kijk, onderschat het niet ze wordt 3 toch? het is niet zo dat 5-6 jarigen op dezelfde niveau zitten. juist enorme verschillen op die leeftijden daarom kan men niet zo goed vaststellen wie nou HB gaat worden. maar kunnen lezen is een mijlpaal. dat is het zeker. maar het moet natuurlijk niet met plaatjes van een app. als je met plaatjes wil kijken of ze het echt leest dan moet je een woord op schrijven. en meerdere plaatjes neer leggen. bijvoorbeeld muis op schrijven. en je legt een plaatje van kat, bus, muis. en kijk of zij de juiste plaatje kiest. laat haar eerst de plaatjes zien. wat is dat? ze zegt 'een muis', en wat hebben we hier? 'een bus' en daarna geef je haar het woord. ik wil het plaatje van dit woord. maar welke is het? dan zie je wat zij doet.
Ik heb dat toch anders begrepen. De juf die mijn zoon heeft geeft ook les aan de groep met voorsprong en HB'ers en vertelde dus dat lezen eigenlijk niet zo heel veel zegt. Ik zie dat ook bij mijn dochter in de klas. De groep die in groep 1/2 kon lezen en dus eerst in een klas zat voor extra uitdaging...is inmiddels afgenomen van 7 naar nog maar 2. Die 2 zijn inderdaad wel getest HB'ers en die anderen konden gewoon sneller lezen maar verder zijn ze in het schoolwerk niet beter. En dus gewoon net als de rest van de klas. Sommige kinderen die sneller lezen hebben een tijdelijke voorsprong. Maar goed...elk kind is anders. Mijn broertje kon helemaal niet goed en sneller lezen...en kan nog steeds niet heel goed Nederlands schrijven ( Engels trouwens wel) Maar is wel hoogbegaafd. Ik heb ook begrepen dat kinderen die HB zijn juist heel breed zijn in hun interesse en kunnen.
dat het kunnen lezen 'niet heel veel zegt' is wel een hele andere uitspraak dan 'is geen indicatie' zoals ik zeg, kunnen lezen is geen bewijs dat het kind HB is. niet kunnen lezen is ook geen tegenbewijs. maar het blijft wel een indicatie. indicatie berekening kijkt ook naar een heleboel andere zaken. natuurlijk. maar dat is nog voor een voorsprong. een 5 jarige die 'hb' scoort op een IQ test betekent dat het kind een voorsprong heeft. het betekent echt nog niet dat het kind HB is. er waren meerdere kinderen in mijn zoons klas die in gr2 konden lezen. maar geen een die voor 4 jaar al kon lezen. maar hij kon ook rekenen tekenen tellen etc etc. we praten hier over een nog geen 3 jarig kind. als ze al woordjes leest zie ik dat er een indicatie is voor een voorsprong. en voorsprong is wel een indicatie voor hoogbegaafdheid. die extra uitdagingen in gr2, tja, is behalve smartgames helemaal niks als het kind al goed kan lezen en rekenen. en ja sommige kinderen zitten op extra uitdagingen doos omdat ze simpelweg kleuter school voorbij zijn vaak bijna 6 of al 6+. ze zitten dan even op extras. en volgend jaar niet. en geen kind zat bij ons op de talentenlijn vanwege kunnen lezen. nee hoor.
vroeg kunnen lezen soms hoeft dus ook niet gelijk voorsprong te betekenen. het heet dan didactische voorsprong.
Dat ze een voorsprong heeft is duidelijk, ook zonder het lezen. Omdat hb in de directe familie voor komt is het iets om in de gaten te houden. Maar ik ga haar echt niet benaderen alsof ze hb is. Mijn dochter is gewoon mijn dochter met alles wat ze wel en niet kan. Afgelopen week waren we op het cb. Die vertelden ook dat ze een voorsprong heeft en dat ik er maar trots op moet zijn. Daar werd ik een beetje boos van. Ik ben trots op haar om wie ze is. Een voorsprong voegt in die zin niks toe. Bovendien loopt een peuter al snel voor met die laagdrempellige testjes Mijn zoon heeft Door zijn autisme hele andere problemen. Dat heeft me zo duidelijk gemaakt dat het veel belangrijker is Hoe een kind in zijn/haar vel zit dam wat het wel of niet presteert. En idd kun je op deze leeftijd nog niet spreken van hb.
sterker nog: er zijn kinderen die op jonge leeftijd HB IQ scoren(tegenwoordig veel meer dan vroeger wegens populariteit vs kwaliteit problematiek) maar later juist precies gemiddeld.
juist. helemaal mee eens. je bent gewoon trots op je kinderen! dat vind ik ook! ze gaan aan een andere ouder ook niet zeggen, je mag niet trots zijn op je kindje...daar zijn de ouders voor. om trotst te voelen op hun kindjes!
Neemt niet weg dat je dat evengoed serieus moet nemen. Of ze nou later weer gelijk gaan lopen of toch niet.. Maakt op DAT moment echt niets uit.
Is ook zo! Er is ook niets mis met het in de gaten houden en optijd signaleren wanneer ze er hinder van ervaart. En natuurlijk ben je trots op je kind, ongeacht zijn of haar ontwikkeling. Maar ik snap ook best dat een ouder heel trots is als hij of zij ergens in uitblinkt, of iets heeft behaald. Dat gevoel kent vast iedereen wel een beetje: hij kan kruipen, lopen, zitten, heeft al een tandje. Je kunt er niets mee en het hoeft niets te zeggen, maar trots ben je wel...!
mee eens. natuurlijk. zo een kind moet je goed in de gaten houden. en zo harmonisch mogelijk laten ontwikkelen. ik probeer alleen maar te zeggen dat voorsprong(dus hb of mb score op iq test) ook niet gelijk HB betekent. zelfs dat. er zijn ook HB kinderen die geen voorsprong tonen op de leeftijd 5-6. voorsprong is dus een indicatie. maar het ontbreken ervan is geen tegenbewijs van HB voor de toekomst.
Lijkt me inderdaad goed om in de gaten te houden, want het is gewoon rap hoor, hoe je het wendt of keert en of het nu later wel of niet gelijk gaat lopen. TS komt ook nuchter op mij over, heb niet het idee dat ze op de feiten vooruit loopt.
Ik sta er idd wel nuchter in. In elk geval bedankt voor jullie visie. Grootste uitdaging zal zijn om een goede school te vinden. Ik vind zelf jenaplan wel wat. Maar die school is wat verder weg. Mijn zoon gaat binnenkort naar het sbo en dat zit voor de kleuters hier in de wijk maar daarna moet hij ook elders in de stad. Vraag me af of het dan praktisch gezien nog te doen is (ben alleenstaande moeder ). Aan de andere kant jammer als mijn dochter om die reden straks op de school hier moet. Op deze school beginnen ze dit jaar met een plusklas, vanaf groep 5. Dus of ze dan aandacht hebben voor sbelle kleuters betwijfel ik. Op de jenaplanschool die ik op het oog heb werken ze ook veel op het persoonlijk niveau van elk kind. Dus veel denkwerk voor nu
Ik heb me er tot nu toe niet in gemengd, maar de school is ont-zét-tend belangrijk voor het welbevinden van je kind. Hier ook een voorloper, op montessori-onderwijs. Ben zo blij dat we dat gedaan hebben: net zoals bij jenaplan onder-, midden- en bovenbouw, zodat ll met verschillende leeftijden bij elkaar in de klas zitten. Daardoor zijn leraren volgens mij automatisch beter getraind om op verschillende niveaus in te spelen. Hier mocht ze in groep 1 al gewoon rekenen (9+7, 3x2, dat soort werk) zonder dat er raar naar wordt gekeken door de juf of anderen. En daar bloeit ze helemaal van op. De extra moeite die het je zou kosten om beide kinderen naar verschillende delen van de stad te brengen betaalt zich hoogstwaarschijnlijk uit in meer rust thuis. En bedenk ook: waarom zou je zoon wel recht hebben op onderwijs dat hem op het lijf geschreven is en je dochter niet? Niet dat je dat denkt, hoor, het komt misschien een beetje bot over, maar veel mensen denken dat kinderen die (wat) slimmer zijn 'er toch wel komen' en dat is een heel groot misverstand en kan tot grote drama's en een ongelukkig kind leiden. Let wel: kan, hoeft niet. Sorry dat ik misschien wat drammerig overkom, ik vind het geweldig dat je er überhaupt over nadenkt en wilde je mijn visie niet onthouden.
plusklas op gr5 betekent niet meteen dat zij helemaal niks hebben voor de kleuters. je moet wel goed informeren. specifieke vragen stellen. klas grootte is ook belangrijk soms. juffen die HB lijn doen, talentenonderwijs geven, extra opleidingen gedaan hebben. montesorie vond ik zelf veel te rommelig hier(kan elders heel anders zijn) en er was een gevaar dat zoontje alleen maar in de dingen vooruit zou lopen die hem makkelijk lijken maar in andere dingen helemaal niet. hij heeft ook de groep wel nodig om te begrijpen dat hij ook de dingen moet doen, samen met de klas die soms ook onder zijn niveau liggen en helemaal niet leuk zijn om te doen(gek klinkt het weet ik). zij hebben hem talentenlijn aangeboden. en waarschijnlijk gaat hij daarin ook wel door in de komende jaren met level werk. goed informeren en ja realistisch blijven. denk jij dat het wel lukt om op tijd te zijn met 2 kinderen? kijk, in deze stad zijn er scholen die om 8uur al beginnen en anderen pas 8:30. dan lukt het je wel makkelijk misschien. vraag ook gerust naar hun protocol en beleid voor kinderen met ontwikkelingsvoorsprong.