Ik ben het grotendeels wel met jou eens. Maar een kalf weghalen bij zijn moeder vind ik ook echt zielig. Er wordt inderdaad vaak menselijke gevoelens geprojecteerd op dieren, maar moederinstinct hebben niet alleen mensen, maar alle (zoog)dieren.
Dat is zieliger dan eerst zo n beest aan haar kalf laten hechten en andersom en dán het kalf weghalen? ??? Ik ben er van overtuigd dat dat laatste veel meer stress oplevert dan het eerste. Puur omdat ik dat vroeger thuis en ook nu op ons eigen bedrijf vaak genoeg zag en zie.
Zie trouwens dat ik in mn eerste post 'last en leven' schreef. .. dat moet uiteraard lust zijn😐
Zo leg ik het ook aan mijn kinderen uit en ze letten zelf al op de sterren op de verpakking van vlees en de eieren, dat soort dingen.
Dan ben ik het nu helemaal met je eens. Ook zo mooi dat er wordt gezegd dat een koe na een paar jaar al wordt opgeruimd omdat ze niet meer rendabel zou zijn. Na een paar jaar wordt ze juist pas winstgevend (normaal dan, met de huidige melkprijs is geen enkele koe winstgevend). Het eerste jaar dat ze melk heeft, verdient een koe haar opfok (2 jaar) terug. En ja, ik zie een koe als productiesysteem. Als wij de melk niet zouden drinken of zouden gebruiken, zou ze er niet zijn geweest. Maar dat neemt niet weg dat er niet goed voor dieren gezorgd dient te worden. Maar ik denk serieus dat de gemiddelde koe in Nederland een beter leven met meer aandacht heeft dan heel wat bejaarden (hoe hard die verzorgers ook hun best doen) in hetzelfde land.
Ik denk dat ik zo`n 6,7 jaar geleden al eens in een reactie op iets geschreven heb dat er ook eens fair trade voor de nederlandse boeren zou moeten worden gehandeld. Toen kreeg ik me toch reacties, dat het appels met peren vergelijken was e.d. Laat ik nu toch laatst ergens een artikel gelezen hebben (en helaas weet ik niet meer waar...) van een geleerder iemand dan ik (en dat ben je al gauw) die ook pleitte voor een fairtrade voor nederlandse/europese boeren.
Ik ben het wel met je eens dat de 'gewone' mens, zoals ik, er de ballen verstand van hebben hoe het eraan toe gaat op een boerderij. Maar ik vind wel dat we met z'n allen teveel vlees eten. Buiten dat ik liever biologisch vlees eet (ik zie nl liever een koe in de wei) is het ook niet goed voor het milieu.
Helemaal mee eens. Het is echt triest hoe laag de melk quota nu is, daar kan een mens niet van leven. Aan de ene kant willen mensen niet dat een dier lijdt, maar aan de andere kant willen ze niet meer geld uitgeven.
Wil je dan ook'gewoon,' even uitleggen hoe dit dan in de praktijk er uit moet komen te zien en wat dan gevolgen voor boer èn burger èn koe zullen zijn?
Door een gezond bedrijfsplan en goed ondernemerschap kunnen de dieren in ons een land een veel diervriendelijker leven leiden! Mijn zwager is boer en heeft 15 jaar geleden de 'ouderwetse' boerderij van zijn ouders overgenomen. De kalfjes gingen inderdaad meteen bij de moeder weg, niks was rendabel en de stal was muf en donker. Door de juiste investeringen heeft hij een prachtige nieuwe stal laten bouwen met veel licht en lucht en kunnen de koeien naar buiten wanneer zij willen. Hij heeft een grote aparte box laten maken waarin de moederkoeien een week met hun kalfje blijven, daarna worden ze helaas wel van elkaar gescheiden. Er komt geen kunstvoeding aan te pas, de kalfjes krijgen gewoon melk van hun 'moeder en tantes' uit de tank. Wanneer een koe 'op' is (en dat kan na 10 jaar zijn, maar ook al na 4 jaar) dan gaat zij 2 jaar in de wei zonder antibiotica en dergelijke. Na die twee jaar wordt zij geslacht en heb je nagenoeg biologisch vlees en heeft de koe een paar hele fijne laatste jaren gehad. Mede door deze omslag binnen zijn bedrijf zat hij dan ook bij de top 5 van agrarisch ondernemer van het jaar Ik ben blij dat mijn zwager op deze manier met zijn bedrijfstak omgaat en ben ook trots op hem dat hij het dierenwelzijn voorop stelt. En mensen, we kunnen ook best bourgondisch leven met gewoon wat minder vlees en vis. En van een heerlijke vegetarische risotto is nog nooit iemand slechter geworden
Ik denk dat daar inderdaad de kern van het probleem zit. Hartstikke mooi die weidemelk, maar in de winkel ziet het gros van de mensen toch eerder het prijskaartje dan dat logo. Hetzelfde voor verschillende gradaties kip en varken.
En na die week heb je zeer gestreste koeien en kalfjes. ... Verder doen we t hier precies als je zwager.
Is hier vast al gezegd maar uit ervaring weet ik dat BD kalfjes ook bij de moeder worden weggehaald. Wel maag het dier de eerste dag of dagen de biest bij moeder drinken. De kalfjes krijgen wel gewoon koemelk op de boerderij die ik ken en dat wordt uit de tank gehaald na het melken. De eerste tijd is dat van de moeder zelf erna uit het grote reservoir. Vleeskoeien hebben in de bd of biologische veeteelt wat meer geluk. Die blijven gewoon bij de moeder omdat het die niet voor de melk maar voor het vlees staan. Afijn. Hier nagenoeg een vega bestaan. Koop eigenlijk al mn voeding in de natuurwinkel. als consument hebben we veel in te brengen als massa. Wil niemand meer een plofkip dan worden ze niet meer gekweekt als de consument het in het schap laat staan. Helaas zijn er nog massa's mensen die vinden dat we het recht hebben om elke dag vlees te eten voor een zeer laag tatief. Ongeacht de prijs voor het dier en uiteindelijk ook onze gezondheid. Voor wie het leuk vindt op netflix: forks over knives. Gaat over de voordelen van een veganistisch dieet naar aanleiding van een aantal zeer grootschalige onderzoeken naar welvaardziekten.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=825517227503527&id=169905213064735 Voor wie het aandurft. Gaat trouwens wel over de vleesindustrie.
Dit heeft totaal niks met de vlees vee houderij in Nederland te maken! De eisen zijn allang zodanig aangescherpt dat dit hier niet meer voorkomt. Wel veel goedkoop vlees dat geïmporteerd wordt vanuit andere landen kan dit leven achter rug hebben. Dit is dus wat ik bedoel met mensen op t verkeerde been brengen en de nl boeren zwart en kapot maken!
Ik snap niet zo dat mensen die zich zogenaamd om dierenrechten bekommeren vaak met de meest gruwelijkste filmpjes komen.