Ja klopt. Bizar he? die realisatie...Het heeft op mij ook diepe indruk gemaakt en denk echt dat we er met zn alle n de schouders onder moeten gaan zetten.
Helemaal mee eens.. productie van al die vleesvervangers is veel belastender voor de aarde dan een koe in de wei. Overigens ben ik het eens dat de overproductie van voedsel niet alleen de aarde, maar ook de mensheid om zeep zal helpen. En dan vooral door de scheefgroei in de welvaart en de leegplunderen van de wereld door rijke landen. Met geweld en al die oorlogen tot gevolg. Dat gaat echt niet stoppen als een paar miljoenen rijken der aarde stoppen met het eten van vlees, En overstappen op dure vleesvervangers. Je kunt als mens prima leven met een halve koe/varken in de vriezer en een paar kippen per jaar, en deze halen bij kleinschalige boerderijen, waar je zowat je koe in de wei kunt aanwijzen. En van het geld dat je overhoudt besteden om een gezin in een arm land helpen om zelf hun eten te kunnen brouwen.
Gemiddeld eet een Nederlander 40 kilo vlees per jaar. in een mensenleven komt dat neer op 500 tot 750 dieren. Hier nog wat cijfers. 10 redenen…om geen vlees te eten | Wakker Dier Nog maar een burgertje dan?
Weet je wel hoeveel soja er in een koe gaat? Geloof me, daar is een vleesvervanger niets bij. Nog even ter info: In Nederland wordt bijna alle soja gevoerd aan varkens, kippen en koeien. Sojabonen bestaan uit twee voedingscomponenten: soja-olie en sojameel. Het meel dient als eiwitrijk diervoer. Soja-olie wordt gebruikt voor menselijke voeding en steeds vaker als biobrandstof ter vervanging van fossiele brandstof. Een klein deel van de sojabonen wordt verwerkt tot een heel scala aan producten: van vleesvervangers tot ketjap en van wasmiddelen tot make-up.
Inderdaad, veel mensen gaan voorbij aan het feit dat de meeste soja niet door mensen wordt geconsumeerd. Als iedereen zou stoppen met vlees eten, dan zou ook de sojaproductie heel erg terugvallen... Hier wordt nog wel vlees gegeten, wel heel bewust, wekelijks wel (een paar) dag(en) vleesloos en als er vlees op tafel komt is het biologisch.
Precies. Vorige week was er een docu over Cargill, de grootste sojaproducent. De sojavelden zijn zo groot als vijf provincies bij elkaar. Wat een drama. Overigens schermt Cargill zich compleet af voor alle verantwoordelijkheid waar zij mee bezig zijn. Stelletje criminelen zijn het. Voor wie het interesseert De ravage die jouw biefstuk aanricht | OneWorld.nl Overigens is het boek Dieren eten van Safran Foer ook wel een aanrader.
Tja...dit speelt inderdaad al even...maar het wordt steeds erger... Ik heb al een jaar een duurzaam project lopen ( zelf opgezet) om zo toch ook mijn steentje bij te dragen.
Nee, wij zijn geen vegetariërs/ veganisten en dat ben ik ook niet van plan te worden. De mens is volgens mij altijd nog een omnivoor. Ok, in deze tijd is het niet nodig om ELKE dag vlees te eten. Nu doen wij dat ook niet (behalve zoonlief) want het is ook vreselijk duur. Maar om het nu helemaal uit te bannen.... Ik zie dus het nut er niet van in en daarnaast vinden we vlees gewoon lekker. Ik zou wel graag wat meer biologisch willen eten maar helaas kunnen we dat niet altijd betalen. Dus het kleine beetje bio wat wij eten komt uit eigen tuin of de kleine kas van mijn ouders. Verder denken we zoveel mogelijk aan het milieu. We scheiden ons afval (papier, gft, rest en glas) leren de kleine geen rommel achter te laten en gaan zo zuinig mogelijk om met onze water, stroom en gas. Verder vind ik het wel goed zo, ik wil ook nog een beetje kunnen leven.
Ik heb bij wildernisvlees.nl een pakket paardenvlees besteld. Geen soja, veel ruimte, ik vond het wel een goed idee. Helemaal veganistisch leven kan ik oprecht niet. Ik houd van melk,kaas en vlees. Wel zijn we bewuster bezig. Lokaler kopen, weten wat er mee gebeurd enz.
Daarbij komt bv. Tivall ook uit een land wat grootschalig mensenrechten schendt, dus het is natuurlijk nogal tegenstrijdig om omwille van dierenrechten mensenrechten te gaan schenden... Ik eet ook vaak vegetarisch, maar dan gewoon ei/noten/peulvruchten.
ik denk dat het goed is om je er bewust van te zijn...maar veganist worden..nee dat lijkt mij niet de oplossing. Ik denk wel dat sommige mensen veel te veel vlees eten. Als ik in sommige eettopics lees: o maar daar zou mijn man nooit mee akkoord gaan, het is een flinke vent en die moet minimaal 2 flinke stukken vlees...dan gaan mijn nekharen al overeind. Niet alleen voor het milieu maar ook voor je gezondheid enz. Ik vind dat echt verwend gedrag en men moet leren tevreden te zijn.
Mijn man was er ook zo eentje, moest ook een enorme hoeveelheid vlees hebben. Gelukkig heb ik hem bekeerd en is hij nu blij met 1 stukje en zelfs vleesvrije dagen. Veganist zou ik ook niet kunnen, ik kan veel te veel genieten van mijn stuk vlees (wegens allergieën eet/ drink ik verder geen dierlijke producten overigens). Maar ik vind het dus wel belangrijk te weten dat het beest op mijn bord een fijn leven heeft gehad.
De laatste tijd eten we wel minder vlees, maar dat is niet omdat we dat willen maar meer vanwege de kosten. Als het aan mij ligt heb ik iedere dag een stuk vlees op mijn bord.
Ik wil iedereen het boek Eating Animals (in het Nederlands vertaald als Dieren Eten) van Jonathan Safran Foer aanraden, heel goed leesbaar, heel overtuigend en ook gewoon noodzakelijk dat er meer mensen op de hoogte zijn van wat ze eigenlijk eten en nadenken over het waarom daarvan.
Ik kan me dit, zeker als je kinderen hebt of wilt, echt totaal niet voorstellen. Onwetend zijn over niet alleen de vervuiling en verwoesting die de hele industrie veroorzaakt, maar ook al het leed dat erachter zit. Hoe kun je daarvan met alle oprechtheid zeggen dat het je niet interesseert?
Dit is zo aan alle kanten niet waar! Het gros van de sojateelt bestaat voor het veevoer! Dat is dus eerst alles platbranden en daarna eten verbouwen, om dat als calorieën aan vee voeren, om vervolgens minder calorieën aan mensen te kunnen geven. Het is aan alle kanten verlies van eten. Als het plantaardige eten direct naar mensen zou gaan, zou er ten eerste genoeg zijn voor iedereen, zou er enorm minder vervuiling zijn en bovendien bespaart het een hele hoop drinkwater, waar er ook niet meer uitbundig veel van is als je het globaal bekijkt.
Ik denk dat mijn punt niet duidelijk is (of dat mensen stoppen met lezen na de eerste zin). Vleesindustrie van deze omvang is zover gekomen door behoefte aan economische groei van rijke landen, en door enorme overconsumptie door de bevolking in dezelfde rijke landen. De vee aan zich is geen probleem, de hoeveelheid vee is het probleem, toch? Geloof je zelf dat het overstappen op vleesvervangers en al dat eiwitaanvullende voer het echte probleem zal oplossen? Dan wordt de honger naar winstgevendheid EN diezelfde overproductie gewoon verplaatst. Want anders zou het vergaande economische gevolgen hebben voor veel landen, waaronder Nederland. En dat gaat echt niet snel gebeuren. En waarschijnlijk naar net zulke schadelijke producten. Een mens is van nature een omnivoor. De hoeveelheden zijn het probleem, en de bewerkingsprocessen. Die gaan echt niet opgelost worden door mensen massaal over te zetten op ander spul dat ook eerst door 10fabrieken heen moet voordat het een beetje lijkt op een hamburger. Er is meer dan genoeg voeding op aarde, alleen wordt het niet eerlijk verdeeld. Andere soort commercieel verspreide voeding gaat dit probleem ook niet oplossen. Zelf effectief minder eten en daar naast nog een gezin voeden is wel een constructieve oplossing op individueel niveau.
Dan ga je uit van het idee dat mensen 'vleesvervangers' nodig hebben en dat dat bovendien zwaar bewerkte producten zijn. Mensen hebben eiwitten nodig (lang niet zoveel als ze nu in vleesconsumptie naar binnen werken trouwens), maar die vallen ook goed te halen uit simpelere producten als peulvruchten, noten, en ja ook eieren en zuivel (wat al minder verspilling oplevert dan vlees). Dat de vleesindustrie bestaat ten koste van alles en voor het geld dat het oplevert is inderdaad het probleem, maar kleinschaliger en met minder leed en vervuiling kan alleen als er ook minder geconsumeerd wordt en mensen hun geld niet geven aan bedrijven die nu geld verdienen aan die massa-industrie.
Dit. Als mensen het nou gewoon bij 3x pw vlees hielden, zou dat zo ontzettend veel doen, maar veel mensen zijn helaas niet bereid om wat op te geven. Niet alleen in deze situatie, maar in heel veel situaties.