Hoi allemaal, ik kreeg gisteravond het minder prettige nieuws dat ik ivm BMI >40 waarschijnlijk toch onder leiding van een gynaecoloog moet bevallen. (Overigens gelezen dat normaal gesproken BMI van begin zwangerschap wordt aangehouden - dat was bij mij 39 - maar mijn ziekenhuis is daar anders in.) Dit wil ik absoluut niet vanwege de vele onnodige interventies die dan mogelijk plaatsvinden. De verloskundige heeft toen overlegd en heeft voorgesteld om de bevalling poliklinisch te doen. Voorwaarde zou wel een waakinfuus en een dwarsbed zijn. Heeft iemand hier ervaring mee (met het dwarsbed) in combinatie met overgewicht? Ben je verplicht om op dat bed te gaan liggen of mocht je ook op de baarkruk? Kun je er überhaupt op liggen als je dat zou willen? Ik ben sterk voor volledige bewegingsvrijheid tijdens de bevalling, omdat dit naar mijn mening veel beter is voor het verloop dan verplicht doen wat de gynaecoloog makkelijker vindt. Mijn zwangerschap verloopt tot nu toe trouwens volgens het boekje, prima bloeddruk, geen zwangerschapssuiker, een kleiner dan gemiddeld geschat kindje en weinig kwaaltjes.
Oh en nog een reden waarom ik liever niet onder leiding van een gynaecoloog beval: ik heb tijdens de zwangerschap meerdere keren meegemaakt dat er fouten werden gemaakt (tegen protocol in gegaan door haast) en dingen slordig werden gedaan (zelf de CTG moeten vasthouden omdat ie niet goed registreerde - de dag ervoor kon een andere verpleegkundige die wél prima aanleggen).
Ik weet niet wat je precies met een dwarsbed bedoelt maar ik had ook een waakinfuus omdat ik een ruggeprik wilde (die overigens uiteindelijk niet kwam). Door dat waakinfuus en de monitor mocht ik niet meer rechtstaand de weeën opvangen. Ik zou het overleggen met je verloskundige, misschien is er wel een oplossing te verzinnen. Ik vond het helemaal geen probleem om te blijven liggen trouwens, de monitor was juist erg fijn want dan hoor je precies wat de hartslag van je baby doet. Als ik op mijn rug of rechterzij lag dipte de hartslag dus ik wist dat ik voor mijn kleintje op links moest blijven liggen.
Ik moest even op dwarsbed googlen. Als ik het goed begrijp is het een gewoon bevalbed zoals dat op de verloskamers staat. Een dwarsbed bestaat uit twee delen. De weeën vang je liggend op het hele bed op. Wanneer je gaat persen, kan het onderste gedeelte van je bed (waar je benen liggen) weggehaald worden en worden de beensteunen omhooggeklapt. De verloskundige/gynaecoloog kan er dan net wat makkelijker bij. Dus een gewoon bevalbed maar dan in een poliklinische situatie. Als je CTG goed is (en je geen ruggenprik hebt of zo), mag je vaak tussendoor gewoon 'loslopen'. En anders zeker vragen! Baarkruk of 'verplicht' op bed bevallen, weet ik niet. Er wordt ook naar het moment zelf gekeken. Ik ken verhalen van vrouwen die absoluut niet in bad/op baarkruk wilden bevallen en precies daar bevielen. Dus het kan zomaar zijn dat wat je vooraf heel fijn lijkt, op het moment zelf helemaal niet fijn vindt (of dus omgekeerd). In ieder geval een 'fijne', voorspoedige bevalling die hopelijk gaat zoals jij het graag wil.
Twee keer in het ziekenhuis bevallen. Eerste keer overkwam me echt, maar toch een hele goeie bevalling en een hele lieve verloskundige. Overigens onder leiding van een gynaecoloog bevallen komt er in de praktijk op neer dat je gewoon bevalt met een verloskundige, maar dat een gynaecoloog eindverantwoordelijke is. Mijn tweede bevalling had ik wat beter voorbereid en nagedacht wat ik evt.in het ziekenhuis anders zou willen. Omdat de weeën niet goed doorzette thuis, werd het weer een ziekenhuis bevalling. Dit keer met mijn hele eisen lijstje er bij en er werd overal perfect rekening mee gehouden. Ik wilde niet de hele tijd aan de ctg en dat hoefde ook niet. Ik mocht douchen en rond lopen en ze waren wederom allemaal ontzettend lief en grepen adequaat in, toen dat helaas nodig was.
Dat heeft niks te maken met wie het doet. Ligt er net aan hoe je kindje ligt. Ik had bij mijn eerste ook zwaar overgewicht en moest ook meestal zelf de CTG vasthouden op de juiste plek. Maar soms ging het wel goed. Waarschijnlijk ligt de baby dan wat gunstiger. Is overigens wel heel erg vervelend hoor als je dat ding continue moet vasthouden. Ik denk dat je wel blij mag zijn dat je vk het zo wilt doen. Ze hadden het ook kunnen weigeren. Hopelijk loopt alles voorspoedig en kun je ook in het ZH je weeën op je eigen manier opvangen. Heel veel suc6 alvast!
Hehe, even gaan opzoeken wat een dwarsbed is maar nu ik het weet kan ik je bevestigen dat het echt niet erg is hoor. Ik ben ook zo bevallen. Heb ook een hoog BMI en zat ook bij de gyn. En was echt niet erg. Bij het begin van mijn 2 zwangerschapen had ik telkens BMI van 28 en tegen het einde 31. Ik mocht bij mijn eerste nog op de baarkruk. Maar wou dit niet. Bij mijn tweede moest ik aan het infuus en mocht ik enkel nog in bed bevallen. Ik vond in het ziekenhuis bevallen trouwens super. Maar de verloskamers waren dan ook echt mooi ingericht, heel huiselijk en de kamers waar ik 3 dagen lag ook. De gyn was heel goed (stond op het puntje van een keizersnede maar heeft het toch kunnen klaarspelen om dochter te draaien en de navelstreng rond haar nekje weg te halen). Ik ben dus heel blij dat ik in het ziekenhuis mocht bevallen. En dat dwarsbed is echt niets. Hier was het een gewoon bed waar op het moment supreme het achterste deel naar beneden werd geklapt en de beugels werden omhoog geplooid. Was wel ok. Bij de eerste vond ik het minder maar dat was omdat ik toen zonder ruggeprik wou en ik kon niet liggen want de baby drukte op een of andere ader en dat gaf me lage rugpijn. Maar bij mijn dochtertje moest ik een ruggeprik (met de zuignap moeten halen) en toen vond ik het echt niets.
Dit dus. Zelf ingeleid in t ziekenhuis, aan alle toeters en bellen om in de gaten gehouden te worden. Helaas geen bewegingsruimte. Maar eenmaal met ruggenprik kan t ook niet meer. Maar had echt een super verloskundige, had me geen betere kunnen wensen. De gyn heb ik 2x van een afstand gezien en verder niks mee te maken gehad.
Lees nu pas weer even mee. Bij mij werden de beugels pas geplaatst voor het hechten, met persen hadden ze juist liever mijn voeten plat op het bed. Ik had trouwens eerst een CTG aan de buitenkant maar eens de vliezen gebroken waren kreeg mijn zoontje een elektrode op zijn hoofdje, dan heb je dus die band om je buik niet meer.