Hallo Ouders, Misschien denken jullie hier anders over maar ik vind zelf dat kinderen op jonge leeftijd al veel moeten weten/kunnen en doen. Onze zoon is 4,5 jaar, zit op de basisschool en moet, vinden wij veel al kunnen zoals: - Computeroverzicht: Weten hoe bepaalde programma's werken, bijv. opstarten van bepaalde spellen en het uitvoeren hiervan - Alle cijfers weten: dus niet alleen het tellen maar ook de cijfers benoemen tot minstens 15 - Het alfabet kunnen: dus ook niet alleen benoemen maar het aanwijzen van letters. Bijv. Poes begint met de P en eindigt met S etc - Naam spellen en opschrijven/stempelen: Hier kan ik nog inkomen - Rekenen: Waar ligt meer en hoeveel en als je er 2 bij doet hoeveel heb je dan en ook hier kan ik enigsinds inkomen - Bewoorden: Waar ben je mee bezig, waarom, hoe en met wie. Soms moeilijk voor onze zoon. - Tijd: Weten hoe laat het is. Is geen must maar ze zijn er wel mee bezig - Toetsen: Om de zoveel wkn krijgen ze een voortgangstoets En dan de rest natuurlijk: -Knutselen -Spelen -Zingen/ Instrumenten -Gym -Themaweken -Etc Overdrijf ik nu? Wij zelf vinden dat ze veel moeten weten al op jonge leeftijd. Ik bedoel onze zoon zit in groep 1. Nu ben ik wel benieuwd wat jullie kindjes in groep 1 en 2 kregen voor les en wat ze allemaal moeten kunnen??? Wat zijn bij jullie de voorwaarden om naar de volgende groep te kunnen gaan?? Als onze zoon straks in groep 2 niet zijn eigen naam kan spellen en schrijven, niet kan tellen tot 15 en de cijfers niet weet, niet kan bewoorden waarom hij iets doet en met wie en waar, kan en mag hij niet over naar groep 3.
En dat vind ik dus ook en daarom ben ik meerdere scholen langsgegaan om te kijken waar ze in de kleuterklassen het minst leerde en het meest speelde.
O en wat ze bij ons leren in groep 1, hutten bouwen, buiten in de modder spelen met regenpakjes aan. Knippen, prikken, plakken en bakken. Geen digiborden en computers en ook geen televisie. Maar weer wel een hele ochtend in de natuur speeltuin. En de uitstroom uiteindelijk naar het middelbaar onderwijs is net zo goed als scholen waar wel geleerd word in de kleuterklassen.
Ik vond het eigenlijk wel meevallen. Het klinkt wel als veel, maar het meeste leren ze spelenderwijs. Hier hadden ze in groep 1/2 bijvoorbeeld een letter van de dag (of was het week?) en daar gingen ze dan woorden mee bedenken en kijken wiens naam met die letter begon enzo. Wij hadden trouwens geen voortgangstoetsen alleen 2 keer de cito (wat mijn zoon trouwens extreem geweldig vond om te maken! )
Wij gaan straks kijken op een school. Dit ga ik daar ook navragen. Ik had er geen vraag over gesteld maar bedankt om dit te posten Ik vind ook dat ze teveel moeten. Ik leerde dit pas vanaf 6 jaar volgens mij (België)
Ik vind het ook wel meevallen eigenlijk. Mijn zoon zit nu in groep 3 en begon gelijk met rekenen, schrijven, lezen en taal. Ze leren 5 medeklinkers en 2 klinkers (ee, aa, ui etc ) per week. Dan is de kennis van letters ook nodig. Ik vind trouwens dat je sommige dingen van een kind in groep 2 wel mag verwachten. Het benoemen van dingen, cijfers herkennen tm 15 etc. Als hij nu in groep 1 zit, heeft hij nog tijd genoeg om de dingen te leren die ze moeten kennen voor groep 3. Alles gaat spelenderwijs en er blijft nog genoeg tijd over om andere dingen te doen.
Ik weet trouwens zeker dat ik 35 jaar geleden ook al rekenbegrippen en letterherkenning etc leerde op de kleuterschool. Wij hadden werkbladen en een soort loco-oefeningen die je kon doen. Dat was dan met omcirkelen en inkleuren enzo.
Ik hoor ouders die voor het eerst hun kind naar school brengen (de oudste dus) er hier op school ook over,dat het zoveel is... Nu ben ik het er deels mee eens,maar mijn oudste zoontje leerde hier enorm veel van en hij vond het zó leuk in de kleuterklas. Nu onze middelste ook in groep 1 is gestart is er hetzelfde lesgeven als 2 jaar terug bij onze oudste en ik vind dat hij het heel goed oppikt allemaal en er erg mee bezig is(op zijn eigen manier en kunnen) Ook vind ik dat het idd veel spelenderwijs gaat hier en dat ervaar ik dan niet als 'veel moeten' Het knutselen etc vind hij erg leuk. Binnenkort de 10 minuten gesprekken dus ik ben erg benieuwd. Onze oudste heeft in groep 3 nu veel meer te 'leren' dus lezen,schrijven,rekenen en is het echte spelen er echt vanaf. Hij was de eerste weken heel erg moe en prikkelbaar en dat gaat nu een heel stuk beter,nog een weekje en dan lekker herfstvakantie
Hmm zo dramatisch vind ik het niet. Dat hij het moet kunnen. Oor groep 3 betekend niet dat hij het nu al moet kunnen. Het zijn de kerndoelen die algemeen zijn vastgesteld voor het basisonderwijs. Computerprogramma's zelf starten is voor weinig kinderen een probleem in deze tijd. Degenen die het niet kunnen leren dat razendsnel. Misschien is het nu nog lastig... Maar dat duurt vast niet lang. Letters: je kunt niet leren lezen als je geen letters kent. Tijd: ze moeten dingen weten als vroeger, later, ochtend, middag, morgen, vandaag.... Dat schijnt een vaardigheid te zijn die je nodig hebt om in staat te zijn om te leren schrijven. Net als voor, achter, midden.... Weet niet precies waarom dat zo is maar mijn dochter deed een schoolrijpheidstijd (eigenlijk een test om te kijken of ze naar groep 3 kon) en daar kwam dat dus in terug. Inmiddels in groep 5 heeft ze nog steeds absoluut geen besef van tijd trouwens... En ze kan prima lezen. (Foutloos schrijven echter absoluut niet) Maar men vindt dat heel belangrijk Naam spellen en rekenen... Is vooral beginnend rekenen en de beginselen van schrijven (oa dat je van links naar rechts schrijft en dergelijke).. En getalbegrip is handig als je leert rekenen zegmaar. Maae dat gaan ze in groep 3 ook nog heel veel doen en zou ik me niet zo'n zorgen over maken. Nu gaat het spelenderwijs en in de kring.. Meeste kinderen vinden het gewoon leuk. Natuurlijk is enkel maar stampen niks voor kleuters.. Maar ze leren gelukkig nog veel meer in de kleuterklas. Groepsgedrag, sociale vaardigheden, motoriek etc. Bij ons werden er ook dingen getoetst... Ik vond dat onzin... Maar dochterlief vond het hartstikke leuk om te doen want het werd verpakt als "gezellig samen met de juf een werkje doen". En alle aandacht krijgn vinden bijna alle kinderen leuk
Ze doen wel tellen, maar ook veel spelen. Toetsen Enzo dat is niet, in gr 3 gaan ze meer 'leren' en dat is tijd genoeg vind ik. Idd laat ze nog effe kind zijn.
Ik vind het ook wel meevallen, mijn dochter is net 3 en kan het meeste van je lijstje al wel. In ieder geval letters en cijfers herkennen, benoemen wat ze doet, naam schrijven. Rekenen doet ze spelenderwijs op het telraam. Klokkijken lukt nog niet maar daar is ze wel heel erg mee bezig momenteel. Toetsen vind ik wel weer overdreven bij de kleuters, maar wij kiezen dan ook bewust voor een montessorischool die dat niet doet.
Hmm nu je het zo zegt werd er wellicht wel getoetst bij ons, maar heb ik het nooit doorgehad dat het dat was
Ik ging ook net zeggen dat dat in België gelukkig niet het geval is. Ze gaan hier dan wel al vanaf 2,5 jaar naar de kleuterklas, maar gelukkig blijft het tot 6 jaar echt spelenderwijs en zonder eisen. Ik vind dat lijstje dus ook best intensief.
Wij kregen ook nooit toetsuitslagen ofzo. Dus als je kind niks zegt.. Merk je er bij ons ook niks van. Wij zijn er zelf naar gaan vragen omdat we dachten dat ze niet echt liet zien wat ze kon en wilde in de klas. Toen bleken er ineens toetsen en toetsuitslagen te zijn. Maar dat was dus echt niet heel schools ofzo. Gewoon leuk.
Ik woon in Engeland en daar is het nog erger. Ze is nu net 3 en zit op pre-school en daar leren ze ook al letters, hakken en plakken, cijfers herkennen en dat soort dingen. Volgend jaar in reception class (kleuters) beginnen ze met woordjes schrijven enzo. Mijn dochter vindt het gelukkig allemaal leuk maar als je kindje er niet zo mee bezig is, dan wordt het wel lastig.
In groep 1 werd hier vooral nog heel veel gespeeld, maar nu in groep 2 is het echt al veel meer werken. Ze leren elke week een samengestelde klank (aa, oe, ie, oo etc) en alhoewel het allemaal spelenderwijs gaat, leren ze echt heel veel. Toch vind ik het geen slechte ontwikkeling. Als ze alleen maar zouden spelen in groep 2, zou de overgang naar groep 3 wel heel heftig zijn, want daar is het nog veel meer leren en werken. Op deze manier wordt het tenminste opgebouwd.
Een aantal dingen die jij opnoemde was hier pas voor groep 2....maar hoezo "moeten", van wie moet dat? Hier had dochter eind groep 2 absoluut nog geen werkhouding die past bij groep 3...nou en...fijn dan, van mij moest dat niet en van haar juf en meester ook niet. Blijft ze toch lekker nog een jaartje in groep 2? Haar meester benoemde het heel duidelijk..zeg niet dat dat voor jou ook geldt, maar kinderen MOETEN het meeste van hun ouders. School zet een aantal lijnen uit en veel ouders pushen om een kind maar door te laten gaan.
Tuc: ik denk dat dat komt van leerkrachten die zeggen "dat MOET je kind kunnen voor het naar groep 3 mag" gecombineerd met ouders die vinden dat hun kind minimaal met de grote massa mee moet kunnen. Maar ze hebben dat natuurlijk niet zelf verzonnen... Anders hadden ze dat allang druk geoefend voordat de kinderen uberhaupt naar school gingen
Ja uiteraard...maar waarom minimaal met de grote massa mee. Dat maken ouders zichzelf wijs dan. Mijn dochter was de enige van de herfstleerlingen die groep 2 nog een keer deed en daar zit ik echt geen seconde mee. Ze staat heel sterk en met een voorsprong in groep 3 nu.