groente invriezen

Discussie in 'Voeding' gestart door baby001, 30 aug 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. baby001

    baby001 Bekend lid

    5 mrt 2015
    897
    18
    18
    Hallo allemaal

    Groente invriezen...ik lees veel over blancheren... maar, je kan bijv broccoli gewoon koken en dan invriezen toch? Zonder extra gedoe?

    Gr baby001
     
  2. JJ1980

    JJ1980 Niet meer actief

    Als je het kookt en dan pureert kun je het makkelijk invriezen, hoor. Gepureerd neemt het ook minder ruimte in beslag.
    Ik kookte het dan tegelijk met rijst of aardappel. Beetje vet er door en pureren. Soms deed ik meerdere groentes in een pan, dan heb je ook heel weinig afwas ;)

    Ik vries nu ook nog vaak restjes in. Wij eten vaak iets wat onze jongste nog niet mag, dan zijn die restjes echt heel makkelijk.
     
  3. baby001

    baby001 Bekend lid

    5 mrt 2015
    897
    18
    18
    Ja precies, of als je laat thuis bent... wil toh wel wat gezonds voorzetten maar vind potjes echt ranzig :)
    Wanneer moet je blancheren dan??
     
  4. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Alleen de gekookte groente invriezen geeft m.i. weinig tijdswinst.
    Gekookte broccoli ontdooien en vervolgens opwarmen kost volgens mij net zoveel tijd als een stronkje broccoli koken, dat is in 5min ook klaar.

    Als groente geblancheerd wordt en vervolgens ingevroren, moet volgens mij na het ontdooien alsnog verder bereid worden?
    Groente blancheren wordt meestal gedaan als voorbereiding op roerbakken e.d.
     
  5. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Blancheren is inderdaad als je het later nog wilt verwerken.

    Ik heb nooit klaargemaakt en ingevroren, omdat je dan heel veel vitamines verliest. Ik gebruikte diepvriesgroenten, en dan snel klaar in de babycook. Vraagt ook nauwelijks werk, dus dat is ook nog een optie misschien.
     
  6. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.521
    3.739
    113
    Hier in t begin ook gekookt, gepureerd en ingevroren. Toen hij grotendeels met ons mee at ben ik overgestapt op diepvries groente. Als wij dan iets eten wat hij niet hoeft dan kook ik voor hem even wat diepvries groente met een aardappel.
     
  7. JJ1980

    JJ1980 Niet meer actief

    Ja, maar een stronk broccoli koken voor 5 happen is ook weer zo zonde :p
     
  8. Joiedevivre

    Joiedevivre Bekend lid

    1 aug 2014
    717
    0
    0
    Oh, wist niet dat je hierdoor heel veel vitamines verliest? Dat is wel jammer. Ik stoom de groenten nu, pureer het, en vries het in in porties van 30 gram. Haal dan altijd 's ochtends uit de vriezer wat ik nodig heb zodat het kan ontdooien. Maar hoe werkt dat dan met vitamines verliezen? Is dat heel veel?
     
  9. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Diepvriesgroenten worden ten eerste meteen na de oogst ingevroren, dus ze bevatten dan nog alle vitamines. Groenten die je in de winkel koopt, hebben al een hele weg afgelegd.

    Ten tweede worden diepvriesgroenten aan extreem hoge temperaturen extreem snel afgekoeld. Zo behoud je vitamines maximaal. Thuis worden groenten relatief traag afgekoeld, waardoor de vitamines gaandeweg verdwijnen en bacteriën meer kans krijgen om te groeien.

    Al bij al zijn diepvriesgroenten dus veel gezonder dan 'verse' groenten, maar toch hebben ze hun imago tegen.

    Extra voordeel: van een zak diepvries broccoli kan je wel gewoon enkele roosjes koken of stomen. Geen verlies.
     
  10. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Inderdaad, gewoon een zak diepvriesbroccoli kopen. Zelf koken, pureren, invriezen en weer ontdooien is gewoon een heleboel onnodig werk. Diepvriesgroenten worden binnen een paar uur na de oogst heel snel bij superlage temperatuur ingevroren, en op die manier verliezen ze zo min mogelijk voedingsstoffen. Ik haalde voor kind gewoon stronkje uit de vriezer, legde het even in pan kokend water of in de magnetron en gaf stronk dan aan kind.
     

Deel Deze Pagina