Klas in drieën gedeeld qua niveau

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by Dormouse, Jul 20, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    Oct 27, 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo meiden!

    Het is voor mijn kleine voorlopig niet direct aan de orde maar gezien we willen verhuizen en de scholen die daar in de buurt zitten toch van invloed zijn op onze keuze zou ik graag wat informatie inwinnen (buiten dat we voor we een definitieve keuze maken voor een huis ook de scholen willen bezoeken). Op het moment hebben we een leuke woning op het oog met 2 scholen in de buurt. School 1 is een Daltonschool en School 2 een reguliere openbare school.
    Natuurlijk moet ik ook kijken hoe onze zoon zich straks ontwikkeld maar ik vind het nu al een behoorlijk dilemma! Dalton-onderwijs zou achteraf voor mij zeer geschikt zijn geweest maar mijn partner heeft ADHD waar zoonlief ook al trekjes van vertoont wat mij zeer aan het twijfelen zet. En eigenlijk richt mijn vraag zich voornamelijk op School 2.

    Op de website valt te lezen dat de klassen worden gesplitst in 3 groepen, groep 1 heeft veel begeleiding/uitleg nodig, groep 2 gemiddeld en groep 3 weinig. Ik vind het erg lastig mij hierbij een voorstelling te maken. Als ik mijzelf als voorbeeld neem was ik door mijn combinatie van hoogbegaafdheid en dyslexie in sommige vakken mijn groepsgenootjes ver vooruit terwijl ik met andere vakken juiste weer veel moeite had en daarom vraag ik me ook af of die groepen gelden voor alle vakken of dat de indeling per vak wordt gemaakt. Het laatste zou qua begeleiding natuurlijk ideaal zijn, elk kind komt zo goed tot zijn recht, maar is die constante "switch" niet erg onrustig?

    In het kort: Mama's met ervaring met klassen/scholen die op deze manier werken? Bevalt het goed?
    De scholen zullen mij er straks vast ook meer van kunnen vertellen maar heb toch altijd de indruk dat er bij zulke bezoeken (wat ergens ook wel logisch is) er een mooier plaatje wordt geschetst dan de werkelijkheid is, vandaar dat ik opzoek ben naar jullie verhalen. Het zou erg jammer zijn als we een mooi huisje vinden en (al weet je het nooit van te voren natuurlijk) we daar gebonden zitten aan een school die ons niet bevalt/niet bij onze zoon past.

    Bij voorbaat bedankt voor alle reacties!
     
  2. kuikentjepiep

    kuikentjepiep Bekend lid

    Aug 30, 2014
    575
    2
    16
    Ik kan je er wel antwoord op geven.
    Het is de nieuwe manier van werken in het onderwijs. Scholen krijgen ook bezoek van de onderwijsinspectie. Het gaat erom dat je als leerkracht aan moet tonen dat je adaptief onderwijs kunt bieden. Dus eigenlijk onderwijs en zorg op maat. Je moet groepsplannen schrijven waarin staat hoe je je doelen gaan bereiken. Natuurlijk zitten er zoveel verschillende kinderen in een klas die ook nog eens per vak verschillende capaciteiten hebben. Groepsplannen schrijf je dus per vakgebied.
    Het in onmogelijk om kinderen in het algemeen in 3 groepen te splitsen want het ene kind is goed in taal en het andere kind in rekenen.
    Doordat ze dus met 3 groepen werken krijgen alle kinderen onderwijs op maat. Natuurlijk moeten de jaardoelen behaald worden, maar je kind kan per vak verlengde instructie/ extra hulp nodig hebben en andere kinderen zijn juist gebaat bij verdieping. Het kan zelfs zo zijn dat kinderen op een lager niveau werken of een eigen programma hebben waar ze instructie voor nodig hebben zodat het kind niet hoeft te blijven zitten en gewoon mee kan naar de volgende klas met de leeftijdsgenootjes. Dat wordt per kind bekeken.
    Een hele klus om zo een rekenles te geven (spreek uit ervaring haha)

    Bij het intake gesprek kun je vragen of ze dus met groepsplannen werken en of het per vakgebied is (lijkt me haast wel)

    Voor Dalton onderwijs moeten kinderen erg zelfstandig zijn en ook goed geconcentreerd kunnen werken.
     
  3. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    Oct 27, 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ontzettend bedankt voor je reactie! Hoeveel ik ook Googlede, zo duidelijk omschreven heb ik het niet gevonden. Heb het meteen even opgeschreven op de lijst met andere vragen die ik straks heb zodat ik het niet kan vergeten :)

    En kan me voorstellen dat tekenlessen op die wijze een enorme opgave zijn, sowieso veel respect voor basisschool docenten om zoveel vakken op verschillende manieren te moeten/kunnen aanbieden en uitleggen.
     
  4. amdaa

    amdaa VIP lid

    Mar 28, 2015
    9,670
    11,009
    113
    Dat is hier op school ook, en in de praktijk zitten kinderen niet letterlijk in 3 verschillende groepen.
    De eerste jaren zit het onderscheid vooral in het instructieniveau. Voorafgaand aan een taak/werk geeft de leraar klassikale instructie. Na die eerste instructie gaan Pietje en Klaasje alvast aan het werk. Zij horen bij de groep A.
    Daarna geeft de juf wat voorbeelden, legt dingen dieper uit enz. Dat is voldoende voor Jantje en Marieke en die gaan dan aan de slag (groep B)
    Tenslotte gaat de juf bij de resterende kinderen even zitten om ze echt aan het werk te helpen of het werk op een lager niveau te bieden (groep C)
    Daarnaast is er vaak een plusgroep voor kinderen die extra verdieping krijgen.

    In de hogere klassen zal het bovenstaande nog een stuk ingewikkelder zijn : )

    Daltononderwijs vraagt overigens een hoge mate van zelfstandigheid, zelfcontrole en leerrijpheid van het kind. Er is veel flexibiliteit, en daarmee minder voorspelbaarheid. Ik vind dit onderwijs persoonlijk minder geschikt voor kinderen die trekjes vertonen mbt concentratie of autismestoornissen
     
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,140
    8,871
    113
    Hier is dat, op alle scholen, ook zo. De indeling wordt hier per vak (ik heb alleen nog ervaring met taal en rekenen) gemaakt en zit in de methodes al verwerkt. Bij de methode Veilig Leren Lezen (een veel gebruikte methode in groep 3 om kinderen te leren lezen) werken ze met de leerlijnen: ster, maan, raket en zon (meer info is hier te vinden: Zwijsen Ouders - Leren lezen met maan roos vis (4): maantjes, zonnetjes, sterretjes, raketjes). Bij rekenen heb je bv. de methode De wereld in getallen. Daarin maken ze onderscheid tussen minimum (1 ster), basis (2 sterren) en plus (3 sterren). De indeling geldt per vak, want een kind wat goed is in taal, hoeft dat niet ook in rekenen te zijn en omgekeerd. Het lijkt wat betreft meer op eigen niveau werken wel wat op Jenaplan en Montessori onderwijs, maar dan op een klassikale manier.

    Ik heb geen idee of die niveaugroepen echt voor alle vakken gelden. Bij bv. gym en creatieve vakken is de mogelijkheid tot differentiatie sowieso al meer aanwezig doordat iedereen het gewoon anders uitvoert.

    Als ze een school of leerkracht er heel star in zijn, zou het mij niet bevallen. Hier wordt er naast de drie (of bij taal zelfs vier) niveaus ook goed naar het kind zelf gekeken en wordt er zo nodig een compleet aangepaste leerlijn gemaakt. Dat vind ik wel prettig. Uit ervaring weet ik dat ook lang niet alle Jenaplan, Montessori en Dalton scholen geweldig differentiëren...
     
  6. tuc

    tuc Niet meer actief

    hier is dat ook en al vanaf de kleuters. Amdaa legt het eigenlijk heel simpel uit hoe het in de praktijk werkt.
    Hier kijken ze wel per deelgebied hoor. Hier heb je de groene, oranje en rode groep. Voor taal zat dochter in de groene groep met extra plus werk en met rekenen/getallen in de rode groep.
     
  7. Anakin

    Anakin VIP lid

    Mar 17, 2006
    6,694
    301
    83
    Google maar eens op 'handelingsgericht werken', want dat is de term voor dit soort onderwijs.
    Op de school waar ik werk, werken we handelingsgericht bij technisch lezen, rekenen en spelling.
    Begrijpend lezen komt er nog bij, het invoeren gaat stap voor stap.
    Per vak is de indeling van de drie groepen anders.
    Het komt er op neer dat de onderwijsbehoeften van elk kind worden bepaald en daar wordt op ingespeeld.
    Dus ook aandacht voor de behoeften van de sterke groep en de basisgroep, ipv de meeste aandacht naar de minimumgroep.
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,797
    19,007
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Bij ons op school gebeurt dit bij rekenen, taal, spelling, technisch lezen, begrijpend lezen. De kernvakken dus. Bij de andere vakken wordt meestal niet zo dit onderscheid gemaakt.
     
  9. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    Oct 27, 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Iedereen heel erg bedankt voor alle reacties! Is me nu heel veel duidelijker! Ik heb vroeger ook wel eens in de klas gehad dat er op niveaus gewerkt werd zo nu en dan maar dat werd heel erg letterlijk genomen met veel geschuif en kwam er eigenlijk op neer dat een groep het zelf maar uit moest zoeken en de juf alleen bij de andere helft van de klas was. Ik was even bang dat dit dus de dagelijkse gang van zaken zou zijn!
    Sta er meteen positiever in :) ben erg benieuwd nu ook om er langs te gaan en eens te kijken!
    Nogmaals bedankt!
     
  10. Lynx

    Lynx VIP lid

    Jul 19, 2008
    8,696
    2,511
    113
    Mijn dochter zit op een daltonschool en daar werken ze ook met diezelfde indeling. Dit geldt per vak, dus eigenlijk precies zo als wat de anderen ook beschrijven. Extra van de daltonschool zijn de drie pijlers; samenwerken, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Die pijlers lopen als een rode draad door de dag en manier van werken. Kinderen die niet losgelaten kunnen worden, worden gestuurd.
     
  11. sanna1986

    sanna1986 Niet meer actief

    Precies wat ik wilde typen behalve het dochter gedeelte.

    In principe gedijen kinderen met een "handleiding" juist heel goed op een Daltonschool.

    Snap de angst voor conceptonderwijs niet zo het reguliere onderwijs neemt steeds meer over.
     
  12. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    May 13, 2010
    11,413
    2,718
    113
    ik geef les in een groep 1 en wij werken ook zo voor taal en rekenen.
     
  13. Tanja mv 2

    Tanja mv 2 Actief lid

    Aug 1, 2014
    309
    0
    0
    limburg
    Mijn kinderen zitten op een openbare school.
    in hun klas zijn ook drie groepen.
    Ze hebben een
    -bovengemiddelde groep (weinig tot geen begeleiding)
    -Gemiddelde groep (krijgen wat meer begeleiding )
    -beneden gemiddelde groep (doen heel veel samen of met de lerares)

    Mijn zoon zit meestal in de boven gemiddelde groep (is net een spons)
    Mijn dochter zit met alles in de beneden gemiddelde groep.
    Dit komt doordat we sinds kort weten dat ze dyslexie heeft en dus veel begeleiding nodig heeft
     
  14. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    #14 Jaime, Aug 7, 2015
    Last edited by a moderator: Aug 7, 2015
    Het is zo'n misvatting om te denken dat bovengemiddeld slimme kinderen geen begeleiding nodig hebben ;).
     
  15. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,068
    3,862
    113
    Hier werken ze op school met 5 niveaus voor de kernvakken, waarvan het laagste niveau niet veel voorkomt.
    Het eennalaagste niveau gaat 2 x p.w. ofzo apart mee voor extra uitleg en begeleiding. Het middelste niveau is gewoon normaal. Heb je een niveau hoger, dan krijg je uitdagendere werkjes en het hoogste niveau is voor kinderen die overal A's voor scoren. Als je in die groep zit, kun je ook nog in de plusgroep komen, maar dat hoeft niet. Dan werk je 2 x p.w. met een groepje aan een project.

    Het is dus gewoon 1 klas en per vak kan het dus verschillen, je kunt op een hoog niveau zitten met rekenen en met taal op een laag niveau.
    Vakken als aardrijkskunde, tekenen en gym is voor iedereen hetzelfde.

    Voordelen, je werkt vaak op het niveau dat bij je past, waardoor je niet op je tenen loopt of je juist verveelt. Nadelen, zoals Jaime al aangeeft, niet elke leraar begrijpt dat slimmere kinderen ook begeleiding nodig hebben. Sommige kinderen pesten elkaar ook met de niveau's. Maar ja, die kinderen heb je overal en altijd al, die bijhouden hoe hun klasgenoten het doen.

    Ik vind het een prettig systeem, mits goed uitgevoerd en helaas kan dat nog al eens per leraar verschillen.
     

Share This Page