Ik zie dat je kindjes ook redelijk licht waren bij de geboorte. Mijn zoontje was 2440 bij de geboorte. Met 38 wk ingeleid omdat hij toen al niet groeide. Met 6 maanden een afbuigende groeicurve waardoor we naar de kinderarts moesten! Vanaf dat moment is de ellende begonnen. En nu dus 15.1 en dat ook nog niet zo lang.
Die van mij is dus nu tussen de 108 en 110. Dus hij wordt wel langer. Hij draagt maatje 110-116. Ik heb Z'n BMI uitgerekend via BMI-meter | Voedingscentrum en volgens deze calculator is hij ondergewicht in combi met z'n lengte.
Dan is hij wel iets te licht. Al had ik op een andere site gekeken (BMI calculator voor kinderen | Online Gezond Afvallen) en daar stond bij onder de 13 ondergewicht, het voedingscentrum zegt onder de 14 ondergewicht. Bij 108 cm en 15 kg zou hij waar ik heb gekeken net op het randje van ondergewicht zitten. Maar ondanks dat hij iets te licht is zou ik me niet meteen heel erg zorgen maken. In verhouding is mijn dochter 1 kilo zwaarder en als zij 1 kilo lichter zou zijn, zou ik me ook niet direct zorgen maken. Wat eet hij zoal en hoe goed eet hij? Mijn dochter heeft het niet zo snel koud, maar ze zwemt in een heel warm zwembad (wordt ook babyzwemmen gegeven), misschien kijken of je dat ook in de buurt hebt?
De tips van de diteiste om wat extra calorien hier waren: Hoeveelheden vergroten (hier geen optie, kleine eter zonder honger) 2x volle melkproducten met nog extra scheutje ongeklopte slagroom erdoor. Margarine met minimaal 70 % vet op brood (Bv Becel gold) Deze margarine ook toevoegen door bv stampot of anders vette jus over de aardappels (lust zoontje hier niet) calorierijke tussendoortjes (hier extra koekje aangezien hij vrijwel niets anders tussendoor lust) maar mag bv ook kaasje, worst of noten. pindakaas of hazelnootpasta op brood
Verder liever een banaan dan een mandarijn geven Roomboter op brood Ik heb ook drie kinderen die op het randje van ondergewicht zitten. Toen ik met de oudste en de jongste voor andere dingen bij de kinderarts was, gaf die aan dat ik me daar echt geen zorgen over hoef te maken. Als kinderen gewoon eten, niet afvallen, fit en energiek zijn, gaat het gewoon goed.
Ja dat is idd te licht...ken het probleem hoor...maar ik kijk dus meer naar lichamelijke gezondheid verder...als zij er goed bij functioneert dan maak ik mij geen zorgen.
Dit herken ik ook bij onze dochter. Doordat ze het zo koud had bij de zwemles, had ze de kracht niet om goed te zwemmen. Zwemles heeft ook erg lang geduurd, door en door koud was ze na de zwemles. Er is laatst eenzelfde soort topic geweest en naar aanleiding daarvan heb ik de bmi van onze dochter berekend. Die zat rond 12,5 meen ik. Ze is 1,22m en 18 kilo. Dit weegt ze ook al lang. In februari wordt ze 7. Buiten het eerste jaar hebben wij ons nooit zorgen gemaakt over haar gewicht. Het eerste jaar at en dronk ze echt weinig, kwam ze bijna niet aan en was ze regelmatig ziek. Maar volgens het consultatiebureau zag ze er goed uit en moesten we ons niet druk maken. Haar lijntje is rond de 5-6 maanden afgebogen. Maar ze ontwikkelde zich als een speer. Inmiddels eet ze al jaren heel goed, is ze nooit meer ziek en met haar ontwikkeling is nog steeds niks mis. Ik vind haar er gewoon goed uitzien. Ondanks haar groeicurve hebben we bij het consultatiebureau en bij de ggd nooit commentaar gehad.
Mijn oudste zoontje wordt in maart 7 jaar en weegt krap 15.5 kilo nu bij ongeveer 108cm. Hij is klein en groeit langzaam maar is vol energie. Met de zwemles heeft hij het zwaar, mist de kracht om te zwemmen of onder water te zwemmen omdat hij geen spekkies heeft waar hij en op kan drijven en hem helpen met duiken.
Ik denk dat het gewoon zijn bouw is. Ik zie wel vaker van die iele kinderen maar als hij er verder niet ziek uitziet en al het medische is uitgesloten dan zal het vast bij hem horen. Bij mijn dochter op de creche zat ook een meisje met een flinke groeiachterstand met juist 2 lange ouders. Is helemaal onderzocht door kinderarts en kwam niets naar voren. Meisje is nu 4,5 jaar en mijn dochter van 3 jaar is haar al in lengte en gewicht vooruit . Ik ken er nog wel meer die zo klein en iel zijn en die zitten wel in het medisch traject om tzt de puberteit uit te stellen maar dat gaat dan vooral om achterblijven in lengte waardoor ook het gewicht aan de ondergrens zit. Als alles uitgesloten is dan zou ik gewoon accepteren zoals het is net zoals dat je mollige kinderen heb maar die niets teveel eten. Mijn oudste dochter van 10 jaar was juist als peuter /kleuter altijd 2 kilo te zwaar maar nu is het een lange slanke dame.
Jouw zoontje en mijn dochter schelen niet veel qua bmi, maar mijn dochter kan juist heel goed duiken (beter dan de oudste destijds met een hoger bmi) en heel goed onder water zwemmen. Drijven is voor haar lastiger heb ik het idee. De een is ergens nou eenmaal beter in dan de ander. Bouw vanwege etnische achtergrond kan ook een rol spelen, mijn man heeft zwemles gegeven aan volwassenen en had echt moeite om donkere (afrikaanse) mensen te leren zwemmen.
De jongste hier zit nog niet op 'echte zwemles, maar tot de leeftijd die de jongste nu heeft, is zij veel beter qua zwemmen. Waar de oudste amper boven bleef en echt nog niet zelf 'zwom', doet de jongste dat al een hele tijd (zelfs zo dat we er aan denken om haar toch ook met vier jaar op 'echte zwemles' te doen ipv later, zoals we eerst dachten). En de jongste is een stuk kleiner en lichter dan de oudste op die leeftijd (cm of 6 en een kilootje of 4).