Tsja ik had denk ik echt wel even moeten slikken hoor. Aanhappen lukte niet en was volop aan t kolven. Met hulp van kraamzorg, lactatiekundige, clusterkolven etc lukte t me tijdens de kraamweek nog om net voldoende te kolven om de kleine te voeden. Als dat niet zo was geweest had ik het best moeilijk gehad om in die tijd te zien dat t een ander makkelijk afging. Niet vergeten dat je in je kraamtijd vol hormonen zit en niet altijd even rationeel reageert!
Nu zeg ik: zou ik geen enkel probleem vinden als ik er maar niet voor zou betalen. Had ook gewoon in huis gemogen. Maar in mijn kraamtijd had ik het heel erg moeilijk met het feit dat ik geen bv mocht geven ivm mijn medicatie dus denk dat ik het toen niet zo leuk had gevonden..
Bij mij mag je lekker kolven waar en wanneer je wilt! Een het stukje van anderen "als ik er maar niet voor betaal" geldt bij mij niet.
Mijn kraamhulp gaf het meteen bij het begin aan. Ze gaf zelf aan dat ze dit dan wilde doen op de rustige momenten, bijvoorbeeld als wij lagen te rusten. Ik heb er totaal geen last van gehad, ze zorgde goed voor ons en het huis was lekker schoon. Ik heb er eigenlijk niets van gemerkt! Dus bij mij mag het wel. Ik vond het zelfs een prettig idee dat ik een ervaringsdeskundige in huis had qua borstvoeding. Misschien is het wel handig om te overleggen dat je bij gezinnen geplaatst wordt waar nog geen andere kinderen zijn die je evt in de gaten moet houden en waar de moeder van plan is om zelf ook bv te gaan geven...
ik werk als kraamverzorgende en heb tot mijn dochter een jaar was gekolft.. Dus ook in mijn gezinnen. Ik heb 1 gezin gehad die mij eruit heeft gezet na 3 dagen omdat ze vond dat haar volledige aandacht in t niet viel als ik aan t kolven was. Ik deed dit wanneer zei aan t rusten was.. Ik kolfde maar 2x per dag in mijn pauzes. Ik hoefde geen extra tijd te blijven want je hebt er nou eenmaal recht op. Mijn mening is dat ik het een beetje raar vind dat sommige dan zeggen "ik betaal voor de tijd dat jij kolft".. Misschien de gedachte eens omdraaien. Zou jij langer blijven op je werk voor de tijd die je kolft? denk het niet want het is wettelijk bepaald dat jij in je werktijd mag kolven!!!! Gelukkig heb ik die opmerking nooit gehad. Denk dat mijn melk daardoor niet op gang zou komen bij alle andere gezinnen kreeg ik complimenten en was het prima dat ik mij voor een half uurtje even afzonderde.. Ik kolfde gewoon op zolder ofzo of in een ander kamertje! bij 1 gezin in de huiskamer moeten kolven.. Was alleenstaande mama en een heel klein huisje, ik vond het geen probleem zij ook niet. Wel had ik soms last van de druk met kolven als de baby ineens ging huilen, dan kwam mijn melk niet op gang. Ik heb dus altijd gekolfd met oxytocine neusspray, snel klaar en meer opbrengst! succes!
Ik zou er op zich geen problemen mee hebben. Hopelijk wel ook niet de dwang om bv door te duwen. Mijn oud kraamhulp heeft me verteld hoe ze min of meer verplicht worden je te pushen voor bv voor extra premies. Wel respect dat jij het wil volhouden en meningen hier vraagt!
Dit wel enigzins herkenbaar op een andere manier, Ik belanceerde weer op een postnatale depressie en werd toch gepusht voor door te gaan met bv. In mijn post lees je waarom
Ik zou het niet erg vinden als mijn kraamverzorgster zou kolven om haar kind te kunnen voeden. Zelf zou ik ook het beste Willen voor mijn kind. Aangezien de meeste vrouwen waaronder ik 1.5 tot 2 uur rusten smiddags kan je ook op dat moment kolven en ergens op een dag nog een moment. Hopelijk kom je terecht in begripvolle gezinnen. Mijn kraamverzorgende eet zelfs gezellig met ons mee dit vind ik ook meer dan normaal. Eerste dag heb ik der verwelkomt in ons gezin aangezien we een week lang samen leven..Volwassen adoptiekind haha . Groetjes
de premies weet ik niet, maar de t pushen idd.. ik ben zelf kraamverzorgende en wij moeten inprincipe vragen waarom een vrouw geen bv wilt geven of geeft.. ik vind dit echt onzin.. ieder zijn eigen keus.. ik heb wel bij mensen gekolft die kunstvoeding gaven. Ik heb hun nooit erop aangekeken dat hun voor kunstvoeding kozen, hun keus, verre weg de mijne
Ja ik vertel alleen wat zij mij vertelde. Heb nu nog contact met haar. Ik vond het wel echt zwaar dat pushen. Mijn moeder zag me weer wat een postnatale depressie inglijden. MIjn bv kwam wel goed op gang. Maar Dilara dronk niet goed door. Heb 1 nacht 2,5 uur haar aan de borst gehad non stop. En na een half uur kwam ze weer. Ik was op een gegeven moment op. EN werd wat kribbiger ook tegen zoon en dat is als alleenstaande mama niet goed. Bij hem heb ik toen gekolfd en ik had zoiets dit wil ik dus echt niet meer. Was 24/7 alleen bezig met voeden en niks anders . Toen ik eenmaal bij dochter na heeeeeeeeeeel veel tranen samen met de vk en kraamhulp de stap nam naar kv ( wat ik eigenlijk in het begin al had gezegd maar had zoiets als ze zich laat aanleggen probeer ik het) viel er een blok van me af en had ik rust.
Je mag onder werktijd kolven, maar een kraamvrouw heft ook recht op een vast aantal uren zorg. In mijn geval heeft de kraamzorg al aangegeven dat de standaard uren krap zijn met een dreumes die ze moet verzorgen, de zorg voor moeder en kind en licht huishoudelijk werk. Vroeger kreeg je ook veel meer uren kraamzorg. Dat betekent dat de uren gewoon nodig zijn, en dat daar geen kolf uren vanaf moeten gaan. De kraamverzorgster moet dit regelen met haar werkgever. Dat betekent dat zij minder uren inzetbaar is op een dag. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, en geen discussie die aangegaan moet worden met de kraamvrouw. Toen kolfde op mijn werk was dat niet anders. Een klus van 8 uur duurde ook echt 8 uur. En niet maar 6 of 7 uur + kolftijd. Met een contract van 40 uur per week betekent het dus dat ik minder effectieve uren kon werken. Dus ik kon minder klussen uitvoeren. Dat is ook zoals het bij kraamzorg zou moeten gaan. De werkgever is verantwoordelijk, niet de kraamvrouw. Als een kraamverzorgster geen 8 uur op een dag kan werken, maar effectief slechts 6, moet ze niet op een klus worden geplaatst waar 8 uur werk van haar gevraagd wordt. Dat vraagt een andere planning vanuit het kraamzorgbureau.
Precies ik vind ook als kraamverzorgster in een gezin is het anders dan in een ziekenhuis oid. Je probeert dan toch wat flexibeler met elkaar om te gaan? Bij de jongste hadden we een kraamverzorgster die 28 weken zwanger was. Toen ze het bed wilde gaan verschonen vroeg mijn man wat ze van plan was. Hij zei ook:" ik liet mijn eigen vrouw de bedden niet meer doen dus jou ook niet" En ja in principe moet zij dat doen natuurlijk. Haar zwangerschap mocht niet ten koste voor de zorg van het gezin gaan, maar daar kozen wij dus zelf voor. Genoeg te doen verder hoor.
Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid omdat ik volgende maand weer aan de slag ga en ik ook ga kolven. (En ik ben kraamverzorgende ) Ben je in de praktijk ook daadwerkelijk 2 uur aan het kolven? Ik had namelijk zelf in gedachten om tijdens mijn lunchpauze te gaan kolven en dan gewoon mijn normale tijd weg te gaan zodat ik ook weer sneller live kan voeden in plaats van extra te kolven. Maar misschien is dit wel niet realistisch dus?
Dat zou voor mij helemaal geen probleem zijn! Ik weet uit ervaring hoe moeilijk kolven kan zijn. Je had een rustig plekje gekregen en alles wat je nodig hebt en ik zou ook zeker niet moeilijk doen over de uren!
De meeste vrouwen hebben geen twee uur nodig, maar ongeveer een half uur per kolfsessie (incl. afspoelen kolf). En ik denk dat je in het begin zeker twee keer op een werkdag moet kolven, anders kan je last krijgen van stuwing en/of teruglopende productie. Ik probeerde op mijn werk te kolven op de tijdstippen waarop dochter een flesje kreeg (of ik thuis zou voeden). TS: ik zou het juist top vinden, een kolvende kraamverzorgster. Dan heb je zeker iemand die verstand heeft van BV, lijkt me.
Ik blijf het toch echt de taak van de werkgever vinden om hier rekening mee te houden. En ik zou best pissig worden als de werkgever die verantwoordelijkheid op mij zou afschuiven. Ik zou de kraamverzorgster er niet op af rekenen. Maar haar werkgever zou ik wel een hartig woordje mee gaan spreken. Maar wij nemen ook maar 3 uur per dag af. Als het 8 uur zou zijn dat had het waarschijnlijk een ander verhaal geweest.
Ik kolfde zelf om 10 uur en om 2 uur.. en dan 15 minuutjes... alles bij elkaar een half uurtje.. ik deed kolven met oxtocine neus spray anders was ik wel uur bezig met alleen kolven.. ik kon ook niet minder kolven want anders liep mijn productie vrij snel naar beneden
Ik zou het vervelend vinden als je om te kolven in de auto ging zitten. Hier zou je gewoon even op een kamer kunnen zitten hoor. En de melk in de koelkast zou ik ook prima vinden. Maar ik zou niet akkoord gaan met het feit dat dit tijdens de uren gebeurd waar ik voor betaal. Dat vind ik niet netjes: dit hoort niet ten koste te gaan van de klant. Volgens de wet is het gewoon zo dat de werkgever dit moet regelen. Ik kan me ook niet herinneren dat onze kraamverzorgster ooit echt een half uur of drie kwartier 'over' had hoor. Ze was eigenlijk constant wel bezig. En anders zocht ze wel een klusje dat ze nog even kon doen. En ik was er erg blij mee dat ook de was werd gedaan en opgeruimd enzovoorts, zodat dit niet op het bordje van mijn man kwam na een werkdag.
Jep dit. Heb zelf ook altijd gekolfd en kost je echt geen uren per dag hoor. Ik was vaak maar 10 minuutjes bezig, geen probleem.
Ik zou er geen enkel probleem mee hebben, ook niet als de kraamverzorgende zou kolven in "mijn" tijd. Maar............ dat is denk ik niet de point! De werkgever is verantwoordelijk voor het goed indelen van de uren. Die verantwoording mag en kan je niet neerleggen bij de kv en/of de kraamvrouw. Door zaken af te schuiven, komt de werkgever, en dit gebeurd natuurlijk zo vaak, er weer mooi van af. Kolf/voedrecht is vastgelegd in de wet. Dat is voor sommige werkgevers nog steeds een moelijk gegeven. Maar ze zijn gewoon verplicht om de boel goed te regelen...