Ik heb er bij ons nog niks over gehoord gelukkig,maar een vriendin van mij werd van de week aangesproken op haar psz dat ze niet blij waren met de nieuwe winterschoenen van haar zoon. Het zijn normale schoenen hoor...enkelhoog en mer veters en een rits. Maar daar zit dus ook het probleem. Zo'n schoen is voor een peuter heel lastig aan te krijgen. Nu ben ik heel erg voor zelfredzaamheid, kan mijn zoon zichzelf aankleden, kan zn jas aan en uit doen e.d. Maar deze schoenen (ik heb een soortgelijk model lukt volgens mij geen enkele peuter. Behalve (en daar zit het euvel) als het klittebandschoenen zijn. En daar is mijn vriendin, net zoals ik overigens, absoluut geen voorstander van. Ze gaan makkelijk aan ja maar het zijn vaak de minder goede schoentjes en wij kijken bv ook of een schoentje qua breedte goed zit. Daar heb je met klittebandschoenen helemaal weinig keuze in. Sowieso trekken peuters de bandjes niet goed aan waardoor zo'n schoentje om het voetje floddert. Maar de psz vond het dus erg fijn dat ze zo'n schoen zou aandoen naar de psz. Ik begin er dus echt niet aan mochten ze dat hier voorstellen..ik vind hoe een schoen zit veel belangrijker dan dat het makkelijk is. Het ventje krijgt zn gymschoenen overigens wel zelf aan...alleen na het gymen zn gewone niet meer. Wat vinden jullie hiervan?
Ik vind dat je voor die paar uurtjes peuterspeelzaal best een paar makkelijke schoentjes aan kunt schaffen. Je kindje krijgt echt niet gelijk slechte voetjes van die paar uur per week.
Hier gewoon 'knappe' schoenen, maar de schoenen gaan ook in principe niet uit. Gaan ze in die paar uur ook echt gympen met ze? Hier niet hoor, druk genoeg met zindelijke wordende kindjes etc. Onze jongste gaat nu naar het kdv twee ochtendjes en daar heeft iedereen een paar laarzen staan om eventueel buiten te kunnen rommelen met minder weer, maar blijven schoenen in principe ook aan.
Hier was het zo erg dat ik mijn zoon eraf gehaald heb. Iedere keer als we naar huis liepen bij de psz vandaan plaste hij in zijn broek. Ik vroeg aan hem hoe het kwam. Dan zei hij: de juf wilde mijn knoop niet losmaken mama. Dit meerdere keren aangegeven bij de psz maar kreeg geen gehoor. Ook kwam ik een keer een kwartier te vroeg dus stond buiten te wachten. Ik stond op een plekje waar ze mij niet konden zien, anders komt zoon gelijk naar mij toe en wil niet meer spelen. De kinderen waren buiten aan het spelen. Hij kreeg ruzie met een ander jongetje om een bezem. Ze werden allebei op een bankje gezet en moesten daar blijven zitten totdat ze het samen goed gemaakt hadden. Dan hebben we het over kinderen van 2,5 en net 3 jaar oud!! Goed ze begrepen er allebei niks van en hebben een kwartier gezeten op het bankje zonder dat er een juf bij kwam. Daarna mochten de moeders het plein op om ze op te halen en zaten ze daar nog. De juffen waren bezig met opruimen en kinderen uitzwaaien en keken totaal niet meer naar de jongens om, bespraken de situatie niet nog even ofzo. Toen ik de juf vroeg wat er aan de hand was zei ze dat ze ruzie hadden gehad en het zelf moesten uitpraten. Ik heb hem gelijk meegenomen, zoon wilde helemaal niet praten durfde geen woord te zeggen. Iedere keer dat hij naar de psz moest begon hij enorm te huilen. Bij het brengen zeiden de juffen hem nooit gedag. Niemand die hem van me overnam als hij zo huilde. Hij liep daar echt verloren rond. Toet ik hem op een keer iets te laat bracht en ik zag hoe de juf een meisje voor gek zette voor alle kindjes. Ze was zelf gaan plassen en kreeg haar broek niet omhoog dus kwam ze vragen of de juf haar wilde helpen. De juf pakte haar bij de hand en zei keihard tegen alle kindjes: kijk nou toch wat een raar meisje! Komt f zomaar in haar blote kont van de wc af, je laat toch niet iedereen je blote kont zien! Ik vond het zo bizar om te zien. Een klein meisje wat hulp vraagt en die zet je zo voor gek voor de hele groep??!! Mijn zoontje kwam ook altijd met zijn broek naar beneden uit de wc en vroeg dan om hulp. Op die leeftijd is dat nog helemaal niet gek vind ik. Ik was echt zo boos en geschokt en het was ook de druppel na meerdere dingen. Zoonlief huilde weer dat hij niet wilde en zei juffie alleen maar boos deed. Ik heb hem toen gelijk mee naar huis genomen en nooit meer gebracht. Helaas zijn deze juffen er nog steeds en heb ik mijn dochtertje nu niet opgegeven voor de psz. Ik durf haar daar echt niet te brengen. Heb totaal geen vertrouwen in die juffen. Heb ook de afgelopen twee jaar van meerdere kinderen gehoord dat ze eraf gehaald zijn door nare ervaringen.
Abri, ja dat is dan ipv buiten spelen en dan hebben ze ook gymschoentjes aan. Suus1983, misschien niet...maar ik bv zou die schoenen verder niet aantrekken en zeker geen zin in dwarse peuter taferelen die dan die schoenen op een ander moment ook aan wil. Zij zien immers geen verschil. Slippers en laarzen enz krijg ik wel uitgelegd. Maar 2 dezelfde soort schoenen? En ik vind dat eerlijk gezegd ook niet aan de psz om te bepalen. Dat jongetje gaat toevallig 4 dagedelen...ik vind dat best veel dan. Het voelt voor mij raar om een hoop geld aan goede schoenen uit te geven terwijl hij dan op school weer andere aan moet. Ik heb er bv juist voor gezorgd dat ze speelproof zijn (stootneus e.d.) dan is dat toch hartstikke zonde? Pearls...o dat klinkt wel heel naar.
Ik heb zelf alleen er ervaring met KDV en ik weet niet of een peuterspeelzaal daar veel van verschilt, maar op het KDV maakt het de leidsters niet uit of de kinderen veterschoenen, laarzen, gympen of wat dan ook aan hebben. Ze helpen iedereen die hulp nodig heeft. Ze adviseren hier wel bepaalde soorten/merken buitenkleding. Zeker nu het buiten wat natter wordt, vragen ze alle ouders een regenbroek/regenpak mee te geven. Als tip werd de regenkleding van H&M gegeven. Maar verder dan dat heb ik nog niet meegemaakt.
dit is dus precies mijn ervaring en insteek...ik werk nu 10 jaar met peuters en de eerste 7 jaar in groepsverband (kdv) en het zou werkelijk niet in mij opgekomen zijn om ouders om makkelijke schoenen te vragen omdat het mij anders te veel moeite kost. Het enige wat ik gezegd zou hebben is als een kindje bv veel te koud oid gekleed gegaan zou zijn. Maar dus voor het comfort van het kindje. Ik vind die verzorgende taken er juist bij horen, en natuurlijk werk je naar zelfredzaamheid.
Wat een gek verhaal pearl hier zou ik ook geen goed gevoel bij hebben hoor brrr wat naar allemaal. On topic: ik vind dat een psz niets te willen hebben in welke schoenen mijn kind draagt. Hier ook alleen goede stevig zittende schoenen en als dat bij een jongen toevallig klittenband zou zijn hebben ze mazzel. En gymmen ipv van buitspellen alleen bij echt slecht weer of altijd. Vind frisse lucht toch ook wel belangrijk hoor
Nou ik vind het raar. Zelfredzaamheid stimuleren is goed, maar speciaal voor de psz andere schoenen kopen vind ik echt niet nodig. Hier 2 schatten van juffen die zoonlief stimuleren om dingen zelf te doen. Bijv. naar de wc gaan, maar als het hem zelf niet lukt helpen ze hem gewoon even hoor. Geen probleem! Hier wordt trouwens niet gegymd en houden ze gewoon hun schoenen aan.
Hier hebben ze allemaal binnenschoenen voor het kdv /peuterspeelzaal. Dit mogen pantoffels, crocs, anti slip sokken etc et zijn. Gaan ze naar buiten in de tuin? Dan krijgen ze laarzen aan van het kdv in hun eigen maat. Als ze echt gaan wandelen gaan de eigen schoenen aan. Ik vind dit een prima regeling. Iedereen wordt geholpen, ongeacht schoeisel. Ze stimuleren wel zelfredzaamheid bij oudere kinderen. Bijv. Zelf aantrekken en dan strikken / dichtdoen door de leidster. Maar alles spelenderwijs. Niets moet.
Maar, wanneer moeten ze op de peuterspeelzaal hun schoenen uit dan? Hier dus echt nooit....Vroeger toen ze soms bij het kdv ernaast gingen spelen moest het daar wel maar inmiddels is het kdv weg dus dan hoeft het echt nergens. Mijn jongste kan nu wel zelf haar laarsjes (met rits) aan doen, maar de oudste kon dat op die leeftijd echt nog niet. En nog steeds kan ze geen veters strikken overigens. Daar krijg ik nu weleens opmerkingen over, maar goed, zij zit inmiddels in groep 2. Op de peuterspeelzaal vind ik dat soort dingen echt nog niet nodig, net als zelf een rits dichtdoen enzo. Als ze het kunnen is het mooi meegenomen maar ze zijn er om het te leren hoor. Mijn ervaring is dat de meeste kinderen dit toch pas echt in groep 1 leren. Hier gelukkig hele lieve leidsters, die altijd willen helpen, troosten en echt alles voor en met de kinderen doen. Anders zou ik ze ook niet met een gerust hart achterlaten!
Ik kan me het wel voorstellen van de psz, ik ben go en word ook echt niet blij van sommige schoenen! Die van dat kindje zijn van die schoenen die je vaak amper aan krijgt en zelfs een kleuter kan dat vaak niet. Dus straks op school zal ze ook commentaar krijgen van de juf, zij heeft nog veel meer kinderen. Maar goed ik heb natuurlijk maar 1 of 2 van zulke kindjes met schoenen en dan komt het nog wel goed of ik laat ze met regenlaarsjes aan even mee gaan als het voor 5 minuten is....
Wat erg! :x Een knoopje los maken lijkt me nog wel het minst erge en een bloot loper kleed ik ook weer snel aan onder het motto van kom even je billen verstoppen...
Dochter zit op de creche en ik heb ze er nooit over gehoord. Nu let ik er wel zelf op dat ze makkelijke schoenen aanheeft. In de winter dragen ze overigens gewoon pantoffels binnen of lopen op sokken. Zo'n schoen de hele dag aan je voeten is ook niet fijn. Ze heeft Nike schoenen met klittenband en zitten prima en ook stevig genoeg en ze kan ze makkelijk zelf aan en uit doen en ook geen gevaar van losse veters en struikelen of ergens tussenkomen te zitten.
Maar waar haal je vandaan dat klitterbandschoenen minder goede schoenen zijn? Mijn zoon is tot zijn 4de begeleid door de fysio vanwege hypermobiliteit en wij hebben al zijn schoenen laten goedkeuren. En de beste modellen waren, jawel, klitterband schoenen van shoesme of freaks. Laarzen en vooral regenlaarzen zijn juist helemaal niet goed voor de enkels en voetbed van een voetje in de groei. Zolang schoenen een hoge en stevige 'rug' hebben en qua breedte goed passen maakt sluiting weinig uit. Bij een veterschoen maken peuters juist vaak rare bochten met hun enkel om via de zijkant in de schoen te komen.
Ik heb nog nooit commentaar op schoenen gehad en ook nooit op hun zelfredzaamheid... Geen peuterspeelzaal maar kinderdagverblijf. Voor mijn gevoel wordt nu pas van mijn oudste zelfredzaamheid verwacht! En nog krijgen sommige kleuters hulp als het niet helemaal lukt als ze gaan gymmen!
de klittebandschoenen die ik allemaal tegen ben gekomen zijn heel breed. Daarbij trekt een peuter die zelf nooit strak genoeg en dan floddert dat schoentje rond die voet. Voor deze winter heb ik develab schoenen voor mijn zoon. Van hetzelfde merk de klittenbandversie gehad en die zat voor geen meter.
Nou ii werk op een kdv wij moeten ook soms meerdere keren per dag 16 kinderen helpen met schoenen aandoen,ja en sommige schoenen zijn niet altijd gemakkelijke zoals hoge converse maar zou het niet in mijn hoofd halen daar iets over te zeggen. Ik neem aan dat van alle kinderen die ze hebben niet iedereen moeilijke schoenen heeft. Idem met jassen,we hebben een truc om jassen aan te doen en niet iedereen kan dat gelijk helpen we toch even. De enige keer dat we iets zeggen als het voor een kind niet handig is dus er elke keer mee valt zoals teenslippers .
Bij het naar de psz gaan hield ik er geen rekening mee. Nu T. naar de basisschool gaat wel. Ik weet dat ze op woensdag gym hebben en dan mag ze van mij makkelijke schoentjes aan (laarsjes, sketcher gympjes). Die kan ze zelf aan en uittrekken en dat scheelt juf weer wat.