Hallo lieve mensen, ondertussen ben ik bijna 22 weken zwanger van ons eerste kindje en werd er door een buurvrouw aan herinnerd dat ik dringend kraamzorg moet regelen als ik dat wil. Ik ben Belgische en woon juist over de grens in Nederland. Ik ga bevallen in het ziekenhuis van Gent. Nu is het in België heel normaal om gemiddeld 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis te blijven na een bevalling, je krijgt daar ook alle uitleg over borstvoeding en de verzorging van je baby. Daarom vroeg ik mij af of het nog nodig is om kraamzorg in te schakelen? Zijn er hier mensen die bewust geen kraamzorg hebben genomen, of is het eigenlijk echt onmisbaar?
nou het lijkt mij behoorlijk belangrijk voor de controlle daarna... van moeder en kind.. Al weet ik niet hoe dat in Belgie zit, maar ik zou het zeker doen.. Al is het maar 3 uurtjes op een dag..
Wat houdt zo'n controle in, kijken of baby's navelstreng goed geneest, goed eet enz? Kijkt kraamzorg ook hechtingen na bij de mama enz? Ik ben zoals je ziet echt nog niet goed ingelicht, ga daar dringend werk van maken
Als je in het ziekenhuis blijft na de bevalling Is het niet nodig. De verloskundige komt dan nog een keertje controleren en dat Is het wel. In België komt er ook geen kraamhulp voor 8 dagen.
Wat betreft de borstvoeding, zorg dat je dan in ieder geval het nummer van een lactatiekundige in je telefoon hebt staan. De zorg in het ziekenhuis is vaak niet toereikend, dus dan weet je dat je bij thuiskomst, indien nodig, hulp kan vragen.
Of je baby goed eet, plast, poept, niet te geel word, voldoende aankomt Ze kijkt jouw hechtingen na, en of je baarmoeder goed krimpt, ook helpt ze in het huishouden
Ik ben ook Belgisch. Twee dagen in ziekenhuis gebleven, nooit kraamzorg gehad. Niet het gesprek dat ik iets gemist heb eigenlijk. Maar wat je niet kent, kan je natuurlijk ook niet missen. Het is me inmiddels op dit forum wel al duidelijk geworden dat Pediatrie in België wel verder staat dan in Nederland. Bij problemen ging ik dus naar de kinderarts, ipv kraamzorg. Misschien scheelt dat ook?
Voor een eerste zou ik ja zeggen, je weet toch vaak nog niet hoe en wat en met kraamtranen en baby blues is het fijn om op de kraamverzorgende terug te vallen, Zelf heb ik echter geen goede ervaringen met de kraamzorg en twijfelde of ik bij de vierde wel kraamzorg wou, Nu is hij 28 september geboren, hij moest met spoed naar Nijmegen en wij er achteraan, niemand heeft mij gecontroleerd oid. Ik had alles nog in qua infusen en prikken en catheter, dat hebben ze in Nijmegen gedaan, Daar kwamen we pas om half 12 aan in de avond, deze maandag werd al als dag 1 beschouwd en ik mocht er 4 blijven, donderdag ochtend moest ik de kamer af, maandag dinsdag en woensdag ochtend hebben ze mij natuurlijk wel gecontroleerd mbt tempen en baarmoederstand voelen ik had de eerste week 38 koorts maar ook na die donderdag heb ik mijzelf in de gaten moeten houden, wij hebben twee weken in het Ronald mc Donald gezeten en de verloskundige daar heeft mij niet gecontroleerd en de verloskundige in onze eigen woonplaats heeft een keer gebeld en dat was voldoende volgens haar, Zo enorm belangrijk is de na controle dus schijnbaar ook niet, hoewel ik liever wel kraamzorg had en lekker thuis met de kleine dan in het ziekenhuis en geen kraamzorg.... Mocht er ooit een vijfde komen dan wil ik in iedergeval geen kraamzorg meer.
Alvast bedankt iedereen voor de commentaren, ondertussen heb ik mij ingeschreven voor verschillende informatieavonden in het ziekenhuis van Gent. 18 november al de eerste, die wordt gegeven door verpleegkundigen van Kind en Gezin. Ben eens benieuwd. Volgens mij ga ik daar als een echte student zitten met een notebook en balpen haha Nu lijkt het me wel fijn inderdaad om te kunnen terugvallen op een kraamverzorgende wanneer de kraamtranen doorbreken, je weet waarschijnlijk niet goed wat je overkomt en dan is het fijn om iemand in huis te hebben die daar ervaring mee heeft. Hoe heb jij dit ervaren, Shakes?
Ik heb daar geen issues mee gehad. Ik heb het gewoon allemaal over me heen laten komen. En ik heb vooraf een lactatiekundige gezocht die me geïnformeerd heeft over bv, en die ik achteraf nog enkele keren gebeld heb voor info. Meer info dan dat had ik eigenlijk niet echt nodig. Van de verhalen die ik hier op het forum lees, zijn Nederlanders veel met gefixeerd op 'het goed doen' dan de Belgische mama's die ik ken. Ik lees hier discussies over kruiken in bed, meerdere keren per dag temperaturen, mag een slaapzak wel in het begin, hoe moet je een bedje opmaken.... Ik heb niet de indruk dat Belgische mama's zich daar zo druk in maken. Misschien net omdát wij geen kraamhulp hebben die ons instrueert hoe het zou moeten. De verpleegster van kind&gezin is hier enkele keren langsgeweest voor wat tips, en dat volstond. Go with the flow, daarmee kom je ook al een eind. Denk ik.
Ik denk dat daar een heel stuk in zit. Kraamzorg komt met een boekje wat ingevuld 'moet' worden. Elke nacht 'moet' je temperaturen, aangeven wanneer en hoeveel voeding en hoeveel luiers evt met poep. De kraamzorg leest dit na en geeft aan de hand hiervan tips. Kraamzorg zelf weegt je kind, controleert de hechtingen bij moeder, baarmoeder stand, bloeddruk, navelstreng, evt koorts bij moeder etc. Ik heb bij de eerste van maandag tot vrijdag in het ziekenhuis gelegen, maar bij thuis komst nog niets geleerd. Mijn man had het badje gedaan, luiers etc, maar verder niets. Geen gedegen hulp bij de borstvoeding. Dus als je in het ziekenhuis al wel al die hulp krijgt en zij je kindje controleren op zelf warm houden etc en jou opweg helpen is het minder nodig om thuis kraamzorg te krijgen. Echter nederland is redelijk gefixeerd op thuisbevallen en heeft daarom heen ook de kraamzorg geregeld. In nl hoor je immers gewoon thuis te bevallen en kan je al vreemd aangekeken worden als je ervoor kiest, zonder medische indicatie, om in het ziekenhuis te bevallen. Afhankelijk van waar je woont heb je ook een kraamhotel. Dit valt ertussen in. Dus als je een paar dagen in het ziekenhuis ligt, jij en je kindje worden gecontroleerd en de basis wordt uitgelegd, dan kan kraamzorg idd overbodig zijn. Maar als jij van je eerste bevalt en er wordt je niets verteld, dan kan het prettig zijn!
Ik ben afgelopen maart in Duitsland bevallen van mijn eerste. Hier hebben ze ook geen kraamzorg. Ik heb 4 dagen in het ziekenhuis gelegen. En ze hebben me daar heel goed geholpen. Maar ik was heel blij dat mijn schoonouders de week erna hier in huis waren. Ik had wel een 'nazorg verloskundige' die iedere dag op bezoek kwam, maar die komt maar voor 10 minuten. Je kunt haar wel altijd bellen, maar het is toch anders als dat iemand er is gedurende de dag en je helpt met de baby en even voor de baby zorgt als jij echt nog even moet slapen/bijkomen. Als ik zie hoe het bij mijn zus was (die is in september bevallen in Nederland), dan had ik toch graag kraamzorg gehad. Alleen al omdat het een stukje rust geeft, er is iemand die de handen vrij heeft om even een wasje te draaien of alvast het eten op te zetten. Dus het is voor mij geen must, meer een luxe.
Ik vond het heel prettig om kraamzorg te hebben. Net dat stukje extra zorg waardoor je heerlijk kunt ontspannen en bij komen die eerste week. Alleen al dat iemand 's ochtends binnenkomt en aan wie je kunt vertellen hoe de nacht is gegaan, die een ontbijtje voor je maakt zodat je nog even lekker kunt blijven liggen. Ik vond het erg prettig. Nu ben ik beide keren erg snel hersteld en was ik na een een paar dagen alweer de hele dag op. Het idee dat je die eerste week niet alles meteen weer zelf hoeft te doen, en rustig de tijd hebt om aan de nieuwe situatie te wennen vond ik toch wel erg prettig. Daarnaast is het de eerste twee dagen na de bevalling wel erg prettig dat iemand je in de gaten houd. Verlies je niet te veel bloed, krimpt je baarmoeder wel goed, hoe gaat het met de baby. En dat er iemand is die jou vragen daarover kan beantwoorden. Echt noodzakelijk is het niet. En als je je er echt niet prettig bij voelt zou ik het ook niet doen. Maar gelukkig ben je daar helemaal vrij in.
Als jij recht hebt op kraamzorg zou ik daar zeker gebruik van maken! Kraamzorg moet je zien als een prive verpleegster aan huis die daarnaast ook nog het huishouden doet. Lekker in je eigen omgeving ipv dagen in een ziekenhuis moet iedere paar uur andere verpleging aan je bed. De hoofdtaak van de kraamzorg is de zorg voor moeder en kind. Daarnaast kan ze taken in het huishouden overnemen (badkamer goed schoonhouden, stofzuigen, eten koken, wassen en strijken). Dit alles alleen in overleg met jou en je partner en na jullie toestemming. Op die manier kunnen jullie je richten op de baby en op elkaar. Een kennis van mij is van haar eerste in Duitsland bevallen waar ze ook geen kraamzorg kennen. De 2e in Nederland en haar is het heel erg goed bevallen. Echte persoonlijk aandacht in je eigen omgeving. Een bezoekje van de verloskundige of vrouwe en kind is echt niet hetzelfde als kraamzorg. Bij een echt probleem moet je ze bellen of zelfs langskomen (bij de kinderarts). Een kraamzorg is de hele dag beschikbaar. En heeft ook de tijd om rustig met jou al je vragen en problemen door te nemen. Daar is in een ziekenhuis echt geen tijd voor. Ik heb eenmaal op een zaal gelegen met andere pasbevallen vrouwen. Nou echt een verschrikking. Totaal geen rust. Moeders die last hadden van pijn (en dus veel geluid maakten). Die bezoek kregen die zich niet aan de bezoektijden hielen (waardoor ik dus totaal geen rust had). Ook ken ik ziekenhuizen in het buitenland waar de baby's in de avond zelfs niet bij de moeder mogen blijven! Dat zou ik dus echt niet willen (misschien iets voor jou om na te vragen). Ze helpen je misschien even op weg. Maar rustige uitleg was er niet bij. Bijvoorbeeld bij de borstvoeding kreeg ik van iedere zuster weer andere tips en ideeën. Ik zou zeggen maak er gebruik van. En als het niets voor je is kan je de kraamzorg altijd wegsturen of het stopzetten.
In nl wisselt dat per ziekenhuis. Bij de oudste hadden ze meerdere kraamsuites en lag je alleen. Hier kwam je terecht als je aan het bevallen was of werd ingeleid, kon daar bevallen en de nazorg krijgen. Tenzij het te druk was, dan hadden ze nog 2 zalen Bij de jongste een heel ander verhaal. Hier kom je op zaal (4 pers) terecht als je wordt ingeleid en lig je dus ook bij zwangeren die in het begin van hun zwangerschap zijn en met bijv hg zijn opgenomen. Als je echte weeen krijgt mag je naar de 'weeen kamer', dit is 1 persoons. Dan als je gaat bevallen door naar de bevalkamer (1 pers) en na je bevalling ga je door naar de kraamkamer, ook 4 persoons + alle babys. (Heb in totale opname van 30 uur dus 4 kamers gelegen. En dus 3x 'verhuisd')
Lijkt me helemaal niet leuk Averlhach, zo vaak verhuizen! Ik heb het even nagekeken, in het ziekenhuis waar ik ga bevallen lig je op de verlosafdeling telkens op een 1persoonskamer, en als het kindje geboren is verhuis je naar de kraamafdeling en mag je kiezen uit een 1- of 2persoonskamer. Ik heb verder nog even nagevraagd of ik in mijn situatie recht heb op kraamzorg en jawel! Mijn ziekenfonds betaalt 30u (à 150) terug van de Nederlandse kraamzorg. Goed om weten
Ik vond het onmisbaar, maar dat kwam door een keizersnede met complicaties en daar moet je natuurlijk niet van uitgaan.
In België worden die controles in het ziekenhuis gedaan. Je blijft ook minimum 3 dagen daar. Daarna, als er nog iets is, kan je de huisarts laten komen of ga je naar de gynaecoloog. Dus dat zal wel lukken. Hier ook geen kraamzorg gehad. Wel blij dat mijn moeder er was om de was te doen of even op mijn zoontje te passen als ik wat moe was. Verder vind ik het ook niet nodig. Hoe de baby verzorgen lijkt mij logisch en apart van dat de verpleegster in het ziekenhuis het uitlegt vind ik het een beetje onnodig. Tenzij je een baby met zorgen hebt. Alleen de navelstreng verzorgen is misschien wat tricky maar ook niet zo moeilijk eenmaal ze het uitleggen.
Als ik in België zou wonen denk ik niet dat ik kraamzorg zou nemen, ik had ook het gevoel dat je gewoon kan bellen naar je huisarts of Kind en Gezin ofzo als er iets is, en je krijgt idd het meeste van het verzorgen van de baby en over borstvoeding wel in het ziekenhuis aangeleerd. Plus heb je zoveel informatieavonden waar je uitgebreide uitleg krijgt. Maar ik woon dus in Nederland, heb wel nog steeds mijn Belgische huisarts in Gent maar dat is toch een half uurtje rijden. En ze doen uiteraard geen huisbezoeken over de grens. Daarbij heb ik nog eens contact opgenomen met de hospitalisatieverzekering (AG Insurance) en blijkbaar heb ik ook recht op 20u poetshulp! Zou zij ook wasjes doen e.d.?