Ik zou lekker de ouderwets sprookjes voorlezen en vertellen dat het vroeger allemaal anders was en dat er sindsdien een hoop ten goede is veranderd. Je kan uitleggen wat jij in zo'n situatie had gedaan of vragen wat zij zou doen. Maak je er meteen een stukje geschiedenis van en laat je haar zien dat vrouwen een andere rol hebben dan ten tijden van de verhalen.
Klopt, daar heb ik op pag 1 of 2 antwoord op gegeven. Koop een verzamelboek van sprookjes van Grimm en/of Andersen (die vrijwel alle 'disneysprookjes' ook hebben verzameld en geschreven) Ik heb deze verzamelboeken (en ze zijn uiteraard niet volledig) https://m.bol.com/nl/p/grimm/1001004002519134/?tpsQuery=/N/0/Ntt/grimm https://m.bol.com/nl/p/betoverende-sprookjesboek-van-hans-christian-andersen/1001004010970964/
Nee hoor. Ik geef alleen aan waarom ik bepaalde sprookjes niet feministisch vind.en dat ik zowel de ouderwetse sprookjes voorlees als nieuwere verhalen. daarbij feministisch is in mijn ogen nog altijd om keuzevrijheid. Dat je als vrouw of man zelf mag kiezen wie je wilt zijn. En wat het wilt doen. En voor jou is dat werken en voor mij juist de keuze om thuis te zijn voor mijn kinderen. (En ja ik weet dat ik nu daardoor financieel afhankelijk ben van mijn man)
bol.com | Er was eens... een vrouw, Ilse Korn & Marijke van Raephorst | 9789021510194... Deze had ik vroeger en heeft hele mooie sprookjes van over de hele wereld met actieve vrouwen (soms ook prinses ) in de hoofdrol.
Is Grimm niet een beetje te gruwelijk voor kleine kinderen? Ik wilde het pas nog voorlezen, maar ik heb toch heel wat verhaaltjes moeten overslaan omdat ik het niet echt geschikt vond (ik heb uiteindelijk maar Winnie-de-Poeh gekocht). Maar in Grimm hebben vrouwen echt niet altijd een ondergeschikte rol, intgendeel zelfs.
Gewoon lekker voorlezen en erop vertrouwen dat jullie haar voldoende meegeven om feministisch genoeg in de wereld te staan. Dit hangt niet af van een sprookjesboek. Een sprookje is immer een sprookje.
Hee, zijn er ook homo-sprookjes? Sprookjes met zwarte figuren? Sprookjes met gehandicapte figuren? Sprookjes waarin baby's de borst krijgen? Pfff....
Jeetje, wat een reacties En een leuke discussie. Het gaat mij inderdaad om de echte sprookjes (Grimm, Andersen, Perrault). Natuurlijk zijn er genoeg boeken en moderne sprookjes die ik ook voor kan lezen. Ik erger me gewoon groen en geel aan het boek wat we nu hebben. Dat is wat simpeler omdat het voor kleine kinderen is, maar bijvoorbeeld Assepoester ondergaat alles Ze onderneemt niets. De enige woorden die ze zegt zijn: "O prins, mijn redder. Dank je wel!" Misschien als ik vanavond tijd heb zet ik wel een voorbeeld op het forum. Ik heb zelf vrouwenstudies en literatuur gestudeerd, dus ik weet dat er bewerkingen zijn van de ouderwetse sprookjes. Alleen kan ik ze niet vinden. Dat was mijn vraag. Niet iedereen hoeft het met me eens te zijn. Natuurlijk lees ik het voor en geef ik er uitleg bij, maar vooral omdat ik die boeken niet kan vinden wil ik ze wel vinden. Verder probeer ik inderdaad mijn dochter neutraal op te voeden door haar bijvoorbeeld niet alleen maar met meisjesspeelgoed te laten spelen. Maar wil ze een Prinsessen jurk aan dan hou ik het niet tegen. En Jip en janneke omdraaien doe ik soms ook hoor. Janneke is altijd een beetje bangig en Jip stoer en durft meer. Ik vind het belangrijk om soms om te draaien.
Maar waarom lees je niet de oorspronkelijke verhalen dan? Ik vind je uitleg nogal bizar eerlijk gezegd...
Dank voor de tips! Grimm met de tekeningen van Dematons staat al heel lang op mijn lijstje. Zijn de verhalen goed geschreven?
Dat mag. Misschien verwoord ik het ook niet goed. De oorspronkelijke verhalen lees ik ook voor of ga ik ook voorlezen. Ik heb een aantal sprookjesboeken, maar sommigen daarvan zijn nog te moeilijk of daar zijn de verhalen te lang om voor te lezen voor een tweejarige. Ik was gewoon op zoek naar een sprookjesboek waar ik van wist dat die bestond, maar niet kon vinden.
Ik heb er thuis nog eentje staan, maar daar weet ik de titel niet meer van. Zal vanavond even kijken voor je.
Ja, ik vind ze prachtig. Ze zijn niet geschreven in 'kindertaal', maar zo zuiver mogelijk vertaald uit Duits. Er zit ook een korte beschrijving per sprookje over de oorsprong en onderliggende boodschap. De prins komt in geen enkele onderliggende boodschap voor 😉, vooral niet bij assepoester, die gaat totaal ergens anders over.
Brave is toch aardig feministisch? Tenminste: als je het gaat hebben over Disney-films dan. Sprookjesboeken heb ik eigenlijk geen idee, maar een feministische opvoeding is mij dan ook vreemd met een zoon .
Vast! Maar ik ben daar eigenlijk ook niet zo mee bezig. Als je het hebt over gender-neutraal opvoeden dan is het in mijn ogen simpel: wil meneer een pop, dan krijgt hij er één. Wil hij een speelkeukentje, idem en ga zo maar door . Hij heeft de ruimte om zich te ontwikkelen en zelf te bepalen wat hij leuk vindt, maar ik ga hem geen roze tutu door zijn strot douwen omdat hij 'moet' proeven van twee opties. Qua feminisme ligt die insteek misschien een beetje anders? Al met al vind ik het geen slecht gegeven dat meisjes leren dat ze niet per definitie een 'man' nodig hebben om het geluk te vinden. Maar dat geldt ook voor mijn zoon trouwens. Hij heeft ook geen vrouw nodig om gelukkig te worden. Ja... zijn mama ! Het is 2015, geen 1950 meer .