als ze nog is echt goed nadacht over het uitgeven. Anders was haar geld al op zoals ze zelf zei. Echt knap.
O ja een ijsje betaalden wij verder gewoon (behalve eentje die ze zelf wilden betalen van opa's geld) Er waren verder nog wel regels wanneer er een ijsje werd gegeten. We waren wel losser als buiten de vakantie maar vlak voor etenstijd vonden we niet zo verstandig
Dochter (9) krijgt het hele jaar door zakgeld, daarvan mag ze tot op zekere hoogte doen wat ze wil. Op vakantie krijgt ze gewoon wat ze wil ALS wij dat ook willen op dat moment. Dat kan varieren van een magneet (die spaart ze), een ansichtkaart, een speeltje, een souvenirtje etc. Snoep en ijs mag ze niet van haar eigen geld kopen, dat krijgt ze met mate van ons, zowel tijdens als buiten de vakanties.
Mijne is nog klein en heeft t besef niet maar van opa en oma krijgt hiin50 euro voor de vakantie. Van ons krijgt hij Vanalles; speelgoed, snoepjes, ijsjes etc etc. Als hij meer besef krijgt dan zou hij van ons ook gewoon elke week wat geld krijgen om zelf dingen van te kopen. Denk zo'n 25 euro plus wat hij van opa en oma krijgt. Daarvan hoeft hij zeker geen snoepjes of ijsjes te kopen of bijv voor attracties ergens gebruiken. Dat zijn dingen due hij krijgt. Ook kadootjes die wij zelf handig en leuk vinden zou ik zelf kopen. Het geld zou alleen voor de kleine dingetjes zijn die hij zelf wilt kopen en wij een beetje onzin zouden vinden maar die hij perse wilt
Zoals jij het doet, deden wij het eerst ook. Maar vorig jaar (vlak voor zijn 4e verjaardag) merkten wij dat hij er erg 'verwend' van raakte en ook ging zeuren en huilen. Dus toen hebben we gezegd: de rest van de vakantie geen cadeautjes meer! Dat was nog 1x huilen en daarna was het goed, geen gezeur meer. Inmiddels krijgt zoon zakgeld en doen wij hard ons best hem niet te veel 'zomaar' te geven. Ik vind het soms lastig en nog lastiger is dat mijn man het helemaal moeilijk vindt, haha. Maar het helpt wel om het zeuren tegen te gaan. Dus voor deze leeftijd is dit (in ieder geval voor onze zoon) wel een betere oplossing.