Ik eet al jaren suikervrij. Geen idee hoe lang. Maar 100% suikervrij lukt niet altijd. Ik ben ook vegetariër en heb mijn vleesvervangers nodig dus tja. Ik eet geen suiker, dextrose en glucosostroop. Met mate honing, maltitol, graanstropen. Het is ook soms kijken waar je op reageert. Brood zonder suiker is te vinden hoor. Sowieso biowinkel verkoopt het. Maar als je bijvoorbeeld een Allinson brood neemt bij de bakker daar zit de minst toegevoegde zooi in dus die kan ook. En je moet oppassen met donker brood, want daar gooien ze vaak suiker in. Eet sowieso geen witte pasta, witte rijst, wit brood en brood met bloem er in! Geen krentenbollen en croissantjes. Nu gaat op zijn tijd een croissantje nog wel goed bij mij. Maar een krentenbol niet. Ik maak zelf mijn noten-muesli brood met de broodbakmachine. Fruit kan. Max 2 per dag. En pas op met druiven / meloenen / bananen. Daar zit veel fruitsuiker in. Ik ben een slechte fruit eter dus ik neem zelf wel een klein glaasje innoncent / smoothie / coolbest per dag. Ik merk ook dat ik daar niet op reageer. Ontbijt is voor mij zelf samengestelde muesli. Met een klein beetje rozijnen voor de zoete smaakt en biologische yoghurt. Lunch zuur desem brood of crackers met humus/kaas/smeerkaas/vegabeleg/ biologische jam/ appelstroop van zonnatura/biowinkel. Maar ik maak ook soms een salade of een soepje voor de lunch. Avondeten is variabel. Er is genoeg wat je zonder suiker kan maken zolang je maar de pakjes en mixjes weg laat. En na goed speuren zijn er sommige pakjes/mixjes wel zonder suiker en/of e nummers. Tussendoor: fruit, noten, rijstewafels, naturel chips, koekjes zonder suiker, ontbijtkoek zonder suiker, rauwkost. Drinken: water, (kruiden)thee en soms een sapje of glaasje diksap. Wat jouw vraag nog over melk betreft melksuiker is iets heel anders dan gewone suiker, in die zin het wordt op een andere manier in je lichaam afgebroken. Als je nog meer vragen hebt stel je ze maar hier of via pb.
Koolhydraten Koolhydraten zetten zich om in glucose, excess koolhydraten weer in glycogeen en dat kan maar beperkt opgeslagen worden excess daarvan wordt weer omgezet in vet. En net zo als je goed en slecht vet hebt, heb je ook goed en slechte suiker..
@ LadyXochi , geen idee hoeveel suiker ik nodig heb. Ik kom echt pas net kijken @ aicirtap, bedankt voor je uitgebreide reactie. Witte rijst blijf ik sowieso eten. Mijn vriend is Aziatisch en rijst.. tja, is zo ongeveer heilig Ik drink niet veel melk, maar ik hou bijv. wel van bakken en ik maak voor bij de groente vaak een saus met als basis melk. Niet zozeer voor de calcium maar meer voor de smaak. Wat zou jij dan aanraden? Of is (volle) melk gewoon prima? @ Void, Ik ben blij om te lezen dat koolhydraten goed zijn. Ik eet gewoon volle producten. Ik doe niet aan light, aan mager of aan halfvol. Hierdoor krijg ik wel gewoon mijn vetten en koolhydraten binnen Ik heb er ontzettend zin in om suikervrij te gaan leven! Ik ben een behoorlijke brood eter, dus ik wil zeker opzoek gaan naar suikervrij brood.
Gaat het je dan om alle 'suikers'? Of alleen om de geraffineerde suikers? ( De suikers die dus niet natuurlijk zijn en worden toegevoegd door de fabrikanten). Want als je wel natuurlijke suikers eet kan je ook eens kijken naar kokosbloesemsuiker of agavesiroop ed. Dat zou je dan door je kwark ofzo kunnen doen. Kijk eens op www.voedzo.nl. Daar start 14 sep een sugarfree challenge. Misschien leuk om aan mee te doen? Dan heb je een mooie kickstart
Uit zoveel Shampoo! Wat denk je van brood, pasta, rijst(wafels), aardappelen, bulgur, rijst, quinoa, groente, peulvruchten en (gedroogd) fruit. Het een bevat wat meer koolhydraten dan het ander. Neem bij granen altijd de 'trage' volkorenvariant.
Het gaat om alle suikers die worden toegevoegd aan voedsel. Ik wil bijv. over mijn (suikervrije?) pannenkoek geen stroop doen. Of honing in mijn thee. Ik wil enkel gaan voor de natuurlijke suikers (of dus koolhydraten) die in het voedsel zelf zitten. Maar goed, dat is dus mijn doel, hoe het precies in de praktijk zal verlopen moeten we nog maar zien, haha. Ik ga zo boodschappen doen, vanavond gaan we voor het eerst bewust suikervrij eten!
@ Browneyes, 97 euro om mee te doen aan een suikervrije challenge! Are you crazy!? .. nee hoor, ik kook m'n suikervrije aardappeltjes met prei wel zonder challenge
Let op bij brood. Vooral supermarktbrood bevat nog wel eens toegevoegd suiker, ook bakker bart heeft daar een handje van. En dat hele donkerbruine brood is gezoet met moutstroop. Ik weet niet of je een natuurwinkel in je buurt hebt, maar die hebben heerlijk brood. Suikervrij uiteraard. En let op met crackers, beschuit e.d. Een pannenkoek met kaas of appel en rozijnen is natuurlijk niet te versmaden! Ook appelstroop is in principe toegevoegd suikervrij. Het is een keuze of je zo af en toe eens zoiets neemt.
Nog maals thanks! Ik denk dat ik mijzelf soms wel ga trakteren op een sugar-rush, haha. Een stukkie taart op een verjaardag of een stuk chocola tijdens mijn menstruatie. Maar echt omdat ik ervan wil genieten ipv een drang heb naar suiker (wat ik zelden heb trouwen, maar goed) Brood wordt hier wel wat lastig. Ik woon niet in Nederland. We hebben hier uiteraard wel bakkers en ze verkopen 'gewoon' brood in de supermarkt. Geen natuurwinkel in de buurt. Ik ga straks eens neuzen tussen de verschillende soorten. Ik koop vaak cheapbrood om te roosteren, dus dat moet ik niet meer doen. Wat eet jij zoal voor lunch en ontbijt? Ik ben geen grote ontbijter en mijn lunch bestaat uit 2 sneetjes toast met kaas of ham. Met wat olijven of augurkjes en een stuk fruit als toetje. Augurken worden ook gezoet (door de vinegar denk ik?), kunnen olijven met knoflook wel?
Is voor het overgrote deel suiker, is dus niet zo "slecht" als andere zoetmakers. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat het af en toe niet mag, ik zondig ook wel eens. Maar ik zou gewoon kiezen op welke zoetmaker je het lekkerst vindt, niet op waaruit de suikers komen. ShampooL, is zelf brood bakken dan geen optie? Dan weet je precies wat er in zit en eigenlijk is het ook gewoon het allerlekkerst.
Haha, nou ik maak het mezelf ook gemakkelijk hoor, heb een broodbakmachine. Het helemaal zelf doen vind ik veel te veel werk. Met een broodbakmachine is het kinderspel, op internet staan heel veel recepten, vaak doe je dan zelf nog een beetje naar wens aanpassen (of ik toch ) en meer stelt het niet voor.
Deze crackers hebben geen toegevoegde suikers! https://www.plus.nl/INTERSHOP/static/WFS/PLUS-Site/-/PLUS/nl_NL/product/L/695229.png
Hier nog wat info over de verschillende zoetmiddelen en de glycemische indexwaarde van diverse produkten: Suiker eten - liever niet! Ontdek de meest gezonde suikervervangers. glycemische index, afvallen en gezondheids verbetering Het gaat erom dat je die hang naar suiker niet meer hebt. Als je jezelf zoet blijft geven, of dat nu kristalsuiker, aspartaam of agavestroop is, blijf je stoeien met je insulinespiegel. En je zal daardoor trek blijven houden in zoetigheid.
Ik ontbijt trouwens met graanvlokken, alle soorten, behalve tarwe. Of met alleen noten (para, hazel), pompoen- en zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, geraspte kokos, incabessen en dat soort dingen met yoghurt.