Mijn dochtertje is gister bij de oogarts geweest omdat haar ene oogje scheef is gaan staan. Samengevatte versie is dat we moeten gaan plakken; elke dag een half uurtje. Wie heeft er ook ervaring met rond die leeftijd gaan plakken? Tranen met tuiten was het vandaag. Samen tv gekeken en haar handjes vast gehouden. Toen ze 5 seconde los waren trok ze de pleister gelijk los. Gelijk maar weer een nieuwe opgedaan maar verder viel het (voor haar doen ) mee
Het went wel hoor. Hier begonnen met een kindje van 9 maanden. Ik was anders begonnen. Eerste dag 5 min. tweede dag 10 min. derde dag 15 min. etc. tot dat je op je aantal uren zit. Gelukkig hoef je maar een half uurtje. Toen mijn dochtertje 9 maanden was, was het advies 1 uur per dag plakken. In de loop der jaren is dat steeds verhoogd. Toen op een gegeven moment naar 6 uur per dag. en nu zitten we op drie uur per dag. Ze is inmiddels 3,8 jaar. Mijn dochtertje zag met 1 oog maar 7 procent. en nu is dat 30 procent. Nu is dat evenveel als haar andere oog dus ze gaan binnenkort het afplakken nog verminderen maar ze kijkt jammer genoeg nog wel scheel.
dank je wel voor je reactie Dat is helemaal jong! Haha en de apothekers assistente gaf ons het gevoel dat ons dochtertje wel heel klein is om te plakken Wat fijn dat haar zicht wel verbeterd. Moet ze dan nog geopereerd worden aan haar oogje om de scheefstand op te heffen? Ik denk (en hoop) ook wel dat het went hoor! Ik heb achteraf nog een berg vragen over de duur enz van het plakken. Maar goed, over 3 maanden hebben we weer controle om te kijken hoe haar oogje er op reageert. Ik heb van de optometrist niet begrepen dat haar andere oogje minder zag, of een afwijkende sterkte had, ook is het plakken meer bedoeld om haar oogje niet lui te laten worden. Wat nu precies de scheefstand van haar oogje veroorzaakt is niet helemaal duidelijk.
Onze dochter was 2,5 toen ze begon met plakken. Zij keek met beide ogen scheel maar een oog was wat actiever dan het andere dus die moesten we dan afplakken om te voorkomen dat het minder actieve oog lui zou worden. Zij moest wel wat langer toen ze begon, ik dacht zo'n 2 uur per dag. Later werd dat minder. Bij haar ging het vrij goed maar ze vond het in het begin ook niet altijd even leuk en ik heb ook weleens een nieuwe moeten plakken omdat ze hem eraf had getrokken. Ze heeft volgens mij ongeveer 2 jaar geplakt, toen was het stabiel. Toen ze 5,5 was is ze aan beide ogen geopereerd, dus nu staan ze mooi recht. Ze is inmiddels 8,5. Mijn vader heeft vroeger een lui oog gehad waaraan niets is gedaan en met dat oog ziet hij dus bijna niets meer. Wij hebben het daarom ook altijd erg belangrijk gevonden om goed te plakken.
Tja het is lastig op de leeftijd; je kan het ze nog niet goed uitleggen. Ik zou proberen dr af te leiden, met boekje, tv, tablet, eten enz. Meestal zijn de eerste paar minuten het lastigst. (en mocht het echt niet lukken is er ook geen man overboord. je hebt nog tijd zat om te plakken en vanaf 3 jaar gaat het een stuk beter (al plak je liever vroeg, omdat het dat sneller effect heeft, maar het kan later ook nog)) Qua klein valt wel mee. Ik plak ook baby's af, maar dat gaat vaak makkelijker dan 1.5-2 jr. Dat is gewoon echt een lastige leeftijd om te plakken.
Mijn zoontje moet ook sinds een maandje afplakken.. Hij moet 2x 1 uur per dag, maar vaak laat hij de sticker er gewoon 2 tot 3 uur op maar soms trekt hij hem na 1 uur er ook weer af.. dan plak ik smiddags nog een keer. Succes, lastige leeftijd nu he hihi
Een half uurtje? Dan heb je heel veel geluk! Standaard is het aantal uur naar leeftijd. Onze oudste plakt al sinds haar 1e verjaardag (ongeveer). Eerste twee dagen idd drama. Nu hoort het er bij. Ze is net 4 geworden en mag eindelijk gaan afbouwen. Zo lang ze zelf de pleister mag kiezen vindt zij het prima. Operatie is de keuze van de ouders. Een operatie is alleen cosmetisch en niet functioneel. Om die reden wachten wij er nog eem tijd mee. Ook omdat hoe jonger je opereert hoe groter de kans dat je nog een keer moet. Op jonge leeftijd is het lastig om het in 1 keer goed te krijgen.
Er is niet echt een standaard aantal uur van plakken. Het hangt af van de mate van luiheid van het oog, de mate van de eventueel aanwezige samenwerking tussen de ogen. Een operatie op een jonge leeftijd is niet alleen cosmetisch, maar kan ook wel degelijk functioneel zijn. Zeker als ze niet vanaf de geboorte scheel zijn geweest, dan kunnen ze het kijken met twee ogen weer oppakken. De kans op heroperatie is vooral groot bij de hele kleintjes 1-2 jaar (en die hebben vaak ook enorme hoeken, dat je dat niet in 1 keer redt), maar daarna kan je de hoeken over het algemeen goed meten. Ik probeer indien er een operatie nodig is, dit vaak rond de 3.5 te doen, voordat ze naar school gaan.
Ik heb hier zelfs een second opinion voor aangevraagd in een academisch ziekenhuis (loop zelf bij een oogziekenhuis) voor de vraag cosmetisch of niet. Uitspraak was toch dat als een kind voor het eerste levensjaar al scheel kijkt, dat een operatie dan echt puur cosmetisch is. Maar goed, ik weet idd van een eerder vergelijkbaar topic dat sommige ouders iets anders wordt gezegd. O ja, andere reden waarom wij nog niet willen laten corrigeren: onze dochter heeft aan haar schele/luie oog een lichte sterkte. Hier hoeft ze nog geen bril voor. Ze willen eerst kijken hoe zich dit verder stabiliseert (of verergert). Willen we een operatie dan zal ze wel eerst een bril moeten voordat dat kan worden gedaan.
Voor infantiel scheelszien (ontstaan tot 6 mnd) is het idd vooral cosmetisch, maar het meeste scheelzien ontstaat pas wat later, en dan is een operatie zeker functioneel. Ik zie vaak genoeg kinderen die de samenwerking weer oppakken na een operatie en dat geeft voor de langere termijn minder kans op een recidief. Ik ben dus wel voor (redelijk) vroeg opereren, mits er zicht is op samenwerking. Wel wil je het liefst klaar zijn met plakken voordat je gaat opereren, zodat je daarna de samenwerking zo goed mogelijk de kans geeft.
@nijn37: mijn man heeft vroeger ook een lui oog gehad, maar wel goed behandeld gelukkig. Daardoor ziet hij nu weer een stuk meer met dat oog. Dus wij vinden het ook heel belangrijk. Wat fijn dat het bij jouw dochtertje nu stabiel is! @Nelta:Nou idd! en ze is het soort meisje dat alles zelf wil bepalen, geen staartjes in wil en ojee als ze een (gewone) pleister op krijgt. Maar, voor haar doen gaat het wel goed. Omdat het maar een half uurtje is, ga ik gewoon lekker met haar voor de tv zitten en zorg dat haar handjes de pleister er niet aftrekken, anders zit ik binnen een paar dagen door het doosje heen. En al die exclusieve aandacht vindt ze wel wat volgens mij Ik heb voor haar grotere broer een kookwekker met een rood vlak die weg tikt, en dat lijkt ze ook wel interessant te vinden. De wekker ging en ze zei gelijk: Nu af. om even op je tweede stukje te reageren: Haar oogje is nog niet echt lui denk ik. Ik begreep van de orthoptist dat ze willen dat het oogje niet lui wordt, maar de oogarts zei dat ze willen dat het oogje weer helemaal actief mee doet. Beetje verwarrend. Maar haar oogje draait wel gewoon mee met alle oogbewegingen, alleen dan 'uit het lood' @Joyciejj: Maakt dat niet uit dan als hij hem langer op houdt? Moet jij ook op vaste tijden plakken? Tegen ons werd gezegd dat we elke dag op dezelfde tijd moeten plakken. @Merah; Hoe lang moest jouw dochtertje op het begin? Een half uurtje is idd zo voorbij gelukkig. Ik weet niet of het zo blijft na de volgende controle, maar voor nu is het goed te doen.
Wat is het verschil tussen een kindje dat vanaf de geboorte al scheel ziet (of in elk geval voor de 6 maanden) of een kindje dat pas later scheel is gaan kijken? Zomaar nieuwsgierig. Weet jij ook waar het oa door kan komen dat een kindje na 2 jaar scheel gaat kijken? Zonder dat de sterkte van 1 oogje afwijkt. (ik denk een beetje tussen de regels door te lezen dat jij dit voor je werk doet ) Mijn dochtertje heeft een aandoening waardoor ze een verhoogde kans heeft op opticus glioom, maar hier waren gelukkig geen aanwijzingen voor, volgens de oogarts. Maar doordat ik zo opgelucht was, ben ik verder allerlei praktische vragen vergeten te stellen.
Ik ben idd orthoptist. Vaak ontstaat het rond het tweede jaar door een plussterkte; kinderen gaan pas dan hun accommodatie goed gebruiken. Als de relatie tussen het accommoderen en het convergeren (het naar binnen draaien van de ogen) verstoord is of de plus sterkte erg hoog is, komt dat vaak dan pas tot uiting.
Toen wij gingen plakken was onze dochter net 1, dus we zullen met 1 uur begonnen zijn denk ik. Wat betreft het verschil tussen vroeg of laat scheel beginnen te kijken: ons is uitgelegd (door beide ziekenhuizen) dat kinderen rond de eerste verjaardag dieptezicht ontwikkelen. Gaat het daarna scheel kijken, dan heeft een operatie zin. De ogen 'weten' hoe het moet om samen te werken, dus er is dan een kans dat ze dit weer oppikken. Als een kind als baby al scheel kijkt, dan hebben de ogen nooit geleerd om samen te werken. Er valt dan met een operatie ook niets te 'herstellen'. Dieptezicht is er immers nooit geweest. Later dieptezicht (voor het eerst) ontwikkelen kan niet. Maar goed, niet alle artsen staan hier blijkbaar in 1 lijn over. Met zoals zo veel aandoeningen. Waarom scheelzicht zich uberhaupt ontwikkeld, geen idee. Zijn vast meerdere redenen voor. Zo is de kans op scheelzicht bij prematuur geboren kinderen groter dan bij voldragen kindjes. Ik weet dat dat is, maar waarom??? Geen idee.
Ik heb eigenlijk geen idee... maar soms denk ik oh shit de sticker zit er nog op en dan heeft hij hem gewoon al 3 uur erop.. En vaste tijden heb ik de orthoptiste niet over gehoord, alleen 2x per dag 1 uur omdat 2 uur achter elkaar te lang zou zijn voor die leeftijd, dus als hij dat niet te lang vind, neem ik aan dat dat wel mag! Hij heeft overigens een oogziekte en keek eerst met beide ogen afwisselend scheel, maar nu heeft hij sterk een voorkeur om met rechts scheel te kijken. In januari wordt hij ook weer gedruppeld omdat hij een jaar geleden ook een plus afwijking had en willen ze al aan een bril beginnen omdat dat ook helpt tegen het scheelzien. Maar verder zal hij nooit en never goed kunnen zien door zijn oogziekte maar daarvoor zitten we bij visio
Hier zijn we op de zwlfde leeftijd gaan plakken. Ee begonnen met 1 keer per dag 2 uur. De kinderen op het kdv waren een beetje jaloers. Ze wilde ook wel van die mooie prinsessenpleisters. Dit maakte het een stuk gemakkelijker. Bij mij in de groep is een kind dat moet plakken. Dat wilde ze op school doen. Hier had ze last van bij de gym en het buitenspelen. Hier hangt het moment van plakken wel van af.
Mag ik hier ook wat vragen? Zoontje heeft sinds kort een bril, hij heeft +8. De orthoptist was verbaasd dat hij nier scheelkeek, dat hadden wij ook nooit gezien. Maar aks ik nu oude foto's zie dan lijkt het soms wel of hij met 1 oogje wat scheel kijkt, maar valt niet heel erg op ofzo. Wanneer spreek je precies van scheelzien?
Onze dochter begon toen ze 9 maanden was met één oog wat naar binnen te trekken. Met 11 maanden bij oogarts geweest. Bleek een sterke plus te hebben. Toen ze 16 maanden was nogmaals bij opthoptist geweest, en een bril aangemeten van +6.5 aan beide ogen. En dus afplakken voor ook een half uurtje. Sticker (zoals we het noemen) plakken was eerst even wennen. Paar minuten eerste dag, en steeds wat langer. En in het begin kreeg ook knuffelnijn een oogsticker. Dat hielp ook erg. En we maakte er een spelletje van dat na het half uur ze de sticker op papa of mama mocht plakken. Bril was een grote uitdaging om op te houden, maar inmiddels vraagt ze om d'r bril en wil hem graag op. Sticker blijft minst favoriet.... Sterkte, ik denk dat het makkelijker is met een jonger kind dan met een ruim 2 jarige peuterpuber! Edit: Was laatst weer op controle, en opthoptist gaf aan dat ze al verbetering zag. Als ze d'r bril op heeft trekt d'r oog trouwens direct goed!
Ik twijfel enorm of ik dat wel of niet zou laten doen. Ze heeft namelijk als baby al een oogoperatie ondergaan. Ze is geboren met staar en dat is weggehaald met de 9 maanden. Ze draagt nu contactlenzen en ziet er gelukkig wel wat mee. Haar oogje staat op dit moment niet constant scheel dus voor nu zou ik zeggen nee. Maar gezien de toekomst denk ik dat het wel beter zou zijn.