hier hebben ze een gymnasium waar men zeer jonge kinderen accepteert. ze zitten dan in een klas met leeftijdgenoten. als zoontje zo door gaat komt hij ook daar terecht. er is dus voor ons verder niet echt meer te zoeken in de stad. ze hebben tot die tijd veel ervaring met jonge kinderen die op middelbare school zitten. ze hebben zelfs 9 jarigen in de klas!
iedereen vind het geweldig dat er zo een school is in de stad waar men wel weet wat ze met deze kids moeten doen. vroeger was er niks en 9-10 jarigen waren overal verspreid.
Oh dat klinkt goed Belize! Wij wonen in een dorp dus er zijn niet veel middelbare scholen dichtbij. Ik wil gaan vragen of ze haar op haar nieuwe school willen doortoetsen, dat deden ze op haar vorige school niet want ze vinden dat hun gecompacte programma voor iedereen voldoet. Haar vaardigheidsscores laten wel een voorsprong van ongeveer 3 jaar zien maar dat zegt niet zoveel.
zoontje is ook nooit doorgetoetst.de juf had geen tijd. ze heeft hem wel cito gr3 laten maken. vandaar konden zij gerust zeggen dat hij gr3 kon/moest overslaan. en verder testen heeft ook helemaal geen zin zeiden ze. hij kan toch niet in gr6 of zo zitten of spullen van gr5 etc gebruiken. nee. er is dus veel meer te leren dan rekenen en taal in zo een klas. hij krijgt wel verrijking maar dat is ook nadat hij gewend is aan zijn klas/juffen. is ook niet niks, zo van kleuterschool naar gr4. alles dat de kids in gr3 geleerd hebben qua werken en ritme moet hij nu leren. 2 keer per week gymles in de grote gymzaal al is voor hem echt een enorme zaak! andere kinderen helpen hem wel hoor met zijn tas en jas etc. hij is dan ook helemaal niet bezig met rekenen of lezen op school, hij doet maar wat. heeft het best moeilijk mee volgens mij, snapt zoveel dingen niet. hij klaagde bijvrbeeld dat de juf de dagindeling op het boord heeft staan in de ochtend maar wanneer er iets gedaan is wis ze het weer uit. hij heeft dan geen idee waar ze zijn op zo een dag. alleen wat ze nu gaan doen, maar niet wat er vooraf was gegaan. weet ook niks te vertellen. hij weet het echt niets meer wat hij gedaan heeft op school. hij roept maar een paar dingentjes maar zegt daarbij, weet niet hoe het precies ging enzo. maar hij vind het wel leuk allemaal.
we hebben wel meerdere scholen en verschillende nivoo's in de stad. qua basisschool ook. het was zo moeilijk om een school te kiezen. hij zit op een regulaire openbare school.
Ik bedoel de vaardigheidsscores van de Cito. Het zegt dat gemiddeld een kind uit groep 7 of 8 die cito evengoed zou maken als mijn dochter, maar omdat het een eind groep 4 cito is zegt het niks over vaardigheden die ze in latere jaren krijgen. Als die vaardigheidsscore meer dan een jaar uiteenloopt schijn je eigenlijk te moeten doortoetsen.
een ontwikkelingstest. je hebt voor verschillende zaken, zoals motorisch dat doen de kinderfysio's, ook visueel motorisch integratie. te kijken hoe de ontwikkeling ziet. niets te maken met zijn kennis of kunde, of schoolse zaken. bij CB heb je bijvrbeeld met 3 jaar een + tekenen een cirkel etc. en gaat veel verder. hahaha wie zegt dat ze moeten doortoetsen? ze weten wat zij kunnen aanbieden, meer kan echt niet. en er was echt geen tijd voor zoontje om door te toetsen bij zijn kleuterjuf. ze had 36 kinderen waarvan zoveel nieuwelingen. hahahaha. onze begeleider zei het nog altijd dat hij doorgetoetst moet worden om te bepalen waar hij zit. maar het kan ook later. dat vind ik ook. (heb hekel aan kleuters toetsen)ik weet niet of hij dit jaar het krijgt.verwacht dat het niet nodig zou zijn. we hopen inderdaad dat dit jaar niets nodig zou zijn behalve zijn verrijking en voortoetsen om te compacten. hij zal dus eerst toets krijgen en kijken of hij gaten heeft in zijn kennis, daarmee compakten en gewoon mee draaien met de klas. we kijken dus eerst wat voor hem werkt.
Onze dochter van 6 jaar zit in groep 4. Ze is van eind februari 2009 en is van groep 0 naar groep 2 gegaan. Ze zit dus nu in groep 4 en doet alles op groep 5 niveau. Lezen op groep 7 niveau. Klinkt allemaal mooi, maar in de praktijk is het best lastig. Ze is de jongste van de groep, heeft gelukkig wel aansluiting en vriendinnen maar waar zij bijv nog graag Frozenkleding draagt is dat voor klasgenootjes gewoonweg stom. Mijn dochter past zich op school enorm aan maar kan thuis enorm boos zijn. School is stom want het is veel gemakkelijk. De twee leerkrachten die ze nu heeft zijn beide nieuw op school en hebben alles nog niet gedifferentieerd. Zo moest ze de eerste anderhalve week van dit schooljaar boeken van M4 lezen. Ze had zelf aangegeven dat ze moet oefenen op E7 niveau en juf beloofde een aantal keren dat ze haar boek mocht wisselen. Maar dat gebeurde niet... Ik heb er woensdag wat van gezegd en toen mocht ze direct wisselen. Verrijkingsmateriaal krijgt ze nog niet want ' ik start met alle kinderen op hetzelfde niveau de eerste weken'. Hier kan ik echt slecht tegen. Waar is een overdracht dan voor?? Ik maak me soms ook wel wat zorgen over de toekomst hoor. Sinterklaas bijv: alle kinderen in de groep zijn veel ouder. Wellicht geloven sommige kinderen niet meer. Mijn dochter wel en ik wil dit graag nog even zo houden voor een 6-jarige. Maar wat als de rest van de klaa het geheim verklapt? En als 10-jarige op zoek naar een middelbare school? Best spannend.
in zoons klas (ook gr4)meisjes van 7 en bijna 8 dragen nog frozenkleding! een hele relaxte klas, met veel diversiteit!
Jammer dat Frozenkleding zo stom is... Denk dat dat hier heel erg per kind verschilt, maar de meesten vinden in ieder geval de film nog wel leuk. Mijn dochter trekt zich wat dat betreft volgens mij gelukkig ook weinig van anderen aan. Het aanpassen op school en boos zijn thuis herken ik wel heel erg. Wat betreft lezen geef ik al heel lang zelf boeken mee, omdat er maar weinig boeken met het goede niveau en geschikte onderwerpen op school waren en ik ze dan onderwerp kan scannen (deed de juf in groep 3 ook met de boeken van school, in groep 4 nog geen overleg over gehad). School vind dat gelukkig ook prima. Hier zijn er ook middelbare scholen die beter aansluiten bij jonge kinderen/kinderen met een voorsprong, maar het duurt nog zo lang, er kan nog zoveel veranderen, zowel bij mijn dochter als bij de scholen. Ik kijk tegen die tijd wel wat het beste lijkt te passen.
Ik wil me ook graag melden. Mijn dochter is net 5 en gestart in groep 3. Slaat dus groep 2 over. Of ze mee kan komen maak ik me geen zorgen over. Als ze maar snel vriendjes maakt. Wat me opvalt is dat ze heel de week bezig zijn geweest met het ik-woord. Nu moet mijn dochter nog wennen aan het stilzitten en zo maar lezen kan ze al heel goed. Avi 3/4 ongeveer. Ik ben benieuwd hoe snel de juf dit doorheeft of dat ik dit zelf moet melden. Wat is jullie ervaring hiermee. Vinden jullie dat ik het nu al moet melden of dat ik het aan moet kijken.
Ik trek altijd aan de bel als mijn dochter zelf meldt dat ze iets te saai/eenzijdig vind, of als ik het merk aan haar gedrag Zou het voor nu even laten, kan ze even wennen aan groep 3. Juf weet vast wel dat ze versneld is en merkt het snel genoeg, zeker als het om taal gaat. Wanneer is ze 5 geworden?
Ik zou het een weekje aankijken, maar langer niet. Ik heb de afgelopen twee jaar wel geleerd dat je als ouder alert moet blijven en dingen niet te lang aan moet kijken, maar op tijd dingen aan moet geven.
je hoeft het niet aanmelden. als ze zelf durft is het veel beter. de juf neemt het vaak niet echt serieus. omdat je in zo een klas vaak veel kinderen hebt die denken dat ze al kunnen lezen, en sommige ouders vinden dat ook, terwijl wat de kinderen doen niet echt lezen is. maar goed, er zijn best veel kinderen die al lezend naar gr3 gaan, die zitten nu ook gewoon nog te kijken hoe je IK schrijft. het duurt wel 2-3 weken totdat aangepaste lees uren beginnen. en je zult zien dat na 2 maanden tijd (bijna)alle kinderen in de klas zullen kunnen lezen. en sommige net beginners, die dus niet lezend naar gr3 kwamen, zullen ineens zo hard gaan. en zo maken zij, later dus, werkgroepjes per nivoo. ook op gr4, behalve een paar kindjes die echt goed zelfstandig kunnen werken zitten apart bij lezen, maar die zitten al vorig jaar in de zon. de rest(ook mijn zoon, die met de avi niet te peilen is) moet nog wennen en ze doen alles samen, dezelfde werkjes. de school begint echt heel langzaam en dat is ook goed vind ik. anders schrikken de kindjes enorm. ze doen veel spelletjes en de juf leert de kinderen kennen. ze kijkt tijdens werkjes hoe de kinderen werken. als je kind dat niet ok vindt moet zij het zelf aan de juf vertellen. want als jij het zegt komt zij onder druk te staan om het ook te laten zien. dat is niet goed. vraag aan je dochter of zij de enige is die goed kan lezen? en of dat de juf al weet dat zij kan lezen. mijn zoon las de dingen in de klas, de instructies, naam van een spel etc waardoor het heel duidelijk was dat hij kon lezen.
Ze is net een maand 5. Mijn ervaring met de meester van groep 1/2 was een teleurstelling. Ik heb het zelf toen moeten vertellen. Dochter ging na de zomervakantie naar groep 1/2 en kende het hele alfabet, 3 maanden later las ze hakkend en nu is ze absoluut groep 3 niveau voorbij. Ik heb het toen zelf aan moeten geven maar dit kan natuurlijk ook ermee te maken hebben dat er niet gelezen wordt in groep 1/2 want anders zou het allang zijn opgevallen misschien. Het zal wel naar boven komen als ze echt gaan lezen. Ik vind het maar lastig allemaal. Ik wil wel dat ze op eigen niveau kan werken maar niet dat ze een buitenbeentje is in de klas.
in gr2 doen ze in het begin al, hakken en plakken, en ze zeggen ook de woordjes die er staan. velen lezen al woordjes als ze gemiddeld zitten in de klas ergens midden van het jaar. ze hebben ook pittige werkjes. daarom gaat het in gr3 heel snel met lezen. binnen een maand vorig jaar lazen de grote groep van gr3 al m3. er zijn op internet websites waar je lees nivoo van je kindje kunt testen. avi lezen oefenen of zoiets, daar zie je de snelheid die ze moet halen om uit een instructie nivoo voorbij te kunnen zijn. en de fouten tellen ook mee. moet er niet zo veel fouten zitten. moet sneller dan 1 woord per seconde. laat haar de test uitproberen en dan kun je bepalen of je met de juf moet praten. als je merkt dat ze het heel lastig vindt in de klas dan moet je met de juf praten. niet omdat jij het heel lastig vindt. want je zult meteen van de juf horen dat zij nog 30 kindjes in de klas heeft zitten. ik wil niet vervelend zijn of zo. ik vertel het omdat ik veel ervaring heb met ouders, ik zag hoe het ging bij sommige ouders. ik was een soort vragen bak op een gegeven moment. de ouders spraken mij aan, na een gesprek met de juf, kwamen mij steeds maar te vragen hoe ik het allemaal geregeld heb enzo. terwijl ik niks deed om extras te regelen voor zoontje.(ik ben voor antroposofie, dus ik vond het allemaal heel vervelend dat zij zoveel lettertjes en lezen etc deden bij de kleuters.) en mijn zoon begon school al als een zorgkindje. maar maak je geen zorgen. meeste scholen doen er zeker wat aan. ze willen natuurlijk geen ongelukkige kinderen in de klas hebben. en sommige kinderen zijn zo enorm blij en gelukkig lekker aan het spelen, rond rennen en in de middag tegen de ouders heel wat anders vertellen. ik zag ook vaak dat kinderen extras krijgen door de ouders en van alles doen om het niet te moeten maken.en enorm schrikken. het is wel heel wat om apart te moeten zitten van de klas en zelfstandig te moeten werken met veel moeilijkere dingen. als de juf geen tijd heeft om het te begeleiden kan het heel slecht uitpakken om stof uit hogere klassen zomaar aan een kindje te geven.
ze hebben haar niet voor niks versneld. bij kleuters werkt het anders. maar in gr3 is lezen een aparte vak. de juf komt echt kijken hoe ze leest. dat moet ze echt doen binnenkort.