ja zeker. als er geen positieve aspecten had zou men het echt niet doen. ik zie in nederland helemaal geen machtspositie houding bij de juffen. dat vind ik echt heel goed. je spreekt de juf ook met JE aan niet met U zoals ik dan weer gewend was.
Misschien komt het omdat ik zelf een gruwelijke hekel heb aan handen schudden. K zag dit dan ook voor me als allemaal in een rijtje staan en een voor een de leerkracht een hand geven. Dit komt heel anders over dan bij binnenkomst even een persoonlijke begroeting geven. Een klein praatje, een glimlach, even laten weten dat je er voor de leerling bent. Lichamelijk contact hoeft van mij iets minder. Misschien als ik dit vroeger zelf had 'gemoeten', had het me wat minder tegengestaan. Als je merkt dat een leerling zich hier niet prettig bij voelt, maar wel goedendag wil zeggen en een praatje wil maken, is het contact denk ik veel belangrijker dan het handje schudden.
Het zal per leerkracht erg verschillen, maar hier op school ziet het er inderdaad zo uit. De school zelf houdt niet vast aan bepaalde verplichte rituelen, de leraren bepalen zelf hoe ze bepaalde doelstelling willen behalen. En de enige juf die verplicht 2x per dag een hand wil schudden komt juist helemaal niet verbindend of geïnteresseerd over. Het gaat om de wijze hoe de leraar belangstelling toont in elk kind bij binnenkomst, en daar zijn legio mogelijkheden voor. Handschudden komt op mij over (en vele ouders bij ins op school) als de meest formele en afstandelijke manier.
Bij zoontje gebeurt het ook. Vanaf groep 1. Hij is extreem verlegen maar geeft wel een handje, kijkt de juf niet aan en zegt ook niks. Maar de juf zegt hem dan altijd goedemorgen, wat leuk dat je er weer bent of iets anders lirfs. Hij wordt niet gedwongen iets te zeggen of haar aan te kijken het gaat echt even om het prrsoonlijk contact en dat je gezien bent door de juf. Ik vind dit juist vele malen beter dan een juf die achtér haar pc zit terwijl de kinderen binnenkomen en niet op de kinderen afstapt. Dat vind ik ongeinteresseerd overkomen. De juffen op de school v mijn zoon staan dus 's ochtends bij de deur en geven iedereen een handje.
Maar er zit toch nog wel iets tussen een hand geven bij de deur voor persoonlijk contact en ongeïnteresseerd achter een pc zitten? Hier staat de juf of meester dus bij de deur, ziet iedereen binnenkomen, begroet iedereen daarbij (al dan niet met een kleine aanraking) en maakt een kort praatje. Bij de kleuters is er daarna nog een kwartier spelen (waar ouders bij zijn, een soort inloop) en dan maken de juffen nog een rondje langs iedereen voor een praatje. Een hand geven is toch helemaal niet nodig voor persoonlijk contact? Ik vind het heel gek dat er door een aantal ouders gedacht lijkt te worden dat persoonlijke aandacht wel (of meer?) gegeven wordt door een hand te schudden en niet door een gewone begroeting bij de deur (zonder die hand)
Fristi: hier staan de kindjes meestal pngeduldig in een kringetje te wachten tot ze een handje mogen schudden... Want dat is meteen je kans om te vertellen over dargene dat je kwijt wil. Hier dus geen saaie rijtjes a la strenge jaren 50 schoolmeesters....
Het gaat uiteindelijk inderdaad om de totale invulling, en die is puur afhankelijk van de aanpak van elke indivuduele leerkracht.
Klopt maar als ik moet kiezen heb ik liever het handje . Daarnaast, als er vier kinderen om de juf staan om haar te begroeten, dan is het voor alle kindjes gelijk duidelijk dat ze eerst even een kort praatje maakt met het kindje dat de hand krijt en de rest wacht daar dan ook op. Dus dan heb je meer overzicht als dat er allemaal kindjes omheen staan en de juf ze dan moet begroeten. Ik vind het gewoon netjes en krijg er een beter gevoel bij als dat het anders gaat. Maar dat is ieder voor zich, een ander kan dt onzin vinden. Wel blijkt, zoals reeds gezegd is, dat ook uit onderzoek is gebleken dat het vele voordelen heeft.
Uiteindelijk gaat het bij iedereen om dat eerste contact moment. En ik lees dat bij vele het kind de kans krijgt om iets aan de juf te vertellen tijdens het handen schudden. Dat KAN een hele duidelijke contactmoment zijn. Maar ik vind persoonlijk een veel persoonlijkere benadering als de juf de kinderen begroet op hun ooghoogte (dus zittend voor de klasdeur) en vooral de kleuters de kans krijgen om de juf ff te knuffelen op schoot te vertellen wat ze kwijt willen. Uitkomst is hetzelfde maar de benadering is voor mij vele malen persoonlijker, en ik denk dat de kinderen hier op school het verschrikkelijk zouden vinden als de juf deze aanpak zou verruilen met verplicht hand schudden, staand. Op een of andere manier denken velen dat de juffen die geen hand schudden van elk kind geen andere contactmomenten kunnen bedenken. .
@amda: bij ons deed de kleiterjuf dat wel zo ja.. Maar na de kleuters dus gewoon een hand geven. Maar daardoor grepen vooral veel ouders de kans om even met de juf te praten waardoor de kinderen dus geen kans kregen. Allicht vandaar mijn voorkeur voor wel een hand geven
Bij ons komen de leerlingen verspreid over 10 minuten binnen. De juf staat bij de deur en geeft de kinderen een handje en maakt een praatje. Er staat wel eens een klein rijtje als 1 kindje veel te vertellen heeft, maar meestal valt het mee.
misschien ligt het aan mijn zoon maar hij ervaart het niet als dat hij aandacht krijgt van de juf. hij ervaart meer dat de juf zijn aandacht vraagt. maar het geeft niets. hij accepteert het wel.
o wat leuk, vandaag was handen schudden 'de vraag' van de dag bij studio snugger(zoons een van de favo Tv programma's, npo)
Hier ook gewoon normaal hoor .. Ik weet niet beter dat mijn kids de hand 'moeten' schudden .. Hij zegt goedemorgen en daarna meteen kijk juf ik heb nieuwe schoenen bijvoorbeeld .. Normaal een verlegen jongen maar op dit moment dus niet meer .. Maar ik lees vaak ' mijn kind zou dat echt niet leuk vinden ' Mijn kinderen vinden het ook niet leuk als ze hun kamer op moeten ruimen pech dus ze zullen moeten .. Mijn oudste zoon vind taal verschrikkelijk op school en kan daar heel gefrustreerd van raken .. Maar hij zal toch wel moeten ?? Kinderen 'moeten' vaker dingen doen die ze niet leuk vinden en/of verdrietig van worden ... Zo zit het leven toch ook in elkaar ...
Ik heb niet alles gelezen maar hier ook iedere ochtend een hand geven aan de juf. En goedemorgen/ goedemiddag zeggen Heb nog niemand gehoord of gezien die daar problemen mee heeft. Persoonlijk vind ik het een goede manier om de dag te starten. De juf kan iedereen even echt in de ogen kijken ( letterlijk want dat hoort hier bij het handje geven ) Ze neemt ook echt de tijd om even gedag te zeggen. Verwonder me iedere keer weer over haar rust ondanks de popelende rij die ook naar binnen wil. Ze neemt de tijd voor ieder kind. Heeft dan gelijk een beeld van hoe iedereen erbij zit die dag of er nog wat bijzonders is etc
Een kamer ruim je op, zodat het leefbaar blijft. Taal doe je op school, omdat je het later nodig hebt. Verplicht meermaals per dag een handje schudden met de juf die je al lang kent, terwijl je ook zonder handen schudden elkaar kunt begroeten: nee, dat zal ik mijn kind nooit opleggen. Gewoon omdat het niets extra's toevoegt en die verplichting voor tegenzin zou zorgen.
Er is nog wel een groot verschil tussen activiteiten doen die je stom vindt, en iets doen wat voor bepaalde kinderen (en volwassenen) een inbreuk op de persoonlijke ruimte is. Ik verplicht mijn (timide) dochter bijvoorbeeld ook nooit om iemand te kussen of te knuffelen, hoewel mijn schoonouders daar bijvoorbeeld heel erg op staan. Ik verplicht haar wél om dag te zeggen, zelfs al vindt ze dat niet leuk als ze heel moe is. Maar fysiek contact, nee, dat mag ze zelf bepalen.