Mijn zoontje van 5 zit momenteel in groep 2 maar verveelt zich thuis en op school gigantisch. Komende week hebben we daar ook een gesprek over op school. Aangezien er hier meer moeders zitten waarvan de kinderen een ontwikkelingsvoorsprong hebben, ben ik op zoek naar tips, ideeën en waar je op moet letten tijdens zo'n gesprek. Bij het gesprek zal ook een intern begeleider aanwezig zijn. Mijn zoon krijgt al sinds groep 1 pluswerkjes in een speciaal plus klasje maar ook daar komt hij dus niet meer aan zijn trekken. Hij heeft zichzelf leren lezen, leest momenteel Disney boekenclub boekjes zelfstandig, doet + en - rekensommen tot in de 1000 en leert zichzelf momenteel x sommen aan. Hij is gigantisch geïnteresseerd in topografie, weet er al een hoop op zijn wereldbol te vinden, houdt erg van dino's en weet daar ook alles van en vindt het heelal erg interessant, hij weet alle planeten op te noemen en heeft zijn eigen telescoop. Echter wil hij thuis bijna alleen maar op de tablet (leer)spelletjes spelen, op de computer dingen opzoeken en bekijken of op de tv filmpjes kijken. Met moeite krijg ik hem aan zijn lego maar gewoon spelen, ho maar. Aangezien hij van mij niet de hele dag achter een beeldscherm mag zitten, zit hij gerust een half uur op de bank te mokken dat hij zich verveeld... School vind hij nu ook maar saai want knutselen is stom. Hij heeft gelukkig wel een hoop vriendjes waarmee hij vaak afspreekt en dan wel leuk en normaal speelt. Heel verhaal, maar ik heb het idee dat zijn eigen ontwikkeling hem momenteel ook wat in de weg zit. Wie heeft er hier ervaring mee en ook tips? Alvast bedankt!
Hey wat grappig wij hebben op hetzelfde tijdstip een soortgelijk topic geplaatst. Ik ben ook benieuwd naar reacties.
Ja ik zie het inderdaad, toevallig! Mag ik vragen wat de reden om jouw dochter naar groep 3 te laten overstappen? Hier is de school juist tegen het overslaan van een klas, ook gezien het sociaal emotionele aspect. Als een kind voorloopt krijgt hij eerst pluswerkjes in een plusklasje aangeboden en vanaf groep 3 kunnen ze een dag per week naar 'hoogbegaafden onderwijs' om te leren leren.
Jouw zoon krijgt denk ik dan al pluswerkjes enzo aangeboden? Wat voor soort werkjes zijn dat dan? Aangezien hij ook al kan lezen en ver is met rekenen? En hij gaat denk ik dan nog niet naar 'hoogbegaafden onderwijs' gezien hij nog in groep 2 zit?
Je zult merken... Dat als hij meer mag leren... Hij thuis ook weer meer gaat spelen. Na een hele dag verplicht spelen is de speelzin gewoon op. Hier is 2 jaar nauwelijks gespeeld en was de leerhonger niet te stillen ondanks bezoeken aan bibliotheek, musea en les van mama. Eenmaal jn groep 3 was hetnog steeds niet heel moeilijk op school... Maar er werd wel minder gespeeld. Dus toen kwam thuis het speelgoed weer te voorschijn. Inmiddels is ze 8... En nog steeds kan ze uren op dr kamer zitten met playmobil en lego. In het weekend komy ze rustig pas om 4 uur naar beneden km te vragen of we nog wat gaan doen. (Op lunch na dan... Die eet ze natuurlijk wel beneden) Luister naar je kind en reageer vanuit je gevoel. Je voelt je kind haarfijn aan... Veel beter dan meesters en juffen vaak. (Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk) Maar... Als je zo opnoemt wat hij kan... Ben je er zeker niet met een klas overslaan. Daar moet school wel meer voor uit de kast gaan halen.
Hier precies hetzelfde. Leest jip en Janneke en is nu druk met sommen op ambrasoft. We hebben gevraagd of ze haar nog toetsen voordat we gesprek hebben. Is aankomende dinsdag. Dat vonden ze niet nodig, want ze zagen een blij meisje die het goed deed in de klas. Ze hadden gezien dat ze kon lezen en ze krijgt de nodige uitdagingen. Wat, dat zien we nog niet, want waar ze mee thuis komt, is voor haar geen uitdaging, maar bezigheidstherapie. Wij willen dat ze haar toetsen en als ze groep 3 stof al aardig voorbij is, willen we dat ze na de kerst naar groep 3 gaat. Gaan ze niet doen, dat weet ik nu al. Heb een andere school op het oog, waar ze wel naar groep 3 mag en als ze zin heeft, mag ze nog lekker gaan spelen in de onderbouw. Ik ga niet afwachten, totdat het fout loopt en ik een kind thuis heb zitten, die niet meer naar school wilt, want het is saai. Maar ze zit nu wel op een school waar ze nog erg aan het klassikale schoolsysteem hangen. Er wordt ook geen groep 3 stof in groep 2 aangeboden. Vertrouw op je gevoel, dat doe ik nu ook.
ja, het is lastig wanneer zij niet op computer mogen en de rest heel saai lijkt. maar blijf streng met je toegelaten tijden voor het scherm. tenminste zo doe ik het. anders kan het eindeloos meer uren zijn. wat wij als advies kregen was: uitdagend spelgoed. spectro, tridio, nikitin, smart games die zoontje zelf volgens het boekje moest maken. hij kreeg stickers als beloning. je doel is dat je een hoge mate van zelfstandigheid leert. eerst met instructies en later leert je kind zelf de intructies te lezen en toepassen en creatief mee te spelen. Lego is ook leuk met boekjes(mijn zoon vindt lego niets maar hij moest wel volgens boekje een paar dingen maken, ik koop dan niet meer lego) hij kreeg ook leuke dingen zoals simon, tetris bop it en dat soort behendigheden dingen die hij met handen en denkend moet doen. hij kon eerst heel weinig scoren maar nu kan hij echt heel hoog gaan. maar ja, nog steeds hebben we soms een kindje dat honderd keer vraagt om computer tijd. en zich verveelt. dat hoort er bij vind ik. en als ik denk dat hij een keertje teveel vraagt begint hij juist computertijd verliezen. helaas. maar hij knutselt wel graag, dat begon ik heel jong mee en nog steeds kan hij zich daarmee lang bezig houden. dat is iets dat je moet leren. je hebt art attact op Disney junior die je op you tube kunt vinden. hij kan een dino knutselen of een satelite of een ruimte schip of een monster masker. het is niet zoals zij op school bij kleuters doen. je kunt van alles knutselen. op school vindt mijn zoontje ook niet zo leuk maar hij is altijd wel trots op wat hij maakt. ook wanneer het crap ding is. zoon heeft een boekje waar mee hij leert dieren te tekenen, een boekje om verschillende papieren vliegtuigen kan vouwen. het is ook zo dat ze projecten nodig hebben. zoontje wil een alfabeet boekje maken bijvrbeeld voor turks met Turkse woorden(zijn 2de taal) zo is hij mee lange termijn bezig elke keer als hij zich verveelt pakt hij zo een project en brengt het verder. hij heeft ook veel tijd aan zijn dagboekje besteed maar dat doet hij nu niet meer. kijk een keertje voor computertijd naar de website van freudenthal instituut, dat is wiskunde met heel veel geniale toepassingen. bijvoorbeeld virtueel na bouwen van kubus vormen, vond zoontje erg leuk vorig jaar. is ook gratis. (tenminste vorig jaar) mijn zoon speelt ook lekker met vrienden het probleem is wanneer hij geen vrienden heeft thuis en het regent etc. anders wandelen natuur moestuin etc ook erg leuk. hoop je wat aan heeft. groetjes.
hoe kan een school over haar groep beloven dat ze naar gr3 mag, zonder ze het kindje kennen? van wat ik geleerd hebt; het is voor een school(de juf dus ) in gr3 gr4 stof aanbieden makkelijker dan gr3 stof bij de kleuters. kleuter klassen werken anders.
TS, dit klinkt niet als een ontwikkelingsvoorsprong maar is volgens mij wel meer... Met 5 al zoveel kunnen is echt wel heel anders dan anders.. Mijn dochter heeft een meisje die getest HB is en die kon dat toen ook allemaal...zij is toen met 5 naar groep 3 gegaan en kon toen ook al direct op groep 8 niveau lezen. School zal hier vast een oplossing voor hebben. Onze zoon heeft een ontwikkelingsvoorsprong...maar heeft nog wel voldoende uitdaging thuis. Hij vermaakt zich dan ook erg goed. Hij mag van mij trouwens gewoon op zijn laptop wanneer hij wil. Hij heeft ook een oudere zus waarmee hij veel onderneemt...dus dat zal ook helpen. Maar zover als jou zoon met sommen is hij nog niet. Lezen wel...en maakt wel hele bouwschema's van bepaalde processen die hij bedenkt
bosi; ontwikkelingsvoorsprong is niet MINDER dan HB. ook een kind dat HB scoort op de iq test(boven 130) wordt dat gewoon ontwikkelingsvoorsprong genoemd. HB kan bij kleine kinderen niet vastgesteld worden. iq testjes voor kinderen geven een beeld en indicatie van kinds vermogens op een bepaalde leeftijd. uitslag van zo een test geldt ongeveer 2 jaar. en korter dan 2 jaar tijd tussen de testen mag ook niet als het om hetzelfde test gaat.
Sociaal-emotioneel mag nooit een reden zijn om niet te versnellen. Vaak vinden kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong toch al geen aansluiting bij leeftijdgenootjes. Ze hebben meer aan gelijkgestemden. Heb je al aan montessori-onderwijs gedacht?
dat is waar over sociaal emotionele ontwikkeling. vaak gaat het over werkhouding. je kunt de landelijke cijfers over versnelling -van de ministerie- zien in onze topic versnelde kinderen
Is dat gesprek op jullie initiatief of dat van school? In het laatste geval mag je denk ik verwachten dat school met een plan van aanpak komt. Dat sociaal-emotionele aspect blijkt in de meeste gevallen helemaal geen probleem in de praktijk. Beeldschertijd zou ik gaan beperken. Ik heb gemerkt dat hoe langer/vaker ik mijn zoontje op de Ipad/computer laat of t.v. laat kijken, hoe minder hij tot gewoon spelen komt. Lijkt wel alsof zijn fantasie enzo er een beetje van plat komt te liggen. Nu mag hij nog maar 2 x p.w. van mij op de computer/Ipad en hoogstens een uurtje in totaal op vaste dagen en dat geeft rust, hij gaat op overige dagen weer lekker buiten spelen, bouwen, knutselen etc.
@jo: dat merken wij hier ook. En hoe vaker op de ipad.. Hoe vaker ze zeurt dat ze er op wil. Dus hier is het heel minimaal... Soms gewoon de hele week niet, soms 3x achter elkaar. Geldt ook voor de tv en de laptop trouwens. En het maakt niet uit of ze nou filmpjes kijkt of iets educatiefs doet. Alsof ze zichzelf spontaan niet meer kunnen vermaken.
Waarom mag sociaal-emotioneel geen reden zijn? Het moet toch ook meegenomen worden in de overweging? Wij denken nu over een tweede versnelling maar op school zijn ze er nog niet over uit of dat sociaal- emotioneel goed is. Cognitief heeft ze waarschijnlijk zelfs een derde versnelling nodig maar wij vinden dat niet wenselijk vanwege het sociaal- emotionele.
onderzoek laat zien dat de kinderen in het cognitive hun drive vinden. als dat niet goed staat gaat de rest ook achteruit en helemaal mis. maar het geldt niet andersom. en vaak kun je niet alles goed hebben je kiest voor het beste. maar je dochters geval is wel veel complexer volgens mij.