Ik lees en hoor constant dat smeerkaas "teveel zout bevat". Maar hoe weet je of iets teveel zout (en/of suiker!) bevat? Ik stond zaterdag in de Albert Heijn met een rol rijstwafels 99,8 rijst en 0.2% zeezout. Lijkt mij niet te zout... Hoeveel gram of % zout is nou eigenlijk teveel? Ik hoor ook weleens dat brood eigenlijk al te zout is....
Bij baby's tot 6 maanden <1 gram per dag. Tot 1 jaar 1 gram per dag Tot 4 jaar 2 gram per dag Hoeveel zout er in brood zit weet ik niet precies. Volgens mij hebben ze begin dit jaar de hoeveelheden zout per brood aangepast, maar dat weet ik niet 100% zeker.
per gram zou ik niet zo kunnen zeggen. Ik hou altijd aan dat ik geen producten koop zoals pakjes waar zout aan toegevoegd zit. In brood en rijstewafels zit het ook, maar dat vind ik anders dan van die kruidenmixen.
Dit. En ik voeg het zelf niet toe. Aan aardappelen ofzo. Ik houd daar zelf niet van maar ook beter voor zoonlief. Mijn man voegt het wel toe haha.
De gemiddelde Nederlander is gewend om heel zout te eten. In brood zit inderdaad een beetje zout en is jodium toegevoegd, maar niet echt veel. Het zout is nodig om het deeg goed te laten rijzen. Rijstewafels zit best veel zout in in verhouding. Voor kinderen zijn speciale rijstewafels verkrijgbaar zonder zout (o.a. Goodies en Kruidvat). Kruidenmixen zit ook veel zout in, net als kant en klaar maaltijden (ook bijv. pizza's). Je merkt het wel als je een tijdje minder zout eet. Zout is een smaakversterker en wordt daarom heel veel gebruikt, terwijl andere kruiden vaak al smaak genoeg geven aan een gerecht. Bouillon zelf maken vind ik bijvoorbeeld lekker dan die zoute blokjes. Net als dingen als pastasaus. Neemt niet weg dat gezoute crackers oid op zijn tijd best lekker is
Bedankt voor de reacties. Zelf gebruiken wij weinig extra zout en ook nauwelijks kant en klaar/pakketjes etc. Die rijstwafels van kruidvat ga ik even naar kijken. Goodies is vanaf 8 maanden, maar ook weer een verkapte vorm van zoetigheid aan toegevoegd.... Gek wordt je er van Het lijkt wel of tegenwoordig alles bewerkt is of wel iets op aan te merken is
In Engeland worden de dingen die hier vanaf 8 maanden zijn als 7 maanden aangeduid. Het gaat er denk ik met om of je baby al zelf kauwt of alleen sabbelt. En fruit zit altijd suiker in hè? Het zijn de extra toegevoegde suikers doe slecht zijn, niet de van nature aanwezige. Anders kun je helemaal niks meer eten. Het geven van dingen als diksappen probeer ik wel zoveel mogelijk uit te stellen ivm de (natuurlijke) suikers. Dit vooral omdat een beker drinken niet in een paar seconden leeg is en dus een aanslag op de tanden
Ben ik met je eens. Ik wil niet dat mijn zoon went aan zoveel zoetigheid. Wat is er mis met een naturel rijstwafel? Waarom met appel of banaansmaak? Daar sta ik niet achter.
Die van kruidvat zijn inderdaad puur, en zonder zout. Ze zijn ook kleiner, dus makkelijker voor een baby.
Ik geef wel met appel, maar ik snap je wel. Die van kruidvat zijn wel naturel, maar ik heb niet op de ingrediënten lijst gekeken. In de producten van ella's kitchen zitten ook geen toevoegingen trouwens. Die worden ook in de supermarkt verkocht
Dat slaat helaas nergens op. Suiker komt van nature voor in bijvoorbeeld fruit, suikerbiet, suikerriet en mais. De ene suiker is niet beter of slechter dan de andere. Suiker is een koolhydraat die gewoon gezond is op het moment dat de koolhydraat ook daadwerkelijk door het lichaam wordt gebruikt. Als je te veel suiker eet (of iets anders met veel calorieën) dan kan je er dik van worden. Het maakt dan niet uit of het gaat om fruitsuikers of andere suikers. Het voordeel van fruitsuikers is dat als je het stuk fruit in zijn geheel opeet (dus niet in de vorm van sap) je ook de voedingsvezels binnenkrijgt. Als je een product in de winkel koopt en er zitten fruitsuikers in, dan is dat dus niet per definitie gezond. Kijk maar eens hoeveel stuks fruit je moet eten om aan die hoeveelheid fruitsuikers te komen.
Lekker botte reactie. Ik bedoel dat extra suikers om een product zoeter, dus 'lekkerder' te maken (en dus volstrekt onnodige suikers imo) slecht zijn. Het is niet nodig om die te gebruiken. Als ik een smoothie maak met fruit, weet ik dat er veel suiker in zit, maar dat soort producten drinken de meeste mensen ook niet de hele dag door. Leven zonder suikers is natuurlijk niet gezond, maar als je een gezonde levenstijl erop na houdt, met een gezond eetpatroon, krijg je voldoende suikers (niet teveel en niet te weinig) binnen uit je normale eten. Echter, als producten extra suiker bevatten om het langer houdbaar of lekkerder te maken, krijg je al snel teveel binnen en dit zijn dus wel degelijk onnodige en dus slechte suikers.
Ja sorry het was niet mijn bedoeling om bot over te komen. Ik verbaas(de) me alleen over je reactie(s). Ook fruitsuikers in andere producten dan het stuk fruit zelf zijn zoetmakers, niet alleen andere soorten suiker. Vergelijk het met aardbeien en aardbeiensiroop zonder toegevoegde suiker. Als je 100 gram aardbeien eet krijg je veel minder fruitsuikers binnen dan als je 100 gram aardbeiensiroop zonder toegevoegde suiker eet (of drinkt). Dan had je waarschijnlijk beter 10 gram suiker over je 100 gram aardbeien kunnen strooien.
De AH verkoopt ook rijstwafels zonder zout. Staan bij het glutenvrije assortiment. (ook geen gluten dus ) Heb ze bij kruidvat nog niet kunnen vinden.