Was wel benieuwd, mijn man heeft een lease auto van zijn werk daar betaald hij per maand iets meer als 100 euro voor en mag dan alleen in nl tanken. Nu wil zijn baas dat veranderen hij wil nu een eigen bijdrage vragen voor het tanken voor alleen in nl buitenland moet hij sowieso zelf betalen. Ik was benieuwd hoe het bij jullie geregeld is?
Wij kunnen in Nederland onbeperkt tanken (zonder bijdrage. Over de grens zijn de kosten voor ons zelf. Die honderd euro die je man betaald is de bijtelling dus daar ziet zijn werkgever niks van terug. Zodra je ervoor kiest om alleen zakelijk te gaan rijden betaal je geen bijtelling meer. Je hebt ook genoeg bedrijven die hun personeel alleen zakelijk met hun leaseauto's laat rijden.
Klopt maar hij vind dat het tanken te gortig wordt en wil dus graag dat iedereen een eigen bijdrage betaald voor het tanken dus ( naast het leasebedrag )
Wij betalen ook de bijtelling maar voor de brandstof niets. Mogen in NL gratis tanken bij alle BP's, bij een ander tankstation moet je het eerst voorschieten. Buitenland gratis bij Aral en andere ook voorschieten. Krijg je binnen een paar weken terug als je de bon indient. Ben wel benieuwd hoe ze dat willen berekenen? Mijn man rijdt voor zijn werk ook veel en verschillende afstanden. Dus kunnen wat dat betreft moeilijk zien wat er prive gereden wordt. Of je moet km bij gaan houden...
Ik betaal wel bijtelling en een deel eigen bijdrage. Dat laatste is dat ik hem onbeperkt privé mag rijden. Tanken mag in heel NL onbeperkt gratis (wel graag bij de tankstations die niet langs de snelweg zitten en voor een deel vergoed in het buitenland.
Overal ook in eu overal tanken. Als het gewoon normaal tanken ks prima maar als je te veel tankt voor dat je werkverkeer hebt dan vragen ze om de reden. Vakantie mag ook nooit problemen gehad. Overal waar ze met dkv werken kunnen we tanken geen dkv betekent voorschieten
Bij ons was het: Tanken in heel Europa, maar alleen bij Shell. Bij de buurvrouw was het: Tanken in heel Nederland. Nog nooit gehoord van een eigen bijdrage. Ik had gewoon een leasecontract, waar de tankpas bij in zat. Daar konden ze dus niks aan veranderen. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het raar dat ze het ineens gaan veranderen. Dit valt toch onder secundaire arbeidsvoorwaarden? Volgens mij mag dat niet zomaar en moet het via de OR.
Mijn man mag ook onbeperkt tanken met de leaseauto. Ook ik mag in de auto rijden, dus al mn man vrij is ga ik met de auto naar mn werk. Hij heeft wel bijtelling maar geen eigen bijdrage naar mijn weten.
Hier is alles gratis, binnen en buitenland, zonder limiet. Maar wij betalen wel wat meer dan 100 euro per maand hoor! Denk dus dat het een beetje afhangt met welke leasemaatschappij het bedrijf een contract heeft. Dat kun je niet 1 op 1 vergelijken.
Binnen Nederland gratis, in het buitenland op mijn man z'n creditcard. We gebruiken zijn auto niet meer zoveel privé, omdat het een kleine auto is, maar hij krijgt binnen kort hopelijk een 5 deurs
Mijn vriend mag met zijn auto kosteloos tanken bij elke Shell pomp, ook in het buitenland. Tanken bij een andere pomp mag ook, dan moet hij het eerst zelf betalen en krijgt hij het terug. Ideaal dus
Hangt ook af van wat voor auto je hebt Een dikke BMW 7 serie kost wel een paar honderd meer per maand Ts: onbeperkt bij BP tanken en ook buitenland vergoed.
Ik betaal naast mijn bijtelling een eigen bijdrage (vast bedrag) aan mijn werkgever. Ik mag tanken in binnen- en buitenland (buitenland zelf voorschieten, binnen enkele dagen geld terug op je rekening na declareren). Ik mag 15.000 km privé rijden.
14% maakt op zich niet uit. Het gaat om het leasebedrag dat je (of je werkgever) per maand aan de leasemaatschappij betaalt. Je kunt weinig betalen (zoals jullie), maar daar zit dan misschien niet ongelimiteerd brandstof bij. Of geen onderhoud (privat-lease soms) of enkel binnenland. Of je maandbedrag is hoger (zoals bij ons), maar dan is alles inclusief. Dat bedoel ik met dat je het niet 1 op 1 kunt vergelijken.
Lees nu dat je een Renault megane hebt. Dat is dus een mooi voorbeeld, want die hebben wij ook. Ook 14%. Maar wij betalen 180 euro per maand. Het verschil is hem dus dat wij inbeperkt heel de wereld rond kunnen rijden en jullie daar een restrictie op hebben. Niet 1 op 1 te vergelijken dus.
Er zijn 2 dingen die nogal verschillen. Je hebt de verplichte bijtelling (tenzij 0%). Die heeft iedereen, want het gaat om de inkomstenbelasting. Je hebt in sommige gevallen ook: extra bijdrage die wel voor de baas is. Het wordt namelijk van je netto loon getrokken. Mijn man had een leaseauto, skoda octavia. Deze was zo rond de 550,- aan belastingbijdrage. TS: kijk eens naar wat je bruto betaald aan deze auto, dus de verplichte bijtelling. Als je straks nog meer moet betalen als extra bijdrage, zou je de bedragen eens bij elkaar op moeten tellen. Waarschijnlijk betaal je voor die auto dan zo'n 700-800 euro in de maand. Als je dan ook nog tankkosten moet betalen, is dat niet meer leuk. Wat dan een mooie optie kan zijn: zelf een auto kopen, geen bijdrage meer, maar wel 0,18 per gereden zakelijke km/woonwerkverkeer. Het nettoloon vliegt dan omhoog. Je bespaart dan erg veel per maand, maar betaald wel je eigen onderhoud en eigen kilometers. Maar 12x 600,- per maand is wel veel geld. Een leaseauto is een dure luxe secundaire arbeidsvoorwaarde, praktisch en fijn, maar wel duur.
Mijn man heeft een scoda octavia en wij betalen 116 euro per maand en mogen onbeperkt tanken in heel europa... Wij wonen in Nederland en mijn man werkt in Belgie daar is het volgens mij wel veel goedkoper leasen.
Leaseauto maar geen tankpas dat moeten we zelf betalen. Vind ik helemaal niet erg zuinig auto en heb al mazzel ermee