Morgen gaan we kijken bij een basisschool voor Tobias.... Ik wilde eigenlijk alleen informatie inwinnen over of ze een wachtlijst hadden maar werd direct uitgenodigd om eens te komen kijken. Beetje vroeg, maargoed... Ik vind het wel leuk eigenlijk Maar waar letten jullie op als je gaat kijken bij een basisschool?
Hier van jan 2013 en staat al een tijd ingeschreven. Sfeer op 1. Protocollen. Ventilatie. Ik bekeek ook via Google het inspectierapport.
Lijkt mij niet heel vroeg eigenlijk, je hebt nog 2 jaar (of 3 als je hem pas op school wil vanaf dat hij echt leerplichtig is). Hier in de omgeving zijn zelfs scholen waar mensen baby's inschrijven vanwege de lange wachtlijsten. Waar je naar moet kijken, ligt vooral aan wat je zoekt in een school. De wensen van ouders kunnen nogal uiteen lopen hierin.
Bij die school was er helemaal geen wachtlijst, dus dan is het misschien wel wat vroeg Wat apart dat het zoveel scheelt per regio blijkbaar
Collega's van mij uit Den Haag krijgen al een oproep van de gemeente om in te schrijven als het kindje 1 jaar is! Naast sfeer, hoe de school problemen aanpakt en de grootte van de klassen zijn voor mij enkele dingen belangrijk: Creativiteit stimuleren. Dit kan door bij muziekles, maar ook handvaardigheid Sporten. Vroeger gingen wij bij goed weer softballen op het schoolplein 's middags. De hele klas ging op een leuke manier met elkaar om. Het is goed voor de conditie, coordinatie, teamspirit (ook kinderen hebben dat) etc en bovenal vond echt iedereen het leuk! Type onderwijs. Heb je een zelfstandig kindje, dan is zelfstandig werken prettiger. Een ander kind heeft juist meer baat bij opdrachten en de regelmaat die daarbij hoort Religie. Ben je religieus of juist niet? En hoe gaat de school daarmee om? Ik ben atheist en zou het niet fijn vinden als mijn dochter moet bidden, maar andersom kan natuurlijk ook. Wel of niet tweetalig. Er zijn onderwijsvormen die sommige lessen in een andere, meestal engelse, taal geven
Vooral de sfeer. Protocollen zijn leuk, allemaal van die ideale pestprotocollen, HB-protocollen etc. Maar de uitvoering daarvan is niet altijd zo mooi. Dus het best kun je dat ook aan ouders vragen die de kinderen daar op school hebben zitten (zo viel de buurtschool voor ons af). Als de sfeer goed is, in verschillende klassen, dan is het vaak voor een kind ook fijn om daar te kunnen werken. Ik ben vooral op mijn kind afgegaan, Hij was toen ruim 2,5. Bij 3 scholen geweest en bij 2 daarvan blijf hij stijf bij ons staan. Bij de derde liep hij de klas in en ging zitten spelen. Wij vonden daar de sfeer ook het fijnst..
Wow.... Ben ik nog helemaal niet mee bezig . Is dat wel raadzaam? On topic: ik zou ook de rapporten opzoeken van de inspectie, die staan gewoon openbaar online.
Onze oudste staat ook al ingeschreven. Wij hebben bij 3 scholen gekeken (dus al via andere informatie een selectie gemaakt). Wij hebben gelet op: Sfeer, hoe is de school ingericht, hoe zijn de leraren met de kinderen etc. Werkvorm, sluit de lesstof aan bij de belevingswereld van het kind, hoe wordt een onderwerp aangeboden. Regels, heeft de school regels die ons ook aanspreken of juist totaal niet. Huiswerk, hier ben ik fel op tegen dus een school waar huiswerk wordt gegeven (groep 7/8 1x in de week iets maken uitgezonderd) werd het sowieso niet. Verder kun je misschien bij ouders informeren die hun kind op die school hebben zitten. En kijk naar wat jij zeker wil zien in een school en wat je zeker niet wilt zien.
Daar kun je wel op tegen zijn, maar de overgang naar de middelbare school wordt dan erg groot hoor. Dochter zit nu in groep 7 (heeft groep 6 gemist) en moet nu wel even wennen, maar weet van moeders die kinderen op andere scholen hebben, dat zelfs voor slimme gymnasiumkinderen de stap van nauwelijks huiswerk naar bergen huiswerk echt enorm is. In groep 5 op deze school af en toe dictee en een paar keer topo, groep 6 weet ik dus niet, en in groep 7 elke week 2 pagina's huiswerk, en af en toe een toetsweek met 2x dictee, topo, aardrijkskunde, geschiedenis, Engels en taal. Rekentoetsen gaan via de methodes, zonder huiswerk. Ze zullen toch een keer aan huiswerk moeten wennen, of jij daar nu op tegen bent of niet...
Wij maken gebruik van kinderopvang. Ik vind het dus ook belangrijk dat er faciliteiten zijn in/ vlakbij de school en dat de tussenschoolse opvang goed geregeld is.
Hier worden kinderen ook pas ingeschreven als ze 3,5 zijn, dus begrijp jou wel Waar wij op hebben gelet: - sfeer: hoe wordt omgegaan met kinderen, de inrichting, indeling van ruimtes enz - voelt de school als een warme huiskamer - hoe gedragen zich de kinderen, voelen ze zich thuis - hoe formeel en voorgekauwd is het verhaal van degene die rondleiding geeft? (Een lezing uit een of andere theorie over onderwijsvormen en hoe dat theoretisch impact heeft op kinderen zou voor mij directe afknapper zijn), - benaderen ze kinderen persoonlijk en spontaan? - wat zegt het onderwijsinspectierapport - hebben ze een pestbeleid, en een kanjerbeleid - wat voor extra activiteiten krijgen kinderen (hier drama, lessen in het natuur, danslesssen, veel lessen op locatie enz)
Vooropgesteld dat alle tips in dit topic heel handig zijn, vind ik dit toch wel een heel fijne reactie! Hier zou ik namelijk zelf nog niet echt aan gedacht hebben, denk ik en het is idd wel belangrijk ook
Waar ik ook op zou letten wat ze doen met kinderen die voorlopen en kinderen die juist een achterstand hebben.
Haha, nou bij deze Mijn nachtmerrie is dat mijn kinderen met zo'n taxibusje naar de naschoolse opvang moeten en dat dat busje dan niet komt opdagen ofzo. Dus hier erg blij met de opvang in de school.
dit vond ik ook heel belangrijk! Wordt het een beetje weg gewoven, of er om heen gepraat, of wordt er echt serieus iets mee gedaan? Rooster is ook goed om naar te kijken. Er zijn scholen waar de kleuters om de 2/3 weken een vrije dag hebben. Is dat haalbaar voor jou? Ik zou zelf een voorkeur hebben gehad voor continurooster, helaas woon ik op een dorp waar slechts 3 scholen zijn, en geen enkele heeft continu rooster. Ook pestbeleid vond ik belangrijk. Hier werken ze met kanjer training vanaf de kleuter klassen, en ik heb me ingelezen in de verschillende sociale trainingen (waar kanjertraining dus een van is) en vond zelf die het meest aansprekend. Ook klas grote en vorm heb ik op gelet. zijn het combi klassen? of zitten alle groepen apart? En met hoeveel kinderen? Dit is overigens niet alles zeggend, onze school had altijd combi klassen, en daar ook een reden voor, helaas zijn ze daar dit jaar van af gestapt.... onwijs balen vond ik dat! Maar het aller belangrijkste is inderdaad sfeer!
Ik had m'n dochter ingeschreven toen ze 8 weken was en dat vonden ze te laat waardoor ze nu op de wachtlijst staat en ze weinig kans maakt. Ik had haar op die school ingeschreven omdat het in een kakbuurt zit en omdat ze er muziekles en Engels geven.
Toen wij op zoek gingen naar een basissischool vonden wij deze punten belangrijk: Op wat voor manier geeft de school les? Hoe wordt er omgegaan met pesten? Hoe wordt er omgegaan met de verschillende leerniveaus van de kinderen? Daarna bleven er voor ons 2 scholen over en namen onze dochter mee naar beide scholen. Op de eerste school (die voor ons eigenlijk tweede keus was) was onze dochter meteen heel vrij. Wat ins verbaasde, want ze is ontzettend verlegen. Op de tweede school die voor ons eerste keus was kwam ze maar niet los, en hing letterlijk aan mijn broek. Toen was het voor ons duidelijk, het werd school nummer 1. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, wat een ontzettend fijne school en wat gaat onze dochter er elke dag met veel plezier naartoe. Mijn tip is dan ook om je kindje mee te nemen zodat je kunt zien hoe hij of zij zelf reageert.
Wanneer inschrijven verschilt echt zo per plaats. Hier een provinciestadje en ik was met 3,5 jaar nog vroeg . Maar ik vind het prettig het geregeld te hebben en we wisten toch al zeker dat we voor die school zouden gaan, we zijn er speciaal voor hier naartoe verhuisd
Sfeer, welke school, manier van lesgeven en lesuren / opvang. En vooral: Zie je je kind daar 8 jaar naar school gaan? Met anti-pestprotocollen kunnen ze jullie doodslaan en staat vaak mooi op papier, maar als ze in de praktijk niet werken ben je er er niets mee. Zelfde met het protocol rond aangepast onderwijs voor hoogbegaafden of kinderen die minder goed meekomen. Voor je hem officieel inschrijft ... hoor ook es hoe de school aangeschreven staat bij andere ouders. Het zegt niet alles, maar een school die bijvoorbeeld al jaren alleen maar leerlingen verliest is niet echt schitterend bezig. Hetzelfde met scholen en klassen die 3 verschillende leerkrachten op 1 jaar zien (1 keer kan dat nog per toeval voorvallen, maar als je dat vaker hoort ...). Geniet overigens van het "geen wachtlijsten" ... Hier in België moet je voor sommige scholen gewoon dagenlang kamperen. Of in Antwerpen hebben ze 't kamperen in de kleuter en lagere school afgeschaft, maar duid je via internet in 't jaar voor je kind als kleuter begint 6 scholen aan. 1 van die 6 wordt het. Dat kan met veel geluk je eerste keuze zijn ... maar het kan ook je 6de keuze aan de andere kant van de stad zijn. Broers en zussen hebben voorrang dus in sommige scholen heb je nadat zij zijn ingeschreven gewoon al geen plaats meer.