E-nummer-vrij eten / biologisch eten, is dat nog wel haalbaar?

Discussion in 'De lounge' started by Candle26, Nov 7, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Kellebel1987

    Kellebel1987 Fanatiek lid

    Mar 20, 2013
    2,583
    16
    38
    NULL
    NULL
    Het enige voordeel van biologisch eten is dat je een hoop bestrijdingsmiddelen vermijdt.. Maar helaas mogene boeren al heel snel de sticker bio op hun appel plakken als ze bijv onder een bepaald percentage bestrijdingsmiddelen blijven (ik noem maar wat hoor).. Dus bio is niet altijd zo bio.. Net als dat absurde beter leven keurmerk van vlees..
     
  2. Islah

    Islah Niet meer actief

    En andersom geldt hetzelfde... Soms mogen boeren hun melk niet als biologisch verkopen om heel pietluttige verschillen met de melk die wel als biologisch wordt verkocht. Terwijl het verschil dan dus te verwaarlozen is.
    Met dat vlees wordt overigens heel vaak gesjoemeld, was ook eens op Zembla.
     
  3. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    May 21, 2013
    5,119
    193
    63
    Somewhere out there
    :( Waarom niet? Volgens mij willen mensen geen kromme komkommers kopen en daarom worden ze als onverkoopbaar afgedaan.
    Meer over lelijke groente lees je op de kromkommer site. ;)

    Kromkommer – Gekke groente

    Oja en @ts, dezelfde vraag stel ik mijzelf de laatste tijd ook vaak. Soms weet je niet wat je moet of mag eten tegenwoordig.
     
  4. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Boerderij in Duiven. We hebben een groente, fruit en ei-abonnement, maar je kan ook alleen groente. Volgens mij niet alleen fruit.
    Www.Horsterhof.nl

    Maar ik verwacht dat er meerdere soortgelijke mogelijkheden in Nederland zijn. Niet iedereen woont hier namelijk bij in de buurt.
     
  5. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ja, minder tot geen bestrijdingsmiddelen, antibiotica, beter leven voor de dieren. Niet biologisch voedsel wordt vaak met GGO's bewerkt, zodat bv de planten niet sterven van de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt om het onkruid te doden. Nu zijn de GGO's niet zo erg, maar het idee van pesticiden in eten vind ik niet prettig. Zeker omdat Monsanto niet open is over wat de pesticiden op de lange termijn betekenen voor mens en natuur. Als je niets te verbergen hebt, waarom dan niet open zijn? De docu GMO/OMG is een aanrader als je geinteresseerd bent in de verschillen tussen GMO's en biologisch :)
     
  6. Butterfly1109

    Butterfly1109 Fanatiek lid

    Jan 3, 2015
    1,620
    43
    48
    Ik wist helemaal niet dat het bestond! Ik ga morgen even zoeken op internet.
     
  7. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Bij mijn weten is het juist heel moeilijk om een bio sticker te mogen gebruiken? Boeren moeten bewijzen dat ze biologisch zijn en dan pas krijgen ze een stempel. Is een beetje de omgekeerde wereld, dat je je moet bewijzen als je een eerlijk product verkoopt :(
     
  8. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    May 21, 2013
    5,119
    193
    63
    Somewhere out there

    Je kunt ook even kijken bij de odin groente tas.
     
  9. Islah

    Islah Niet meer actief

    Maar over het gebruik van antibiotica zijn ook veel misverstanden. Zo denken/beweren sommigen kennelijk dat niet-biologische melkkoeien preventief antibiotica krijgen, maar dit klopt helemaal niet.
     
  10. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    #30 Vlinder84, Nov 8, 2015
    Last edited by a moderator: Nov 8, 2015
    In NL zijn ze daar idd wat strenger in, maar er wordt wel degelijk preventief antibiotica gebruikt... Bij melkkoeien wel het minst geloof ik, de plofkip krijgt een hoop meer binnen.

    Maar die ab vind ik nog het minst erg. Ik wil niet dat dieren vast gehouden worden voor mijn gerief. Dierenleed is echt de grootste blinde vlek in onze samenleving. Ik ben ooit in een bio-bedrijf geweest (tijdens mijn stage bij een dierenwelzijnsorganisatie) en wat ik daar zag, ik zou willen zeggen concentratiekamp, maar dat begrijpen veel mensen niet want mens en dier zijn niet gelijk volgens velen (tenzij je de ballen hebt een dier goed in de ogen te kijken terwijl het geslacht wordt). Maar geleden dat er werd pfff :( Sindsdien eet ik dus geen vlees meer en drinkt ik geen melk. Ik wil niet bijdragen aan dat dierenleed noch aan het broeikaseffect, ik weet nu beter dus ik doe nu beter.

    Voor ik trouwens een heleboel mensen over me heen krijg wbt de term concentratiekamp. Google eens op kistkalveren. Heftig en dieronterend :(
     
  11. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Ik heb toentertijd gegoogled op groenteabonnement plaatsnaam. Toen kwam ik op een verzamelsite uit waar een aantal mogelijkheden verzameld waren. Deze boerderij stond daar niet bij, maar kwam wel hoog in de resultatenlijst. We hebben gekeken naar prijs en handigheid. De odin-tas is ook een goede, maar voor ons qua afhaalmogelijkheden weer heel onhandig.
    Ik weet zeker dat er meer mogelijkheden zijn in Nederland. Maar soms is het net even goed zoeken.
     
  12. Imensa

    Imensa Fanatiek lid

    Oct 23, 2014
    2,463
    18
    38
    160 euro... voor 1 week.. jeetje wat een hoop geld zeg

    Ot: wij eten prima gezond. Ik mijn man en kind eten ook echt nog wel eens iets "slechts". Ik denk dat het voor veel gezinnen financieel niet haalbaar is... als ik al een bedrag van 160 per week voorbij zie komen vind ik dat ook niet heel gek.
     
  13. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Het was m'n eerste bestelling daar he en ik heb veel op voorraad gekocht. Ik denk dat ik gemiddeld zo'n 125 euro per week sowieso kwijt ben aan boodschappen, maar als ik echt op zou letten en zou moeten besparen, zou ik voor 100 euro ook wel rond kunnen komen. 100 euro per week is niet extreem veel of wel? Voor een gezin van 4.
     
  14. Imensa

    Imensa Fanatiek lid

    Oct 23, 2014
    2,463
    18
    38
    Niet heel extreem. Maar denk dat in de huidige tijd ook dat voor veel mensen veel is. Ik reken zelf 100euro per week. Maar daar zitten ook de drogisterij artikelen bij in, de rookwaren en dartavond van mijn man. Als ik alleen de boodschappen reken ben ik zon 60 euro kwijt aan boodschappen.
     
  15. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    Oct 6, 2015
    16,382
    12,678
    113
    Wij eten geen pakjes/zakjes, dat gaat echt prima. Ik heb een fruitabbonement bij de biologische supermarkt, ook erg handig. Groente-abbonement ook gehad, maar ik kies 't liever zelf uit, want er zaten super vaak enorme knollen in die we niet op kregen ;)
     
  16. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,204
    10,814
    113
    Ga verspilling tegen: op de markt haal je kromkommers, scheve paprika's, mini aubergines en courgettes met een plekje, te klein uitgevallen meloenen, bijna overrijpe mango's en tomaten en groente en fruit waar eigenlijk niks mis mee lijkt (overproductie?) voor bijna niks. En soms nog biologisch ook 😊

    Als student had ik een gesprek met mijn moeder. Ik vertelde dat ik goulash had gemaakt met een pakje van Knorr. Ik noemde wat ik een had gedaan, naast het pakje. Mijn moeder vroeg: "maar dat is alles wat ik gebruik als ik zelf goulash maak. Wat zat er in dat pakje dan?" Eeehhh... Voor mij was dit een eye opener. Zo'n pakje smaakstoffen voegt meestal niet veel toe!
    Net zoals ik niet snap waarom bijvoorbeeld een vruchtenyoghurt ui de winkel dingen als suiker, concentraat en smaakstoffen nodig heeft. Men neme yoghurt, fruit en een mesje of desnoods een staafmixer, e het is honderd keer lekkerder (en met marktfruit niet duurder)!
     
  17. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Wij eten daarom vanavond knolselderij-aardappelschotel met gorgonzola (dat laatste zitten volgens de verpakking trouwens geen e-nummers in). Het dwingt ons wel om heel creatief te worden. We hebben ook een hele grote spitskool, dus we hebben de afgelopen twee weken al op 3 manieren spitskool gegeten. Daar moet je inderdaad wel rekening meehouden.
     
  18. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ja he, dan staat er op zo'n pakje "alleen nog maar toevoegen:..." en komt er vervolgens een hele waslijst aan ingrediënten zoals alleen nog maar vlees toevoegen, alleen nog maar groenten, alleen nog maar dit en dat. Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes (eigenlijk nooit gekookt mét, behalve toen ik nog bij m'n moeder woonde) maar heb nu 2 van die wereldmixdozen staan die ik heb gekregen van iemand. Nou, als je ziet wat je daar nog allemaal bij moet doen... Dan vraag ik me toch wel af waar zo'n doos allemaal uit bestaat naast smaakversterker en zout (en suiker...)?
     
  19. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Nou, het gaat natuurlijk wel om de mix aan kruiden die een bepaalde smaak geven. Ik kan me voorstellen dat mensen het moeilijk/eng vinden om dat zelf uit te zoeken. Sommige mensen hebben een goed inzicht in bepaalde smaakcombinaties (mijn man kan heel aardig inschatten of iets wel of niet combineert), andere mensen niet (zoals ik). Inmiddels gebruik ik gewoon kookboeken en ben ik wel wat zekerder, maar ik kan echt niet uit mezelf een geheel gerecht samenstellen. Ik kan prima koken, maar dan wel met bekende recepten die ik soms een beetje aanpas.

    Als je die kennis allemaal niet hebt (en geen zin hebt om te investeren in een uitgebreid kruidenkastje), dan snap ik best het gemak van een kant-en-klaar kruidenmengsel.
     
  20. Fairy Tale

    Fairy Tale Fanatiek lid

    May 23, 2007
    2,486
    7
    38
    Nu ben ik ook wel wat meer aan het opletten wat ik kook, maar ik heb gemerkt dat ik in vrij veel dingen toch een bouillonblokje gebruik. En laat die nu zo ongeveer bestaan uit E621 met nog wat groene spikkeltjes...

    Wat zou ik daar voor in de plaats kunnen gebruiken? Ik heb begrepen dat welk merk je ook neemt, een bouillonblokje bevat altijd zoiets als smaakversterkers.
     

Share This Page