jeetje wat een ophef om mijn keuzes...heftig en erg kinderachtig..vooral de vooroordelen die erbij komen kijken..alsof ik mijn kind iets te kort zal gaan doen..erg sneu hoor op die manier je mening moeten uiten..kan ook op een volwassen manier...of ga je je kind ook leren dat hij zei andermans keuzes niet moet respecteren als hij/zei niet dezelfde opvattingen hebben als jou in het leven? triest! Goh wat doen mijn man en ik ons kind toch aan zeg..nu al nadenken over de opvoeding en zijn leven En hoe weten jullie welke ervaringen ik heb met het zorgen voor kinderen en onderwijs als ik vragen mag? of welke keuzes wij maken om ons kind met anderen kinderen te laten omgaan? Wij laten de keuzes die we maken die met de ontwikkeling van ons kind te maken gaat hebben niet baseren op wat andere kindjes doen zodat hij erbij zal horen, maar op wat wij vinden dat goed voor hem is. Gelukkig gaat het hier om meningen..feiten zijn dat onderzoek uitwijst dat kinderen met thuisscholing het beter doen dan kinderen op reguliere scholen,is in Amerika ook populair om die reden. thuisonderwijs geven aan je kind is niet zo lastig om toestemming voor te krijgen als men hier doet doen lijken ik ken mensen die dit doen...weet heus wel wat hier bij komt kijken en vind ook dit weer iets zeggen over je oppervlakkige manier van oordelen over andermans keuzes. En als wij hier als aanstaande ouders nu al bewust over nadenken dan laat ons lekker snap niet dat je je hier zo druk om kan maken
Trek het je niet teveel aan. Ik ken kindjes die thuis les krijgen en dat zijn lieve sociale kinderen. Als ik de tijd, het geld en de kennis had gehad had was ik ook voor thuisonderwijs gegaan, maar ik moet helaas zorgen voor het brood op de plank en heb sowieso niet de juiste kennis in huis. Het huidige schoolsysteem is ook niet alles hoor, maar dat hier zeggen is zoiets als vloeken in de kerk.
Ik ben ook niet in alle situaties tegen thuisonderwijs, maar ik ben van mening dat verreweg de meeste kinderen het beste gedijden op een school die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van elk indivudueel kind. Alle onderzoeken wijzen uit dat kinderen zowel emotioneel, sociaal en academisch dan het beste presteren, niet met thuisonderwijs! 💡💡 En ik weet niet óf diegene over wie wij het nu hebben van plan is ZELF is haar kind te onderwijzen, wat al eerder gezegd is zou dat sowieso al geen goed plan zijn afgaande op haar vele grammaticale-en spellingsfouten. In de VS is thuisonderwijs een vaker voorkomend iets vooral omdat de afstanden daar zó enorm groot zijn dat er voor kinderen die afgelegen wonen simpelweg geen andere mogelijkheid is om maar school te gaan, laat staan een passende school. Ik kan alleen maar hopen dat wanneer haar zoontje geboren is ze zal inspelen op ZIJN behoeften en niet star zal blijven vasthouden aan HAAR denkbeelden, want alles bij elkaar (geen school, geen Sint en wie weet wat nog meer) kan ik ook alleen maar zeggen....'ach gossie'. 😞
Ik trek het me helemaal niets aan, maar vind het gewoon kinderachtig deze reacties...mijn kind gaat geen sinterklaas vieren en krijgt thuisonderwijs ah gossie wat is hij toch een arm kind. Come on heb je geen betere argumenten dan je kortzichtige meningen? ik ben wel benieuwd naar welke onderzoeken dit uitwijzen, want de onderzoeken die ik in mijn onderzoek naar thuisonderwijs hebben gedaan wijzen iets heel anders uit. Praten over iets waar je niks vanaf weet, uit frustratie en irritatie zegt meer iets over jou als persoon dan over onze keuzes het komt gewoon belachelijk kinderachtig over. Ik heb dan weer medelijden met kinderen die dit soort ouders als voorbeeld hebben. Ben benieuwd wat je hier op terug hebt : Thuisonderwijs vanuit wetenschappelijk oogpunt Gepubliceerd door redactie op 8 november 2013 | Leave a response Verzonden als bijlage bij de Kamerbrief: Zienswijze Thuisonderwijs voor rondetafelgesprek 14-11-2013 Deze toelichting is opgesteld door de Werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek van de NVvTO en gaat in op twee belangrijke punten in het debat over thuisonderwijs, namelijk: (1) dat thuisonderwijs prima kan voldoen in het recht op onderwijs van kinderen; en (2) dat kinderen die thuisonderwijs krijgen zich uitstekend sociaal-emotioneel kunnen ontwikkelen. Beide punten zijn overtuigend aangetoond middels wetenschappelijk onderzoek. Verder bepalen wij als ouders wat goed is voor ons kind, niet ons kind zelf. Karakter wordt gevormd door opvoeding en voorbeeld van ouders. Volgens kinderen is zoveel goed voor hun, maar wij voeden hun op niet andersom. Niet voor niks heb je hier in Nederland zoveel kinderen die over hun ouders heenlopen en alles te zeggen hebben. En geloof me ik heb veel ervaring met kinderen en er voor zorgen dus spreek uit ervaring.
hier nog een wetenschappelijk feitje voor wie er wil blijven doordrammen op ongegronde meningen : Een veel gehoorde zorg onder mensen met weinig kennis of ervaring met thuisonderwijs is dat het geen optimale sociaal-emotionele ontwikkeling mogelijk zou maken. Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat deze zorg niet gegrond is. Ouders die voor thuisonderwijs kiezen zijn in de regel juist erg begaan met de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kinderen en zij zijn zich ervan bewust dat zij extra moeite moeten doen om veel sociale contacten te realiseren voor hun kinderen [6]. Zij nemen daarom over het algemeen een actieve houding in in het creëren van mogelijkheden voor hun kinderen om deel te nemen aan veel sociale activiteiten, zoals sportclubs, muziek- en danslessen, spelen in speeltuinen, etc. [6]. Ook blijken thuisonderwijzers zich regelmatig te organiseren in netwerken [1]. Deze netwerken organiseren bijvoorbeeld speelgroepen en gezamenlijk museum- en dierentuinbezoek. In Nederland bestaat er eveneens een aantal onafhankelijke maar samenwerkende netwerken van thuisonderwijzers [7, 8, 9]. De extra moeite die thuisonderwijsouders stoppen in het creëren van sociale contacten en activiteiten blijkt effectief. Onderzoek toont aan dat thuis onderwezen kinderen gemiddeld net zoveel vrienden hebben als schoolgaande kinderen en dat die vriendschappen van vergelijkbare kwaliteit zijn [10]. De sociale activiteiten en contacten die via thuisonderwijs gerealiseerd worden, hebben een grotere diversiteit dan die van schoolgaande kinderen. Deze activiteiten en contacten hebben positieve effecten op de socialisatie van kinderen, waaronder hun actieve betrokkenheid bij de bredere samenleving en hun kennis van sociale omgangsnormen [6, 11]. Daarnaast blijken thuis onderwezen kinderen minder last te hebben van de negatieve kanten van peer-socialisatie, zoals pesten [1, 9], ondanks het feit dat zij in vergelijkbare mate als schoolgaande kinderen hiermee in aanraking komen [9]. Zij laten ook significant minder sociaal problematisch gedrag zien dan schoolgaande jongeren met overeenkomende achtergrond [11, 12]. Thuis onderwezen kinderen rapporteren positievere attitudes naar leraren/coaches, positievere relaties met hun ouders en een hogere mate van eigenwaarde, in vergelijking met schoolgaande kinderen [9]. Kinderen die thuisonderwijs hebben genoten stromen ook zonder emotionele of sociale problemen door naar het (hoger) vervolgonderwijs [1, 6]. Samenvattend: onderzoek toont overtuigend aan dat thuisonderwijs in de praktijk uitstekende voorwaarden schept voor een optimale sociaal-emotionele ontwikkeling en de socialisatie van kinderen in de bredere maatschappij. Als gevolg van deze praktijk ontwikkelen thuis onderwezen kinderen dezelfde, zo niet betere, sociale vaardigheden als kinderen die naar school gaan.
Wij vieren nog wel Sinterklaas. Ik vind het gewoon een erg leuk en spannend feest voor de kinderen. Dit jaar hebben we wel de oudste twee uit de droom geholpen. Dat is wel jammer, maar ze begonnen zo te twijfelen en de oudste zit al in groep 5, dus we vonden het beter om hem zelf in te lichten. Bovendien las hij in de krant over de discussies rondom zwarte piet en dat bracht hem in de war. Onze jongste is 2, dus die krijgt het dit jaar pas echt goed mee. We gaan ook altijd naar de intocht en ze mogen eens per week hun schoen zetten. Maar we hebben nooit grote bergen cadeaus gegevens. Meestal 1 duurder/groter cadeau per kind en daarnaast nog 3 of 4 kleine cadeautjes. Ik vind gewoon de hele setting leuk, wachten tot er op de deur wordt geklopt, pepernoten en taaitaai op tafel, om de beurt een cadeautje uitpakken... En hier blijven de pieten gewoon zwart, aan die onzin doe ik niet mee.
Nou ja dit kan echt niet, ga dan in gesprek met de ouders en zeg dat je geen uitzondering wil maken in een groep ( heel logisch ongeacht of je nou voor of tegen bent ) want dat is sneu voor het kind. Maar het achter de rug van ouders om doen die hun kind aan jullie toe vertrouwen ? Bah wat ontzettend achterbaks !
Kom op momy2b, je kunt alle onderzoeken van de wereld wel hebben gelezen met betrekking tot thuisscholing maar je hebt je eigen kind nog niet eens ontmoet. Het is dan toch logisch dat je niet serieus genomen wordt. Je kunt pas anticiperen op het gedrag en de opvoeding van je kinderen als je ze ook daadwerkelijk kent en de moeite neemt om ze te leren kennen voordat je dit soort beslissingen maakt. Jij roept dat je heel veel ervaring hebt met kinderen, ik betwijfel het want als dit zo zou zijn dan weet jij als geen ander dat ieder kind verschillend is en dat jij je aan moet passen aan je kind i.p.v. andersom. Je kunt helemaal nog niet weten of thuisscholing aansluit bij jouw kind en dat hij daar gelukkig van wordt, jij weet überhaupt nog niet eens wat het opvoeden van een kind inhoudt en wat voor hindernissen daarbij komen kijken. Probeer eerst op een open manier je kind te leren kennen voordat je dit soort drastische beslissingen neemt.
ik heb meer ervaring met het opvoeden van kinderen dan jij denkt te weten met je vooroordelen en ik ga mij zeker niet aanpassen aan mijn kind. Jij noemt dit drastische beslissingen, dat is ook weer zo'n opmerking dat je denkt kun je niet volwassen reageren. Drastisch ? op hoeveel scholen moet je je kind ik weet niet hoelang van te voren aanmelden. Ik ken zoveel ouders die hun kind al met 1 jaar aanmelden op een reguliere basisschool, zijn dit allemaal ouders die drastische beslissingen maken? Lekker kort door de bocht hoe je redeneert. De beste vorm van onderwijs (in onze ogen )kiezen wij zelf uit voor ons kind , en niet andersom. Het voordeel aan thuisonderwijs is JUIST dat je het geheel kan vormen en aanpassen aan het karakter van de kinderen die je onderwijs geeft. Dus je hele punt valt daarbij in het niet. Gewoon een kwestie van andermans keuzes respecteren ipv er zo'n ongegronde vooroordelen over te hebben, dat lijkt me wel zo volwassen.
Ik ben vooral heel benieuwd hoe mensen thuisonderwijs praktisch en financieel vorm en invulling geven. En ik denk dat je bepaalde dingen inderdaad pas kunt bepalen als je je kind kent en dan het liefst al wat langer dan een paar maanden of een jaar (die wachtlijsten vind ik dus ook belachelijk). Ieder kind is zo anders en ik geloof er in dat het goed is dat in je keuzes mee te nemen en te proberen aan te sluiten bij de persoonlijkheid van je kind. En soms is het kiezen uit twee kwaden...en dan hetgeen kiezen wat je het minst kwalijk linkt. Ik ben in mijn hele leven helaas nog niets tegengekomen wat in mijn beleving 100% juist was, ik kan altijd overal voors en tegens voor bedenken.
Ik zeg niet dat ik tegen thuisscholing ben, maar ik vind het inderdaad drastisch om dit al te beslissen als je kind nog geen eens geboren is, net zo goed als dat ik het drastisch vind om een ongeboren of 1 jarig kind al op te geven voor een bepaalde school omdat jij als ouder zijnde perse een bepaalde richting op wilt gaan ipv naar je kind en alle bijkomstigheden te kijken en dan te kiezen. Je leert jezelf als ouder en jouw manier van opvoeden pas kennen als je kind geboren is dat zou een ervaringskundige toch moeten weten. Wat is je ervaring met kinderen en ga je zelf de thuisscholing geven?
We vieren Sinterklaas maar dan op z'n Belgisch dus gewoon de avond ervoor schoen zetten, zingen voor de schoorsteen etc.. En dan de ochtend van Sinterklaas spelen met de cadeautjes die voor de schoorsteen staan. Kerst is gewoon een volwassenen feest bij ons. Kinderen eten mee maar er wordt niet echt iets gegeven. Misschien wel een klein cadeautje of zo maar niet echt bewust.
Ik heb het eigenlijk niet goed uit het topic kunnen halen?? Waarom eigenlijk de keuze voor thuisonderwijs en dus de bewuste keuze om niet voor naar school te kiezen?
Wij gaan sinterklaas zekerweten vieren. Bij mijn ouders thuis vierden we het maar niet heel uitgebreid. Er werd bijvoorbeeld niet gezongen, geen verhaaltjes gelezen etc. Dat vind ik wel heel jammer. Ik wil het met mijn kindje dan ook heel uitbundig gaan vieren. Heb er zelf al heel veel zin in terwijl de kleine er nog niets van snapt omdat hij te jong is.
En andersom genoeg kinderen die wel naar school gaan en weinig tot geen vriendjes hebben . Nu kunnen wel met zijn alleen heel hard oordelen over Momy2b, maar je kunt de vragen ook omdraaien die haar gesteld worden. Want wie zegt dat onze kinderen op school beter af zijn dan haar thuisgeschoolde kinderen. On-topic. Ja, wij vieren gewoon Sinterklaas dit jaar. Of we nu wel of niet geloven, ik vind het een leuk feest. We houden het klein of beter gezegd, proberen het klein te houden.
Ik heb het nog niet eerder gevierd, dit jaar zal dan de eerste keer zijn. Denk dat het schoen zetten vooral zal bevallen en het makkelijkste te snappen is, denk dat het lastigste is om dat er na sinterklaas weer uit te krijgen Even een vraagje, zijn hier nog dames die het op de "oude" manier vieren? (met één sint en zwarte piet zoals die was) Ik neig er naar om het op de oude manier te gaan vieren, maar vraag me af hoe ik dat het beste kan aanpakken ivm dat het met tv, intochten en school waarschijnlijk dan anders zou zijn. Dus zou graag even ervaringen lezen hoe jullie dat dan doen
Wij laten geen fysieke Sint en/of Pieten komen, dat maakt het een stuk makkelijker. Er komen gewoon op de één of andere manier cadeautjes en we hebben pakjesavond. Tot nog toe wordt dat gewoon zonder vragen geaccepteerd (de kinderen waren vorig jaar bijna 1, 2, bijna 3 en 5,5).