Dit heeft onze jongste van ruim 13 maanden. Ze heeft haar mondje meestal half of 1/3 open en je ziet dan een stukje tong. Het steekt er niet echt uit, althans niet veel, maar het zit tussen de lippen. Ze heeft dit niet alleen als ze ingespannen bezig is, zoals sommige kindjes, maar eigenlijk bijna altijd. Herkent iemand dit? Het viel mij op dat haar boventanden een echte "spenenstand" aan het krijgen zijn en daarom zijn we twee weken geleden volledig met de speen gestopt. Nu vraag ik me echter af of het niet dat tongetje is dat verantwoordelijk is voor de stand van haar tandjes. Heeft iemand er wel eens van gehoord dat een tong te groot voor het mondje zou zijn of iets dergelijks?
Hmm.. Mijn dochter heeft haar mond altijd open maar haar tong wel normaal. Ik ben bij de kno arts geweest en die zei dat haar neusamandelen waarschijnlijk vergroot zijn en dat daardoor haar mond open staat. Misschien is de tong van je dochter zo compleet in ontspannen stand ofzo? 😅 dat weet ik eigenlijk niet. Alleen het open mond gedeelte...
Ken een kindje van 2.5 die altijd de mond open heeft staan en veel kwijlt. Hij heeft enorme keel amandelen dus kan gewoon zijn mond niet dicht doen. Ze kunnen hem pas helpen als hij 3 jaar is omdat ze 2.5 te jong vinden qua pijn/meewerken/goed drinken enz. Maar dat is dan het geval bij dat jongetje. Hij heeft zn tong ook vaak naar buiten. Geen plaats door die amandelen.
Ja ik denk dat het heel goed mogelijk is dat het door haar tong komt dat haar tanden naar voren gaan staan. En een combinatie met speen maakt het natuurlijk al snel erger. Hier heeft de oudste van bijna 8 dat ook altijd al gehad, die tong tussen haar tanden. Rond 4 jaar naar logopedie geweest maar hoefde geen behandeling zeiden ze, ze had een wat slappe tong, dat konden we wat trainen door met een rietje vla te eten, dat soort dingen. Nu is ze dus bijna 8 en gaan haar (volwassen) voortanden naar voren staan, ze heeft een beetje een open beet al. Dus op aanraden van tandarts naar logopedie vanwegen tonpersen en daar nu druk mee bezig. Vooral als ze de t zegt gaat de tong tegen/tussen haar tanden. Ze moet dus een beugel, maar dat moest ze sowieso al omdat haar kaak te klein is, dus we beginnen over 1,5 jaar ongeveer met een buitenbeugel. Haar tong is dus niet te groot, ze moet 'm alleen onder controle krijgen . Ik heb het vroeger trouwens ook gehad (zelf weer goed aangeleerd), ervaarde mijn tong ook wel als te groot, mijn oudste heeft dat gevoel ook. Maar het is een kwestie van aanleren hoe je tong in je mond moet 'liggen' en hoe je 'm moet gebruiken met praten en slikken. Denk dat je er nu nog niets aan kan doen, behalve de tong sterker maken, kan je vast wel wat over vinden op internet. Bv vla met een rietje. Maar ze is nog erg jong.
Met grote keelamandelen kan je tong op zich wel op de goede plaats in je mond liggen als je je tong maar in de goede houding hebt. Onze oudste heeft ook grote keelamandelen (maar haast nooit ziek dus doen er niets aan) maar haar tong kan ze op zich prima binnen houden als ze maar goed aanleert hoe.
Ik had/heb mijn mond ook vaak een stukje open. Oorzaken: keelamandelen en een neustussenschot die scheef stond. En daardoor mijn neus voor het grootste gedeelte ''afsloot'' Moet nu nog heel erg aan wennen.
Humptydumty het ka ook liggen aan de manier van slikken, ik slik dus blijkbaar anders dan de meeste mensen (weet ik pas nu ik 33 ben....) waardoor mijn tanden iets naar voren zijn gaan staan, mijn tong ligt in ruststand tegen boventanden aan, mijn gehemelte is ook erg hoog en diep van binnen hierdoor. Eigenlijk nooit last van gehad, behalve nu dan kaakklachten die komen en gaan en dit zou samen kunnen hangen met een verkeerde manier van slikken. Misschien eens opletten hoe zij slikt? Of ze dus slikt al duwend tegen voortanden of de gewone manier van slikken (duwend tegen gehemelt evolgens mij..) Het is bij mij overigens niet te zien ofzo,, zover staan ze niet naar voren
oh ja toevoeging, ik hield als kind mijn mond dus ook altijd open, de reden volgens de kaakfysio, omdat mijn holtes wat kleiner zijn doordat mijn gehemelte dus zo hoog zit ofzo, waardoor ik het benauwd kreeg (en dat merk ik nog) om door mijn neus te ademen alleen
ik las in ieder geval, bij wat ik dan heb, dat ik eigenlijk als kind naar de logopediste had moeten gaan om die verkeerde slikgewoonte af te leren , ze zeggen dat het nu nog kan, maar zelf geloof ik dat niet echt...
Waarom zou dat niet kunnen? Een mens is nooit te oud om te leren . Ik was een jaar of 11 toen ik het (mezelf) leerde. Mijn dochter is nu 8 en krijgt logopedie.
Hmm, veel stof tot nadenken-uitzoeken. Dank voor al jullie nuttige reacties! Ze zit nu nog op het kdv (man haalt haar nu op). Ik zal eens proberen te kijken hoe ze slikt. Ik had nog nooit van een wat slappe tong gehoord, maar ik kan me inderdaad goed voorstellen dat dit meespeelt. Ze heeft haar tong bijna altijd helemaal ontspannen in haar mond en doet er niet zoveel mee. Amandelen kan ik waarschijnlijk niet zelf beoordelen neem ik aan. Of kun je dat ook zelf zien? Ik moet binnenkort toch naar de tandarts voor mezelf en mn oudste, ik denk dat ik het ook maar even aan de tandarts vraag. Ik neem aan dat hij er in ieder geval een heel klein beetje verstand van heeft. Ze is nu misschien nog te jong voor logopedie (weet ik eigenlijk niet), maar ik hoop wel dat het geen blijvend ding is en we ook niet hoeven te wachten tot ze 3.
Als ze haar mond ver open doet kan je haar amandelen zien. Bij mijn kinderen 2 grote bollen achter in de keel. Vooral bij mijn oudste, als ik dat zie kan ik me haast niet voorstellen dat ze normaal kan slikken Zo ziet het er ongeveer uit , die bollen aan de zijkant Lijf & Gezondheid Keelamandelen - Lijf & Gezondheid Bij mijn oudste ziet er het ongeveer zo uit (zie foto): KNO Zutphen - Amandelen Maar ze zijn bij haar niet ontstoken, gewoon heel groot. Als het goed is heeft de tandarts er wel een beetje verstand van ja. En logopedie is ze echt nog wel jong voor, je moet veel oefenen en weten wat je precies moet doen. Mijn dochter van bijna 8 vindt het al best lastig.
Ben even mee aan het lezen! Hier een zoon van 2 die altijd z'n mond open heeft (al vanaf baby) en dus zevert! Drinkt prima uit rietje enzo en speent alleen als hij slaapt (en dan nog valt ie vaak uit) Ga toch eens zijn keelamandelen kijken of dat een reden kan zijn. Is overigens nooit ziek / verkouden (klopt af!) Ik lees verder mee met dit topic...