Wij hebben het ook in het gezagsregister laten vastleggen. Een heel testament vonden we (nog) niet nodig, maar de voogdij wel.
Ik heb niet alle reacties gelezen dus weet niet of dit al genoemd is. Als je niks regelt kijkt een instantie (kinderbescherming ofzo?) naar waar je kids naartoe kunnen. Het kan dus zijn dat je kinderen dan ieder bij iemand anders ondergebracht worden. En dat wil je niet, dus je moet iets regelen. Nu is er een verschil tussen de verschillende termen. Mijn schoonzusje heeft mij en mijn man aangesteld als voogd voor haar kind. Wij krijgen haar kind dan niet in huis maar wij bepalen wat er met haar gebeurd. Als ze bij ons terecht kan en de rest van de familie is het daar mee eens komt ze misschien bij ons. Als dat iemand anders moet zijn dan kan dat ook. Dat staat niet vast maar wij bepalen dus voor haar tot ze 18 is. Je kan ook iemand aanwijzen die jou kind 'krijgt'. Er zit dus verschil in en daarover moet je gewoon eens wat leen op internet. Genoeg over te vinden. En anders gewoon notaris vragen of hij je iets kan uitleggen
Wie heeft je dat wijsgemaakt? Gaat dit over een relatie waar de man geen voogdij heeft ofzo? Mijn man en ik hebben beiden voogdij, als ik overlijdt heeft hij alleen de voogdij, daar heeft mijn moeder niets mee te maken.
Ze schrijft toch ook dat als de moeder eenhoofdig gezag heeft? Dus dan heeft de vader inderdaad geen gezag. Wettelijk gezien gaat het kind dan naar de ouders, maar in de praktijk zal het kind wel bij de vader blijven, alleen moet het gezag dan geregeld worden.
Wij hebben het thuis regelmatig hierover en het lastige is dat we op dit moment eigenlijk niet weten wie we aan kunnen/willen wijzen als voogd. Onze ouders willen we niet opzadelen met het opvoeden van een kind terwijl ze zouden moeten genieten van opa en/of oma zijn. Schoonzus heeft al 3 kinderen en red dat met moeite dus die met nog 1 of 2 extra kinderen opzadelen doe je ook niet. Verder zijn er geen broers of zussen. Een vriendin vind ik een moeilijk omdat je niet weet hoe de vriendschap op zo'n moment nog is.
Wat fijn die link! Ik heb het in mn testament laten opnemen (maar inmiddels spijt, dus moet het laten aanpassen, heel gedoe). Jammer dat onze notaris hier niet op gewezen heeft.
Bedankt voor deze link direct geregeld. Beide heb ik overlaten zetten voor het gezag naar hun vader. Hij was wel gezag hebbende ouder van zoon maar niet van dochter. Heb toch liever als ik ( dood gaat) de vader de beslissingen neemt. Ondanks alles is hij wel goed voor zijn kinderen. zo is het dus ook meteen geregeld dat hij na mijn overlijden toch het ouderlijk gezag over dochter gaat krijgen. Daarna maakt het mij niet uit als hij overlijd zullen ze denk naar mijn zusje gaan.
Geen dank, notarissen willen dat ook liever niet want veel mensen laten een testament maken vanwege de kids en voogdij. Het is ook nig niet zo lang dat dit kan, een dik jaar geloof ik!
Misschien in het woordenboek het woord 'eenhoofdig' opzoeken? Jouw situatie heeft hier nl niets mee te maken omdat het bij jullie nvt is. --- Voor bij wie het wel van toepassing is en dus ongehuwd maar wel met de vader is: Ik denk nl dat het belangrijk is om het gezag altijd asap te regelen indien er geen goede relatie is met de (schoon)ouders en je niet getrouwd bent. Je wilt niet wanneer er iets met de vrouw zou gebeuren de partner hier ook nog mee bezig zou hoeven te zijn. Mijn oudste is op zaterdag geboren, op maandag (toen nog via de rechtbank ipv online) het gedeelte gezag aangevraagd en op woensdag of donderdag was de brief al in de brievenbus dat mijn man net zo veel rechten als ik had.
Wij hebben nog niets laten vastleggen maar wel mijn schoonzusje en haar vriend gevraagd of zij onze dochter willen opvoeden als ons iets overkomt. Dit omdat wij hen vertrouwen en het meest geschikt vinden. Mijn ouders en schoonouders zijn op de hoogte van onze keuze en staan hier ook volledig achter.