Maar moet die psycholoog ook in je gemeente zitten of kan dat daarbuiten. Ik woon dichter bij een grote plaats in een andere gemeente, zelfs provincie, dan dat ik hier in de buurt wat heb waar ik goede dingen over lees. Dan moet ik dus naar mijn huisarts voor een verwijzing? Sorry voor alle vragen, wat een uitzoekwerk nog, moet even kijken waar ik ga beginnen met zoeken.
Wij hebben een heel traject doorgelopen van hgpd en ggd erbij etc. Uiteindelijk niet zo veel aan gehad. Ben naar de huisarts geweest en die stuurde ons gewoon naar de kinderarts. En daar heb ik juist wel wat aan gehad. Dus dat is misschien ook nog een tip.
Zonder verwijzing krijg je sowieso niets terug, met verwijzing zou ik het ook goed navragen, want het is echt niet altijd zo dat je 80%-100% terug krijgt. Misschien weet de huisarts er meer over en anders zou ik het navragen bij degene of de instantie waar je het onderzoek wilt laten uitvoeren.
mag ook op mars zitten. als ze maar een contract heeft met je verzekeringsmaatschappij. maar als je een lokale verzekering hebt dan is de kans klein dat ze dat heeft. huisarts weet het ook waarschijnlijk. je hebt ook HB kind ouders verenigingen. ouders met HB kinderen die je namen kunnen geven. en wie ook nog veel beter weet is de schoolarts. die vertelt echt niets aan de school of zo. gerust een afsprak maken of bellen met de schoolarts. zo kregen wij een goede naam. en zij vroeg weer een ander keertje aan ons hoe we die deskundige vonden, om anderen naar haar toe te verwijzen. dus. school arts nog beter dus. maar sommige HA zijn ook helemaal op de hoogte, vaak in hetzelfde gebouw enzo zoals hier met de school arts.
Hallo Jo79, Ik zou zo bovenstaande stuk kunnen hebben geschreven. Ik heb een zoontje van 6 jaar met een gebruiksaanwijzing. Bij ons viel zijn gedrag op toen hij 1,5 jaar oud was maar ik kon me vinger er niet op leggen, maar mijn onderbuik gevoel bleef altijd. Toen hij in groep 1 begon startte de problematiek! We kregen veel reclamaties over zoon zijn gedrag slaan, bijten, duwen, niet luisteren, niet stil kunnen zitten, overal doorheen praten, niet op zijn beurt kunnen wachten etc. Na de zomervakantie een goed gesprek gehad met de juf die enorm meegaand was en ons zoontje zo vaak mogelijk ergens bij betrok. Uiteindelijk in groep 2 het besluit genomen om ons zoontje te laten testen. Mijn uitleg gedaan bij de huisarts waar we tegenaan liepen en die was het met ons eens om het verder te laten uitzoeken. Na het onderzoek kwam er hooggevoelig/sensitief met begaafdheid uit de test. Vervolgens is ons zoontje in groep 2 werkjes van groep 3 gaan doen en dit ging hartstikke goed. Hij had weer zin in school en was thuis ook een blijer kind! Nu zit ons zoontje in groep 3 en heeft hij af en toe ook zijn nodige dagen dat het wel goed gaat en soms niet. Ons zoontje heeft naast bovenstaande ook een concentratieprobleem door zijn hoogsensitiviteit pikt hij alle prikkels op (bijv, de juf legt iets uit. Ons zoontje luistert maar hoort ook een deur in de gang dicht gaan, hij hoort stemmen op de gang en vraagt zich dan af wie dat zijn, vervolgens herinnerd hij zichzelf dat hij naar de juf moet luisteren omdat hij het anders niet gaat begrijpen etc.) snap je het een beetje? Door de onrust in zijn lijf dacht een ander onderzoeksbureau dat hij ADHD heeft en we aan de medicatie moeten. Dit hebben we geweigerd omdat, ik weet dat ons zoontje geen ADHD heeft. Ik werk al 8 jaar met kinderen met autisme en ADHD en zou dat echt bij ons zoontje herkennen. Ons zoontje slaapt erg weinig wat ook weer af te leiden is aan begaafdheid, maar een onderzoeker zegt dan weer 'nee uw kind heeft adhd en slaapt daarom slecht door alle onrust'. Mijn advies aan jou is blijf goed bij jezelf en laat je niks wijs maken door onderzoekers als je het ergens niet mee eens bent. Mensen gaan snel er vanuit dat onderzoekers het snel bij het juiste end hebben maar hier ben ik het niet mee eens. Succes met je zoektocht. Voor vragen kun je me altijd pb-en.
Klopt Lamode, daarom wil ik me goed verdiepen in onderzoeksbureaus, bij hoogbegaafdheid is de kans op misdiagnoses best groot, omdat een aantal gedragskenmerken sterk overeenkomen met ADHD of autisme. Al weet ik dus niet of hij hoogbegaafd is, maar goed, toch wel iets om rekening mee te houden. Het is een heel gevoelig kind, hij hoort, ziet, ruikt en voelt zoveel en dat kan erg indruk op hem maken. We hebben deze week een afspraak met school gepland staan en worden teruggebeld door een onderzoeksbureau voor meer informatie.
@jo: maar een misdiagnose dat je kind hoogbegaafd is is aanzienlijk kleiner dan per ongdluk adhd op gestempeld krijgen. Dus ik zou inderdaad jouw taktiek met een gespecialiseerde psycholoog aanhouden. Aantal jaar geleden was elke kinderpsych vdrbonden aan het NIP goed... Sinds dit jaar gaat vanalles via de gemeente.. Dus advies ouder dan een jaar mbt procedures en verzekering... Is niet perse juist. Belangrijkste is dat je voor jezelf afvraagt... Voegt het etiketje wat toe? Of is het misschien nuttiger om didactisch door te toetsen. Dan testen ze welk niveau hij zou moeten werken en geven ze ook handvatten voor school. Dat word zeker niet vergoed.. Maar is soms ook heel wat goedkoper. En school heeft soms ook potjes waar ze uit kunnen bijdragen in de kosten b
Saskia; is dat mogelijk? kan iemand buiten de school om een leerling doortoetsen? hoe werkt dat eigenlijk? hoeveel kost zoiets? weet je hier meer van?dat zou ik zo graag willen, voor mezelf ook als moeder. de school heeft geen tijd voor door toetsen helaas. en wil geen spullen geven van hogere klassen. zoontje krijgt dan verrijking. maar dan heb je school als een bezigheidstherapie waar je niets nieuws leert.
wow, het is dus mogelijk, als je op het internet vertrouwt. ik weet dan niet wat de school met de gegevens van zo een deskundige gaat doen. maar ik ga hier wel achteraan voor mijn zoontje. Edu & ik :: Onderpresteren & leren leren er is op deze website ook wat info.
Jazeker Weet niet meer waar je woont maar bijv slimpuls.nl doet het ook. En zo nog wel meer van die kleine bureautjes.
ik woon in leiden! ik heb dat nog nooit gehoord hier. het zou een hele dure bezigheid geweest zijn dan? de school komt er nooit mee! bah..zij weten dat waarschijnlijk...
Saskia heb jij persoonlijk ervaring met deze slimpuls(is wel in zuidholland!) wat kun je vertellen. een PB?
Het bureau waar mijn dochter de eerste keer is getest deed dat ook. Jammer dat ze niet willen doortoetsen op school Belize. De vorige school van mijn dochter deed daar ook niet aan onder het mom van ze krijgt toch geen werk van een hogere klas. Nu wordt ze op haar nieuwe school wel doorgetoetst.
ik snap ook nooit zo waarom scholen daar niet aan willen... ja het kost tijd... maar het geeft ook veel inzicht. is vooruit-toetsen geen optie belize? dan is school zeker dat er geen hiaten vallen... maar hoeft hij ook geen dingen te leren die hij al kan.
Ik bedoel meer dat ze vaak naast hoogbegaafdheid nog autisme of adhd kunnen diagnostiseren, terwijl dat vaak onterecht is. Hoogbegaafdheid zelf kun je natuurlijk niet faken in die zin dat je niet 'per ongeluk' heel hoog kunt scoren met een test. Ik wil vooral voor ons zelf helder hebben of en wat er met mijn zoontje is. Hij is gewoon erg anders, zijn gedrag is met periodes echt moeilijk, thuis en op school. Ik zou willen weten waar ik me op moet richten om hem te helpen. Zelf weet ik het ook niet wat er is, maar ik vraag het me al jaren af, hij gedraagt zich van baby af aan al anders dan anders, ook heel anders dan mijn dochter. Van extern dootoetsen heb ik ook wel gehoord. Ze hebben hem een week of drie geleden getoetst, om zijn niveau voor rekenen en taal te bepalen. Denk alleen niet d.m.v. doortoetsen met cito's, maar gewoon globaal. Daar hebben we deze week een afspraak voor, om de uitkomst te bespreken. Mijn dochter zit een paar groepen hoger, ik weet ondertussen een beetje hoe werken op niveau in de praktijk uitpakt op hun school. Waar het op neerkomt is dat je voor het hoogste niveau zowat alles zelfstandig moet doen, geen hulp krijgt, je goed moet plannen, de juiste werkhouding moet hebben, goed de instructies doorleest etc. Kortom, allemaal dingen waar hij moeite mee heeft en werkte zijn vorige juf daaraan, vanaf groep 3 doen ze daar bar weinig mee. Toen ik dat in het gesprek vertelde (staat ook gewoon in zij dossier) zei de juf dat daar allemaal geen tijd meer voor was door bezuinigingen. Nou, dat schept niet veel vertrouwen.
dat klinkt als iets waar je heel vrolijk van wordt inderdaad... erg kort door de bocht ook... in feite zeggen ze gewoon dat ze niet van plan zijn je zoon te gaan helpen. dus eigenlijk schiet je er niks mee op als je zoon didactisch heel ver blijkt te zijn. is er geen ib-er die kan helpen?
ja precies. 'toch geen werkjes van hogere groep' argument( maar vooral geen tijd en geen juf die dat kan doen). EN ja hoor, is ook prima. MAAR dan kappen met die 23+8=? sommetjes van 40 stuks per dag...elke dag..
advies was bij het versnellen meteen te beginnen met vooruit toetsen. maar nog niets van gezien...de handelingsplan is nog niet klaar. maar zij hebben de oefeningen verminderd. toch zit hij daar klokkijken te leren met 150 oefeningen. hij komt geestelijk in de war thuis. O ja, de HB adviseur zei dat gr4 specifiek t moeilijkste jaar was voor HB kinderen.
Dat zei onze logo ook. Dat is het jaar dat je moet omschakelen van alles "gewoon weten" naar het gebruiken van strategieën.