Hallo dames, mijn oudste dochter zit in de kleuterklas en ze heeft daar een leuk vriendinnengroepje... dacht ik. Maar nu kwam ik er achter dat ze eigenlijk een beetje bang is van het dominantste meisje in de groep en heel bang is buiten het groepje te vallen ("en dan heb ik helemaal geen vriendinnen meer in de klas" ) als ze niet precies doet wat dat meisje zegt. Ze gaat nu dus volledig over haar eigen grenzen heen, en ik merk dat ze met minder plezier naar school gaat (en haar frustratie thuis botviert) Ik heb morgen een gesprekje met de juf over hoe we mijn dochter kunnen helpen om meer voor zichzelf op te komen en haar eiegen grenzen te bewaken. (zal niet makkelijk worden). Maar een goed begin in het oplossen van een probleem is altijd: een boek! Heeft iemand een tip over een mooi (prenten)boek op kleuterniveau waarin de held van het verhaal opkomt tegen een bazig vriendje ofzo? (andere tips aangaande het weerbaarder maken van dochterlief zijn natuurlijk ook welkom )
Ik moest hieraan denken, maar weet niet of dat helemaal van toepassing is; bol.com | Langmuts op school, Josina Intrabartolo | 9789081267243 | Boeken Verder wat ik altijd doe is het met haar bespreken, dat vindt ze zelf ook fijn. Ik bespreek zeg maar de kaders van normaal gedrag van andere kindjes en wat ze daar zelf mee zou kunnen doen.... Ook bespreek ik dat andere kindjes soms dingen moeilijk vinden/ nog moeten leren, zoals de BFF van onze oudste die nog niet goed met 3 kindjes kon samen spelen, waardoor onze dochter buiten het groepje viel... Dan leg ik ook uit dat dat kan gebeuren en vraag ik haar hoe ze dat zelf zou kunnen oplossen en draag ik oplossingen aan/ vraag ik door en tot slot vraag ik wat het beste bij haar past, wat zij wil gaan doen, maar ook wat ze zelf durft.... Soms is alleen het zeggen dat ze er iets van mag zeggen tegen juf/ andere kindjes voldoende en dan doet ze dag ook (op haar moment), leuk om die groei te zien, nu gaat dat samen spelen en vertellen in de groep haar al beter af...
Ik heb het inderdaad ook al besproken met haar. Grappig dat je zegt dat ook andere kindjes nog moeten leren, want ik heb ook uitgelegd dat somigge dingen die dat vriendinnetje zegt niet okee zijn, maar dat dat niet is omdat ze gemeen is, maar omdat ze nog moet leren om dat anders/niet te zeggen, net zo goed als dat mijn dochter moet leren om daar anders op te reageren. Ik heb zelfs al een soort rollenspel gespeeld waarin ze tegen mij kan oefenen met een weerwoordje geven. En zolang het tegen mij is durft ze wel, maar toen ik zei: "goed zo! En nu weet je dus ook wat je tegen puntjepuntje kan zeggen" was het: "neeeee, maar DAT durf ik niet!" Jammer... Maar misschien is er toch al wat blijven plakken.
Ik herken het wel een beetje, mijn dochter trekt (trok) vorig jaar ook erg naar de twee behoorlijk bazige meisjes uit de klas. Ik heb het toen ook bij de juf nagevraagd, maar die gaf aan het wel in de gaten te houden, maar ze dacht niet dat mijn dochter over haar grenzen ging en ook wel zelf de andere meisjes opzocht als ze er genoeg van had. Als mijn dochter thuis ook iets zei als 'xx zei dat ik dit en dit moest doen', zei ik er ook achteraan, ja lieverd maar xx is niet de baas he? Als jij er geen zin in hebt, moet je het niet doen, je mag doen wat je zelf leuk vindt.' etc. Het heeft zich hier eigenlijk redelijk vanzelf opgelost. Ik ben sinds dit schooljaar overblijfmoeder en grappig genoeg: de bazige meisjes zijn een stuk minder bazig geworden en mijn dochter speelt meer met andere meisjes. Ik merk ook thuis dat ze wat meer weerwoord heeft tegen bijvoorbeeld haar zusje, dus dat is positief. En daar komt nog bij dat sommige kinderen het gewoon prettig vinden een vriendje te hebben wat een beetje 'leidend' is. Ik had zelf namelijk ook altijd een bazig vriendinnetje. Nu denk ik, waarom, maar toen vond ik het geen enkel probleem. Het was verder een lief meisje, maar meest van de tijd bepaalde zij wat er gebeurde. Ik ken niet echt een boek specifiek over dit onderwerp maar het boek Nee! van ik dacht Sanderijn van der Doef is wel een grote aanrader in het algemeen over wanneer je ja en nee kan/moet zeggen en over leuke en minder leuke geheimpjes (die je altijd moet vertellen etc).
En dankjewel voor de tip over het boek. Niet helemaal wat ik bedoelde, denk ik, maar dochterlief is inderdaad (vermoedelijk... naar wat ik zelf zo in kan schatten) hoogsensitief, dus sowieso een goede aanvulling op onze boekenkast
Dat herken ik wel. Ik was ook nooit zo'n dominant typje, en zolang iedereen het leuk met elkaar heeft is het prima natuurlijk. Maar bij mijn dochter is het laatst toch wel mis gegaan. Ze speelde thuis bij dat vriendinnetje en wilde naar huis. Maar toen had vriendinnetje gezegd dat als ze mij wilde (laten) bellen (waarvan ik gezegd had dat het te allen tijden mocht) ze NOOIT meer haar vriendin was en dat vriendinnetje x en y dan ook nooit meer met haar mochten spelen. Dochterlief kan zo'n opmerking dan niet naast zich neerleggen of relativeren. Ik heb haar daar toen luid huilend uit de kledingkast van de ouders moeten plukken En sindsdien durft ze dus geen speelafspraakjes te maken... en zelfs zwemles (wat eerst heel goed ging) was nu een drama ("ik wil niet dat je weggaaaahaaaaaat") Heel sneu. Dominant vriendinnetje vind ik prima (dat wist ik natuurlijk al wel) maar dit werkt dus heel ondermijnend voor haar zelfvertrouwen, en dan vind ik het wel een probleem worden.
Hier in de bieb hebben ze een hele serie boeken over verschillende onderwerpen verlegenheid, weerbaarheid etc. Het heet geloof ik 'kijk en beleef' en het zijn hele goede boekjes met verhaaltjes en vragen over de onderwerpen. Gevonden: Kijk en beleef Je kunt eens zoeken in de bieb misschien.
Ja, dat is een goeie. Wel heel gericht op het gebruik in de klas, toch? Maar daar kun je wel je eigen draai aan geven. En heel toevallig (of misschien ook niet) heb ik die over weerbaarheid al eens voorgelezen toen ze nog niet op de kleuterschool zat. Was ik helemaal vergeten. Nog maar eens doen.