Compleet afhankelijk van het karakter en de emotionele ontwikkeling van je kind. Ikzelf heb twee klassen overgeslagen, was nog net 15 toen ik klaar was met het VWO en ging studeren. Maar ik liep sociaal-emotioneel altijd óók al jaren voor (mede snel volwassen geworden door een k*t jeugd) dus echt helemaal nooit problemen gehad. Mijn dochters hebben ook allemaal klassen overgeslagen en gaan goed maar mijn zoontje daarentegen moet gewoon echt bij zijn leeftijdsgenootjes blijven. Mijn ervaring is sowieso dat jongens gemiddeld wat achter lopen op sociaal-emotioneel gebied en dus vaker vastlopen op dit gebeid wanneer zij klassen overslaan. 😐
In het geval van je dochter is er niet echt sprake van klas overslaan, maar net een maandje (of 2) missen om over te gaan met andere 5,5 jarigen. Hier in de klas zitten 6-7 kinderen van november-december-januari die regulier over zijn naar groep 3 na 1,5jaar kleuteren. Persoonlijk zou ik er dus wel voor kiezen, ze zal nu waarschijnlijk 1 vd oudsten zijn in groep 2, en als ze einddoelen van groep 2 beheerst zou ik haar overzetten, dan heeft ze qua leeftijd ook waarschijnlijk meer aansluiting.
Persoonlijk geen ervaring mee maar ik zou het niet doen. Laat ze gewoon nog even lekker kleuteren. Groep 3 is echt pittig en ze moeten ineens zo ontzettend veel. Ze zijn nu nog zo lekker klein dus laat ze genieten van het spelenderwijs alles leren. Misschien dat je haar wat extra stof kan geven maar ik zou een kleintje van deze leeftijd niet een groep hoger gooien.
Dochter (in juli 9 geworden) heeft groep 6 overgeslagen en is nu net in groep 7 begonnen. Voorsprong van 3,5 jaar, sociaal-emotioneel ook sterk, dus na al die jaren toch maar de stap gezet (vanuit school in gang gezet). Ze zit er erg op haar plek maar het is te kort om al verdere conclusies te trekken. O de kleuterleeftijd liep ze ook al extreem voor, gelukkig werd daar op dat moment wel wat mee gedaan, maar toen al een klas overslaan zou te snel zijn denk ik. In het subforum schoolkinderen draait ook een topic versnelde kinderen.
Maar als een kind er aan toe is juist meer te leren, kan het heeel frustrerend zijn om nog een jaar te moeten kleuteren. Mijn nichtje had dat dus en school pikte dat gelukkig goed op. In groep 2 (ze was toen net 5) kon ze al ontzettend goed lezen en schrijven, zelf aangeleerd, en ze tekende ook ontzettend goed. Maar na een paar weekjes tussen kinderen die nog niet zo ver waren, begon zij ook ineens weer te krassen ipv herkenbaar te tekenen en ze was thuis ook ontzettend hangerig en simpelweg verveeld, wílde niet eens meer naar school. De juf zei meteen dat ze gewoon echt toe was aan groep 3, ze zijn begonnen met gewoon eens alleen op woensdag meedraaien met groep 3, verder in groep 2 blijven. Dat was een enorm succes; ze had weer zin in school, het leergierige kwam weer naar boven. Dus ze hebben toen de sprong gewaagd en haar helemaal overgeplaatst naar groep 3. Ze is nu 8 en zit tussen kinderen die allemaal dit jaar 10 gaan worden terwijl zij pas eind van het schooljaar 9 wordt, maar ze zit écht op haar plek. Met lezen ligt ze nog steeds ver voor op haar klasgenoten, maar ze wordt nu genoeg uitgedaagd.
Mijn dochter is van 30/11/2009 en zit in groep 3. Zij kon in groep 2 al lezen (nee, geen letters noemen, maar lezen, op mijn verzoek getoetst en daar kwam uit DMT M3, AVI M4) Ze is de jongste van de klas en is sociaal/ emotioneel zwak/gemiddeld. Ze speelt graag met allerlei kinderen, dus dat is geen probleem. Ik twijfelde ook eind groep 2 maar ben super blij met de keuze. Jouw dochter zit in een combi 2/3 .het lijkt me ideaal.
Ik was een vroege leerling én sloeg groep 2 over. Uiteindelijk werd ik elf op de middelbare school in de brugklas. En daar was ik absoluut niet aan toe. Ik had een grote mond en lichamelijk gezien heb ik nog nooit onder gedaan bij andere kinderen maar mentaal gezien was het veel te vroeg. Sociaal gezien was ik niet sterk genoeg en was ik heel onzeker; qua intelligentie was het allemaal geen probleem. Ik kon in groep 1 al beginnend lezen en rekensommetjes doen op papier (optellen dan, aftrekken ging minder). En op basis van dit soort vaardigheden heeft men besloten om mij groep 2 te laten skippen. Ik denk alleen dat als men mij had laten zitten en mij de kans had gegeven om een beetje langer aan te lummelen of me te vervelen, dat ik wel een hoger niveau had gehaald dan havo. Uit mijn cito-toets kwam havo-advies uit. Mijn ouders hebben me desalniettemin toch naar de mavo gestuurd. Ik weet zeker dat ik de havo ook makkelijk aan had gekund maar oké, dat is een andere discussie. Sowieso was mijn opvoeding het standaard tekstboek van hoe het niet moet. Ik ging mij overschreeuwen op de middelbare school en mijzelf bewijzen en ik werd een rotpuber - nee echt - alles doen wat verboden was. Altijd rottigheid uithalen en weglopen. Ook gecombineerd met een nare jeugd - maar dubbelop denk ik. Maar ik heb het zelf altijd wel rot gevonden. Ze hadden me moeten laten zitten. Ik was te jong en ik kon het niet aan. Ik heb het wel gedaan en het is uiteindelijk met vallen en stoten wel goed gegaan, maar het had niet zo gehoeven. En misschien dat een ander dat wel kan, maar voor mij was het niet goed. Voor je elfde hoor je gewoon niet in de brugklas (tenzij hoogbegaafd ofzo - maar dat ben ik niet). Ik had meer moeten knutselen, knippen, plakken, verven, etc. Want dat deden we thuis sowieso nooit - dus ik had me waarschijnlijk niet verveeld.
Ja en nee, op de middelbare school zit een klas toch wat anders in elkaar qua leeftijdsverschil. In de derde zitten bijvoorbeeld kinderen die al zestien zijn (zittenblijvers), snel 16 worden, het grootste deel van het jaar 15 zullen zijn en kinderen die lang 14 zullen zijn (de kinderen die ooit een klas hebben overgeslagen). Kortom, halverwege het jaar zitten er vaak drie leeftijden in de klas. In de puberleeftijd zie je vaak dat de oudsten de toon zetten en dat de jongsten daar sociaal emotioneel nog niet aan toe zijn, terwijl ze voor die puberteit nog prima in dezelfde groep pasten. Op cognitief vlak zie ik meestal niet zoveel problemen in de trant van blijven zitten/afstromen, alleen als gevolg van niet lekker in hun vel zitten maar qua intelligentie blijven ze het bijbenen. Mijn ervaring Daar valt natuurlijk wel wat op af te dingen en geldt zeker niet voor ieder kind.
Mijn dochter is dit schooljaar gestart in groep 5 en slaat hiermee groep 4 over. Dit is natuurlijk niet zomaar besloten, maar uiteindelijk leek het ons echt de beste beslissing. Zij loopt op álles minimaal een jaar voor, dus ook sociaal-emotioneel. Ze heeft al meerdere keren vriendinnetjes meegenomen en speelt hiermee gezelliger dan met haar leeftijdsgenoten. Voor ons een bevestiging dat we een goede keuze hebben gemaakt. Ikzelf heb het in mijn jeugd andersom meegemaakt. Ondanks een hoog iq en een flinke ontwikkelingsvoorsprong vonden ze het voor mij belangrijk dat ik het reguliere onderwijs zou volgen en niet zou versnellen. Ik heb hier last van gehad. Verveelde me altijd en werd nooit uitgedaagd. Flink ondergespresteerd en pas op het voortgezet onderwijs bloeide ik op, belandde uiteindelijk op het gymnasium. Waar ik momenteel meer dan M O E van word, is dat iedereen een mening heeft over een klas overlslaan. Laat je vooral niet daardoor beïnvloeden. Laat je wel goed informeren door de docenten, IB'er en eventueel de kinderpsycholoog. Mijn uitgangspunt is altijd het geestelijk welzijn van mijn kind geweest i.p.v. hoe kan ik mijn kind zo snel mogelijk alles leren. Succes!
Bij ons is school ook die er mee kwam. Aan het eind van groep 1 is het ook besloten met de 2 juffen en IB. Zij hebben eerst om de tafel gezeten zonder ons.
Je schrijft dat je dochter een ontwikkelingsvoorsprong heeft op lezen en schrijven. Hoe groot is deze voorsprong? Is ze doorgetoetst? Hoe zit het met de rekenvaardigheid? En met haar woordenschat? Alleen een voorsprong op taal is niet echt een stevige basis voor het overslaan van een klas. Overigens...eigenlijk slaat ze niet echt een klas over. De 'grens' voor doorstromen ligt tegenwoordig bij december. Een januari leerling die doorstroomt is niet heel uitzonderlijk. Hebben jullie gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van jullie dochter? Ook dit is een heel belangrijke factor. Geeft jullie dochter zelf signalen af dat ze zich verveelt? Of zit ze nu prima in haar vel? Besef je dat een kleuter een grillige ontwikkeling heeft? Ineens met sprongen vooruit om dan vervolgens weer een tijdje stil te staan? Tot slot is je dochter een meisje...meisjes laten doorstromen levert vaak minder problemen op dan jongens....
Tweeling van mijn vriendin zijn van eind december (2010) en zijn ook gewoon naar groep 2 gegaan na deze zomervakantie. Ze zijn dus ook 5,5 als ze naar groep 3 gaan volgend jaar. Redelijk normaal toch? Waarom, als ze zo voor loopt, is ze niet meteen naar groep 3 gegaan dan nu?
Daarom zou ik ze dan gewoon wat extra werk geven maar gelijk volledig naar een hogere groep zou ik niet doen. En zoals iemand al eerder schreef, is het alleen de taal waar ze op voor loopt? Het is namelijk echt niet alleen taal in groep 3, ze moeten ook gaan rekenen en echt pittig rekenen hoor. Maar denk dat iedereen dat persoonlijk voor zichzelf moet beslissen natuurlijk
Haha ja maar dat mag toch? Negen van de tien x is dat wel gebaseerd op ervaringen lijkt me. Maar je moet als ouder doen waar je jezelf goed bij voelt denk ik en wat het beste is voor het kind
Ze heeft op alle 5 de getoetste pijlers een voorsprong, alles boven gemiddeld en taal/lezen maximaal. Rekenen kan ze ook, maar is ze minder dol op. Op de Cito-toetsen scoort ze op allebei (rekenen en taal) +1. Ze heeft een zeer uitgebreide woordenschat, dat heeft ze al vanaf 2 jaar oud en viel al op de peutergroep erg op. Ze kan heel goed createf bezigzijn en nadenken over moielijke vraagstukken. Is erg vindingrijk. Ze is niet zo verlegen en is actief in alles. De kindjes van groep 3 kent ze, verschillende daarvan zijn vriendinnen en komen hier ook spelen. Haar interactie met andere kindjes is beter bij oudere kindjes dan bij jongere kindjes. Bij jongere kindjes is ze erg belerend en dominerend in het spel. Bij oudere indjes is het spel gelijkwaardiger. Ze is getest en in de gaten gehouden door de IB. Gisteren is ze van het schoolplein gehaald met buitenspelen om met de IB een boekje te lezen en ze heeft nog iets moeten doen alleen weet ik nog niet precies wat en wat daaruit is gekomen, dat horen we dinsdag. Bij ons op school is geen december/januari grens overigens. De oudste 2de klasser is van oktober 2009, mijn dochter is van januari 2010. De jongste 3de klasser is denk ik ongeveer een half jaar ouder dan mijn dochter. Ze heeft zeg maar een half jaar groep 0 gedaan, toen een jaar groep 1 en als ze nu naar 3 zou gaan slaat ze dus toch echt groep 2 over. Zo is het me tenminste uitgelegd. Of ze het sociaal/emotioneel aan kan weet ik niet. Ze is dapper en durft veel aan, maar dit is wel van een ander caliber dan waar ze tot nu voor heeft gestaan. Ik denk dat ze het wel prima vindt om nog een jaar kleurplaten in te kleuren en te knutselen (want dat doet ze ook heel erg graag) maar ze heeft ook behoefte aan meer. Ze pikt op wat groep 3 aan het doen is in de klas en vertelt thuis meer over hun dan over haar eigen groep (2). Ze vraagt mij na het tekenen van een letter in de lucht welke dat is, want daar is groep 3 mee bezig... Zij wijst me er op dat zij niet dezelfde boeken uit mag kiezen in de bieb als de kinderen van groep 3 terwijl ze die ook kan lezen (haar woorden). Dus ik ben deels ook bang dat er verveling toe kan slaan en dat ze te weinig uitdaging heeft misschien. Maar mogelijk kunnen ze een beter passend leerplan bedenken voor haar, wij willen haar uiteraard thuis ook helpen als dat nodig is. Trouwens is haar thuissituatie wel stabiel, gewoon gelukkig gezin zonder veel gekkigheid. Als het om wat voor reden niet zou lukken (als het al door gaat) zullen we haar altijd liefdevol opvangen, ze staat er zeer zeker niet alleen voor. Ze kan van ons alle hulp krijgen die ze nodig heeft en we zijn heel alert op signalen, net zoals de juffen en de IB.
Nee, mijn dochter is nu 5.5 jaar en zit nu net een week in groep 2, dat is dus niet hetzelfde. Mijn dochter zou in principe pas met 6.5 jaar dus naar groep 3 gaan en dat willen ze mogelijk gaan vervroegen. Mogelijk stoppen met 2 en direct nu naar 3....
Bij mijn nichtje was het natuurlijk niet alleen taal waarop ze voorliep (en voorloopt), maar op alle vlakken, ook sociaal. Maar het is gewoon een heel lastig probleem; op school is geprobeerd haar in groep 2 meer uit te dagen, maar ze vond het gewoon echt niet leuk in de klas, dat speelde erg mee in het besluit haar toch over te plaatsen naar groep 3 waar ze zich in de klas tussen de andere kinderen ook duidelijk beter op haar plek voelde. Als een kind het in groep 2 erg naar z'n zin heeft, maar puur dat beetje extra uitdaging nodig heeft, dat begrijp ik heel goed dat in groep 2 blijven een uitstekende keuze is. Maar een kind dat ongelukkig is doordat het echt aansluiting mist bij klasgenoten, mja, dan zou ik een groep overslaan dus zeker overwegen. Bij mijn nichtje is dit overigens in groep 1 gemist doordat ze toen in een gemengde groep zat met kinderen van toen groep 2, die gingen dus over naar groep 3 toen zij eigenlijk naar groep 2 zou gaan. Daardoor viel haar aansluiting op dat moment weg, terwijl ze die in groep 1 wel had bij de wat oudere kleuters.
Meintje dat houdt in dat de school van jouw dochter zich eigenlijk niet aan de wetgeving houdt ( binnen 8 jaar kunnen doorlopen van bao) en een grens van okt hanteert ipv echt te kijken naar wat herfstkinderen nodig hebben.... Onze school hanteert wel de wetgeving en van okt- jan leerlingen worden allen bekeken op wat ze kunnen en of ze wel niet doorgaan naar een volgende groep. Als je dochter op onze school gezeten had was ze waarschijnlijk nu so wie so naar groep 3 gegaan.... Mijn oudste is van half dec en is met 5,5 naar gr3 gegaan nu zit hij ingr 6 en gaat het meer dan prima. Nog steeds met bijna alle vakken draait hij in de hoogste leergroep van zijn klas mee en ook sociaal genoeg aansluiting. Als je dochter nu ook vriendinnen in drie heeft zou ik haar wel de uitdaging bieden denk ik... Mijn ervaring zelf is juist dat ik me heel vaak aan t vervelen ben geweestvroeger. Mijn broer heeft bv ook 2,5 bijna drie jaar gekleuterd en kon alles met twee vingers in zijn neus maar kwam juist in het voortgezet onderwijs in de problemen omdat hij nooit had leren leren en is uiteindelijkvia havo-mavo-mbo-hbo met veel moeite toch uitgekomen waar hij wilde zijn, maar als hij er eerder meer voor had moeten doen was ziijn werkhouding mogelijk wel anders ontwikkeld. Tuurlijk is dit ook deels karakter maar .... Tja het blijven dus keuzes
Wij hebben toen der tijd de keuze gemaakt onze zoon van groep 1 naar groep 3 te laten gaan. Hij was toen nog 4 jaar (werd in de 1ste week van school 5) - Hij kon lezen en schrijven - hij kon spellen - hij had de + en de - sommen t/m 20 redelijk onder de knie - hij vond totaal geen aansluiting in de klas ondertussen viel hij op, is geobserveerd door de IB-er en door een AB-er, die het advies gaven om hem te laten onderzoeken door een orthopedagoog en Psycholoog. Dit hebben wij laten doen, maar moesten wel een beslissing nemen en in overleg met de orthopedagoog/psychologe besloten dat voor zijn gemoedsrust het beter was om naar groep 3 door te stromen. 3 maanden in groep 3 kregen wij de uitslag Asperger met een dis harmonieus IQ beeld. Hij zit nu op speciaal onderwijs, omdat hij halverwege groep 5 is overgegaan hebben we wederom in overleg besloten hem groep 5 over te laten doen in de hoop dat hij meer aansluiting vond bij de kinderen en minder op zijn tenen hoefde te lopen met het rekenen. Daarbij loopt hij sociaal/emotioneel ruim een jaar achter en zou dus gewoon veel te jong zijn om dan door te stromen naar het VSO. De eerste beslissing was een goede, we zagen hem opfleuren in groep 3 maar ook de tweede beslissing was een goede hij vind inderdaad iets meer aansluiting bij de groep (en dan de nadruk op iets) Het rekenen is iets waarvan we moeten gaan accepteren dat hij daar gewoon heel veel moeite mee heeft (wordt nu geschat op een uitstroom niveau groep 7) Mijn advies kijk naar je kind in alle aspecten (en dan vooral niet in de dingen die ze goed kunnen), neem de beslissing die nu het beste voor je kind is en probeer niet te ver in de toekomst te kijken. Ga goed met school om tafel, kijk wat ze kunnen bieden als extra verruiming en of dit voldoende is om haar een jaar in groep 2 prettig door te laten komen (voor onze dochter was het - net- genoeg)
Die januari-decembergrens is landelijk, dus op iedere basisschool. Ieder kind zou zijn basisschoolloopbaan in 8,5 jaar moeten afronden. Dat betekent dat kinderen tot december/januari officieel horen door te stromen. Dat een januari kind doorstroomt is dan niet heel opvallend/uitzonderlijk. Het komt zeker vaker voor. Je dochter zal op het VO dan ook zeker kinderen tegenkomen die even oud of zelfs nog jonger zijn dan zij. Wordt je dochter nog doorgetoetst? Welke toets heeft ze als laatst gemaakt? De toetsen van eind groep 1? Dan is het zeker aan te raden eens door te toetsen tot bijv het niveau van eind groep 2 of zelfs 3.... Puur afgaande op hoe jij je dochter omschrijft, zie ik geen problemen/moeilijkheden om haar naar groep 3 door te laten gaan. Andersom, haar in groep 2 houden, zou mij meer bevreemden....