Mijn dochter is gek op sprookjes. Vooral Roodkapje, Kleine Zeemeermin en Assepoester. Dat snap ik, want die verhalen zijn ook mooi. Ik vond ze zelf vroeger ook prachtig. Maar zelf ben ik ook erg voor vrouwenemancipatie en wil graag het goede voorbeeld geven. Van mijn oma heeft ze een sprookjesboek gekregen, maar die is echt te erg. De prinsessen spelen in dat boek echt een hele passieve rol. Zelf verander ik dan wel wat in het verhaal. (Prinsessen zijn niet alleen mooi, maar ook slim en dapper etc). Nu zijn er volgens mij ook wel wat modernere sprookjesbos met een wat actiever vrouwenrol. Iemand tips?
Misschien de nieuwere disney films? En dan in boek vorm? Of je geeft je eigen draai aan de verhalen, ook leuk.
Ik zou zelf lekker het goede voorbeeld geven en je dochter blij maken met een niet zo feministisch sprookje. Zolang ze leert dat sprookjes niet echt zijn denk ik dat het wel goed komt.
ja komt vast goed joh, wij zijn er ook niet slechter van geworden toch? ik vind ze nog steeds leuk! Het is was jullie haar meegeven denk ik aan normen en waarden
Mijn dochter is ook gek op sprookjes en in het bijzonder prinsessen. Nu is Elsa haar favoriet en die houden we er ook lekker in maar ik denk niet dat je er al zo zwaar aan moet tillen. In de moderne Disney films zijn de vrouwen niet passief en dat geldt ook voor bijv de meeste tekenfilms. Hier is ze liefst een prinses piraat. Want ondanks dat ze fan is van prinsessen kijkt ze ook graag jake en de nooit gedacht piraten waar ook een heel stoer meisjes personages zit. Gelukkig!
Dit inderdaad. Of soms even 'goh wat zou jij doen?'. Maar ik vind dat er in aardig wat sprookjes nog best een actieve rol is voor de 'dames', als je die zou willen zien Sneeuwwitje bouwt een nieuw leven op nadat het vorige kapot gemaakt is, Assepoester wil toch gaan voor haar uitje naar het bal ondanks dat ze zo gekleineerd is etc. Als je wilt zou je er ook best wat meer 'feministische' dingen in kunnen zien Al ontkom je er inderdaad niet echt aan dat er ook altijd een redder/prins/man een rol zal spelen in de ontwikkeling van het verhaal. Brave is wel een nieuwer verhaal waarin er echt een stoer meisje te zien is. Misschien Mulan, Rapunzel, Frozen, Tinkerbel etc. ook wel? Maar zoals ik al zei: als je wilt kun je het ook in de oudere sprookjes zien, is maar net hoe je er tegenaan kijkt.
Vroeger werd er heel veel jip en janneke aan mij voorgelezen. Mijn ouders draaiden soms ook de namen om. Lazen Jip wanneer er Janneke stond en andersom. Erg grappig! Maar ik denk dat je dochtertje gewoon lekker sprookjesboeken met prinsessenverhalen kan lezen toch? Op die leeftijd ben je toch helemaal niet bezig met emancipatie? Ik denk dat je dat beter aan kunt bieden wanneer ze qua leeftijd daar aan toe is. Vertellen hoe het vroeger eraan toe ging en hoe het nu gaat.
Grietje is diegene die hans red nietwaar? Verder zijn er idd weinig sprookjes maar met de nieuwe Disney films is daar al verandering in. Wel hebben we hier de kikkerprins van de ikea. Daarin red prinses klara prins Karl. Van een vloek van de boze fee die Karl in een kikker veranderd.
Een feministisch sprookjesboek?? OMG! Ik houd erg van (voor)lezen en alle sprookjes, maar ik heb daar serieus nog nooit bij stil gestaan. En Jip en Janneke omdraaien? Volgens mij zijn ze heel gelijkwaardig, alleen van een ander geslacht. Ik vind Janneke iig erg stoer en Jip speelt ook met Poppejans en drinkt ook theetjes.
Ik lees om die reden dus eigenlijk nooit sprookjes voor. Ik lees graag voor uit Ties en Trijntje-boeken of Tommie en Lotje -boeken die zijn heel gender -neutraal.
Gender-neutraal??? Het zo niet best zijn als de wereld gender-neutraal was.... Echt, waar een mens zich al niet druk om kan maken!
Wel sprookjes waarin vrouwen zwak zijn,niet zelf redzaam ect (op uitzonderingen na) Hier worden ze heus voorgelezen maar ook worden dingen vertelt waarin de vrouw de held is of jongens en meisjes gelijk zijn.
Hmm volgend mij is de bewustwording van verschillen tussen jongens en meisjes (niet alleen lichamelijk, maar ook in gedrag en interesses) juist een belangrijk deel van de ontwikkeling van de eigen identiteit. Zou dus niet al teveel gender-neutraal willen opvoeden.. En volgens mij is een belangrijk aspect van een sprookje dat het fictief is...tadaaa! Kun je leuk vergelijken met de 'echte wereld', zoek de verschillen!
Daar was ik als kind zijnde totaaal niet mee bezig. Nu trouwens ook niet. En nu ik er over nadenk, ik vind in veel sprookjes de vrouwen erg bijzondere rollen spelen en juist wel zelfredzaam, totaal niet zwak.
Probeerde ik ook aan te geven haha. De vrouwen zijn voor de tijd waarin de verhalen speelden best vooruitstrevend bezig denk ik (neem bijv ook nog Pocahontas die de liefde achterna gaat ipv het uithuwelijken accepteren).
onze dochter is een echt meisjes meisje en wil heel graag prinses worden als ze later groot is. ze zwijmelt bij de sprookjes heerlijk weg al weet ze wel dat het hartstikke nep is en dus assepoester en doornroosje niet in het echt bestaan. ik denk dat het net is wat je zelf je dochter leert en welk voorbeeld je zelf geeft. ik geef haar mee dat ze kan worden wat ze wil als ze later groot is en laat naar mijn idee met kleine klusjes ed ook regelmatig zien dat we papa niet overal voor nodig zijn en wij meisjes zelf ook heus wel wat kunnen.
Sprookjes zijn niet echt toch? Misschien is het dan juist niet handig om een feministisch sprookjesboek te nemen....
Pocahontas, Mulan en Jasmine (aladin), Ice age, de vrouwelijke mamoet.. Zijn er steeds meer.. Frozen etc.