twee vragen... zout en diepvriesgroente

Discussie in 'Voeding' gestart door baby001, 18 jul 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. baby001

    baby001 Bekend lid

    5 mrt 2015
    897
    18
    18
    Hallo allemaal

    Zoals de titel al zegt: ik heb twee vragen..

    Ik koop regelmatig diepvriesgroente in de supermarkt (pompoen, doperwten en wortelen ed) maar is dit wel gezond voor je kleine?? (Dochter is nu net 9 maanden)

    En...
    Als ik de verpakkingen zo bekijk zit echt OVERAL zout in!! Nu ik een dochter heb let ik daar ineens op en ik vind het soms echt schokkend! Wat doen jullie om dit te minimaliseren??(qua hoeveelheid producten dan he?!) Of letten jullie er helemaal niet op?

    Groetjes baby001
     
  2. Prinsessa

    Prinsessa Lid

    1 jun 2015
    72
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik let er wel op, maar ik heb eigenlijk altijd verse groenten in huis. Heel soms wel wat uit de diepvries, maar dat gebeurt niet vaak.
     
  3. MamaLe

    MamaLe Fanatiek lid

    28 mrt 2015
    1.998
    221
    63
    Diepvriesgroente is prima. Gezien het proces (direct na oogsten invriezen) bevat deze net zoveel, of soms meer, vitamines etc dan vers.
    Mbt zout, kijk je naar de voedingswaarde of de ingrediënten? Het zoutgehalte wat tegenwoordig op de verpakkingen vermeld staat dient volgens aangepaste wetgeving berekend te worden vanuit het natrium gehalte. Dit hoeft dus niet allemaal keukenzout (nacl) te zijn. Ook van nature voorkomend natrium dient meegerekend te worden. Hierdoor kunnen ook diepvriesgroente zonder verdere toevoegingen "zout" bevatten volgens de verpakking.

    In principe staat toegevoegd zout altijd vermeld in de ingrediënten declaratie. Enkele uitzonderingen daargelaten. Paneermeel hoeft bijvoorbeeld niet uitgesplitst te worden op de verpakking maar bevat vaak wel toegevoegd zout evenals kaas.

    Volgens de wetgeving maf aan specifieke babyproducten overigens geen zout toegevoegd worden.
     
  4. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Diepvriesgroenten zijn over het algemeen gezonder dan verse groenten. Ze worden op sneltempo ingevroren net na oogsten, dus blijven heel veel vitamines bewaard. Verse groenten gaan eerst naar de veiling, dan naar de supermarkt, dan naar je ijskast en verliezen zo veel vitamines.
     
  5. Cammy

    Cammy Fanatiek lid

    24 feb 2014
    1.905
    2
    38
    Diepvriesgroente is idd prima! Het is dat ik het zelf veel minder lekker vind dan vers dus daarom koop ik het zelf niet;)

    Wat betreft zout, hoe oud is jouw kindje? Tot een jaar moet je extra opletten met zout. Daarna natuurlijk ook nog, maar minder streng. Het is inderdaad lastig om in te schatten hoeveel zout er nu precies in dingen zit. Over het algemeen kun je bedenken dat in pakjes, potjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden veel zout is toegevoegd. Dat gebruik ik dus niet vaak. Gezond etenswaren met zout of wat er van nature in zit hoef je je niet zo druk over te maken. Denk aan brood, pap, melk etc. En tijdens het koken geen extra zout toevoegen, dan zit je vaak wel goed;) Is voor je zelf even wennen maar went heel snel! Ikzelf gebruikte voorheen vrij veel zout. Toen onze zoon met de pot mee ging eten voegde ik geen zout meer toe tijdens het koken. Na een paar dagen was ik er al helemaal aan gewend en strooide ik ook geen zout meer apart over mijn eigen bord. Voor mezelf dus ook veel gezonder!:D
     
  6. baby001

    baby001 Bekend lid

    5 mrt 2015
    897
    18
    18
    Ik kijk op de ingredientenlijst :) ik gebruik geen potjes oid omdat ik weet dat dat toch niet echt gezond is... ik gebruik geen zout over het eten(daarvoor ook al nauwelijks)
    Mijn dochter is net 9 maanden...

    Vaak gebruik ik verse groente maar soms word dat zo saai he?! ;)

    Hoe zit dat eigenlijk met rijstewafels? Ik geef haar zelf de rijstewafels zonder zeezout maar op het kdv krijgt ze met zeezout...
     
  7. baby001

    baby001 Bekend lid

    5 mrt 2015
    897
    18
    18
    Ow ja...en kip/kalkoenfilet uit een pakje? Zit blijkbaar ook zout in
     
  8. Cammy

    Cammy Fanatiek lid

    24 feb 2014
    1.905
    2
    38
    Voor ons zou alleen groente mss saai worden, maar voor zo'n kleintje echt nog niet hoor;) Rijstwafels kocht ik van zonnatura. Er is een tabel van het voedingscentrum wat ik hanteer(de):
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • image.jpg
      image.jpg
      Bestandsgrootte:
      25,2 KB
      Weergaven:
      11
  9. Lizzie086

    Lizzie086 Actief lid

    21 aug 2014
    136
    0
    0
    NULL
    NULL
    Er zijn ook speciale rijstwafels voor baby's, van organix ofzo??
    Wij letten wel echt op het zoutgehalte, daarom is broodbeleg best lastig en kiezen we dus voor dingen als avocado, gekookt appeltje of geprakte banaan op brood, of alleen boter. Het meeste gewone broodbeleg zit idd zout aan toegevoegd, of kleurstoffen soms zelfs.
     
  10. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.496
    2.948
    113
    Ik let er ook op. Diepvriesgroente is inderdaad prima. Maar in groente uit blik zit zout en suiker :(
     
  11. 2jees

    2jees Niet meer actief

    tegenwoordig zijn sommige potten ook zonder zout toch? In het schap van glutenvrij en zo.
     
  12. Elsss

    Elsss Fanatiek lid

    26 jul 2013
    2.028
    3.285
    113
    Brood bevat meer zout dan rijstewafels, ik heb nooit zoutloze gekocht.
     
  13. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Aan bakkerszout is jodium toegevoegd (dat hebben we nodig, daarom is het goed als je kind brood eet - maar niet teveel). Zeezout bevat geen jodium. Ik snap zelf dus niet waarom ze dat toevoegen aan rijstwafels, en koop wel die zoutloze.

    Zout zit al meer dan genoeg in vleeswaren, kaas e.a. dingen die dl eet. het telt allemaal op.
     

Deel Deze Pagina