Raar advies van je hypotheker, want het is tegenwoordig verplicht k je studieschuld te melden en je NHG kan zelfs ontbonden worden wanneer je er aanspraak op moet maken, want er staat in de voorwaarden dat je het niet mag verzwijgen. Google er maar eens op. Notariskosten zijn afhankelijk van wat je allemaal nog moet regelen. Als je al getrouwd bent/ samenlevingscontract hebt, scheelt dat. Voor de overdracht ben je tussen de 800 en 1200 kwijt, afhankelijk van het kantoor. Loont om wat offertes te vergelijken.
Wat vaag dan,zal t morgen even navragen. Gelukkig is t niet zo'n groot bedrag. Was verder niet van plan om t niet te melden Ga ff googlen haha. Oh dat valt dan mee die notariskosten, idd maar een aantal vergelijken, we zijn getrouwd.
Hier werd het tweede inkomen niet volledig in de berekening meegenomen. Dat zou je ook kunnen bekijken om het bijv. Op 3/4 van jullie totale inkomsten te berekenen. Er zijn ook heel veel regeltjes en eisen waardoor je minder kunt lenen. Mijn man kon bijv. 6000 euro rood staan op zn lopende rekening en dit werd dan ook als schuld in de berekening voor de hypotheek meegenomen, terwijl als je dit via je bank weer even terug brengt naar 0 je opeens meer kunt lenen. Zo zou ik ook even navragen of het idd toch niet voordeliger is om de studieschuld toch af te lossen.
Ja natuurlijk wordt dat meegenomen. Een schuld is in de ogen van de bank gewoon een schuld. Wel telt eens studieschuld minder zwaar mee. Ze kijken wel, hoe oneerlijk ook, naar het oorspronkelijke bedrag van die schuld en niet naar wat je hebt afgelost. Als het kan zou ik de 1000 euro eerst aflossen voordat je begint aan een hypotheek, want met de oorspronkelijke schuld kun je gewoon wel minder lenen.
Ik heb zelf 2 banen, de kans dat ik die allebei kwijt raak is heel klein natuurlijk. Maar goed, 1 van de 2 zou altijd kunnen (al zit ik nu heel stabiel). Mijn vriend heeft een eigen bedrijf, waarvan de inkomsten maandelijks nogal kunnen wisselen. Hij is wel altijd vrij zeker van werk en de sector waarin hij zit is booming op het moment, dus dat is wel fijn. Maar ik vraag me wel af hoe dat zit bij een hypotheekaanvraag. Het is toch anders dan in loondienst zijn. Wij kunnen niet rood staan en we hebben geen credit card. Ik las dat iemand zei dat ze een hypotheek op 2 inkomens hadden, maar het alsnog konden betalen van het loon van een persoon. Hoe zit dat dan? Die begrijp ik niet helemaal. Als we een hypotheek op mijn loon nemen, kunnen we niet eens een appartement kopen (terwijl ik een prima baan heb, maar onderwijs betaalt niet zo goed helaas). Op de inkomsten van vriend zouden we een heel klein huis kunnen kopen. Ik vind dat zonde. Onze huur zit nu tussen de 1000-1500 (even voor de herkenbaarheid). We zaten zelf te denken aan ongeveer 1000 netto voor de hypotheek.
Jep, creditcards moet je vaak ook (tijdelijk) even opzeggen. Qua 1 of 2 inkomens zou ik ook even kijken naar je verwachtingen de toekomst, wij kochten het huis 7 jaar geleden op maximaal, maar nu zouden we 2 keer zoveel kunnen lenen en is het in feite maar op 1 inkomen. Mijn man had toen net zijn studie afgerond en is veel in salaris omhoog gegaan. Verwacht je dat het loon gaat stijgen of juist niet omdat jullie bijvoorbeeld minder willen gaan werken.
Jeetje wat raar. Dan dwing ik vriend maar om het in een keer af te lossen. Dat is peanuts voor ons, krijgen we daar in elk geval geen problemen mee.
We werken nu beide 4 dagen, vanwege de kinderen. Ik verwacht eerder dat we over een aantal jaar beide weer fulltime gaan werken en pas minder gaan werken als we 50+ zijn. We zijn nu 34 en 35. Mijn salaris gaat zeker stijgen komende jaren. Vriend's inkomsten wisselen per maand, dus daar kan ik niets over zeggen.
Wij hebben 1,5 jaar geleden een huis gekocht en wel op 2 salarissen. Als we dit niet gedaan hadden, hadden we nooit een normaal huis kunnen kopen. Verder over schulden, álles nemen ze mee als schuld. Vriend had roodstand, moesten we stop zetten, hoewel hij nooit meer rood stond. Eigenlijk moet je het gewoon zo zien, dat je geen schuld mag hebben. Maar ik denk dat jullie dat in het gesprek ook wel te horen krijgen. Ik vind ook dat je beter kan kopen dan huren, als je een hypotheek neemt, waarbij je daadwerkelijk aflost, dan is het geen weggegooid geld. Uiteindelijk wordt het huis dan van jullie en het is, vinden wij, een mooie spaarpot voor later. Ik zou je in ieder geval goed voor laten lichten en ook niet maximaal lenen. Hebben wij ook niet gedaan, want zoals eerder gezegd, je moet ook kijken naar je maandlasten. Je wil niet in, bij wijze van, een kast van een huis zitten en aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar moeten knopen. Onderhoud is ook iets waar je rekening mee moet houden. Wij hebben een vriend die heel handig is dus die kan veel doen. En je leert ook zelf wel een hoop doen merk ik. Wij zetten gewoon elke maand geld opzij, dat mocht er iets zijn dat we niet meteen met onze handen in het haar zitten. We hebben altijd wel spaargeld achter de hand.
En ik ook Wij zitten in hetzelfde schuitje. Op dit moment betalen wij 150 meer aan huur dan wanneer wij de maximale hypotheek zouden hebben van wat we kunnen krijgen. En elk jaar weer 4% omhoog. Kopieer de link even naar mijn man. Ook wij hebben er de ballen verstand van. Wat toevallig
Haha, gelukkig, was al bang dat ik de enige was. Ik lees wel eens op viva en daar lijkt iedereen alles te weten, voel me dan ineens 20 ipv 34 Ik huur al 16 jaar en vriend al 19, dus wat dat betreft hebben we genoeg geld 'weggegooid'. Morgen hebben we het gesprek, dus dan zal ik jullie een update geven
Wij blijven nog even zitten waar we zitten vanwege....zie banner Salaris van man is omhoog gegaan dus willen we even sparen ook... tenminste... de huur haalt ons sneller in dan de salaris stijgt. Maar we kijken wel al goed om ons heen. Helaas zitten we wel in een wat duurdere plek in het land Als ik huizen in het noorden soms zie met de vraagprijs...wwwwaaaaa! Dat krijg je hier echt niet hahaha. Maargoed. Ons leven is hier, ons werk is hier, familie is hier. Dus we hebben daarboven niets te zoeken.
MI87: Precies, dat hebben wij ook. Wij wonen in een grote stad en willen hier graag blijven wonen. Vrienden en werk zit hier, oudste zit hier op school. Al is een van mijn 2 banen hier niet, daarvoor moet ik een half uurtje met de trein. Maar mijn andere baan is op nog geen 10 minuten fietsen. Familie woont hier niet in de buurt, maar die woont ook erg verspreid. (Broer van vriend en mijn zusje wonen niet eens in NL) En daarbij is dit gewoon de allllllerleukste stad van Nederland dus ik hoef hier niet weg. Dan maar meer betalen. Maar je hebt gelijk. Hier betaal je zo 3 ton voor een leuk huisje, wat bij mijn ouders nog geen 2 ton kost.
Met het verschil tussen hypotheek op 1 inkomen en de hypotheek met 1 inkomen kunnen betalen bedoel het volgende. Stel je verdient 2000 en je partner verdient 1500 dan kan jij ongeveer 90.000 (300 P.m.) lenen en samen 200.000 (700 P.m.). Met jouw salaris van 2000 kan je misschien wel 500 per maand besteden aan hypotheek, de bank denkt daar alleen anders over. Verschil zit hem dus in wat de bank op jouw salaris wil lenen (hypotheek op 1 inkomen) en wat jij zelf denkt te kunnen missen aan hypotheek van jouw salaris (hypotheek op 2 inkomens, maar jij kan de lasten alleen betalen).
Ik vind vooral de verschillende soorten hypotheken zo lastig. Ik wil sowieso aflossen, maar je hebt annuïteitenhypotheek, aflossingsvrij, spaarhypotheek etc. Vind het maar ingewikkeld