Feitelijk moet je zoon nog leren avondeten. Tot nu toe heeft ie alleen maar fijngemalen spul gehad dat over het algemeen hetzelfde smaakt. Hij moet nu echt leren om groente te proeven en stukken vlees te kauwen. Daarnaast is ie al 2,5 jaar. Ik zou het nu echt juist aanpakken en niet meer trucjes uithalen om happen in hem te krijgen, Want dan ben je weer terug bij af en is je kind dadelijk een kleuter die nog niet heeft leren eten. Dus: - kook gewoon wat je voor je gezin kookt, en eet altijd met zn allen aan tafel, - betrek hem bij het bereiden en laat hem+helpen met tafel dekken - leg een bord eten en kinderbestek voor hem neer en ga zelf lekker en gezellig eten - besteed geen aandacht aan zijn eetpatroon, en ga vooral niet voeren of happen tellen - ga niet purperen of prakken, hij is daar allang veel te oud voor, - meng het eten niet met zoetigheid om het naar binnen te krijgen, dat doen ze al in potjes. Anders moet ie alsnog nog leren hoe het eten echt smaakt. En maak je niet druk, 6happen is al heel wat voor een 2jarige!
Onze dochter is momenteel ook niet zo'n fan van het avondeten, maar ik zorg er gewoon voor dat ze overdag wel genoeg groente/fruit en brood krijgt.
Ik ben het idd eens met de anderen: boos worden en dwingen werkt niet. Maar ik zou wel dingen op tafel zetten die hij sowieso lust, wat rauwkost ofzo. Geen rare toevoeging bij de maaltijd en dan is er ook iets wat hij prettig vindt om te eten. Daarnaast kun je proberen wat spelletjes te doen of om te proberen om zijn interesse te wekken over eten (bijvoorbeeld bij boontjes: als je goed luistert piepen de boontjes in je mond als je kauwt)
Ik ben met de anderen eens dat het nu echt wel tijd is dat hij gaat leren om 'gewoon' mee te eten. Maar ik ben ook wel een beetje pragmatischer geworden per kind, geloof ik... Als jij het moeilijk vindt om het los te laten dat hij misschien niet alles binnen krijgt...zou ik hem gewoon een potje/gepureerd geven bij de lunch en dan 's avonds met jullie mee laten eten (en dan dus niks anders geven). Weet je zeker dat hij alles binnen heeft gekregen wat hij nodig heeft en kun je het 's avonds ook met een gerust hart loslaten. Bij de tweede was ik wel een die hard volhouder: vanaf één jaar met de pot mee eten. Die heeft dus niets (en dan echt letterlijk: niets) gegeten 's avonds tot ze vier was. Toen ging het mondjesmaat. En pas vanaf 6 leek het weer op een klein maaltijdje. Ze heeft dus wel leren eten, maar ik denk achteraf dat het ook veel relaxter had gekund voor haar én mij.
Ik sluit me bij Nafnaf aan, Dl krijgt zeker 1x/week nog een potje (als wij iets eten dat ze echt niet lust). Ik weet wel waarom ze dat graag eet: die biologische potjes zijn heel nat. Dus voor haar maken we sowieso vaak groentensaus bij het eten of wat room of yoghurt erdoor. En kan je niet inhaken op die macaroni? b.v. eens een ovenschotel of quiche ofzo maken met dezelfde groenten/vlees erin.
Ik zou gewoon koken zoals jullie zelf ook eten.. en heel eerlijk, spruitjes zijn qua smaak ook niet erg aantrekkelijk na jaren potjes olvarit, aardappeltjes in schil misschien ook niet direct. Kook gewoon zoals je zelf ook kookt, hij mag gewoon alles eten en laat hem het zelf ontdekken.
Mensen die beweren dat potjes alleen maar fijngemalen smurrie is zonder smaak die hebben vast nog nooit een potje van binnen gezien laat staan geproefd. Mijn zoontje krijgt ook veel potje eten, momenteel uit de 12+ potjes, nou dat is echt bijna net zo grof van structuur als hoe wij zelf eten hoor. Geprakt eten is fijner. Gister had hij de pastaschelpjes in een lekker sausje, ik zou er zelf zo een heel bord van kunnen eten! De smaken zijn wel iets milder dat klopt, maar ik proef echt wel verschil en ik proef ook echt wel bijv. bloemkool als er bloemkool in zit. Misschien heb ik een sterke smaak ofzo, maar dat hebben jonge kinderen ook! Of het nou echt van de potjes komt, wellicht een combinatie. Hoeveel topics lees je wel niet van peuters die niet willen eten? Mijn dochter at vanaf 1,5 jaar volledig met de pot mee. En veel. Toch heeft ze tussen 2,5 en 3 jaar nauwelijks warme maaltijden gegeten. Ze at gewoon niks. En ze is goed op gewicht, bijna nooit ziek en vol energie. Is gewoon een bekend verschijnsel op die leeftijd. Ik zou er dus niet te veel over in zitten dat je kind te weinig eten binnen krijgt. Misschien is het een idee om de potjes af te bouwen? Dus eerst een tijdje bijv. 4 potjes in de week ipv 7. Die andere 3 dagen dan wel met de pot mee, te beginnen met iets wat hij lekker vindt. Dan steeds een potjedag minder.
Nou echt niet hoor...weet natuurlijk niet hoe jij je eten kookt, maar ik heb hier verschillende 12 maanden+ potjes in mn handen van de oppaskinderen. Allemaal andere merken en het is nog steeds prut. De structuur is echt niet grof te noemen. En de smaak...nee die komt bij mij niet in de buurt van gewoon eten. Ik houd van pure smaken...groentenpotjes smaken allemaal naar tomaat en de fruit naar appel.
ohja? Nou van de week nog bladspinazie met aardappeltjes en rundvlees 'gevoerd'. Nou ik proef geen tomaat hoor! Wel eens de bosvruchten-met-yoghurt fruit geproefd?? Jammie jammie! (kruidvat)
Om nog een kleine achtergrond te geven. Mijn zoontje is tot dik over de 8 maanden een huilbaby geweest en heeft een achterstand met praten. Hij begrijpt wel bijna alles wat ik zeg. Maar dan heb ik het over dingen als "Trek je jas maar aan of pak maar een beker etc". Maar dingen als wat Rosao zei met de spelletjes (bijvoorbeeld bij boontjes: als je goed luistert piepen de boontjes in je mond als je kauwt). Dat zou hij bijvoorbeeld niet snappen. Hij is sinds kort pas losse woorden en kleine zinnetjes gaan zeggen. Maar zijn spraak gaat elke dag een stapje vooruit. Verder ben ik een alleenstaande moeder.
Hier ben ik het dus mee eens. Het leek mij daarom niet ongezond om langer door te gaan met Olvarit. Maar natuurlijk heeft Olvarit ook maar een aantal beperkte smaken en natuurlijk moet je ooit overstappen op gewoon eten. Maar Zoals ik al zij, mij zoontje is erg groot voor zijn leeftijd, en heeft tot nu toe (bijna altijd) Olvarit gegeten, met uitzondering van macaroni/spaghetti en toen hij nog wat jonger was soms zelfs nasi. Maar dat wilde hij van de een op de andere dag niet meer. Hij kreeg de potjes van Olvarit van 15+ maanden, die zijn erg grof met blokjes aardappel, hele erwtjes, vlees etc. Dus helemaal gemalen is het niet. Ik denk gewoon dat hij de hele smaak van Olvarit gewend is, en dat lekkerder vind dan "gewoon" eten.
Het is erg afhankelijk van hoe je zelf kookt hoor, maar mijn maaltijden worden echt niet geprakt en we doen nergens appel doorheen om het zoeter te maken (wat in de meeste potjes wel een toevoeging is). En over smaak valt niet te twisten. Ik vind het enorm vlak smaken (ja, echt wel geproefd en toen pas besloten niet te geven), de scherpte van de echte smaak is er echt uit. Te vergelijken met tomatensoep uit zo'n zak tov echte tomatensoep, dat is ook niet te vergelijken met elkaar. Maar als jullie het wel lekker vinden prima.
Ugh ... Potjes zijn gewoon vies afgezien of het nu wel of niet gezond is, vind ik het echt niet te vreten. Kraak noch smaak en ook de 12+ en 15+ potjes zijn dan wellicht grovere maar niet te vergelijken met wat ik kook qua structuur Dat gezegd hebbende, Eva krijgt af en toe ook nog wel eens een bakje (geen potjes meer) het liefst van ella's kitchen. Omdat ik daar nog her meeste smaak aan vind zitten. Uit gemak, omdat we haast hebben of omdat mijn vriezer leeg is. Maar verdere eet ze met de pot mee, maak ik altijd meer klaar en vries dat in per portie voor haar. Voornamelijk voor het kdv, waar ze daar ook warm eet. Ik zou er idd geen strijd van maken, als hij overdag goed eet, dan is her avondeten overslaan niet erg.maar niet teruggaan naar fulltime potjes.
In de potjes van Olvarit is geen zout toegevoegd, daarom smaakt het zo flets. Ik zelf kook nauwelijks met zout. Als ik bijv. macaroni maak gooi ik daar echt geen zout overheen. Alle ingrediënten gecombineerd is al zout genoeg. In sommige dingen moet wel zout voor de smaak, maar heb ooit eens bijna 3 jaar geleden een bus met zout gekocht, die zit nu nog voorover de helft vol haha.
Er zijn volgens mij maar 2 smaken 15+ potjes Dan snap ik wel dat de rest wennen is. Eva eet niets geprakt, gewoon vlees, groente Rn aardappel op haar bord. Het leukste wat ze vind is prikken met haar vork. Geef m gewoon eens een lepel en laar hem lekker aanknoeiden
Zat ook te denken aan misschien wat smeuig eten als overgang, dus geen geprak en gepureer maar wellicht een soort chicken tonight achtig iets met dus saus, groenten, rijst en kip?
De meeste mensen koken vrijwel zoutloos vanaf het moment dat ze kinderen hebben, wij ook. Wij hebben amper ooit zout gebruikt tijdens het koken, daar haal ik de smaak echt niet vandaan. Je kunt vrijwel alle andere kruiden toevoegen, en het eten daarmee op smaak brengen. Voor de potjes worden ingrediënten op een zeer hoge temperatuur gekookt, en alles wordt altijd gekookt (ipv grillen, bakken, roerbakken enz), dat is ook een reden van de weeïge smaak. Als ik een stuk broccoli en een stuk kipfilet heel lang kook en vervolgens prak met tomaat en appelsap, smaakt dat nou eenmaal heel anders dan een stuk gegrilde kip met een stronk broccoli dat alleen geblancheerd is en nog krokant is. Kan het trouwens zijn dat de mondmotoriek van je zoon ook geholpen zal worden als hij alles gaat kauwen vanaf nu? Een gebraden kippenpoot oppeuzelen vergt een andere mondbeweging dan geprakte zachte voedsel wegwerken.